Späť na všetky články
pred 1 rokom 5163 videní | 5 minúty čítania

Sopečný raj a pohostinní domorodci: Čím zaujmú nedotknuté Komorské ostrovy?

Sopečný raj a pohostinní domorodci: Čím zaujmú nedotknuté Komorské ostrovy?
Sú väčšie než susedné Seychely a Maldivy, no v porovnaní s vychytenými dovolenkovými destináciami vieme o nich oveľa menej.

Sú väčšie než susedné Seychely a Maldivy, no v porovnaní s vychytenými dovolenkovými destináciami vieme o nich oveľa menej. Dôvod? Komorské ostrovy, ležiace v Indickom oceáne, nie sú ani zďaleka takým dovolenkovým regiónom, ako by ste čakali.

Hoci na Komorských ostrovoch žili Afričania a obyvatelia malajsko-polynezskeho pôvodu už v piatom storočí, na mape sveta sa zoskupenie štyroch veľkých a niekoľkých menších ostrovov objavilo až v roku 1527. Od toho času sa ich história začína výrazne spájať s Európou. Portugalci boli vôbec prvými Európanmi, ktorí africké ostrovy navštívili.

Neskôr sa sem vybrali aj Angličania, no úplnej nadvlády sa chopili až Francúzi v 19. storočí. Tí najprv prebrali ostrov Mayotte a neskôr aj ostatné územie. V roku 1974 sa Komory stali nezávislými, no ostrov Mayotte uprednostnil francúzsku vládu.

Vzhľadom na históriu je teda pochopiteľné, že oficiálnym jazykom je francúzština. Ak však viete čo-to po arabsky, pokojne sa zapojte do komunikácie, pretože okrem francúzštiny sa na Komoroch hovorí aj v arabskom a komorskom jazyku.

Ako sme uviedli hneď na začiatku, Komorské ostrovy nie sú typickou dovolenkovou destináciou. A to najmä preto, že súostrovie trpí veľkou chudobou. Miestni sa s cestovným ruchom ešte len zoznamujú a stále sa venujú prevažne poľnohospodárstvu, lesníctvu a rybolovu. Ale cestovatelia, ktorí hľadajú skutočnú autentickosť, sa majú na čo tešiť.

plaz virgen boueni na ostrove mayotte
Pláž Virgen Boueni na ostrove Mayotte.

No ešte predtým, ako vám ukážeme tie najkrajšie miesta, je dôležité vôbec sa sem dostať. Keďže veľa tamojších obyvateľov pracuje alebo má rodinu vo Francúzsku, z Paríža do hlavného mesta Moroni lietajú pravidelné linky spoločností Kenya Airways či Ethiopian Airlines.

lietadlo

Vďaka Ethiopian Airlines sa môžete na ostrovy dostať aj z Viedne, no rátajte s prestupom v Etiópii a Tanzánii. Pravidelné prestupové linky premávajú tiež z Londýna, Amsterdamu, Bruselu a Ženevy. Spiatočná letenka vás vyjde na niekoľko stoviek, bežne sa ceny pohybujú od 300 do 700 eur.

 

Ktoré miesta navštíviť

Ako mnohé iné krajiny, aj Komorské ostrovy sú známe svojím hlavným mestom. K Parížu či Madridu by sme ho však neprirovnávali. Moroni, ktoré leží na najväčšom ostrove Grande Comore, je typickou africkou usadlosťou s arabským nádychom.

mesita v hlavnom meste moroni
Ikonická mešita v hlavnom meste Moroni.

Svedčí o tom viacero mešít a závan kávy, vanilky či éterických olejov, ktoré sa z prístavného mesta vyvážajú do sveta.

Nenechajte sa však uniesť iba mestským ruchom a vyberte sa na tamojšiu pláž, ktorá je od centra len na skok.

pobrezne ubytovanie vedla zalivu natural bay
Pobrežné ubytovanie vedľa zálivu Natural Bay.

Po tom, ako si pozriete hlavné mesto, ešte na Grande Comore zostaňte. K ďalším ostrovným skvostom patrí záliv Natural Bay alebo pláž Mitsamiouli, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších v celej Afrike.


Na kráse jej okrem paliem a bieleho piesku pridáva lokalita. Pláž leží v nerušenom regióne, preto tu žiadne hotely či reštaurácie nehľadajte. Namiesto toho si užívajte atmosféru pokojného prímorského prostredia.

To isté platí aj o pláži Chindini, ktorá sa nachádza v južnej časti ostrova. Je takisto krásna a nedotknutá. A čo je ešte lepšie, v neďalekej dedine nájdete prístav, z ktorého vyrážajú motorové člny na ostrov Mohéli.

A práve tam sa teraz spolu presunieme. Ostrov Mohéli, ktorý je spomedzi štyroch Komorských ostrovov najmenší, láka hlavne milovníkov potápania. Okrem úchvatných pláží a podmorských skvostov v národnom morskom parku sa môžete takisto tešiť na pohostinných domorodcov.

plaz v blizkosti dedinky nioumachova na ostrove moheli
Pláž v blízkosti dedinky Nioumachoua na ostrove Mohéli.

Tí vás radi privítajú na niekoľkodňovej svadbe alebo si s vami zahrajú domino. A aby ste čo-to pochytili z tamojšej kultúry, pozrite si ich typické tance. V podaní žien je to wadaha a muži zvyknú tancovať chigomu.

Počas návštevy ostrova Mohéli, ktorý sa mimochodom často nazýva Mwali, vám rovnako odporúčame vystriehnuť si vráskavca dlhoplutvého. Tento živočích sem v čase od júla do októbra pripláva až z Antarktídy. Niektoré ubytovacie zariadenia organizujú výlety, počas ktorých môžete veľrybu pozorovať alebo sa dokonca pri nej potápať.

plaz na ostrove moheli
Ďalšia krásna pláž na ostrove Mohéli.

 

Sopečný raj

Okrem krásnych pláží a nevšedných podmorských zážitkov sú Komory známe svojím vulkanickým pôvodom. Dodnes na niektorých plážach nájdete pozostatky stuhnutej sopečnej lávy. O pôvode súostrovia takisto svedčí aj množstvo aktívnych či vyhasnutých sopiek, ktoré sú skvelým miestom na pešiu turistiku.

Príkladom takýchto lokalít je Mont Choungui a Mont Bénara, oba vrchy nájdete na francúzskom ostrove Mayotte.

mont choungui na ostrove moyotte
Mont Choungui na ostrove Mayotte.

Ak chcete vidieť aj aktívnu sopku, vyberte sa k Mount Karthala. Pohorie, ktoré je zároveň najvyšším ostrovným bodom, leží na Grande Comore.


Napokon si nezabudnite vyhradiť čas aj na výlet k vulkanickému jazeru Lac Salé, ktoré leží na severe hlavného ostrova. V jeho blízkosti sa nachádza menší kopček, z ktorého budete mať na vodnú plochu dokonalý výhľad.

jazero lac sale
Jazero Lac Salé. Zdroj: Unusualtraveler.com

Pre ešte lepšiu predstavu o tom, čo všetko môžete na Komoroch zažiť, si určite pozrite aj nasledujúce video, ktoré pekne zachytáva tamojšiu atmosféru, ľudí aj nádherné pláže. Veríme, že sme vás inšpirovali. 

Súvisiace články
pred 1 rokom 87039 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85251 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82787 videní | 6 minúty čítania