Späť na všetky články
pred 1 rokom 7770 videní | 7 minúty čítania

Slovenka, ktorá prebádala Malú Fatru: Do týchto lokalít sa musíte vybrať

Slovenka, ktorá prebádala Malú Fatru: Do týchto lokalít sa musíte vybrať
Kde v Malej Fatre hľadať krásne a zároveň unikátne výhľady bez más turistov? Pozrite si tipy od skúsenej turistky Mojmíry.

Mojmíra sa síce v Malej Fatre nenarodila, no vždy sa sem rada vracia. A niet sa čomu diviť, už ako dieťa mala z rodičovského bytu jej mamy výhľad na hlavný hrebeň Krivánskej Malej Fatry.

Národný park Malá Fatra síce nepatrí k tým najrozľahlejším, no návštevníci si tu majú čo obzerať. Veľkou milovníčkou turistiky v tejto lokalite je aj Mojmíra Némethová, ktorá sa sem vracia už od detstva.

„Z okna bytu, v ktorom vyrastala moja mama, vidieť celý hlavný hrebeň Krivánskej Malej Fatry. Naši nás brali do Jánošíkových dier, hore na hrebeň alebo len tak na prechádzku do Terchovej. Pamätám si, že nás raz chytila riadna búrka, keď sme schádzali dole z Malého Rozsutca, doslova sme sa šmýkali po blate,“ spomína.

 

vystup na malej fatre

Mojmíra na Malom Kriváni. Zdroj: archív M. Némethovej

Práve aj vďaka takým momentom, ako bolo „adrenalínové“ schádzanie z Rozsutca, jej Malá Fatra prirástla k srdcu. A hoci rada navštívi aj iné slovenské pohoria, Malá Fatra jej imponuje hlavne v tom, že na pomerne malej ploche nájde všetky turistické lákadlá – od tiesňav, horských lúk a vodopádov až po hrebeňovky s úchvatnými výhľadmi.

A aby ste vedeli, kde v Malej Fatre krásne a zároveň unikátne výhľady hľadať, tu je niekoľko tipov od Mojmíry.

 

Chata pod Suchým (1 075 m n. m.)

Keď sa povie Malá Fatra, zrejme väčšine turistov napadnú dva najvyššie vrchy – Veľký a Malý Kriváň. Aby ste sa však k týmto malofatranským skvostom dostali, môžete si urobiť výlet dva v jednom.

Mojmíra odporúča navštíviť Chatu pod Suchým, ktorá je skvelým východiskovým bodom na hrebeňovku cez Suchý, Malý Kriváň až k Veľkému Kriváňu.

Samotného výstupu k chate sa určite nemusíte báť – z Nezbudskej Lúčky k nej po červenej značke vedie nenáročný terén. Väčším zaberákom je až výstup od chaty, ktorý sa však pre výhľady z Malého aj Veľkého Kriváňa oplatí absolvovať.

Od Chaty pod Suchým sa dá dostať až k Malému a Veľkému Kriváňu.

 

Osnica (1 363 m n. m.)

Kým Chata pod Suchým leží bližšie ku krajskému mestu, aby ste sa dostali na Osnicu, musíte sa vybrať smerom k Dolnému Kubínu. Približne na pol ceste medzi Žilinou a Kubínom narazíte na obce Párnica a Štefanová. A práve z tejto oblasti vedie na kopec niekoľko trás.

pohlad z osnice na velky rozsutec

Pohľad z Osnice na Veľký Rozsutec. Zdroj: archív M. Némethovej

„Veľa ľudí sa zo sedla Medziholie vyberie po červenej na Veľký Rozsutec. To je tiež pekná túra, no vyskúšajte si raz sa vydať po modrej smerom na Osnicu. Okrem toho, že ide o trasu, ktorou neprechádzajú davy turistov, Osnica ponúka nádherné výhľady. Či už na Veľký Rozsutec a hlavný hrebeň Krivánskej Malej Fatry, ale tiež na Západné Tatry alebo Chočské vrchy,“ tvrdí Mojmíra.

rano na osnici

Ráno na Osnici môže vyzerať aj takto.

Z obce Štefanová sa na Medziholie dostanete po zelenej značke. Ak sa však chcete dostať na Osnicu jednoduchšie, vyrazte z Párnice, odkiaľ k vrchu vedie modrá značka.

 

Chata pod Chlebom (1 423 m n. m.)

Na Snilovské sedlo sa dostanete pomerne jednoducho, pretože k nemu vedie sedačková lanovka Vrátna-Chleb. No Snilovské sedlo teraz vynecháme. Mojmíra totižto do zoznamu miest, ktoré v Malej Fatre musíte navštíviť, zaradila aj Chatu pod Chlebom.

