Späť na všetky články
pred 1 rokom 8714 videní | 7 minúty čítania

Rozhýbte sa pred zimným spánkom: 3 tipy na čarovnú jesennú turistiku na Slovensku

Rozhýbte sa pred zimným spánkom: 3 tipy na čarovnú jesennú turistiku na Slovensku
Využite posledné teplé dni a spravte si výlet do Slovenského raja, Malej Fatry či Vysokých Tatier.

Využite posledné teplé dni a spravte si výlet do Slovenského raja, Malej Fatry či Vysokých Tatier. Túry, ktoré sme pre vás vybrali, nie sú náročné, takže si ich určite užijete.

 

jesenna turistika na Slovensku

 

Prečo na túru práve počas babieho leta

Skôr ako vám ukážeme ideálne miesta, povieme vám, prečo sa oplatí využiť posledné slnečné lúče v prírode. Hlavným dôvodom je dostupnosť – od 1. novembra totiž čaká väčšinu tatranských chodníkov pravidelná zimná uzávera. Tá potrvá až do polovice júna budúceho roka.

Ďalším dôvodom sú perfektné podmienky. Chladnejší vzduch zlepšuje viditeľnosť, takže okrem rôznorodých farieb sú samozrejmosťou nádherné výhľady z vrchov.

dovody na jesennu turistiku

Teplotné ochladenie má však ešte jednu výhodu – nie je prijateľné pre každého, takže po turistických trasách sa potuluje oveľa menej turistov ako zvyčajne.

Tieto podmienky jednoducho treba využiť. Napríklad návštevou miest, ktoré sme pre vás vybrali. Práve na jeseň sú totiž najkrajšie.

 

1. Roklinou Suchá Belá (Slovenský raj)

Názov rokliny trošku zavádza, pretože ňou preteká rovnomenný potok. Do nášho výberu najkrajších turistických chodníkov sme ju však vybrali z iného dôvodu. To, že je Suchá Belá najznámejšou a najnavštevovanejšou roklinou Slovenského raja, je verejne známe.

Podľa nás je zároveň aj tou najkrajšou. Nemyslíme si to iba my, pretože na pomyselný vrchol najkrajších túr v Slovenskom raji ju zaradili aj na stránke Expedition Slovakia.

jesenna turistika roklina Sucha Bela Slovensky raj

Svoju obľubu si medzi turistami našla vďaka veľkému množstvu vodopádov, kaskád, stúpačiek a rebríkov. Roklinou vedie zelená turistická značka v smere proti prúdu potoka.

Pokiaľ je pre vás Slovenský raj zatiaľ neprebádanou oblasťou, návšteva Suchej Belej je pre vás ideálna, pretože si odtiaľ odnesiete tie najlepšie dojmy.

jesenna turistika roklinou Sucha Bela Slovensky raj

Vyraziť si sem môžete aj v prípade, ak nie ste žiadnym skúseným turistom. Napriek prekonávaniu skalných formácií a úzkych priechodov je trasa v Suchej Belej nenáročná.

okienkovy vodopad roklina Sucha Bela Slovensky raj

Okienkový vodopád je jedným z najznámejších miest v Suchej Belej.

Jej prechod si užijete hlavne vďaka veľkému množstvu vodopádov, ktoré vás budú počas túry sprevádzať. Bez pochýb tým najznámejším je Okienkový vodopád (12 metrov), avšak cestou vás určite prinúti zastaviť Bočný aj Korytový vodopád (8 metrov) či Misové vodopády (29 metrov).

trasa roklinou Sucha Bela Slovensky raj

Pozrite si kompletnú trasu v rokline Suchá Belá na stránke TuristickaMapa.sk.

Dĺžka trasy: 9,5 kilometrov

Čas: 3,5 hodiny

Náročnosť: ľahká

Trasa: Podlesok – Suchá Belá – Pod Vtáčím hríbom – Nad Podleskom – Podlesok

V prípade, že ste už výlet v rokline Suchá Belá niekedy absolvovali, v Slovenskom raji máte na výber ďalších vyše desať sprístupnených roklín a kaňonov.

 

2. Cez Jánošíkove diery na Rozsutec (Malá Fatra)

Výletmi v roklinách pokračujeme. Jánošíkove diery totiž tvorí sústava tiesňav v prostredí Krivánskej Malej Fatry a do nášho výberu ich zaraďujeme aj preto, že sa nachádzajú blízko Terchovej, Vrátnej doliny a uprostred prírodnej rezervácie Rozsutec.

Sústavu kaňonov tvoria Dolné, Nové a Horné diery. Všetky ich vyformoval Dierový potok, okolo ktorého celá trasa vedie. Atraktivitu Jánošíkových dier znásobuje vyše 20 vodopádov a prechodov po rebríkoch, lávkach aj reťaziach.

jesenna turistika vystup na Velky Rozsutec Mala Fatra

Výstup na Veľký Rozsutec, ktorý je znázornený v logu Národného Parku Malá Fatra.

Východiskovým bodom trasy je parkovisko v obci Terchová-Štefanová, kde na stráženom parkovisku na konci obce zaplatíte 2 €. Odtiaľ sa po zelenej turistickej značke dostanete až na Sedlo Medziholie, ktoré je rozcestníkom pre množstvo iných výletov. Napríklad na Stoh, Osnicu (po modrej) či Veľký Rozsutec. My sa po červenom chodníku vyberieme práve sem.

vychod slnka na Velkom Rozsutci Mala Fatra

Východ slnka na Veľkom Rozsutci.

