Späť na všetky články
pred 1 rokom 2851 videní | 14 minúty čítania

Reportáž zo Severného Walesu: Čarovný a majestátny Národný park Snowdonia

Reportáž zo Severného Walesu: Čarovný a majestátny Národný park Snowdonia
Národný park Snowdonia nie je úplne typická cestovateľsky populárna destinácia. A zrejme práve preto som sa do nej zamilovala.

Národný park Snowdonia nie je úplne typická cestovateľsky populárna destinácia. A zrejme práve preto som sa do nej zamilovala. A tiež vďaka tomu, že tu nie je takmer žiadny signál, sú tu milí a pohodoví ľudia, nádherná príroda a miesta, ktoré nie sú plné turistov. Preto verím, že vás Snowdonia očarí rovnako ako mňa.

 

narodny park snowdonia
Národný park Snowdonia sa nachádza v Severnom Walese a vyznačuje sa veľmi malým podielom zalesnenia. Zdroj: Schutterstock

Národný park Snowdonia je pre Slovákov pomerne neznáme miesto. Keď mi však o ňom prvýkrát s nadšením rozprával kamarát z Anglicka, vedela som, že sa sem jedného dňa musím ísť pozrieť.

Dnes už mám dušu na mieste. Snowdoniu som totiž navštívila pred pár dňami a vrátila som sa domov s vyvetranou hlavou, oddýchnutá a znovu o niečo múdrejšia. Toto "múdro" som spísala do reportáže, v ktorej nájdete rôzne zaujímavosti a tipy nazbierané z môjho výletu v Snowdonii. Verím, že vás moje zážitky inšpirujú.

 

Zopár dobrých rád na úvod

Skôr ako prejdem k rozprávaniu o Snowdonii a miestach, ktoré tu treba vidieť, vám dám pár tipov, ktoré je dobré vedieť predtým, ako sa sem vyberiete. 

1. Takmer všetky cesty, ktoré sa nachádzajú v Snowdonii (teda v celom Walese) sú lemované kameňmi a majú svoje špecifické označenie – dry stone walls (suché kamenné steny). Tieto kamenné steny lemujú cestičky naprieč Snowdoniou a sú staré desiatky, niektoré aj stovky rokov.

dry stone walls
Dry stone walls sú postavené bez použitia tmeliaceho materiálu. Ide len o starostlivý výber kúskov kameňov, ktoré do seba perfektne zapadajú. Zdroj: Lenka Varchoľaková

2. Pozor na pohonné hmoty. Jasné, aj v Snowdonii nájdete čerpacie stanice, no je ich pomenej a sú isté úseky, kde čerpaciu stanicu nie a nie nájsť ani po prejdení pár míľ. Dajte si preto pozor na stav vašej nádrže, aby ste sa nestretli s nepríjemnými prekvapeniami.

3. Počas výletu som mala s miestnymi veľmi pozitívnu skúsenosť, všetci boli nápomocní, ochotní poradiť, hovorili anglicky – aj keď sa našli slovíčka a vety, ktorým som nerozumela kvôli výslovnosti.

4. Vybrali sme si ubytovanie v dedinke Telsarnau, ktoré bolo úplne fantastické, výborná domáca, raňajky podľa želania a príjemné tiché prostredie. Všetky naše cesty trvali maximálne 1 až 1,5 hodiny autom. Teda v prípade, že sme sa presúvali na vzdialenejšie miesta.

5. Počasie je nepredvídateľné. Samozrejme, nejde len o to, že sa v Spojenom kráľovstve počasie bežne mení z minúty na minúty. Nezabúdajte, že Snowdonia je národný park, kde sa nachádzajú hory a hneď neďaleko more a široké pobrežie. Ide tiež o miesto, kde v Spojenom kráľovstve prší najviac.

6. Keď som výlet plánovala, tak to vyzeralo tak, že budeme mať celkom dobré počasie. A keď sme dorazili na miesto, vkuse pršalo. Aj preto bol prvý deň nášho výletu mokrý a zamračený.

plaz harlech
Pláž Harlech je jedna z najkrajších pláží Snowdonie. Najmä počas slnečných dní. Zdroj: Schutterstock

Keď som však sedela zabalená v deke a pršiplášti na kúsku naplaveného dreva na prekrásnej a prázdnej pieskovej pláži Harlech, kde fúkalo a tvorili sa obrovské vlny, nemohla som byť spokojnejšia. Je to najlepší spôsob, ako zabudnúť na všetky problémy sveta. Necháte ich ďaleko za sebou a zistíte, že ste na tom čarovnom mieste len vy.

harlech beach
Harlech Beach je čarovné miesto a na kráse mu neuberá ani škaredé daždivé počasie. Zdroj: Lenka Varchoľaková

 

+ 1 dôvod, prečo (ne)milovať waleštinu

Keď si budete plánovať výlety naprieč národným parkom, určite sa vyberte aj do dediny Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch na ostrove Anglesey. Vyskúšajte si tento názov zadať do vašej navigácie. Alebo ešte lepšie… skúste ho vysloviť. :-)

llanfairpwll
Llanfairpwll… To sa jednoducho nedá vysloviť. Zdroj: Schutterstock

 

Ako sa do Snowdonie dostať?

