Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 2565 videní | 6 minúty čítania

Skalné veže Národného parku Bryce Canyon vám vyrazia dych

Skalné veže Národného parku Bryce Canyon vám vyrazia dych
Úchvatné tehlovočervené skalné veže Národného parku Bryce Canyon príroda formovala celé roky.

Národný park Bryce Canyon v americkom štáte Utah navštívi ročne vyše 2,5 milióna turistov. Lákadlom sú hlavne výhľady na úchvatné tehlovočervené skalné veže, ktoré príroda formovala celé roky.

Hoci názov naznačuje niečo iné, Bryce Canyon nie je kaňon v pravom slova zmysle. Na rozdiel od kaňonu, ktorý vzniká eróziou tečúcej vody v údolí, je totiž pôvod Bryce Canyonu trochu odlišný.

 

Tento geologický útvar vznikol tak, že v náhornej plošiny Paunsaugunt, ktorá dosahuje výšku aj 2 800 metrov, sa začali prehlbovať menšie amfiteátre (prírodné oblúkovité tvary). Najznámejším z nich je amfiteáter Bryce.

najznamejsi amfiteater bryce
Najznámejší amfiteáter Bryce.

Ustupovaním amfiteátrov postupne vyrastali v priehlbine vysoké skalné veže tehlovočervenej farby, takzvané hoodoos, ktoré pod vplyvom erózie takisto menia svoj tvar.

Okrem vetra má na vzhľad veží vplyv predovšetkým erozívna činnosť vody. Keď naprší, voda sa dostane do otvorov v skalách. Tam zamrzne, čo vedie k praskaniu skalných útvarov. Tento proces je cyklický a za rok sa zopakuje približne 200-krát.

V lete sa zas dažďová voda dostáva k mäkším vápencom a vytvára v nich súvislé priehlbiny. Podľa súčasných predpokladov bude o 50 rokov terajší okraj plošiny „orezaný“ o kus veľkosti jednej stopy (približne 30 cm).

v dosledku erozie vznikaju rozne skalnate utvary
V dôsledku erózie vznikajú rôzne skalné útvary.Trochu histórie

O tom, kto boli prví obyvatelia v Bryce Canyon, sa vie len málo. No podľa archeológov tu Paleoindiáni (predkovia Indiánov, pozn.) lovili už pred 15 000 rokmi. Zo zistení archeológov takisto vyplýva, že sa na tomto mieste zdržiavali aj pôvodní obyvatelia Pueblo a Paiute. 

A práve obyvatelia zo spoločenstva Paiute, ktorí tu pravdepodobne žili okolo roku 1200 n. l., už v tom čase nazývali skalnaté veže načerveno namaľované tváre.

Väčšia popularita tohto miesta sa však spája až s druhou polovicou 19. storočia, keď sa do týchto končín presťahoval rančer Ebenezer Bryce. Jeho zámerom bolo vytvoriť na neúrodnej pôde lepšie podmienky pre poľnohospodárstvo. Bryce tu vybudoval cesty aj zavlažovací systém.

No keďže sa jeho očakávania nenaplnili, odsťahoval sa. To, že tu kedysi žil, však nespochybní nikto, pretože skalné veže nesú názov práve po tomto neúspešnom statkárovi.

narodny park bryce canyon je od roku 1928
Bryce Canyon je od roku 1928 národným parkom.

V roku 1923 vyhlásil prezident Warren Harding Bryce Canyon za národnú pamiatku, o päť rokov neskôr sa z neho stal národný park.

 

Známe trasy

Obzvlášť pri cestovaní na také miesta, ako je Bryce Canyon, sa vám určite zíde niekoľko dobrých rád. Môžete tu totižto absolvovať niekoľko trás a pokochať sa na viacerých vyhliadkových miestach.cez park vedu rozne narocne trasy
Cez park vedie niekoľko jednoduchších aj náročnejších trás. Zdroj: unsplash.com/@cpugsley

Najobľúbenejšou trasou je Rim Trail, ktorá vedie medzi Fairyland Point a Bryce Point. Okružná trasa je dlhá necelých 18 kilometrov, cestou sa môžete zastaviť na vyhliadkach Sunset Point, Sunrise Point alebo pri chate Bryce Canyon Lodge.

