Späť na všetky články
pred 1 rokom 15259 videní | 6 minúty čítania

Tipy na prechádzky zasneženým Slovenskom: Tieto miesta majú v zime neopakovateľné čaro

Tipy na prechádzky zasneženým Slovenskom: Tieto miesta majú v zime neopakovateľné čaro
Čo všetky tieto miesta spája? Sú nádherné a prístupnosť k nim je aj v zime bezproblémová.

Súčasťou nášho zoznamu slovenských snehových a ľadových kráľovstiev sú romantické banské miesta, tradičné slovenské dedinky, ale aj vodopády, ktoré sa v zime menia na veľkolepé ľadopády. Čo tieto miesta spája? Ku všetkým sa dostanete bez problémov.

 

1. Za rozprávkovým výhľadom do Španej Doliny

Kedysi sa o nej vďaka bohatým zdrojom medenej rudy hovorilo v celej Európe, dnes tak trošku zapadla do úzadia. Nie je to na škodu, skôr naopak. Poetická Špania Dolina je ideálne miestečko na rýchly a nenáročný výlet, kde sa to turistami až tak nehemží.

Výhľad na Španiu Dolinu z haldy Maximilián

Návšteva tejto malebnej dedinky vám neuberie veľa času, no zážitok, ktorý si odtiaľ odnesiete, bude možno intenzívnejší než z akejkoľvek viacdňovej túry. Ak si chcete fotografiu podobnú tej hore zhotoviť aj vy, vyberte sa na haldu pri šachte Maximilián.

spania-dolina

Okrem tohto nenáročného výstupu sa v okolí Španej Doliny nachádzajú chodníky, ktoré vás oboznámia s banskou históriou a prevedú najznámejšími miestnymi štôlňami a šachtami.

Prechádzka banským náučným chodníkom vám zaberie maximálne tri hodiny. Chodník je celoročne udržiavaný, takže ho pohodlne zdoláte aj počas zimy.

 

 

2. Ľadové kráľovstvo na skok od Štrbského plesa

Prechádzka okolo zamrznuté Štrbského plesa je jasná tutovka, no len málokto vie, že neďaleko jazera sa nachádza vodopád Skok, ktorý sa v zime mení na ľadové kráľovstvo.

strbske-pleso

Cesta k nemu nie je vôbec náročná. Stačí sledovať žltú turistickú značku a túra zo Štrbského plesa cez Mlynickú dolinu až k vodopádu a späť vám zaberie maximálne 3 a pol hodiny.

 

30-metrový vodopád Skok patrí medzi tie najkrajšie, ktoré v našich malých veľhorách máme. Keď sa už vyberiete na lyžovačku na Solisko, bola by škoda nevidieť vodopád v „nehybnom stave“. Hlavne, keď ho máte len „na skok“. ;-)

 

 

3. Korčuľovanie po zamrznutom Prielome Hornádu

Zamrznutie Prielomu Hornádu je skôr raritou než pravidelne opakujúcim sa javom. Zima v roku 2016 však bola taká tuhá, že po 12-kilometrovom úseku sa turisti mohli pohybovať pešo, na bežkách alebo korčuliach.

hornad-zamrznuty

Ktovie, možno aj tohtoročná zima si pre návštevníkov Slovenského raja pripraví podobnú zábavku. Berte však na vedomie, že pohyb v národnom parku je dovolený len po vyznačených trasách, takže nech sa už vyberiete zdolať zamrznutý Hornád akokoľvek, robíte to na vlastnú zodpovednosť.

zamrznuty-hornad

 

 

4. Zasnežená Banská Štiavnica pre zaľúbencov

Nielen mesto, ale celý región Banskej Štiavnice je obľúbenou lokalitou pre ľudí, ktorí namiesto ruchu vyhľadávajú skôr komornejšie miesta, atrakcie a nepreplnené lyžiarske svahy. Presne toto všetko Banská Štiavnica a jej okolie ponúka.

Navyše, všetko sa to „odohráva” v prostredí Štiavnických vrchov, ktoré v zime pripomínajú krajinu ako z vianočnej rozprávky.

banska-stiavnica
banska-stiavnica

Už len samotná panoráma so zasneženým centrom mesta a výhľadom na kalváriu je niečo, prečo sa sem oplatí v zime zavítať.

banska-stiavnica

V okolí mesta sa nachádza hneď niekoľko tajchov, ktoré počas leta slúžia na príjemné osvieženie, no v zime sa na nich domáci aj turisti korčuľujú. Ak sa k nim chcete pridať, vyberte sa na tajch Veľká Vodárenská alebo Červená studňa.

