Späť na všetky články
pred 1 rokom 16045 videní | 10 minúty čítania

To najlepšie, čo môžete zažiť a vidieť počas dovolenky na Sardínii

To najlepšie, čo môžete zažiť a vidieť počas dovolenky na Sardínii
Ktoré miesta a pláže na Sardínii sa oplatí navštíviť? Aké jedlo ochutnať a kde sa ubytovať? Viac sa dozviete v našom článku.

Sardínia je ostrov v Stredozemnom mori, ktorý patrí medzi najstaršie osídlené oblasti Európy. Pláže, prehistorické pamiatky, krásne mestá a prístavy, romantické cesty a výhľady, ale aj turistické chodníky a vrchy, ktoré čakajú na zdolávanie. Benvenuto, poďte spoznávať Sardíniu spolu s nami.

 

Sardínia je druhý najväčší ostrov Talianska, obýva ho celkom 1,6 milióna ľudí a delí sa na osem hlavných provincií. Hlavným mestom je Cagliari a v krajine sa nachádzajú štyri letiská – Cagliari Elmas Airport, Tortolì Arbatax Airport, Olbia Costa Smeralda Airport a Alghero Fertilia Airport

V článku sme si pre vás pripravili prehľad čarovných pláží, lokálnych pochúťok a rôznych zaujímavostí o ostrove. Nechýba ani ponuka hotelových rezortov od Idem.sk.

 

Najkrajšie pláže

Pláže (v taliančine spiaggie), ktoré sa nachádzajú na Sardínii, bývajú často prirovnávané k typickým karibským plážam. Najmä preto, že sú pokryté bielym pieskom, ktorý obmýva plytké priezračné more.

Cala Brandinchi 

Je známa aj pod názvom malé Tahiti, a to vďaka neuveriteľne priezračnej vode. Ide o jednu z najpopulárnejších pláží na Sardínii. Plytká voda, ktorá obmýva pláž, je ideálna na bezstarostné šantenie a kúpanie.

Pláž Cala Brandinchi je dlhá 700 metrov, pokrytá bielym pieskom a obklopená borovicami, ktoré vás ochránia pred horúcim slnkom.

Spiaggia di Tuerredda

Táto pláž sa nachádza na úplnom juhu Sardínie vo veľmi autentickom vidieckom prostredí. Pláž má tvar “V”, je dlhá 500 metrov a ponúka perfektné možnosti na šnorchlovanie.

Z pláže Spiaggia di Tuerredda je prekrásny výhľad na maličký ostrov Isola Tuaredda.

Spiaggia della Speranza

Táto pláž je situovaná v blízkosti severozápadnej časti Alghero a je to tiež najlepšia pláž v tejto oblasti. Je ideálna pre milovníkov vodných športov, ako aj pre tých, ktorí zbožňujú iba celodenné vylihovanie na pláži a nasávanie vitamínu D z horúceho slnka.

Slnečná pláž Spiaggia della Speranza sa nachádza v blízkosti letoviska Alghero.

Spiaggia Capriccioli

Ďalšia z pláží, ktorá si získala srdcia fanúšikov šnorchlovania je pláž Capriccioli, obklopená skalami a bohatým podmorským životom. Okolo pláže sú vysadené olivovníky a borovice, a tak sa pri osviežujúcom vánku budete cítiť ako v pravom stredomorskom raji.

Pláž Spiaggia Capriccioli milujú najmä rodiny s deťmi, keďže je voda veľmi čistá a plytká.

Cala Biriola

Táto pláž je situovaná na východnom pobreží, je veľmi útulná a malebná. Ide o populárne miesto pre milovníkov šnorchlovania a potápania.

Na Cala Biriola si mnohí užijú aj výborné možnosti na turistiku v horskom teréne, ktorý pláž pozdĺžne lemuje.

Ďalšie obľúbené pláže:

  • Spiaggia del Poetto
  • Cala dei Gabbiani
  • Spiaggia di Liscia Ruja
  • Nora Beach
  • Cala Mariolu

 

Miestna gastronómia

Talianske pochúťky, ako napríklad špagety, lasagne a tiramisu, sú známe takmer po celom svete. Ale čo tak sardínske pochúťky? Počuli ste už o nich?