A k nej sa dostanete práve tak, že vystúpite na vrchnej stanici lanovky (pri Snilovskom sedle), a odtiaľ pôjdete po zelenej značke. Cesta k chate vám potrvá približne trištvrte hodinu, čo je pre skúsených turistov len prechádzka.

od brchnej stanice lanovky je to ku chate len na skok

Od vrchnej stanice lanovky je to ku chate len na skok.

V prípade, že sa rozhodnete pobudnúť dlhšie ako jeden deň, môžete sa v chate ubytovať. Ako tvrdí Mojmíra, horská ubytovňa, v ktorej sú izby pomenované po okolitých vrchoch, má svoju jedinečnú atmosféru. A k tomu výborná praženica na raňajky – čo viac si priať?

zimne tury v malej fatre

V zime sa na túru poriadne pripravte, pretože pri chate to môže vyzerať aj takto.

 

Boboty (1 085 m n. m.)

Len zopár výhľadov na Veľký Rozsutec či dedinku Štefanová a celkom náročný terén. Hovoríte si, prečo sa na Boboty vybrať? Práve preto, že ide o riadnu túru, ktorá preverí vaše turistické nasadenie. „Medzi ďalšie plusy tejto trasy patrí, že nebýva prepchatá, vďaka čomu si ešte viac užijete ticho a občasné výhľady.“

boboty

Z Bobotov uvidíte Veľký Rozsutec aj Stoh. Zdroj: archív Mojmíry Némethovej

Ako však skúsená turistka pripomína, ide predovšetkým o športový výkon, ktorý podáte. No či už sa vyberiete z Podžiaru alebo od Terchovej, čaká na vás nezabudnuteľný turistický zážitok.

vyhlady pocas tury na boboty

Výhľady počas túry na Boboty. Zdroj: archív M. Némethovej

 

Baraniarky (1 270 m n. m.) a Kraviarske (1 361 m n. m.)

S náročnejšími trasami ešte nekončíme a tentoraz vás vezmeme na túru cez bočný hrebeň Krivánskej Malej Fatry. Trasa je síce náročnejšia, no zlákať vás môže hlavne to, že na nej nenarazíte na obrovské húfy turistov. Mojmíra ju odporúča aj preto, že budete mať dokonalé výhľady na hlavný hrebeň Malej Fatry.

Výstup, ktorý vedie po žltej značke, začnite vo Vrátnej pri kolibe Starý dvor. Odtiaľ vedie najprv asfaltová cesta, no po chvíli sa dostanete do lesa, kde začína prvé stúpanie. Na prvom rázcestí pri sedle Príslop sa vyberte vľavo a pokračujte k Baraniarkam. Z tohto vrchu budete mať krásne výhľady na Sokolie, Terchovskú dolinu a už spomínaný hrebeň Malej Fatry.

baranianky a kraviarske

Výhľad z túry Baraniarky a Kraviarske. Zdroj: archív Mojmíry Némethovej

Od Baraniarok pokračujte cez Žitné až ku kopcu Kraviarske. Odvážnejší turisti sa nemusia v tomto bode zastaviť a môžu pokračovať k sedlu Bublen, odkiaľ sa dá po červenej dostať až k Veľkému Kriváňu.

 

Osada Podrozsutec (780 m n. m.)

Miesto, na ktorom sa akoby zastavil čas. Presne tak možno opísať Osadu Podrozsutec, ktorá leží neďaleko Terchovej. Osadu tvorí zhruba 20 dreveníc.

osada podrozsutec

Osada Podrozsutec leží neďaleko Terchovej. Zdroj: archív M. Némethovej

Niektoré z nich sú pôvodné (v minulosti slúžili ako domy pastierov a lovcov) a niektoré majú modernejší vzhľad, ktorý však nijako nenarúša autentickosť osady.

tradicne domceky

V osade nájdete takéto domčeky. Zdroj: Ciernik M,  licencia CC 4.0 International. Wikimedia.org

Čo sa týka cesty sem, najznámejšou trasou je tá z Bieleho potoka po zelenej značke. „Ide o pomerne nenáročnú hodinovú túru. Ak si však chcete výstup trochu sťažiť, môžete pokračovať až na Malý Rozsutec. Znova ide o trasu, ktorá nie je veľmi vyhľadávaná, ale o to krajšie výhľady ukrýva,“ dodáva na záver Mojmíra.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145089 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120475 videní | 6 minúty čítania