Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 68179 videní | 5 minúty čítania

Toto sú 3 najtmavšie miesta na Slovensku, odkiaľ uvidíte nočnú oblohu najlepšie

Toto sú 3 najtmavšie miesta na Slovensku, odkiaľ uvidíte nočnú oblohu najlepšie
Pozrite si zoznam našich najdostupnejších lokalít, ktoré sú vhodné na pozorovanie nočnej oblohy.

Cestovať nemusíme len za plážami a morom, ale aj za hviezdami posiatou nočnou oblohou. Dôvodom je postupné pribúdanie svetelného smogu. Občas stačí opustiť mesto a viditeľnosť je hneď lepšia. Ak si však chcete vychutnať sledovanie padajúcich hviezd naplno, pozrite si zoznam našich najdostupnejších lokalít.

 

nocna-obloha-hviezdy

 

Orientujte sa podľa mapy

Ako už sme spomínali v úvode, tmavú oblohu ohrozuje narastajúci svetelný smog. Ten spôsobujú nové budovy, sídliská, pribúdajúce nákupné centrá a aj samotné nočné osvetlenie. Pre lepšiu predstavu, ako veľmi je nočná obloha znečistená svetlom, si pozrite nasledujúcu mapu.

mapa-slovenska-svetelny-smog

Najväčšie svetelné znečistenie predstavujú červené, oranžové a žlté lokality. Zdroj: lightpollution.it

Lokalít, z ktorých výhľad na nočnú oblohu neruší svetlo z veľkých miest, na Slovensku až tak veľa nemáme. Na pozorovanie hviezd, súhvezdí či perzeidov však nemusíte opúšťať civilizáciu. Väčšinou sa stačí presunúť z mesta či obce na odľahlú lúku alebo do doliny.

Ak nič také vo svojom okolí nepoznáte, skúste si ho vyhľadať. Na to vám poslúži táto interaktívna mapa svetelného znečistenia, kde nájdete aj svoje mesto či dedinu. Orientujte sa podľa farieb – čím je lokalita na mape tmavšia, tým menej svetla sa okolo nej nachádza. Takže obloha je jasná a vidieť na nej aj menšie „bodky“, celé súhvezdia či dokonca Mliečnu dráhu.

Keď však chcete ísť na istotu a uprednostňujete aktívnu dovolenku na Slovensku, navštívte Poloniny, Veľkú Fatru a ostatné väčšie pohoria. Alebo si urobte výlet do jednej z našich hvezdární. V období, keď sa na oblohe chystá niečo veľké, sa tam zvyknú konať spoločné pozorovania nočnej oblohy.

 

1. Park tmavej oblohy v Poloninách

Najtmavšie miesto na Slovensku, v poradí 20. park tmavej oblohy na svete a prvý u nás doma. Národný park Poloniny neďaleko Sniny sa vyznačuje aj malou hustotou osídlenia. Na kilometer štvorcový tu žije iba 6 osôb a práve vďaka tomu je tu vizuálne znečistenie minimálne.

Skutočná tma má vplyv nielen na dobrú viditeľnosť, ale aj na všetky živé organizmy. To sa prejavuje tak, že si tu v pohodlí nažíva veľké množstvo ohrozených živočíchov, rastlín aj húb.

 

Poloniny sú ideálnym miestom na celodenné výlety. Doslova. Zatiaľ čo v noci budete pozorovať oblohu, cez deň si môžete obzerať drevené kostolíky alebo relaxovať na brehu našej najväčšej vodnej nádrže na pitnú vodu.

hora-a-les-poloniny

V Poloninách toho na nočnej oblohe uvidíte najviac, ak z lesa vyjdete na rozľahlé čistinky.

Ak ste Mliečnu cestu doposiaľ videli len prostredníctvom médií, na tomto odľahlom mieste ju uvidíte naživo. Nepotrebujete pritom žiadnu špeciálnu hvezdársku výbavu. Voľným okom sa u dá pozorovať až 2 000 hviezd.

 

2. Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach

V poradí druhá oficiálna rezervácia, kde je nočná obloha znečistená svetelným smogom minimálne, sa nachádza na hranici s Českom. Menšiu časť tmavého územia tvorí slovenská oblasť Kysuce a tá väčšia spadá pod české Beskydy.

Kvalitu nočnej oblohy možno hodnotiť viacerými metódami, no najviac známou je Bortleho 9-stupňová stupnica. Pri nej platí, že čím menším číslom je nočná obloha ohodnotená, tým je na nej lepšia viditeľnosť hviezd. Kysuce a Beskydy dosiahli 4. stupeň, v ktorom je možné voľným okom pozorovať tisícky hviezd, Mliečnu cestu či zodiakálne svetlo.

hviezdna-obloha

Zodiakálne svetlo je najlepšie viditeľné tesne pred svtaním. Zdroj: Wikimedia.org

 

3. Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre

Najmladší prírastok do rodiny najtmavších miest na Slovensku. Od tých ostatných sa odlišuje horským hotelom Kráľová studňa. Ľudskému zásahu do prírody sa nemusí prispôsobovať okolitá príroda, pretože hotel sa narábaním so svetelnými zdrojmi prispôsobuje jej. A to tak, že v noci sa do tmy ponorí spolu s oblohou.

slovenska-priroda-kralova-studna

Okrem nocí sú na Kráľovej studni nádherné aj rána.

Hotel sa nachádza tesne pod vrcholom Kráľovej studne. Krátkou prechádzkou z hotela sa dostanete na jeho hlavný hrebeň, kde vás už čaká nerušený panoramatický výhľad na hviezdy.

Dostať sa sem dá aj autom, no majte na pamäti, že horský terén so strmým stúpaním dá autu trošku zabrať. Prespať môžete buď priamo v hoteli, alebo vo vlastných spacákoch a stanoch.

 

Navštívte slovenské planetáriá a hvezdárne

Nechcete sa vám za nočnou oblohou cestovať ďaleko? V tom prípade si pozrite program planetárií a hvezdární vo svojom okolí.

V období meteorických rojov sa v nich zvyknú organizovať spoločné pozorovania. Zoznam s mapou všetkých astronomických zariadení na Slovensku nájdete na stránke Astronomického klubu.

 

Skúste miestne „čierne diery“

Okrem spomenutých rezervácií je pomerne dobrý výhľad na oblohu aj v ďalších lokalitách. Bratislavčanom odporúčame navštíviť odľahlú Čermákovú lúku v Malých Karpatoch. Ak sa sem vyberiete ešte počas dňa, stihnete si aj niečo ugrilovať.

Na ďalšie tipy sme sa opýtali priamo slovenských turistov. Ondrej z Trnavy odporúča navštíviť Veľkú Javorinu, ktorá sa nachádza na česko-slovenskej hranici. Erik nám odporučil Čingov a prírodnú hvezdáreň Ďurkovec v Slovenskom raji.

nocna-obloha

 

Pokiaľ poznáte aj vo svojom okolí lokalitu s nerušeným výhľadom na hviezdy, napíšte nám o nej do komentára. ;)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145012 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120085 videní | 6 minúty čítania