Späť na všetky články
pred 1 rokom 32224 videní | 10 minúty čítania

Na výlete u susedov: Spoznajte najkrajšie miesta v Poľsku

Na výlete u susedov: Spoznajte najkrajšie miesta v Poľsku
Kráľovský Krakov či netradičná dovolenka pri mori. Poďte s nami na najkrajšie miesta v susednom Poľsku.

Poľsko je vo svete známe najmä vďaka nádherným mestám, ale aj skrz smutné dejiny z čias druhej svetovej vojny. Táto krajina však skrýva oveľa viac. Objavte spolu s nami fascinujúce národné parky, jaskyňu, kde sa liečia ľudia, ale aj „poľskú Saharu“, ktorá vám možno bude pripomínať Afriku.

 

Krakov

Nie vždy platí, že hlavné mesto rovná sa aj najkrajšie. Presne tak je to v prípade Poľska.

Nad Varšavou totiž jednoznačne vyhráva kráľovský Krakov, ktorý je druhým najväčším mestom v celej krajine. A nech už sa pohnete kamkoľvek, všade na vás bude dýchať čaro histórie, pretkané renesanciou a secesiou.

ikonicky hrad Wawel Polsko

Pohľad na romantický hrad Wawel na brehu rieky Vistula.

Dláždené kamenné uličky v starom meste vás dovedú na kúzelný kráľovský hrad Wawel, kde nájdete aj honosnú katedrálu. Určite však zájdite aj na najväčšie námestie v celej Európe, ktorému dominuje nádherná bazilika. Nájdete tu aj kostoly, pomníky, pamätníky či radničnú vežu.

namestie v meste Krakov

Pre mnohých turistov je námestie v Krakove nielen najväčšie, ale aj najkrajšie v celej Európe.

Pomedzi to všetko môžete navštíviť aj na množstvo iných legendárnych pamiatok. Natrafíte však aj na desiatky úžasných poľských reštaurácií a kaviarničky so sviečkami. Čaká vás aj množstvo barov s čulým nočným životom.  

romanticke ulicky Krakov

Dláždené uličky a zašité kaviarničky sú ideálnym miestom na stretnutie s priateľmi či osudovou láskou.

 

Toruň

Viete, že v Poľsku sa nachádza aj „Krakov severu“? Je ním mesto Toruň.

panorama mesta Torun

Panoráma poľského mesta Toruň.

Pri potulkách jeho uličkami budete mať pocit, akoby ste sa vrátili do čias stredoveku. Nádherná dobová architektúra je viditeľná na každom kroku a dominantou celého mesta je hrad Rádu nemeckých rytierov, založený v roku 1230.

hrad v meste Torun

Hrad v meste Toruň má naozaj dlhú históriu. Časť z neho sa zachovala, no časť dnes leží v ruinách.

V historickom centre však nájdete aj množstvo nádherných gotických katedrál a veľa romantických zákutí. Niet preto divu, že je Toruň zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

katedrala v meste Torun

Budova radnice – najznámejšia gotická katedrála v meste Toruň.

Zastaviť by ste sa však mali aj pri monumente legendárneho astronóma Mikuláša Kopernika, ktorý sa tu narodil v 15. storočí. A oplatí sa posedieť si aj na brehu rieky Visla a vychutnať si domáci perník, ktorým je mesto Toruň známe.

socha Mikulasa Kopernika Torun

Mikuláš Kopernik ako priekopník heliocentrického obrazu sveta.

 

Bielovežský národný park

Vo východnej časti Poľska sa nachádza ďalší poklad zapísaný v UNESCO. Tentoraz však prírodný. Ide o Bielovežský národný park, ktorý má rozlohu 3000 kilometrov štvorcových a ktorý sa rozprestiera až po hranice Bieloruska, Litvy a Ukrajiny.

Bielovezsky narodny park Polsko

Takáto svieža čistá nedotknutá príroda si vidí naozaj málokde. Zdroj: wikimedia.org

Tento národný park je chýrny svojou panenskou, priam až nedotknutou prírodou. V rámci celej Európy je tak akýmsi unikátom.

