Späť na všetky články
pred 1 rokom 7473 videní | 6 minúty čítania

Milujete čokoládu? Tieto destinácie sú ako stvorené pre čokoholikov

Milujete čokoládu? Tieto destinácie sú ako stvorené pre čokoholikov
Ktoré miesta sa oplatí navštíviť, ak rovnako ako čokoládu milujete aj cestovanie?

Za najväčších majstrov na výrobe čokolád sa síce považujú Švajčiari a Belgičania, ale expertov na čokoládu nájdeme aj inde vo svete. Ktoré miesta sa oplatí navštíviť, ak rovnako ako čokoládu milujete aj cestovanie? Vybrali sme pre vás najčokoládovejšie atrakcie v Európe aj Ázii.

 

1. Cadbury World (Anglicko)

Ak existuje miesto, kde by ste sa mohli cítiť ako Charlie v továrni na čokoládu, tak sú to práve výrobné priestory spoločnosti Cadbury. Počas exkurzie útroby pôvodnej továrne síce neuvidíte, no aj napriek tomu tento čokoládový svet v Birminghame ročne navštívi vyše 500 000 ľudí.

cokolada-faktory-cadbury-anglicko

V súčasnosti sa v Cadbury World nachádza 14 zón, kde spoznáte históriu výroby čokolády a dozviete sa aj niečo o pôvode značky Cadbury. Tá aktuálne spadá pod spoločnosť Mondelez, ktorá je svetovo druhým najväčším producentom sladkostí.

cadbury-cokoladova-tovaren-drak

Okrem sezónnych ozdôb tu nájdete aj zvieratá vyrobené z čokolády. Zdroj: Cadbury World

Ak si myslíte, že vás tu čakajú len nezáživné prechádzky medzi vystavenými čokoládovými výrobkami, mýlite sa. Nachádza sa tu totiž množstvo interaktívnych atrakcií či dokonca čokoládové 4D kino.

 

2. Čokoládový vlak (Švajčiarsko)

Jazdu týmto jedinečným vlakom by si nemali nechať ujsť iba milovníci čokolád, ale ani nadšenci železníc. Vlak plný čokoládových dobrôt prechádza od jazera Montreux do Gruyère – domova vynikajúcej švajčiarskej čokolády Cailler a syra Gruyère.

cokoladovy-vlak-svajciarsko

Zdroj: Wikimedia.org

Cestu spojenú s ochutnávkou rôznych druhov čokolád strávite v luxusných vozňoch 1. triedy. Presne v tých istých, v ktorých sa vyvážali ľudia ešte v roku 1915. Nie je to však iba čokoláda, prečo sa oplatí previezť touto železničnou traťou.

Okrem lahodných chutí si totiž budete užívať jedinečné výhľady na nádhernú krajinu, jej údolia, zelené pasienky a strmé spády.

Zdroj: Flickr

Po príchode do cieľovej zastávky si môžete pozrieť výrobu syra alebo sa vybrať o zopár kilometrov vzdialeného mestečka Broc. Počas exkurzie v továrni Cailler vás prevedú históriou výroby tejto slávnej švajčiarskej čokolády.

Cesta čokoládovým vlakom vás bude stáť necelých 90 eur a za dieťa zaplatíte 62,50 eur.

 

3. Museu de la Xocolata (Španielsko)

Toto čokoládové múzeum je jednou z najneobvyklejších atrakcií v Barcelone. Všetky veľkolepé pamiatky mesta tu totiž nájdete spracované do podoby čokoládových miniatúr.

Múzeum sa nachádza v historickej budove kláštora Sant Agustí, čo vôbec nie iba vecou náhody.

cokoladova-sagrada-familia-barcelona

Zdroj: Wikimedia.org

Obyvatelia Barcelony majú veľký vzťah k čokoláde minimálne od 15. storočia. Tunajší prístav bol totiž strategickým bodom pre distribúciu čokolády po celej Európe.

Miesto, kde dnes sídli múzeum, kedysi obývalo vojsko, ktorého členovia dostávali kúsok čokolády každé ráno.

Okrem výkladu o histórii tejto významnej suroviny sa môžete zúčastniť ochutnávok rôznych druhov čokolád alebo vín či brandy kombinovaných s čokoládou.

