Späť na všetky články
pred 1 rokom 16623 videní | 5 minúty čítania

Pozrite sa, akými farbami hýria najzvláštnejšie pláže našej planéty

Pozrite sa, akými farbami hýria najzvláštnejšie pláže našej planéty
Zelené, čierne, červené či viacfarebné. Aj také sú najkrajšie pláže na svete, za ktorými stojí príroda, ale aj ľudská nezodpovednosť.

Väčšina pláží počas dovolenkovej sezóny hýri rôznymi odtieňmi vďaka vysokej koncentrácii návštevníkov, no tieto sú farebne odlišné aj vtedy, keď na nich nie je ani noha. Zelené, čierne, červené či viacfarebné. Aj také sú najkrajšie pláže na svete, za ktorými stojí príroda, ale aj nezodpovednosť človeka. Ktoré to sú?

 

Reynisfjara (Island)

Magazín Islands Magazine zaradil Reynisfjara medzi najkrajšie pláže na svete, ktoré sa nachádzajú mimo tropických oblastí.

Čiernu farbu tejto známej piesočnej pláže má na svedomí aktivita sopky Katla. Tá svoj hnev naposledy prejavila v roku 1918. Pláž sa nachádza v blízkosti dediny Vík, ktorá je zároveň najjužnejšie položená obec na Islande.

Okrem dotmava sfarbeného piesku sa tu nachádza ešte jedna prírodná zvláštnosť. 

Na pobreží môžete naraziť na čadičové skalné útvary. O ich vzniku panuje legenda, podľa ktorej slúžili dávnym trollom. Tí chceli o tieto skalné útvary prichytiť lode, no skôr, než sa im to podarilo, škriatkovia kvôli vychádzajúcemu slnku skameneli.

 

Punaluu (Havaj)

Ďalšou zaujímavou plážou s čiernym pieskom je Punaluu. Pobrežie mora tu sfarbila žeravá láva, ktorá sa po kontakte s chladnou morskou vodou zmenila na čadič.

Okrem uhoľnatého piesku sa pláž Punaluu preslávila aj výskytom ohrozeného druhu obrovských morských korytnačiek. Tie je občas možné spozorovať počas ich vyhrievania sa na rozpálenom pobreží.

 

Papakolea (Havaj)

Olivová piesočná pláž Papakolea sa nachádza na južnom cípe Havaja a je jednou zo štyroch pláží so zeleným pieskom na svete. Ostatné nájdete na ostrove Guam, Florena a v Nórsku.

Za tajomstvom zaujímavého sfarbenia piesku stojí 49 000 rokov stará sopka, z ktorej vyvierala magma bohatá na zelený minerál olivín.

Ďalší olivový piesok nájdete napríklad aj na pláži Kourou vo Francúzskej Guyane. Tú zatiaľ navštevuje len málo ľudí, takže ak hľadáte nerušený oddych, obľubujete nezvyčajné miesta a zelenú farbu, už viete, že guyanský Kourou je pre vás ideálnou destináciou.

 

Kaihalulu (Havaj)

Farebné pobrežia Havajských ostrovov sú pastvou pre oči, pretože okrem zeleného piesku tu natrafíte aj na pláže sfarbené dočervena. Jednou z nich je Kaihalulu, ktorej názov pochádza zo slova „kai halulu“, čo v havajskom jazyku znamená hlučná pláž.

Pohľad na Kaihalulu je plný kontrastov. Veď červený piesok, modré more a ich kombinácia so zelenými stromami v pozadí, to je farebná pestrosť, ktorou sa môže pýšiť iba málo miest. Práve preto patrí Kaihalulu medzi najkrajšie pláže na svete. O červené sfarbenie tohto pobrežia sa postarali okolité horniny s veľkým obsahom železa.

 

Hyams Beach (Nový Južný Wales)

Pláž s najbelším pieskom. presne to sa o austrálskej pláži Hyams Beach píše v Guinessovej knihe rekordov. Pláž sa nachádza na južnom pobreží Zálivu Jervis a blízko nej sa vyskytuje množstvo ďalších prírodných zaujímavostí. Napríklad národné parky Jervis a Booderee.

 

Whitehaven Beach (Austrália)

Na pobreží Austrálie sa nachádza aj ďalšia biela pláž, ktorá síce Hyams Beach v belosti neprekoná, no pýšiť sa môže inými prvenstvami. V roku 2008 bola Whitehaven Beach ocenená za svetovo najčistejšiu pláž a v roku 2010 ju televízia CNN označila za najviac ekologickú pláž na svete.

 

Shell Beach (Austrália)

Ťažko pomenovať farbu tejto austrálskej pláže, pretože jej povrch netvorí iba piesok, ale drobné lastúry

Tie postupom rokov vyplavila na pevninu voda a dnes tieto drobné mušle tvoria na pobreží pás s dĺžkou až 60 kilometrov. Shell Beach sa nachádza takmer na najzápadnejšom mieste Austrálie v Žraločej zátoke, ktorá je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

Pláž Xi (Grécko)

Zaujímavosťou gréckej pláže Xi sú svetlo sfarbené útesy a jemný, sýtočervený piesok. Ten sem cez celé Stredozemné more nafúkal vietor až z ďalekej Sahary.

Aj keď spomínané útesy vyzerajú ako skutočné skaly, v skutočnosti ide o mäkký ílovitý povrch, ktorý sa zvykne drobiť a lámať. Preto nie sú tieto ílovité útesy vhodné na adrenalínové zážitky v podobe lezenia. No predsa len majú jednu výhodu. 

Pláž Xi útesy rozdeľujú na viacero menších pláží, vďaka čomu si tu môžete nájsť vlastný úsek, na ktorom vás nebudú ostatní dovolenkári rušiť.

 

Sklená pláž (Kalifornia)

Prírodná krása vytvorená z odpadu. Takéto prirovnanie sedí na Glass Beach plnú sklených úlomkov

Počas 19. storočia totiž bolo bežným javom, že sa more využívalo ako skládka odpadu. Ľudia doň hádzali drobné predmety, ale aj domáce spotrebiče či dokonca celé vraky áut. Presne to sa v minulosti dialo aj na tejto kalifornskej pláži.

Keď spoločnosť vyspela, kovové predmety boli z pláže odstránené. Za ten čas však silné morské vlny stihli všetok sklenený odpad porozbíjať. Drobné úlomky skla neskôr morská voda vymyla do oválnych tvarov. 

Vďaka tomu je pláž považovaná za jedno z najkrajších prímorských miest na svete. Kúsky skla sú cenné natoľko, že ich zbieranie je zakázané. Na niektorých miestach je miznúce sklo dokonca dodatočne dopĺňané.

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88196 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83526 videní | 6 minúty čítania