Rastie tu množstvo vzácnych rastlín a nájdete tu aj mohutné duby staré viac ako 500 rokov. V lesoch žije vzácny zubor európsky, ktorý sa tu preháňa asi v počte 800 kusov. Domov tu však má aj množstvo vlkov, jeleňov, rysov a dokonca aj jedinečný orol zlatý.

zubor v Bielovezskom narodnom parku

Jednou z posledných bášt pre zubra európskeho je práve Bielovežský národný park.

Niet preto divu, že je celé územie prísne chránené a že ho možno navštíviť iba v sprievode certifikovaného lesného správcu. Sú to však neskutoční milovníci prírody a ukážu vám aj to, čo by ste si sami nevšimli.

 

Gdansk

Na našom zozname najkrajších lokalít rozhodne nemôže chýbať ani jedno z najväčších a najstarších miest v Poľsku. Je ním Gdansk, ktorý leží na pobreží Baltského mora pri Gdanskom zálive.

pristavne mesto Gdansk

Prístavné mestečko Gdansk priam dýcha históriou. Vzadu vidno historický žeriav z 15. storočia.

Počas svojho dobrodružného objavovania by ste mali v prvom rade zamieriť do samotného srdca starého mesta a vydať sa po takzvanej Kráľovskej ceste. Tá vás privedie na Dlugu ulicu, ktorá je preplnená útulnými kaviarničkami a reštauráciami.

dlha ulica v meste Gdansk

Dlhá ulica v meste Gdansk, kde to žije cez deň aj v noci.

Zastavíte sa aj pri majestátnej Katedrále Panny Márie, ktorá je celá vystavaná z tehál. A vynechať nemôžete ani známu fontánu Neptúna či vzácny historický žeriav ešte z 15. storočia.

slavna fontana Neptuna Gdansk

Slávna fontána Neptúna sa skrýva priamo v srdci mesta.

A že má toto mesto naozaj dlhú históriu, dokazuje aj prístav, kde sa oplatí nasadnúť na loď, nechať si naliať dobré poľské vínko a s pohárom v ruke si vychutnávať pohľad na panorámu úžasného mesta.

Katedrala Panny Marie

Dominantou mesta Gdansk je Katedrála Panny Márie.

 

Ostrov Usedom

Dovolenka pri „slovenskom mori“ v Chorvátsku je už klasika. Ak by ste však zatúžili po trochu netradičnej zmene, vyberte sa na ostrov Usedom, ktorý je rozdelený medzi Poľsko a Nemecko.

plaz na ostrove Usedom

Pláž na ostrove Usedom v Poľsku.

Teploty tu síce nie sú také extrémne vysoké ako napríklad v Španielsku, no letné kúpanie vo vlnách Baltického mora vie byť tiež príjemné. No predovšetkým to tu nie je hlava na hlave, takže si tu môžete vychutnať pokojnú dovolenku a pokochať sa aj pohľadom na peknú prírodu.

zapad slnka na ostrove Usedom

Západ slnka pri Baltickom mori na ostrove Usedom

Obľúbená dovolenková destinácia ponúka množstvo ubytovacích možností a rozvinutý turistický ruch. Ba čo viac, koná sa tu aj množstvo medzinárodných módnych podujatí, divadelných predstavení, koncertov v prírode a výstav.

Pozrieť by ste si mali aj chýrne mólo Zinnowitz či najväčšiu európsku farmu motýľov.

molo Zinnowitz na ostrove Usedom

Prechádzka po móle Zinnowitz je najkrajšia počas východu či západu slnka.

 

Vodopád Kamienczyk

Poľsko nemá až tak veľa pekných vodopádov, ale určite treba spomenúť ten najvyšší a zároveň najkrajší. Je ním vodopád Kamienczyk s troma kaskádami, ktorý má výšku 27 metrov. Je dokonca taký nádherný, že si ho na natáčanie vybrali tvorcovia filmu Narnia.

uchvatny vodopad Kamienczyk v Polsku

Ranný opar nad vodopádom Kamienczyk.

Za prostrednou kaskádaou sa nachádza grota – jaskyňa, kde sa kedysi ťažil ametyst. Toto miesto je dnes známe ako Zlatá jama.

kanon pri vodopade Kamienczyk

Kaňon sa postupne mení, v najširšom mieste má pätnásť metrov, v najužšom dokonca iba tri.