Ak sa chcete do Snowdonie dostať rýchlo a jednoducho, navyše za pomerne prijateľnú cenu, určite si booknite let do jedného z týchto miest: Manchester, Birmingham, Liverpool alebo Anglesey. Samozrejme, ak je takýto let dostupný z miesta, odkiaľ cestujete. Následne je dobré prenajať si auto a vybrať sa na cesty.

cesta do snowdonie
Ak chcete Snowdoniu poriadne preskúmať, budete auto potrebovať na rýchlejšie presuny medzi jednotlivými miestami. Zdroj: Lenka Varchoľaková

Samozrejme, dostanete sa sem aj vlakom – smerujú tu rôzne linky viacerých spoločností, no ceny sú pomerne vysoké. A na presuny v rámci Snowdonie môžete využiť aj autobusové spoje. Ceny leteniek, vlakových či autobusových lístkov, ale aj za prenájom auta, sú rôzne.

Počas hlavnej sezóny, víkendov a sviatkov sa ceny šplhajú vyššie. Naopak, pracovné dni a chladnejšie mesiace, ako napríklad marec, apríl, september a október, sú cenovo prijateľné, určite dokážete ušetriť pár desiatok eur. 

Ja som sa na výlet vybrala s bratom a šli sme na prelome októbra/novembra. Do budúcna by som však určite zvolila aprílový alebo septembrový termín, najmä kvôli počasiu. V Snowdonii sme boli iba tri dni a musím povedať, že je to málo, veľmi málo. Určite si zabookujte pobyt minimálne na sedem dní. 

 

Kde bývať?

Vybrať si ubytovanie v Snowdonii je úplne jednoduché, keďže ponuka je široká a pestrá. Môžete si zvoliť, v ktorej časti Snowdonie chcete bývať – bližšie k pobrežiu, v strede, viac na severe či na juhu.

kamenne domy pri rieke
Kamenné domy, chalúpky i ploty. Takéto stavby sú pre Snowdoniu typické a neodmysliteľne patria k miestnym scenériám. Zdroj: Schutterstock

Ideálne však je, nájsť si ubytovanie v centrálnej časti Snowdonie. Budete sa môcť jednoduchšie a rýchlejšie presúvať na zaujímavé miesta. Samozrejme, ak najviac túžite po výhľade na more, aj tu nájdete ubytovanie s pekným výhľadom, situované v západnej časti Snowdonie za pomerne výhodné ceny.

rozpravkovy hotel v snowdonii
V Snowdonii nájdete aj takéto rozprávkové hotely. Zdroj: Schutterstock

Veľmi príjemné a tiché miesta na ubytovanie ponúkajú domáci priamo vo svojich domoch alebo v ich bezprostrednej blízkosti. Pred výberom ubytovania si overte, či váš domáci/domáca hovorí aj anglicky alebo len waleštinou. To by totiž mohol byť problém. Welšania zo severu sú totiž veľmi pyšní a veľkí patrioti.

Ubytovanie s príjemnou atmosférou
Ubytovanie s príjemnou atmosférou a krásnym výhľadom najčastejšie ponúkajú domáci vo forme bed & breakfast. Zdroj: Schutterstock

Veľká časť z nich hovorí iba waleštinou a anglicky hovoriť buď nevedia, alebo nechcú. Veľké ubytovacie portály tieto informácie pridávajú k popisu ubytovania. Ak ich nenájdete, skúste sa opýtať priamo majiteľa ubytovania. Samozrejme, reštaurácie, veľké hotely, atrakcie a iné spoločenské zariadenia s angličtinou problém nemajú.

 

Čo sa oplatí vidieť?

Penrhyn Quarry

Obrovský bridlicový lom sa nachádza v blízkosti dediny Bethesda. Na konci 19. storočia to bol dokonca najväčší bridlicový lom. Jama je široká asi 1,6 km a hlboká až 370 m. Je tam krásne, ale aj veľmi rušno. Lom Penrhyn sa totiž stal domovom najrýchlejšej zipline na svete.