Počas prechádzania po Rim Trail musíte rátať s miestami, kde sa bude prudko meniť nadmorská výška. No výhľad na najrozsiahlejší amfiteáter Bryce je dostatočne veľkým lákadlom, aby ste sa s touto námahou popasovali.

Oveľa jednoduchšou a kratšou (2,8 kilometra) je trasa Queen’s Garden, ktorá sa od Sunrise Point zvažuje priamo medzi hoodoos a smeruje až k severnej časti náhornej plošiny. Je pravdou, že z tejto trasy nebudete mať mnoho výhľadov, no myslite na to, že cesta vedie k skalným vežiam.

trasa navajo loop trail
Výhľad z trasy Navajo Loop Trail. Zdroj: unsplash.com/@alexandre_godreau

Skvelé na Queen’s Garden je i to, že sa tu nachádza menej zalesnených plôch, vďaka čomu sa sneh roztopí oveľa rýchlejšie. Na rozdiel od iných trás v Bryce Canyon je teda Queen’s Garden prístupná takmer počas celého roka (od apríla do novembra).

Do tretice vám odporúčame trasu Navajo Loop Trail, ktorú prirovnávajú k slučke, pretože sa začína aj končí pri Sunset Point. Nebudeme vám klamať, trasa nie je najľahšia. Cestou budete musieť zdolávať strmý terén.

No práve na tejto trase sa nachádza veža Wall Street, ktorá je ako jediná v národnom parku otvorená a dá sa ňou prejsť. A pomyslenie na takýto jedinečný zážitok vám určite dodá chuť zvládnuť aj náročnejšie úseky.

strma cesta, ktora vedie k vezi wall street
K veži Wall Street vedie takáto strmá cesta.

 

Ešte nekončíme

Ak plánujete výlet do Národného parku Bryce Canyon, pozrieť si len slávne hoodoos by bolo veľkou chybou. Keď už tam budete, vyhraďte si čas aj na aktivity v blízkom okolí.

Hneď vedľa náhornej plošiny sa nachádzajú lesy s borovicou žltou, ktorá sa zväčša vyskytuje len v Spojených štátoch a Kanade. Za zmienku tiež stoja unikátne smrekové lesy a vysoko položené lúky.

V Bryce Canyon vám tiež odporúčame vychutnať si výhľady na blízke aj odľahlé pohoria. Za jasného dňa dovidíte napríklad až na 240 kilometrov vzdialený Humphrey's Peak v Arizone alebo na pohorie Navajo, ktoré leží na hranici Utahu a Arizony.

krasny zapad slnka
Počkajte si na západ alebo východ slnka, vtedy je pohľad na veže najkrajší.

No a keďže je v národnom parku kvalitné ovzdušie (Bryce Canyon je označený za oblasť s kvalitou ovzdušia prvej triedy) a minimálny smog, pokojne zostaňte aj na noc a pozorujte hviezdy. V parku tak strávite západ aj východ slnka a práve v tomto čase je výhľad na skalné veže najkrajší.

 

Praktické rady na záver

Hoci do parku môžete ísť autom, tento spôsob dopravy vám neodporúčame. A to nielen preto, aby ste sa podieľali na čistote prostredia, ale aj z toho dôvodu, že v Národnom parku Bryce Canyon premáva kyvadlová doprava. Prevádzkovatelia sa takýmto spôsobom snažia odľahčiť premávku, a to najmä počas letných mesiacov.

Skvelé na kyvadlovej doprave je, že premáva každých 15 minút a zastavuje na mnohých vyhliadkach, napríklad na Bryce Point, Sunset Point alebo Sunrise Point.

treba sa dobre pripravit na pomerne nizke ale aj vysoke teploty pri zmenach nadmorskej vysky
Pri stúpajúcej nadmorskej výške sa teplo razom zmení na chlad, preto sa na výlet dobre zbaľte.

No a nakoniec máme pre vás ešte jednu radu, ktorá sa týka oblečenia. Aj keď plánujete navštíviť Bryce Canyon počas leta, vždy majte so sebou teplé šatstvo. Skoré rána, večery alebo zmeny nadmorskej výšky sú momenty, kedy sa horúčava razom zmení na chlad. A práve vtedy sa vám čiapka alebo bunda určite hodí.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85208 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82784 videní | 6 minúty čítania