Ak by ste si aspoň na jeden deň chceli vyskúšať prácu cukrára, môžete sa zúčastniť workshopu, kde si osvojíte prácu s čokoládou ešte predtým, než sa ocitne vo vašich ústach.

cokolada-sampus

Zdroj: Museu de la Xocolata

 

4. Museum of Cocoa and Chocolate (Belgicko)

Čokoholici počas prechádzky po múzeu Cocoa and Chocolate v Belgicku, ktoré je zároveň obchodom i továrňou na čokoládu, spoznajú históriu tejto vzácnej suroviny. Nemusíte sa obávať, že počas prehliadky budete musieť potlačovať svoje chute. Ochutnávky sú tu totiž dovolené. :)

Zdroj: Choco–Story Brussels

Súčasťou expozície múzea je aj ukážka výroby čokolády. Počas nej uvidíte, ako sa tekutá hmota mení na tvrdú škrupinku a následne mizne vo vašich ústach. Áno, ochutnať môžete aj tieto výrobky.

tovaren-cokolada

Zdroj: Choco–Story Brussels

Bruselské múzeum kakaa a čokolády má tri podlažia. Zatiaľ čo v jednom z nich sa nachádza samostatná výroba, v inom sa dozviete, ako sa z kakaa vyrába čokoláda.

Ďalšie poschodie je venované výhradne belgickej čokoláde. Zistíte tu napríklad to, ako bola čokoláda dovezená do Európy a na čo všetko ju používali ľudia počas 16. storočia.

 

5. Chocolate House (Luxembursko)

Vyznávači čokolády si z tohto miesta odnesú nezabudnuteľný zážitok nielen vďaka veľkému množstvu rôznorodých maškŕt, ale najmä vďaka unikátnemu prostrediu. Luxemburský čokoládový dom síce pôsobí vo vnútri útulne, no jeho okolie je naozaj impozantné.

cokolada-luxembursko-cokoladovna

Zdroj: Chocolate House Luxembourg

Hneď vedľa sa totiž nachádza Veľkovojvodský palác, takže počas toho, ako si budete vychutnávať maškrty na terase, možno okrem príslušníkov stráže spozorujete aj členov kráľovskej rodiny.

cokoladove-pralinky-vyklad

Zdroj: Chocolate House Luxembourg

Majitelia obchodu si zakladajú na poctivosti, takže pri výrobe používajú len tú najlepšiu francúzsku a belgickú čokoládu.

Zárukou kvality je aj absencia rastlinných tukov či palmového oleja. Svoje chuťové poháriky tu potešia aj alergici a vegáni. Stačí sa opýtať obsluhy, ktorá vyhovie každej požiadavke.

Tunajším tvorcom čokoládového umenia okrem zručnosti nechýba ani fantázia. Dôkazom toho sú ich ručne vyrábané figúrky, ktorých tvar vychádza vždy z aktuálnej sezóny.

 

6. Rausch Schokoladenhaus (Nemecko)

Čoraz viac sa dostávame k čokoládovým miestam, kam to zo Slovenska nemáme až tak ďaleko. Medzi tie najväčšie z najbližších patrí aj čokoládový dom v Berlíne.

Nachádza sa v mestskej časti Mitte a okrem 200 druhov praliniek tu nájdete čokoládové výrobky v naozaj netradičných tvaroch – od Brandenburskej brány cez televíznu vežu Fernsehturm až po budovu Reichstagu.

cokoladovna-nemecko

Zdroj: Rausch Schokoladenhaus Berlin

Ak nechcete čakať, ako si svoje čokoládové úlovky vychutnáte až doma, urobiť tak môžete v tunajšej čokoládovej kaviarni, kde vám okrem nápojov ponúknu vždy čerstvé mini torty, čokoládové hľuzovky alebo pralinky.

Medzi čokoládovými výtvormi dominujú berlínske pamiatky. Napríklad aj budova nemeckého parlamentu. Zdroj: Tripadvisor.com

 

7. Bambusová čokoládová továreň (Bali)

Čokoládové pokušenie sa nevyhýba ani exotickým krajinám. Napríklad na ostrove Bali sa továreň na čokoládu nachádza hneď v najväčšej bambusovej stavbe na svete.

Okrem tejto unikátnosti sa toto miesto vyznačuje ekologickým zameraním. Kakao totiž získavajú od vyše 13 000 miestnych farmárov, ktorí pri spracovaní využívajú výhradne ekologické postupy.

Zdroj: Big Tree Farms

Počas prehliadky sa prejdete plantážou, odkiaľ miestni pestovatelia zbierajú kakao, ktoré nie je len tak hocijaké. Kakaové bôby z Bali patria medzi najkvalitnejšie na svete. Po prechádzke vás vezmú do útrob továrne, kde si so zatajeným dychom pozriete, ako sa kakao mení na sladké pokušenie, ktorému by neodolal žiadny čokoholik.

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 1 rokom 86970 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85033 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82757 videní | 6 minúty čítania