Späť na všetky články
pred 1 rokom 20042 videní | 7 minúty čítania

Spoznajte najkrajšie termálne kúpaliská v Európe. Dve z nich máme hneď za rohom

Spoznajte najkrajšie termálne kúpaliská v Európe. Dve z nich máme hneď za rohom
Najkrajšie termálne kúpaliská nájdete na Islande, ale aj hneď za hranicami Slovenska.

Koncom roka nemusíte za teplou vodou cestovať iba do ďalekých arabských krajín. Zaplávať si vo voľnej prírode môžete aj v Európe. Tie najkrajšie termálne kúpaliská sa nachádzajú v divokej islandskej prírode či hneď za hranicami Slovenska. Zistite, v ktorej susednej krajine ich nájdete.

 

1. Terme di Saturnia (Taliansko)

Idylické kúpele sú známou toskánskou lokalitou, ktorú tvoria viaceré pramene s veľkým obsahom síry. Ich liečivé účinky ľudia využívali už počas dávneho stredoveku. Voda v kúpeľoch dosahuje veľmi príjemných 37,5 °C a vďaka rýchlemu prietoku 800 l/s sa v bazéne vymení každé štyri hodiny.

Liečivý prameň s vysokou koncentráciou síry a oxidu uhličitého má priaznivé účinky pre ľudí s kožnými ochoreniami. Okrem vody je zdraviu prospešné aj bahno, ktoré stačí vyloviť z dna a natrieť si ho na pokožku.

 

 

2. Modrá lagúna (Island)

To, čo spája Modrú lagúnu na Islande s rovnomenným filmom o stroskotanej dvojici detí, je iba azúrovo sfarbená voda. Tá však nielenže dobre vyzerá, ale je aj zdraviu prospešná. Jazero Blaa lónið vyhľadávajú hlavne turisti, no vďaka vysokému obsahu minerálov je obľúbenou zastávkou aj pre osoby trpiace kožnými ochoreniami.

Lagúna je v skutočnosti ľudskou činnosťou vytvorené geotermálne jazero, ktoré sa nachádza v prostredí lávového poľa. Termálnu vodu do bazéna už vyše 40 rokov „pumpujú“ turbíny z priľahlej geotermálnej elektrárne.

Teplota vody dosahuje okolo 39 °C a jej prietok je taký silný, že sa v bazéne stihne vymeniť za približne 40 hodín. Modrá lagúna sa nachádza asi 40 km od Reykjaviku a len 13 km od Keflaviku, takže zastávku sem si je dobré naplánovať buď hneď po príchode, alebo pred odchodom z dovolenky na Islande.

 

 

3. Hveravellir (Island)

V krajine ohňa, ľadu elfov a paradoxov ešte chvíľu zostaneme. Hveravellir nie je len ďalší termálny bazén, ale hneď celá rezervácia s horúcimi prameňmi. Je to obľúbená atrakcia pre turistov a milovníkov nezameniteľnej islandskej prírody. Nachádza sa medzi dvomi obrovskými ľadovcami a zároveň ide o jednu z najzachovalejších divočín v Európe.

Nájsť cestu sem nie je vôbec náročné. Stačí totiž sledovať kúdole pary vychádzajúcej zo zeme. Lokalitu lemujú spomínané ľadovce Langjökull a Hofsjöku, krátery, lávové polia a horský masív.

Nachádza sa tu množstvo turistických chodníčkov, takže okúpanie sa v teplej termálnej vode môže byť príjemným spestrením či ukončením výletu v chladnej islandskej divočine. Máčať sa uprostred „ničoho“ a zároveň tak krásneho je skúsenosť, ktorú sa určite oplatí zažiť.

 

 

4. Hévíz (Maďarsko)

Hévízske jazero je svojou veľkolepou rozlohou 4,4 hektárov najväčšie termálne jazero v Európe. Kúpeľná budova na obrázku je zrekonštruovaná do podoby pôvodnej stavby z roku 1911. História kúpeľníctva okolo jazera Hévíz však siaha oveľa ďalej. Prvé kúpeľné domčeky tu boli postavené už koncom 18. storočia.

Termálna voda pramení na dne s takou intenzitou, že sa celý obsah jazera vymaní v priebehu 28 hodín. Voda je v neustálom pohybe, takže zatiaľ čo teplý prúd stúpa na povrch, ochladená voda z hladiny klesá dole. Vďaka tomu si jazero drží konštantnú teplotu vody, ktorá sa v zime pohybuje okolo 26 °C. Počas leta to však pokojne môže byť aj o 10 °C viac.

Hladinu vody s liečivými účinkami pokrývajú lekná.

 

 

5. Thermae Bath Spa (Veľká Británia)

Kúpele v anglickom mestečku Bath sú napájané jedinými termálnymi prameňmi v celej Británii. V súčasnosti sú súčasťou kúpeľného komplexu staré rímske kúpele a moderná budova z roku 2005. Tá je charakteristická vďaka sklenenému zovňajšku a bazénu na streche.

Staroveké kúpele sú jednou z najväčších atrakcií kúpeľného mesta Bath. Kvôli zlej kvalite vody však boli v roku 1978 zatvorené. Trvalo 28 rokov, kým ich po rekonštrukcii opäť sprístupnili. Oplatilo sa čakať, pretože sú to práve tieto kúpele, čo do týchto končín láka vyše 260 000 turistov ročne.

Ľudia sa kúpu hlavne v novej kúpeľnej budove, no najväčšie čaro má práve historická časť.

 

 

6. Pamukkale (Turecko)

Travertínové bazény v Pamukkale patria medzi najznámejšie prírodné krásy Turecka. Charakteristické biele terasy s tyrkysovou vodou vznikali postupným usádzaním vápnika. Podľa legendy ide o naukladanú bavlnu, ktorú si tu nechali sušiť obri. V tejto časti juhozápadného Turecka je totiž bavlna hlavnou komoditou už niekoľko storočí.

Pamukkale je spolu s Hierapolisom súčasťou zoznamu svetového dedičstva od roku 1988. To je zároveň jeden z hlavných dôvodov, prečo na fotografiách nevidno žiadneho človeka. Pohyb po terasách je možný iba po vyznačených chodníčkoch. Aby sa táto unikátna atrakcia zachovala aj pre iné generácie, podľa nariadení si v bazénoch s azúrovou vodou môžu návštevníci iba máčať nohy.

Nachádza sa tu celkom 17 prameňov. Teplota ich vody sa pohybuje v rozmedzí 35 až 100 °C.

 

 

7. Aqua Dome Längenfeld (Rakúsko)

Užívať si blahodarné účinky termálnej vody a byť obkolesený štítmi Tirolských Álp? V rakúskom Längenfeld žiadny problém. Tento termálny svet sa však nevyznačuje iba prostredím, v ktorom sa nachádza, ale aj neobvyklým spracovaním. Bazény zhotovené zo skla a betónu vo futuristickom štýle vyzerajú v krásnej prírode naozaj zvláštne. A práve vďaka tomu aj jedinečne.

Zdroj: Wikimedia.org

Okrem netradičných bazénov tu nájdete saunu v skalnej trhline, vodopády a rôzne ďalšie atrakcie pre deti. Prečo tento vodný svet navštíviť práve teraz? Odpoveďou je množstvo lyžiarskych stredísk, ktoré sa nachádzajú v okolí tohto komplexu. Aqua Dome Längenfeld je ideálne miesto pre multižánrových športovcov. Zaplávate si tu, prejdete sa a zároveň si aj zalyžujete.

 

 

8. Jaskynné kúpele Miškolc (Maďarsko)

Naši južní susedia majú na svojom území ešte jeden unikát. V meste Miškolc sa nachádzajú termálne kúpele, ktoré okrem klasických bazénov majú aj vlastnú jaskyňu. Plávať v termálnej vode s teplotou 30 °C a kochať sa pri tom jaskynným prostredím – takú možnosť nenájdete len tak.

Aj keď sú kúpele moderné, nejde o žiadny výdobytok súčasnosti. Jaskyňa bola vyhľadávanou atrakciou už v 16. a 17. storočí. Vytvoriť z nej kúpeľný komplex sa však rozhodli počas 18. storočia. V polovici 19. storočia bazény a jaskyňu navštevovali výhradne zámožnejší návštevníci. Dnes si v nej však môže zaplávať každý. A tak dlho, ako chce.

Termálna voda, ktorá je ideálna na liečenie boľavých kĺbov, má o niečo nižší obsah soli než iné termálne pramene. To znamená, že v nej môžete zotrvať toľko času, koľko uznáte za vhodné. Jediným obmedzením je začiatok roka. Kúpele v Miškolci sú totiž okrem januára sprístupnené celý rok.

Aj napriek tomu, že máme niektoré najkrajšie termálne kúpaliská hneď za rohom, máte stále pocit, že sú príliš ďaleko? Teplé pramene máme aj na Slovensku. Napríklad Kalameny majú počas zimy teplotu vody 33 °C. Ak už teda budete na Liptove, určite nevynechajte ani liečivú „kaďu“ v Liptovskom Jáne.

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 89763 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88202 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83531 videní | 6 minúty čítania