Zip World okrem toho ponúka aj rôzne iné adrenalínové aktivity v blízkosti samotného Snowdonu, ako napríklad jazdu na motokárach či prehliadku lomu. Nachádza sa tu aj super reštaurácia a dve poschodia s vyhliadkami. Ak je pekné počasie, môžete si sadnúť vonku a kochať sa krásnym výhľadom na okolie.

lom penrhyn
Lom Penrhyn je jedno z najúchvatnejších miest v Snowdonii. Zdroj: Lenka Varchoľaková

 

Hrad Harlech 

Hrad Harlech pôsobí, akoby vyrastal priamo zo skaly. Nechal ho postaviť anglický panovník Edward I. na konci 13. storočia. Na stavbe hradu sa podieľali tí najzručnejší remeselníci z Európy a zo Spojeného kráľovstva.

Hrad bol postavený za 12 rokov, pričom ide o najlacnejší hrad, ktorý dal Edward I. postaviť. Prešli sme sa po nádvorí a navštívili aj dve veže s točitými schodmi. Z vrchu veže je prekrásny výhľad na Snowdoniu.

hrad je velmi zachovany
Hrad je veľmi pekne zachovaný a okrem výhľadu na hory ponúka aj výhľad na more. Zdroj: Schutterstock

 

Pohorie Snowdon

Najvyššia hora celého Walesu a Anglicka Snowdon sa nachádza vo výške 1085 m. n. m. V preklade je to snehová hora, aj keď je často zahalená do chuchvalcov hmly.

Zaujímavosťou je, že sa hore na Snowdon (a aj dole) môžete dostať pomocou horskej železnice Snowdon Mountain Railway (SMR). Trasa vedia z dedinky Llanberis až na samotný vrch Snowdonu.

Samozrejme, nechýbajú rôzne zastávky, kde môžete vystúpiť a počkať na ďalší vláčik. Používajú sa dieselové alebo parné lokomotívy. Pozor, počas zimy, teda od novembra do marca, je horská železnica zatvorená.

dychberuci vyhlad
Dychberúci výhľad z najvyššieho vrchu Snowdon. Zdroj: Schutterstock

Ak sa chcete na Snowdon dostať po vlastných, vyskúšajte populárnu a jednoduchú trasu nazývanú Llanbesis Path, ktorá vedie popri horskej železnici. Na vrchol by ste sa mali dostať približne za tri hodiny.

Okrem toho sem vedú aj zaujímavejšie a náročnejšie trasy – Crib Goch, The Watkin Path, Snowdon South Ridge, Snowdon PYG Track či Miner's Track. Tieto trasy majú rôznu náročnosť, dĺžku a teda aj čas, za ktorý sa dostanete hore. 

 

Penrhyn Castle

Hrad Penrhyn sa nachádza neďaleko mesta Bangor. Pôvodne to bol stredoveký opevnený kaštieľ, dnes je hrad dokonalou ukážkou neonormanskej architektúry.

Prvé časti hradu stáli na tomto mieste už v 15. storočí, no od tohto obdobia hrad prešiel početnými úpravami až bol prestavaný do dnešnej podoby. Okolo hradu je prekrásny park, kde si môžete vychutnať prechádzku, posedieť na lavičke a užiť si pekný výhľad.

carovny hrad penrhyn
Čarovný hrad Penrhyn a jeho okolie hrá počas jesene rôznymi farbami. Zdroj: Lenka Varchoľaková

Interiér hradu je obrovský a ak ho chcete vidieť celý, zaberie vám to približne dve až tri hodiny. Na hrade pobudla aj kráľovná Viktória s Albertom, nachádzajú sa tu krásne obrazy, dobový nábytok i obrovská viktoriánska kuchyňa.

Úplne najdokonalejšia bola knižnica, z ktorej som bola nadšená. Okrem toho si počas prechádzky po hrade môžete vypočuť rôzne strašidelné historky o tom, čo sa tu počas dlhých rokov dialo.

 

Dedinka Portmeirion

Portmeirion je jedno z najznámejších miest v Severnom Walese. Táto čarovná dedinka pôsobí, akoby ju sem niekto preniesol priamo z Toskánska alebo Francúzskej riviéry, čo nie je náhoda.

carovna dedinka portmeirion
Čarovná dedinka Portmeirion pôsobí, akoby ju sem niekto preniesol priamo z Toskánska. Zdroj: Shutterstock

Taký bol totiž skutočný zámer autora projektu sira Clouga William-Ellisa, ktorý dedinku vybudoval v rokoch 1925 – 1975. More, výborná reštaurácia, dobroty v neďalekej kaviarni, ale aj vláčik, ktorý vás vezme priamo do okolitých lesov. Veľmi pekné miesto, kde sa oplatí stráviť pár hodín prechádzkou pomedzi farebné budovy.

krasne pamiatky
Koláčik a kávičku berte do ruky a utekajte aj dole k malej plážovej promenáde. Nezabudnite sa zastaviť v miestnom obchode, nájdete tam krásne keramické výrobky a suveníry. Zdroj: Lenka Varchoľaková

 

Kopce, pláže, vodopády a bridlica

Samozrejme, Snowdon nie je jediný vrchol, ktorý v Snowdonii možno navštíviť. Je ich tu neskutočne veľa, rovnako ako trasy, ktoré sú ideálne na pohodovú prechádzku. Stačí si len vybrať.