Priaznivcom akčnejších zimných športov odporúčame vychýrené lyžiarske stredisko Salamandra Resort v obci Hodruša-Hámre. Okrem 1450-metrového svahu sa v stredisku nachádza aj menší svah pre začiatočníkov.

 

 

5. Pribylina – idylka liptovskej dediny

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline je populárne najmä v lete, no ak zavítate do tejto dedinky práve počas zimy, buďte si istí, že zasnežené domčeky vo vás zanechajú oveľa silnejší dojem.

Súčasťou malebnej obce sú viaceré roľnícke domy, hospodárske budovy, zvonica či tradičná dedinská škola.

Počas zimnej návštevy Pribyliny sa môžete kochať okolitou podtatranskou prírodou, no bez zážitkov neodídu ani milovníci kultúrnych atrakcií.

Pracovníci múzea si každoročne pripravujú pestrý program, ktorého súčasťou býva rozprávanie o miestnych vianočných zvykoch či ukážka prípravy tradičných jedál.

Zdroj: Pribylina.sk

V predvianočnom období a počas zimy je Múzeum liptovskej dediny pre návštevníkov sprístupnené počas celého týždňa v čase od 9:30 do 15:30 hod.

 

 

6. Vlkolínec – atmosféra dávnych zím

Podhorská osada na okraji Ružomberka sa v zime mení na krajinu, ktorá je na nerozoznanie od tej z Mrázika. Zasnežené chalupy reprezentujúce bývanie na Slovensku v minulých storočiach iba znásobujú výnimočnú atmosféru tohto miesta.

vlkolinec

Zdroj: ChataEvka.sk

Prechádzka Vlkolíncom a jeho okolím poskytuje dokonalý obraz o tom, ako kedysi vyzerala skutočná zima. Niekoľko desiatok centimetrov snehu či cencúle na strechách a stromoch sú javy, na ktoré môžu ľudia v iných častiach Slovenska už len spomínať.

vlkolinec, zima, sneh, dedina, slovensko

To, čím sa Vlkolínec odlišuje od ostatných skanzenov najviac, je jeho pôvodnosť. Storočné domčeky, vyše 240-ročná zvonica či viac ako 140-ročný kostol sa sem neprenášali. Všetko tu funguje a stojí na rovnakom mieste od svojho vzniku.

Väčšina chalúp dnes slúži hlavne na prenájom, no v niektorých ešte vždy bývajú pôvodní obyvatelia.

 

 

7. Brankovský vodopád sa mení na 55-metrovú ľadovú stenu

Asi 7 km od Vlkolínca sa nachádza najvyšší vodopád v Nízkych Tatrách, ktorý je zároveň druhým najvyšším na Slovensku. Od roku 1980 je Brankovský vodopád národnou prírodnou pamiatkou. Najpôsobivejší je na jar, keď sa z neho valí voda z topiaceho sa snehu.

brankovsky-vodopad-zamrznuty

Počas zimy sa 55-metrový spád vody mení na úchvatný ľadopád. Dostať sa k nemu nie je náročné dokonca ani počas zimy. Nachádza sa totiž hneď na okraji Nízkych Tatier.

 

 

8. Prechádzka nad zasneženou krajinou

Bechledova dolina je v posledných mesiacoch azda najviac skloňovanou lokalitou Tatier. Dôvodom je Chodník korunami stromov, ktorý milovníkov prírody a turistiky rozdelil na dva tábory.

Zatiaľ čo jeden ho víta s nadšením, druhý ho hodnotí ako zbytočný zásah do prírody. Čo sa však chodníku nedá uprieť, je jeho dychberúci výhľad, ktorý je o čosi krajší práve vtedy, keď okolitú krajinu zahalí snehová prikrývka.

 

Máte vo svojom okolí aj iné pekné a ľahko prístupné miesto, ktoré sa oplatí navštíviť najmä v zime? Napíšte o ňom do komentára. :-)

Autor: Evelína Jakubcová

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145129 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120605 videní | 6 minúty čítania