Fregola z morských plodov so šafranom

Fregola (v preklade strúhanka) je typický druh sardínskych cestovín, ktoré sú vyrobené z tvrdej pšenice – semoliny a sú vyváľané do tvaru malých guličiek. Fregola sa najčastejšie pripravuje s morskými plodmi, napríklad mušľami či krevetami, s výborným šafranovým vývarom a nechýba ani bochník chrumkavého chleba. 

Vedeli ste, že Sardínia je hlavným producentom šafránu v Taliansku a toto aromatické korenie miestni často označujú ako “červené zlato”?

Ak sa rozhodnete navštíviť Sardíniu, určite musíte vyskúšať najznámejšiu miestnu pochúťku, ktorou je Fregola z morských plodov so šafranom.

Polievka Gallurese

Ide o typické jedlo severnej oblasti Sardínie, známe pod názvom Gallura. Aj keď sa jedlo originálne nazýva Zuppa Gallurese, teda polievka Gallurese, nejde o jedlo s tekutou konzistenciou. 

Na jeho prípravu sa však používa vývar. Konzistencia jedla je veľmi podobná lasagniam. Ide o zmes vytvorenú z tenkých plátkov chleba, syra a jahňacieho vývaru, ktorá sa pripravuje pečením v peci.

 

Pečené prasiatko “porcheddu”

Porcheddu označuje pečené prasiatko, ktoré by mali ideálne vážiť 4 až 6 kilogramov. Malo by byť pečené vcelku spolu s listami myrty, servírované na korkovom podnose. 

Pečené prasiatko “porcheddu” patrí medzi sardínske špeciality, je pripravované a servírované podľa špecifických pravidiel. Zdroj: fooddrinkdestinations.com

Špagety s morským ježkom

Pre milovníkov surových morských plodov máme dobré správy. Toto jedlo budete určite milovať. Správny čas na ochutnanie morského ježka je od novembra do apríla, keď je otvorená sezóna “ricci di mare”. Mimo tohto obdobia je totiž lov morských ježkov zakázaný. K jedlu sa najčastejšie podáva víno Cannonau, ktoré je pre Sardíniu typické a zintenzívňuje chuť morského ježka. 

Navonok obyčajné a tradičné jedlo, ako napríklad špagety, dostáva moderný “twist” v podobe pridania netradičnej pochúťky – morských ježkov.

Bottarga

Ide o jednu z najznámejších sardinských pochúťok, ktorá pochádza z mesta Cabras na západnom pobreží ostrova. Sú to sušené časti rýb – parmice srnčie, ktoré patria medzi jedny z najdrahších a najkvalitnejších rýb na svete. Sušené ryby bývajú nakrájané na plátky alebo sú do celého kúska vložené cestoviny, najčastejšie špagety alebo linguine

Bottarga patrí medzi najdrahšie špeciality na svete.

Ďalšie špeciality, ktoré sa oplatí vyskúšať:

  • Culurgiones
  • Šalát z chobotnice
  • Jahňacina s artičokmi
  • Homár na katalánsky spôsob
  • Seadas

 

Zaujímavosti o Sardínii

Prečo slávne sardinky nesú svoje pomenovanie po tomto krásnom ostrove? Sardinky nájdeme hocikde, no na ostrove Sardínia ich prvýkrát naložili do oleja. A aké ďalšie zaujímavosti ukrýva Sardínia?

Obklopená históriou

Sardíniu obklopuje viac ako 7000 prehistorických nálezísk. Tieto náleziská sú datované do čias viac ako 1000 rokov pred naším letopočtom. Sardínia je teda domovom niektorých z najstarších dôkazov o dávnych civilizáciách, ktoré obývali Európu.

Najznámejšie pamiatky na ostrove, ktoré sa oplatí vidieť sú Nuraghe – historické monumenty alebo súbory megalitických stavieb. Najstaršie z nich pochádzajú už z rokov 1500 pred n. l. Aj preto býva Sardínia často označovaná ako bájny ostrov, ktorý doposiaľ nebol objavený – Atlantída.

Pobrežie dlhé až 1850 km

Pobrežie Sardínie je dlhé takmer dvetisíc kilometrov a tvorí takmer štvrtinu celkovej dĺžky pobreží, ktoré prináležia k Taliansku. Z väčšej časti je sardínske pobrežie hornaté a členité, nachádzajú sa tu vysoké a strmé skalné útvary. No okrem toho sa v niektorých častiach pobrežia nachádzajú tie najkrajšie pláže v celom Taliansku.