Ja spomeniem napríklad tieto: Abergwynant Woods, Minffordd Path, Llyn Tegid, Crimpiau či Gwelfor Aberdyfi. Vyskúšajte napríklad jednoduchú trasu Gwelfor Aberdyfi, ktorá vám zaberie zhruba dve hodiny.


Nádherné vodopády Conwy Falls hľadajte tiež pod názvom Betws-y-Coed.
Zdroj: Schutterstock

Krásne pláže? Žiadny problém, nájdete ich tu až-až. Barmouth, Aberdovey, Shell Island či spomínaná Harlech. Určite si choďte pozrieť aj niektorý z vodopádov – Conwy Falls, Aber Falls, Ceunant Mawr alebo Pistyll Cain.

Všade, absolútne všade je bridlica. Ťažba bridlice formovala celý Severný Wales, zamestnávala tisícky mužov, ktorí toto územie obývali. Pre každú oblasť bola pritom typická iná farba bridlice. Napríklad, fialová z lomu Penrhyn, modrá z Cwt-y-Bugail, zelená z Nantlle, sivá z Llechwedd a čierna z Corris.

national state museum
Dnes sa v Snowdonii ťaží už len minimálne, môžete však navštíviť National Slate Museum. Ak máte takéto múzeá radi, určite si prídete na svoje. Zdroj: Lenka Varchoľaková

 

Čo ochutnať a kde sa dobre najesť?

Welšské koláčiky patria medzi tradičné miestne pochúťky a sú fakt super! Tieto koláčiky sa originálne piekli (niekde dodnes pečú) na kamennej platničke. Populárne sú približne od konca 19. storočia, keď bol k pôvodnému receptu pridaný tuk, cukor a sušené ovocie. Vďaka pridaniu týchto ingrediencií sú koláčiky chutnejšie a vláčnejšie. 

Podávajú sa buď studené, alebo teplé, niekedy bývajú posypané aj práškovým cukrom. Zvyčajne sú servírované aj s čajom a konzumujú sa nasucho.

welsske kolaciky
My sme welšské koláčiky ochutnali na olovrant s teplým čajom a domácim džemom a boli skutočne výborné. Zdroj: Schutterstock

Welšský rarebit (toast pokrytý syrom) je mini delikatesa, ktorá bola označovaná ako welsh rabbit – welšský králik. Nebojte sa, táto dobrota neobsahuje žiadne králičie mäso, samotný názov sa časom zmenil na rarebit

Táto tradičná welšská pochúťka pozostáva z opečeného chleba/toastu, ktorý je pokrytý roztopeným syrom. Syr môže byť aj tavený a zmiešaný s koreninami, alebo si môžete pomaly roztopiť klasický tvrdý syr. Mal by to byť však bohatý, krémový typ syra.

welsania miluju por
Welšania veľmi milujú pór, takže toto jednoduché jedlo podávajú aj s kúskami póru. Je to super snack, ktorý sa hodí na rýchlu desiatu alebo olovrant. Zdroj: Schutterstock

Welšania však ponúkajú omnoho viac tradičný pochútiek – cawl alias welšský vývar, syry, morskú soľ z Anglesey alebo Bare Brith – chlebík podobný našej vianočke. 

Nižšie pripájam aj mini list dobrých reštaurácií a kaviarní, ktoré sa nachádzajú v Snowdonii. Nájdete v nich prevažne typické britské a welšské druhy jedál a pochutnajú si v nich aj vegetariáni a milovníci sladkého.

 

Dobré reštaurácie a kaviarne

  • The Grapes Hotel, Bar & Restaurant
  • Caffi'r Ceunant
  • Llew Glas Cafe
  • Yr Eagles Llanuwchllyn
  • Red Lion Inn
  • Glan yr Afon / Riverside
  • The Packhorse Inn
  • Old Street Pantry
  • The Big Rock Cafe
  • As.Is

 

Na záver

Výlet do Snowdonie v Severnom Walese bol perfektný a oddychový. Neprekážalo nám ani škaredé počasie či studený vietor. Šli sme sem s jasným cieľom – oddýchnuť si. Od signálu, od ľudí, od práce, no najmä od hluku. Ja som sa zamilovala do ticha, ktorá vás tu počas chladnej jesene obklopuje všade a ktoré vám daruje to najcennejšie. Absolútnu slobodu a čistú hlavu.

Autorka: Lenka Varchoľaková

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85275 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania