Späť na všetky články
pred 1 rokom 10296 videní | 6 minúty čítania

Netradičné vianočné zvyky: Katalánci majú v betleheme figúrku so stiahnutými nohavicami, Ukrajinci zdobia stromček pavúkmi

Netradičné vianočné zvyky: Katalánci majú v betleheme figúrku so stiahnutými nohavicami, Ukrajinci zdobia stromček pavúkmi
V Katalánsku je neodmysliteľnou súčasťou betlehemu sedliak vykonávajúci veľkú potrebu.

V zahraničí sa so sviatkami zimy spájajú okrem Santa Clausa či Ježiška rôzne bizarné postavy. V Katalánsku je neodmysliteľnou súčasťou betlehemu sedliak vykonávajúci veľkú potrebu a v niektorých častiach Francúzska nahradil čerta masový vrah detí.

1. V Katalánsku zdobia poleno a kŕmia ho ovocím

Obľúbenou súčasťou vianočných tradícií v Katalánsku je Tió de Nadal – asi 30-centimetrové poleno, ktoré si domáci ozdobia a položia na zem. Od 8. decembra, teda od sviatku Nepoškvrneného počatia Panny Márie, sa musia deti o drevo vzorne starať, udržiavať ho v teple, kŕmiť ho ovocím a jedlom zo svojho taniera. Inak nedostanú žiadne sladkosti.

postavicky-z-dreva

Poleno sa po skončení Vianoc zvyklo páliť, aby zo seba „vyprázdnilo“ všetky nahromadené dobroty a popol z neho sa rozptyľoval na poliach, aby bola pôda úrodná. Keďže krby už dnes nie sú v domácnostiach také bežné, deti 25. decembra poleno bijú palicami, aby im prinieslo malé drobnosti.

Tió de Nadal je obdobou nášho svätého Mikuláša. Vianočné darčeky nosia deťom v Katalánsku Traja králi.

 

2. Sedliak so stiahnutými nohavicami ako súčasť betlehemu

Okrem polena je najväčšou kuriozitou katalánskych vianočných tradícií Caganer – figúrka sedliaka s tradičnou katalánskou čiapkou zobrazená v dosť kontroverznej situácii. Sedliak má stiahnuté nohavice, čo by až tak nevadilo, pokiaľ by nebol súčasťou betlehemu.

panak-so-stiahnutymi-nohavicami

Spolu s Máriou, Jozefom, Ježišom a tromi kráľmi je Caganer umiestnený v úzadí betlehemu, kde vykonáva svoju potrebu.

Jedno z mnohých vysvetlení hovorí, že ide o vyjadrenie „oplodnenia“ pôdy v Betleheme, ktorý sa stal miestom narodenia Ježiša Krista. Táto bizarná tradícia sa z Katalánska rozšírila aj do južnej oblasti Francúzska, Španielska a Talianska.

 

3. Ukrajinci zdobia stromčeky umelou pavučinou a pavúkmi

Vianoce našich východných susedov sa nelíšia len tým, že ich majú až 6. januára, ale tiež výzdobou. Na Ukrajine je totiž tradíciou zdobiť vianočné stromčeky umelou pavučinou. Zvyk vychádza z legendy o vianočnom pavúkovi. Toho, kto ho na svojom stromčeku nájde, čaká šťastie.

pavucina-na-strome

Iná legenda hovorí o tom, že pavúk zdobil svojou pavučinou stromček v chudobných rodinách, ktoré si nemohli dovoliť klasickú výzdobu. Keď celá rodina na Štedrý večer spala, pavučiny sa premenili na strieborné alebo zlaté nite.

 

4. V USA nesmie na stromčeku chýbať aspoň jedna uhorka

Na Štedrý deň jeden z rodičov ukryje na vianočný stromček uhorku, ktorá dokonale splynie s farbou jeho vetvičiek. Dieťa, ktoré na ďalší deň nájde túto uhorku ako prvé, dostane od Santa Clausa jeden darček navyše.

uhorka-na-vianocnom-stromcekuZdroj: Lisa Dusseault

Zvyk s uhorkou ukrytou na vianočnom stromčeku údajne pochádza z Nemecka, čo sa však nepotvrdilo. Vznik tradície sa pripisuje skôr situácii z čias americkej občianskej vojny. Zajatý John C. Lower na Štedrý večer prosil svojich nepriateľov o kúsok jedla.

Aby im zajatec nezomrel od hladu, strážca jeho prosbe vyhovel a daroval mu kyslú uhorku. John C. Lower po návrate zo zajatia začal každoročne ukrývať na stromček nakladanú uhorku, ktorá mu počas hladovania v zajatí zachránila život.

 

5. Betlehem vystrúhaný z reďkoviek? V Mexiku normálne

V mexickom mestečku Oaxaca si postavy zo zeleniny nevyrezávajú iba na Halloween, ale aj pred Vianocami. V zime však namiesto tekvíc využívajú reďkovky. Nie však iba také hocijaké, ale vypestované špeciálne pre túto príležitosť.

Niektoré z nich vážia aj 3 kg a majú vyše 50-centimetrový priemer. Táto tradícia nie je žiadnou novinkou, pretože Noc reďkoviek sa v meste organizuje od roku 1897 a vždy 23. decembra.

Zámerom bolo prilákať čo najviac návštevníkov, ktorí by si kúpili ozdoby vyrezávané z reďkovky. Najpopulárnejším motívom je replika betlehemu, umelci však vyrezávajú aj rôzne zvieratá či stavby. Autora najlepšie vyrezanej reďkovky čaká odmena 12 000 pesos, čo je vyše 500 €.

 

6. V Caracase jazdia na ranné bohoslužby korčuľami

Vo Venezuele patria vianočné oslavy medzi jedny z najpestrejších na svete. Vďaka veľkej popularite ohňostrojov je okrem ulíc a domovov farebná aj obloha. Keďže v Južnej Amerike nie sú jedličky ani borovice bežnou súčasťou lesov, v domácnostiach prevládajú umelé stromčeky. V niektorých častiach sú však oveľa väčším symbolom Vianoc scénky z narodenia Ježiša.

Obľúbenou aktivitou domácich sú vianočné bohoslužby. V Caracase, hlavnom meste Venezuely, sú uzatvorené cesty už od 16. decembra. Dôvodom je bezpečnosť, pretože ľudia si cestu na ranné bohoslužby spestrujú jazdou na bicykli alebo kolieskových korčuliach.

 

7. Nóri skrývajú na Štedrý večer metly, aby ich nezobrali bosorky

Podľa nórskej tradície sa 24. december spája s príchodom zlých duchov a čarodejníc. Aby sa pred nimi ľudia ochránili, všetky metly vo svojej domácnosti starostlivo ukryjú na ťažko dostupné miesto.

metly

 

8. Žiadna ryba, v Japonsku je vianočným pokrmom kura z KFC

Štedrý deň sa v Japonsku podobá skôr Dňu svätého Valentína. Počas neho sa stretávajú najmä zaľúbené páry, ktoré si rozdávajú darčeky, chodia na prechádzky a večer si doprajú romantickú večeru.

24. december je pre reštaurácie v Japonsku najrušnejším dňom roka a nájsť v tento večer voľný stôl je takmer nemožné.

Veľká časť Japoncov si rada dopraje na štedrú večeru vyprážané kuracie mäso. Nejde pritom o žiadny chvíľkový trend – KFC je medzi Japoncami jasnou štedrovečernou voľbou už od roku 1974, odkedy do krajiny prišla reklama Kurisumasu ni wa kentakkii!, čo v preklade znamená Kentucky na Vianoce!

 

9. Vo Francúzsku nahradil čerta vraždiaci mäsiar

Medzi obyvateľmi severného a východného Francúzska koluje príbeh o mäsiarovi, ktorý kedysi vraždil deti. Svoje hriechy však oľutoval pred svätým Mikulášom a stal sa jeho pomocníkom.

mesiar-cierny-peterZdroj: Wikimedia.org

Zatiaľ čo u nás trestá neposlušné deti čert, vo Francúzsku je to tento Le Père Fouettard, známy tiež ako Čierny Peter.

 

10. Vo Švédsku je tradičnou ozdobou slamená koza

Podľa vzorov na vianočných svetroch by sa dalo povedať, že tradičným zvieraťom v severských krajinách je sob. Vo Švédsku je to skôr koza Gävle Yule, vyrobená zo slamy a ozdobená červenou stužkou. Jej úlohou v domácnostiach je ochraňovať vianočné darčeky pod stromčekom.

slamena-koza-na-namestiZdroj: Wikimedia.org

Na nadrozmernú kozu zo slamy môžete počas Vianoc natrafiť na námestiach nielen vo Švédsku, ale aj v Nórsku, Fínsku a Dánsku. Gävle Yule je súčasťou vianočných zvykov v škandinávskych krajinách od konca 18. Storočia.

Poznáte aj vy nejaké ďalšie netradičné vianočné zvyky? Dajte nám o nich vedieť v komentári. :-)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86960 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84986 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania