Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 3410 videní | 5 minúty čítania

Spoznajte strhujúce škótske súostrovie Orkneje

Spoznajte strhujúce škótske súostrovie Orkneje
Orknejské ostrovy vás uchvátia nekonečnými lúkami a unikátnymi pravekými pozostatkami, ktoré sa vyrovnajú aj Stonehenge.

Na Orknejách žiadne veľkomestá nečakajte. Škótske ostrovy vás uchvátia nekonečnými lúkami a unikátnymi pozostatkami z obdobia praveku, ktoré sa vyrovnajú aj anglickému Stonehenge. 

 

neopozerane skotske orkneje

Viac ako 70 ostrovov, z toho 20 obývaných, ktoré ležia približne 30 kilometrov severovýchodne od Škótska. V súčasnosti žije na Orknejách zrhuba 21-tisíc obyvateľov. Väčšina z nich sa sústreďuje na hlavnom ostrove, a to na vidieku alebo v dvoch najväčších mestách.

 

Dve mestá

Hlavným spôsobom obživy ostrovanov je poľnohospodárstvo. Malí farmári sa zameriavajú na chov hovädzieho dobytka a vajíčka, do popredia sa však dostáva aj chov ošípaných a produkcia mlieka. Zaujímavé na ostrovoch je, že poveternostné podmienky tu znemožňujú rast stromov, preto ich tu nájdete veľmi málo.

pobrezie v blizkosti kirkwallu

Pobrežie v blízkosti Kirkwallu.

Zo všetkého, čo sme uviedli vyššie, je zrejmé, že žiadne veľkomestá na Orknejách nenájdete. Dominantou ostrovov sú teda trávnaté lúky alebo menšie usadlosti. A ani tých tu nie je až tak veľa.

Najväčším a zároveň hlavným mestom je Kirkwall (približne 9000 obyvateľov), ktorý leží v juhovýchodnej časti centrálneho ostrova. Ešte ako osadu ho pred 1000 rokmi založili Vikingovia a ducha severskej kultúry si mesto zachovalo dodnes.

katedrala sv. magnusa v kirkwalle

Katedrála sv. Magnusa v Kirkwalle.

Najväčšími lákadlami Kirkwallu je Earlov palác a Katedrála sv. Magnusa, ktorá je najsevernejšie umiestnenou katedrálou Veľkej Británie.

ruiny earlovho palaca

Ruiny Earlovho paláca.

Takisto zdôrazňujeme, že v centre Kirkwallu to žije najviac. Takže po tom, ako si pozriete katedrálu a palác, vyberte sa do tamojších reštaurácií či kaviarní, alebo si nakúpte chutné lokálne potraviny od miestnych maloobchodníkov.

Druhé najväčšie a tiež rušné je mesto Stromness na juhozápade hlavného ostrova. Spoznáte ho podľa zachovaných mestských uličiek či pôvodných domov s terasami. Okrem toho je mesto Stromness známe aj tým, že u tamojších obchodníkov nakúpite ten najlepší textil alebo šperky.

skotske mesto stromness na orknejach

Mesto Stromness na Orknejách.

Dávku umenia si môžete dopriať v múzeu Pier Arts Centre, vďaka ktorému sa do popredia dostáva miestna obrazová aj sochárska tvorba. A keď už budete mať mestského „ruchu“ dosť, vyberte sa k pobrežiu. Populárnymi aktivitami v Stromness je potápanie, rybárčenie alebo plachtenie.

 

Pamiatky UNESCO

Obdobie neolitu (mladšej doby kamennej) datujeme medzi rokmi 5700 až 4400 pred Kristom. V tom čase ľudia zanechávajú lov a zberačstvo a namiesto toho sa začínajú živiť poľnohospodárstvom. Štyri historické lokality, ktoré mimochodom patria medzi najväčšie atrakcie na Orknejách, pochádzajú práve z tohto obdobia. Spoločne tvoria takzvané Srdce neolitických Orknejí a dostali sa aj do zoznamu pamiatok UNESCO. 

Ako prvú vám ukážeme pamiatku Standing Stones of Stenness. Ako anglický názov naznačuje, ide o zoskupenie stojacich kameňov, ktoré kedysi slúžili na pohrebné a rituálne úkony. Pôvodne ich bolo 12, dnes tu nájdete už len štyri vysoké skaly (najvyššia má päť metrov). Paradoxne práve fakt, že sa tento monument rúca, pridáva atrakcii na malebnosti a obľube.

stenness

Standing Stones of Stenness

Ďalším v poradí je Ring of Brodgar, ktorý sa na prvý pohľad od kameňov v Stenness líši len minimálne. Pri detailnejšom skúmaní vám však bude jasné, v čom sú tieto pamiatky rozdielne. Tento rituálny priestor zahŕňa až 27 megalitov (kedysi ich bolo až 60), ktoré sú oproti tým v Stenness o čosi menšie.

monument ring of brodger, ktory zahrna 27 megalitov

Monument Ring of Brodgar zahŕňa 27 megalitov, ktoré tvoria kruh.

Po skalnatých monumentoch sa teraz presunieme k nemenej známym pozostatkom prehistorickej dediny Skara Brae. Jej atraktivita vyplýva z viacerých zaujímavých informácií. Pozoruhodné je napríklad to, že dedinu odhalila búrka v roku 1850, ktorá svojou silou odviala z príbytkov mohutné trávnaté duny.

prehistoricka dedina skara brae

Prehistorická dedina Skara Brae.

A práve vďaka smršti sa výskumníci a neskôr aj verejnosť dozvedeli, ako si ľudia v období neolitu nažívali. Súčasťou približne 5000 rokov starých domov sú zachované postele, truhlice na cenné predmety, krby, ale aj rezervoáre na pracovné náčinie.

pohlad z blizka na dedinu skara brae

Pohľad zblízka na dedinu Skara Brae.

Ako posledné UNESCO lákadlo sme si nechali kamennú hrobku Maeshowe, ktorá sa nachádza v regióne Stenness. Unikátnosť hrobky spočíva v tom, že sa nachádza pod zatrávneným kopčekom. Dovnútra sa však dá dostať cez vybudovaný vstup, takže jej priestory si môže pozrieť aj verejnosť.

hrobka maeshowe

Hrobka Maeshowe. Zdroj: Orkney.com

 

Na čo ešte nezabudnúť

Na Okrnejách navštívi každoročne miestnu Taliansku kaplnku zhruba 100-tisíc ľudí. Toto číslo je jasným dôkazom, že táto sakrálna stavba patrí medzi najväčšie atrakcie súostrovia. Stala sa dokonca takou príťažlivou, že sa sem chodia vo veľkom sobášiť mladé páry.

talianska katedrala na orknejach

Talianska kaplnka na Orknejách.

talianska kaplnka zvnutra

A takto vyzerá zvnútra.

A aká je minulosť tohto miesta? Koncom 30. rokov potopila nemecká ponorka v orknejských vodách Scapa Flow britskú bojovú loď. Vtedajší prvý námorný lord Winston Churchill prikázal z Afriky priviesť talianskych vojakov, ktorí by tu vybudovali bariéry chrániace vstupy do Scapa Flow.

churchillove bariery mali ochranit orkneje pred cuzdimi vojskami

Takzvané Churchillove bariéry mali ochrániť Orkneje pred cudzími vojskami. Zdroj: Orkney.com

Medzi Talianmi bol aj umelec Domenico Chiocchetti, ktorý dostal za úlohu z dvoch kasárenských budov vytvoriť väčšiu kaplnku. Čo hovoríte na výsledok?

Naše putovanie zakončíme na malom ostrovčeku Hoy, pretože v tejto oblasti sa nachádza jeden zo symbolov Orknejí. Je ním skalnatý komín nazývaný Starec z ostrova Hoy, ktorý meria 137 metrov.

skalny monument znamy ako starec z ostrova hoy

Skalný monument známy ako Starec z ostrova Hoy.

Vopred vás však upozorňujeme, že ak chcete „starého muža“ vidieť, musíte prekonať množstvo strmých úsekov. Takýto výhľad na more a skalnatý monument však určite stojí za to.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87126 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85469 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82844 videní | 6 minúty čítania