Späť na všetky články
pred 1 rokom 2897 videní | 4 minúty čítania

Spoznajte dejisko Zimných olympijských hier 2018. Takto vyzerá Pjongčang mimo záberov kamier

Spoznajte dejisko Zimných olympijských hier 2018. Takto vyzerá Pjongčang mimo záberov kamier
Nájdete tu napríklad najväčšiu horskú farmu v Ázii či „rodisko“ instantných cestovín.

Juhokórejský okres Pchjongčang návštevníkom zimných olympijských a paraolympijských hier ponúka okrem sledovania športových disciplín možnosť navštíviť niekoľko turistických lákadiel a pamiatok. Nájdete tu napríklad najväčšiu horskú farmu v Ázii či „rodisko“ instantných cestovín.

 

 

Chrám Woljeongsa uprostred národného parku

Neďaleko strediska Jongpchjong, kde si účastníci olympijských hier zmerajú sily v alpskom lyžovaní, sa nachádza veľký Národný park Odaesan. Na jeho rozlohe sa rozprestiera päť vrcholov a jeho súčasťou je množstvo značených a širokých turistických trás. Tie sú dôkazom, že priaznivcov horskej turistiky nájdete aj v ďalekej Ázii.

pjongchang-chramCesta k chrámu Woljeongsa.

Oblasť národného parku je zároveň miestom viacerých kultúrnych pamiatok. Najväčším pokladom ukrytým uprostred lesov je budhistický chrám Woljeongsa z roku 643.

Cestou k chrámu návštevníkov sprevádza chodník ozdobený lampiónmi. Z tých istých lampiónov je tesne pred vstupom dokonca vytvorený farebný tunel.

pjongchang-chram

Vo vnútri chrámu je vystavených viacero pokladov juhokórejského národného dedičstva. Najpôsobivejšou pamiatkou je však 9-poschodová kamenná pagoda. Podľa predpokladov túto 15-metrovú svätyňu postavili už v 10. storočí.

pjongchang-chram

 

Rodisko slávneho autora poviedok

Tvorbu populárneho spisovateľa Lee Hyo-Seoka si Kórejčania vážia natoľko, že obec, kde sa narodil a vyrastal, vyhlásili za Prvú národnú kultúrnu dedinu.

prvy-spisovatel-koreaBronzová podobizeň Lee Hyo-Seoka – známeho kórejského autora poviedok.

Súčasťou expozície je okrem domu autora najznámejšej kórejskej poviedky aj vodný mlyn či park Gasan. Ten je počas sezóny vyzdobený krásnymi rozkvitnutými kvetmi.

domu-autora-najznámejšej-kórejskej-poviedkyZdroj: GoobeeGoobee

 

Domov najstaršieho bronzového zvona

V Južnej Kórei nájdete veľký počet chrámov, no Sangwonsa, ktorý sa nachádza len 8 kilometrov severne od chrámu Woljeongsa, z nich výrazne vytŕča. Nepatrí pritom medzi najkrajšie a dokonca ani najstaršie.

chram-najstarsieho-zvonu

Chrám Sangwonsa je domovom najstaršieho bronzového zvonu v krajine. Táto pamiatka v zozname národných pokladov s poradovým číslom 36 je vysoká 1,67 metrov.

najstarsi-zvon-v-krajineZdroj: Wikimedia.org

Zaujímavosťou je, že presne vymedzené hodiny, počas ktorých môžete chrám navštíviť, by ste tu hľadali márne. Hinduistický chrám Sangwonsa je pre verejnosť sprístupnený od dvoch hodín od východu slnka po dve hodiny pred západom slnka.

 

Raj oviec

Horský priechod Daegwallyeong je sám o sebe nádherným miestom, no ak sa na jeho zelených kopcoch objaví stádo oviec, z bežnej vidieckej idylky sa stane vyhľadávaná turistická atrakcia. V tejto lokalite sa nachádza hneď niekoľko rančov, no azda najznámejšou farmou je Daegwanryeong Samyang.

pasienok

Nevyznačuje sa iba popularitou medzi turistami, ale aj rozlohou. Ide totiž o najväčšiu horskú farmu v Ázii.

Prechádza po ranči vám zaberie asi hodinu, počas ktorej sa môžete kochať výhľadmi na nádhernú prírodu posiatu ovcami. Obľúbenou doplnkovou aktivitou návštevníkov je okrem ich pozorovania aj hladkanie, kŕmenie či spoločné fotografovanie.

ovce-v-ohrade

Počas prechádzky sa po výstupe na najvyšší bod naskytá pôsobivý výhľad na veterné turbíny. Je to moment, ktorý sa oplatí zvečniť fotoaparátom. Uprostred ranča sa nachádza tiež drevená chatrč, ktorá dokonale zapadá do kompozície so zelenými lúkami a bielymi ovcami.

vzdusne-turbiny

 

Miesto vzniku instantných rezancov

Názov Samyang nepatrí len tunajšiemu ranču, ale aj instantným rezancom, ktoré sa z Južnej Kórey vyvážajú do celého sveta.

Tento výdobytok kórejskej gastrokultúry pomohol zachrániť miestny ľud, pretože vynájdením instantných rezancov sa vyriešil problém s nedostatkom potravín v Kórei.

korejske-rezance

V 80. sa tak nerozšíril len vývoz rezancov do Japonska a USA, ale aj spoločnosť Samyang Food začala s produkciou ďalších potravinových výrobkov. Pribudli medzi ne aj výrobky z mlieka, ktoré firma čerpá práve zo spomínanej ovčej farmy.

Ako vidíte, Pjongčang netvoria len zasnežené zjazdovky, ale aj nádherné kopce a rozkvitnuté pastviny, na ktorých sa namiesto lyžiarov zdržiavajú ovce a turisti. :)
 

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 89758 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88197 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83530 videní | 6 minúty čítania