Späť na všetky články
pred 1 rokom 2363 videní | 3 minúty čítania

Táto maličkosť by vo výbave cestovateľov nemala chýbať. Vaše kufre sa s ňou nikdy nestratia

Táto maličkosť by vo výbave cestovateľov nemala chýbať. Vaše kufre sa s ňou nikdy nestratia
Od roku 2007 sa miera stratených batožín znížila až o 70 %.

Vďaka lokalizátoru nájdete svoje kufre nielen na letisku, ale aj v inom štáte. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako takéto zariadenie funguje a čo všetko by ste mali zvážiť pri jeho kúpe.

 

lokalizator stratenej batoziny

Cestovateľke a moderátorke z Travel Channel Oneike Raymond sa stratila batožina a nedostala sa k nej celé dva dni. Letecká spoločnosť ju odškodnila oblečením a sumou 25 dolárov. Práve na takéto situácie sa hodí takzvaný lokalizátor batožiny.

„Lokalizátor môže pomôcť najmä tým cestujúcim, ktorí lietajú často, alebo cestujú trasami, ktoré si vyžadujú prestávku či majú tesné spojenie,“ tvrdí Oneika Raymond.

 

Ako lokalizátor funguje

Zariadenia, ktoré dokážu lokalizovať batožinu, sa veľkosťou podobajú napríklad externým nabíjačkám. Samozrejme, veľa závisí od výrobcu.

Lokalizátory sa rôznia aj technológiami, ktoré využívajú. Niektoré pracujú pomocou GPS alebo GSM technológie. Vďaka nim sa lokalizátor aktivuje hneď po tom, ako sa batožina dostane do cieľovej stanice.

ako funguje lokalizator stratenej batoziny

Technológie GPS a GSM vysielajú dáta do centrálneho servera a tie sa odtiaľ dostávajú do aplikácie, ktorú budete mať nainštalovanú v telefóne. Podľa toho môžete sledovať polohu vašej batožiny.

Okrem GPS a GSM existujú aj lokalizátory s technológiou Bluetooth. Prirodzene, všetky tieto technológie nefungujú rovnako a každá z nich má svoje plusy i mínusy.

S Bluetooth zariadením nájdete svoje veci iba na kratšie vzdialenosti. Na sledovanie polohy na letisku je teda takýto lokalizátor postačujúci. Zaujímavé je aj to, že takéto lokalizátory sa nevyužívajú iba pri batožine, ale aj pri hľadaní peňaženiek alebo kľúčov.

Na rozdiel od nich má GPS tú výhodu, že takto môžete nájsť svoju batožinu aj v inej krajine. Znemožňovať hľadanie batožiny, ktorá má pri sebe GPS lokalizátor, môže blízkosť stromov, pohorí alebo budov.

najdete stratenu batozinu aj v inej krajine

Čo sa týka GSM lokalizátorov, tie pracujú len vtedy, ak sa v blízkosti nachádza mobilná veža. Na letisku teda lokalizátor fungovať bude. Sú však aj také krajiny, ktoré nepodporujú sledovanie čipov GSM. To znamená, že v takomto štáte lokalizátor funkčný nebude.

To, či si lokalizátor batožiny zadovážite, je, samozrejme, na vás. Treba však povedať, že pri výbere je dôležité okrem technológie zvážiť aj typ batérie, cenu či životnosť zariadenia.

najst stratenu batozinu

 

Zlepšovať sa chcú aj letiská

Od roku 2007 sa miera stratených batožín znížila až o 70 %. Pomôcť k ešte lepším výsledkom má aj nariadenie IATA Resolution 753, ktorého autorom je Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA). Nariadenie platí od júna tohto roka.

Resolution 753 prikazuje prevádzkovateľom letísk monitorovať batožinu v čase, keď ju na letisku preberú až do chvíle, keď sa odovzdá cestujúcemu. Batožina sa musí kontrolovať v troch časových úsekoch – keď sa dostáva na palubu lietadla, pri prestupe a aj po prílete.

letiska sa zlepsuju v zamedzeni strat batoziny

Aby cestujúci vedeli, kde sa ich batožina práve nachádza, budú mať k dispozícii aplikáciu. Prostredníctvom nej dostanú správu o kontrole a umiestnení batožiny na palubu lietadla a taktiež im pridelia číslo, vďaka ktorému batožinu jednoduchšie nájdu v cieľovej stanici.

 

Ak teda často cestujete lietadlom alebo sa chystáte na dovolenku s prestupom, kúpa takéhoto lokalizátora je skvelou prevenciou pred stratením batožiny. :)

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49087 videní | 3 minúty čítania