Pobrežie Sardínie je dlhé až 1850 km, čo sa rovná 1850 km krásy a dychberúcich výhľadov.

Nadpriemerná dĺžka života

Sardínia patrí medzi ostrovy, kde priemerná dĺžka života dosahuje nadpriemernú hranicu – až 81 rokov. Okrem toho ostrov obývalo a obýva najviac ľudí, ktorí sa dožili 100 a viac rokov (v angličtine sú známi pod pojmom centenarians).

Čerstvé ingrediencie, zelenina a ovocie, pomalý život, pohár vína denne a pohyb. To je podľa obyvateľov Sardínie ten najlepší recept na dlhovekosť. 

Aj v Bondovke

Prekrásna pláž Spiaggia Capriccioli, ktorú sme spomínali, sa stala dejiskom svetoznámej filmovej scény z roku 1977 v bondovke Špión, ktorý ma miloval. Viete, o ktorú scénu ide? James Bond riadil svoje auto Lotus Esprit priamo von z mora práve na tejto úžasnej pláži.

Bez diaľníc

Ide o jediný taliansky región, ktorý nemá žiadne diaľnice. Aj preto je ostrov ideálny na oddychovú dovolenku a úplný pokoj. Mnohí tvrdia, že je to tiež jeden z dôvodov, prečo sú obyvatelia Sardínie takí zdraví a spokojní.

V Sardínii nemajú žiadne diaľnice. Namiesto toho tu však nájdete dobre udržiavané cesty prvej triedy, z ktorých sa vám občas naskytne aj takýto krásny výhľad.

Štvrtinu územia zaberajú národné parky

Kto by povedal, že ostrov, ktorý sa všetkým spája najmä s plážami, hotelovými rezortmi a vylihovaním na pláži, je domovom viacerých národných parkov? Až štvrtinu plochy čarovnej Sardínie totiž zaberá úchvatná príroda, skaly a rieky.

Okrem toho, Sardínia je vďaka svojej unikátnej geografickej polohe menej náchylná na zemetrasenia, ktoré často postihujú Taliansko. Najznámejšie národné parky na Sardínii sú Národný park Asinara, Národný park Arcipelago di la Maddalena a Národný park Gennargentu.

Národný park Arcipelago di la Maddalena patrí medzi jedny z najkrajších miest v celej Sardínii.

Punta La Marmora

Najvyšší vrch Sardínie sa nachádza v Národnom parku Gennargentu a je vysoký 1834 m. n.m. Ide o vrch Punta La Marmora a ak sa vám podarí vystihnúť jasné počasie, môžete z neho vidieť úplne celé pobrežie Sardínie. Ďalšie vrcholce s parádnym výhľadom nájdete na juhovýchode ostrova – Monta Limbara (1362 m n.m.) a na severovýchode ostrova – Monte Albo (1057 m n.m.).

Sardínia dokáže ponúknuť viac ako len krásne prímorské hotely a pláže. Dôkazom je aj najvyšší vrch Punta La Marmora, z ktorého je naozaj dychberúci výhľad.

Čarovný ostrovček Asinara

Malý ostrov Asinara, ktorý sa nachádza pri severovýchodnom pobreží Sardínie, je domovom kolónie divokých albínskych oslíkov. Tento ostrov je obývaný iba minimálne a je súčasťou rovnomenného národného parku a morskej rezervácie.

Divoké albínske oslíky možno pozorovať v Národnom parku Asinara.

Pôvodné pomenovanie Sardínie bolo Ichnusa

Tento názov je datovaný až do roku 1500 pred n. l., predstavuje kombináciu dvoch slov – “nusa”, teda ostrov, a “Hyksos”, teda názov kmeňa, ktorý sa postaral o osídlenie Sardínie. Pôvod pomenovania Sardínia je do dnešného dňa neznámy.

Pôvodný názov Sardínie bol Ichnusa. Pomenovanie je známe dodnes aj vďaka lokálnej značke piva.

Druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori 

Na prvom mieste je známa Sicília, Sardínia je na druhom mieste. Sardínia je však tretí najväčší región Talianska na základe rozlohy. Na základe počtu obyvateľov je región Sardínie až na 11. mieste, vďaka čomu patrí medzi najredšie osídlené talianske regióny.

Sardínia je druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori. Viete, ktorý je prvý?

 

Sardínia s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86672 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84181 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82618 videní | 6 minúty čítania