Z Rozsutca sa vám naskytne nádherný výhľad na Sedlo Medziholie, odkiaľ ste prišli, Magurku, Stoh, Poludňový Grúň či dokonca až na Veľký Kriváň a Chleb.

Z Veľkého Rozsutca zídeme po červenej značke na Medzirozsutce, odkiaľ si môžeme predĺžiť výlet výstupom na Malý Rozsutec. My sa však chcete dostať do Jánošíkových dier, takže pôjdeme po modrej, ktorá vás dovedie do Horných Dier.

jesenna turistika Horne diery Mala Fatra

Dominantou Horných Dier sú dvoj- až štvormetrové vodopády, okolo ktorých budete zostupovať po rebríku. Výlet do tejto časti Jánošíkových dier zvážte podľa počasia – Horné Diery sú totiž okrem zimy nepriechodné aj v období dažďov.

jesenna turistika prechod Hornymi Dierami Mala Fatra

Po hodinovom prechode Hornými Dierami sa dostanete do Dolných Dier, kde najväčšou atrakciu je dvojica vodopádov. Najvyšší z nich má pritom len 1,3 metra. Po čase sa dostanete do Nových Dier vyplnených množstvom rebríkoch a lávok.

vyhliadkova veza Terchovske srdce na Oblaze

Vyhliadková veža Terchovské srdce na Oblaze. Zdroj: Motobike.sk

Po prejdení najužšieho úseku Jánošíkových dier sa dostanete na parkovisko blízko hotela Diery, kde celý výlet končí. Ak by vám zostalo ešte kúsok energie, môžete si ho rozšíriť o výstup na Terchovské srdce – 30-metrovú vyhliadkovú vežu, ku ktorej vedie náučný chodník. Jej nezvyčajný tvar pripomína šibenicu.

trasa tury na Velky Rozsutec a Janosikove diery

Pozrite si mapu túry na Veľký Rozsutec a Jánošíkové diery na TuristickaMapa.sk

Dĺžka trasy: 13 kilometrov

Čas: 7 hodín

Náročnosť: stredná

Trasa: Štefanová – Sedlo Medziholie – Veľký Rozsutec – Sedlo Medzirozsutce – Pod Tanečnicou – Pod Pálenicou – Podžiar – Ostrvné – Biely Potok

 

3. Veľkou studenou dolinou na Zbojníčku (Vysoké Tatry)

Aj keď je túra smerujúca Veľkou studenou dolinou na Zbojnícku chatu dlhšia, vôbec sa to neodzrkadľuje na jej náročnosti. Vďaka tomu je táto trasa medzi občasnými turistami veľmi obľúbená.

Na popularite jej však pridávajú aj nádherné výhľady na horské masívy, plesá či Studenovodské vodopády.

jesenna turistika Velkou studenou dolinou Vysoke Tatry

Veľkou studenou dolinou vás budú sprevádzať jesenné farby a horský vzduch prevoňaný živicou z ihličnatých stromov.

Túra sa začína v Starom Smokovci, odkiaľ sa po hodinovom výstupe po zelenej značke dostanete na Hrebienok. Ak si chcete tento čas ušetriť, na vrchol sa môžete vyviezť lanovkou.

jesenna turistika Velkou studenou dolinou na Zbojnicku Vysoke Tatry

Z Hrebienka vedie chodník k Rainerovej útulni, ktorý je lemovaný Studenovodskými vodopádmi. Rainerka je svojou útulnou atmosférou ideálna na krátku prestávku a zohriatie sa pri čaji či miestnej špecialite – rainerovici.

Ak budete mať šťastie, narazíte na líšku Elišku – lokálnu hviezdu Rainerovej a Zamkovského chaty.

Dlhe pleso pod Zbojnickou chatou Vysoke Tatry

Dlhé pleso pod Zbojníckou chatou.

Z útulne sa vyberte po modrej značke, ktorá vedie naprieč Veľkou studenou dolinou. Tú lemujú okolité masívy, ktorých vrcholy sú vo väčšine prípadoch ukryté v hmle. Na Zbojnícku chatu dorazíte po asi dvoch hodinách putovaním krásnou dolinou.

trasa na Zbojnicku chatu Vysoke Tatry

Pozrite si mapu túry na Zbojnícku chatu cez Veľkú studenú dolinu na TuristickaMapa.sk

Dĺžka trasy: 18 kilometrov

Čas: 7,5 hodiny

Náročnosť: stredná

Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Bilíkova chata – Rainerova chata – Veľká studená dolina – Zbojnícka chata – Nad Rainerovou chatou – Hrebienok – Starý Smokovec

jesenna turistika po Slovensku

Veríme, že ste vám poskytli dostatok inšpirácie ne nenáročné jesenné túry plné pôsobivých výhľadov. Okrem vybraných miest by sme vám na záver radi odporučili ešte túru v Súľovských skalách, ktorá je na romantickú prechádzku farebnou prírodou ako stvorená. :)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145126 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120596 videní | 6 minúty čítania