Späť na všetky články
pred 1 rokom 6848 videní | 4 minúty čítania

Turistika na Facebooku: Za ktoré fotografie slovenskej prírody vám hrozí pokuta?

Turistika na Facebooku: Za ktoré fotografie slovenskej prírody vám hrozí pokuta?
Skutočným problém nie sú samotné fotky, ale to, kde ich autor zachytil.

Facebookové skupiny, v ktorých sa Slováci chvália zábermi z výletov, okrem fanúšikov prírody sledujú aj jej ochrancovia. Často sa totiž medzi fotkami objavujú miesta, ktoré sú dočasne uzavreté alebo neprístupné.

 

zakazane fotky v prirode

 

Prečo nemôžete fotiť?

Skutočným problémom nie sú samotné fotky, ale to, kde ich autor zachytil. Vo facebookových skupinách venovaných turistike sa totiž pravidelne objavujú zábery z lokalít, ktoré spadajú pod vysoký stupeň ochrany či sezónnu uzáveru.

Takže ten, kto toto miesto navštívil mimo povoleného termínu, porušil zákon. Okrem toho však nabáda aj ostatných členov skupiny k návšteve tohto miesta. Tí si povedia, že keď tam mohol byť on, poďme aj my.

Prečo vlastne nemôžete dané miesta navštíviť? Dôvodom sú zvieratá, ktoré si v zime potrebujú  oddýchnuť a prítomnosť turistov by im to príliš nedovolila.

O to viac to platí, ak sa nezodpovední a nepripravení turisti zrania a na miesto nehody musí prísť záchrana vrtuľníkom alebo skútrom. Nadmerný hluk tak okrem zababušených kamzíkov a svišťov vyrušuje aj hniezdiace vtáky.

obmedzenia v zimnom oddychu zvierat

Čo znamená uzávera turistických chodníkov v Tatrách v skratke? Že bežní turisti sa môžu prejsť maximálne po horské chaty. Toto obmedzenie platí od 1. novembra do 15. júna. Výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá je uzatvorená počas celej zimy.

 

O ktoré miesta ide?

Aby sme boli presnejší, prinášame vám zoznam lokalít, ktorých zdieľanie fotografií na internete vám môže okrem lajkov priniesť aj opletačky s ochranármi.

Ide hlavne o lokality s 5. stupňom ochrany či trasy, ktoré spadajú do sezónnej uzávery. Okrem samotných miest však rozhoduje aj čas, kedy ste sa na danom mieste ocitli.

Samozrejme, že fotiť slovenskú prírodu tesne pred zotmením či skoro ráno vám nemôže zakázať nikto. Platí to iba v prípade, ak nie je zrejmé, že na túto fotku ste si museli počkať celú noc priamo na horách.

miesta sezonnej uzavery

Na územia s 5. stupňom ochrany totiž môžete vstúpiť najskôr hodinu pred východom slnka a odísť hodinu po západe. Ak sa však na Facebooku pochválite napríklad záberom z Jahňacieho štítu s romantickým východom slnka, bez prenocovania na hrebeni by ste to stihli iba so strojom času.

zakazane nocne fotografie

Ďalším skvelým príkladom porušenia tohto zákazu sú nočné fotografie, napríklad z Veľkého Choča. Ten takisto spadá do najvyššieho stupňa ochrany.

lokality nepristupne celorocne

Ďalšou kategóriou „zakázaných miest“ sú chránené lokality, ktoré sú neprístupné po celý rok. Takou je napríklad Okno v Jánskej doline v Nízkych Tatrách.

Je pochopiteľné, že najvyššia skalná brána na Slovensku láka množstvo turistov. K 27-metrovému Oknu, ktoré môže byť pozostatkom z bývalej jaskyne, sa dostanete z Jánskej doliny či Stanišovskej jaskyne.

Okno v krasovom uzemi Ohniste

Vzhľadom na to, že Okno je súčasťou krasového územia Ohnište, dostať sa k jeho bezprostrednej blízkosti je však zakázané. Lokalita Ohnišťa spolu s oblúkom patrí medzi územia s významnou a chránenou faunou a flórou už od roku 1973.

 

Rovnaké pravidlá aj pre drony

Čoraz viac dobrodruhov si na cesty okrem fotoaparátu balí aj dron, ktorým obohatia svoje spomienky o nevšedné letecké zábery. Ak k nim patríte aj vy, nemyslite si, že na diaľku si môžete snímať čokoľvek sa vám zachce.

Drony pre zvieratá predstavujú rovnakú hrozbu ako dravce, ktoré narúšajú ich prirodzené životné prostredie.

nebezpecenstvo dronov pre zver

Na webstránke Správy TANAPu uvádzajú, akým spôsobom dokážu drony ohrozovať živočíchy:

„Stroj dokáže vo vzduchu letieť staticky na jednom mieste, čím evokuje u citlivých druhov prítomnosť predátora, na ktorého v strese inštinktívne reagujú únikom. Nízke lety dronov predstavujú významný rušivý faktor meniaci prirodzené správanie živočíchov, narúša sa ich rozmnožovací proces a denný rytmus. V prípade mnohých vtáčích druhov je nízko letiaci dron vnímaný ako predátor, prípadne teritoriálny konkurent.“

 

Čo sa stane, keď vás chytia?

Pokiaľ vás strážcovia nachytajú na túre, ktorá spadá pod uzavreté turistické trasy alebo je trvalo neprístupná, v najlepšom prípade vám nedovolia pokračovať ďalej.

Netreba však zabúdať, že strážnici vám majú právo udeliť aj blokovú pokutu.

dosledky zakazanych fotografii

 

Kam sa teda vybrať?

Ak si chcete užiť turistiku, pri ktorej vám nehrozí pokuta na mieste ani po zverejnení fotiek vo verejných skupinách na Facebooku, vyberte si trasu mimo sezónne uzatvorených chodníkov.

Alebo si vyberte naše odporúčané túry, ktoré sú pre nadšencov prírody prístupné aj počas zimy. Pri iných chránených oblastiach sa vopred oboznámte, aký stupeň ochrany platí v daných lokalitách.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145123 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120596 videní | 6 minúty čítania