Potok Kamienczyk, ktorý vytvára tento zaujímavý vodopád, ďalej vteká do 100 metrov dlhého kaňonu, ktorý sa postupne zužuje. Toto miesto je turistami veľmi vyhľadávané (asi niečo ako naše Jánošíkove diery) a ak sa sem chcete dostať, musíte si zakúpiť špeciálny vstup.

 

Malbork

Ak ste milovníkom histórie a architektúry, zamieriť by ste mali aj do mesta Malbork, ktoré leží medzi poľskými poľami Mazury a Elblągskými jazerami. Nájdete tu jedny z najzaujímavejších stredovekých hradných zrúcanín v celej Európe.

hrad v meste Malbork

Nádherne červenkastý – taký je hrad Malbork.

O vznik pevnosti sa zaslúžili nemeckí rytieri ešte v 13. storočí. Zaujímavosťou je, že je to najväčší gotický hrad na svete, ktorý je komplet vystavaný z červených tehál. A tak ani niet divu, že aj táto pamiatka je zapísaná v UNESCO.

interier hradu Malbork

Malbork je jednou z najvyhľadávanejších atrakcií v celom Poľsku.

Hrad v priebehu dejín navštívili viacerí významní panovníci, v období 2. svetovej vojny tu však sídlili nacisti. Ruská armáda si tak pri oslobodzovaní na hrade zgustla, a tak sa dodnes musí opravovať. Napriek tomu však ide o nádherné miesto, kde sa budete cítiť naozaj príjemne.

nadvorie hradu Malbork

Nádvorie hradu Malbork.

 

Slowinský národný park

Obrovské piesočné duny tu pripomínajú horúcu Saharu, no napriek tomu nejde o púšť. Poľsko skrýva unikát, ktorý pozná iba málo Slovákov. Je ním Slowinský národný park pri Baltickom mori, kde okrem piesku nájdete aj niekoľko pobrežných jazier, bažiny, lúky, ale aj lesy.

Slowinsky narodny park

Miestami pripomína Saharu, no nájdete tu aj lúky či lesy.

Územie s veľkosťou 186 kilometrov štvorcových je naozaj rozmanité a jediné svojho druhu v celej Európe. Aj preto sa dostalo na zoznam UNESCO.

Okrem nevídaných prírodných krás tu nájdete aj niekdajšiu nacistickú základňu, kde testovali Nemci rakety a ďalšie zbrane.

duny v Slowinskom narodnom parku

Pieskové duny s Baltickým morom v pozadí.

 

Soľná baňa Wieliczka

Ak sa vyberiete do susedného Poľska, vynechať by ste rozhodne nemali ani soľnú baňu Wieliczka, ktorá funguje už od čias stredoveku.

sochy v bani Wieliczka

Pieskové duny s Baltickým morom v pozadí.

Počas dvojhodinovej prehliadky prejdete stovky schodov, množstvo chodieb, kryštálové komory a dostanete sa aj do podzemnej oázy, kde uvidíte úchvatné jazerá.

farbista voda v bani Wieliczka

Voda v soľnej bani Wieliczka hrá nádhernými farbami.

Natrafíte tu však aj na jedinečné soľné pamiatky, pričom jednou z nich je aj kaplnka. Niet teda divu, že aj toto miesto sa dostalo na zoznam UNESCO.

Navyše, za tento výlet vás pochvália aj vaše dýchacie cesty, na ktoré má soľná jaskyňa blahodarné účinky.

kaplnka v bani Wieliczka

V soľnej bani by kaplnku čakal iba málokto. Tu ju však nájdete a môžete sa zúčastniť aj bohoslužby.

 

Tatry

Slovenské či poľské? To je jedno – jednoducho naše a ešte k tomu aj nádherné. Také sú majestátne Tatry, ktoré ležia na slovensko-poľskom pohraničí. Navštíviť však iba slovenskú stranu nestačí, pretože aj tá poľská skrýva skvosty, za ktorými sa oplatí vycestovať.

mesto Zakopane v polskych Tatrach

Mestečko Zakopane v Poľsku má počas celého roka mimoriadne rozvinutý turizmus.

Voľbou číslo jedna by malo byť Zakopane. Mestečko so zachovalou pôvodnou architektúrou, kde miestni dodnes udržiavajú svoje krásne tradície a zvyky a kde vám za tónov ľudovej hudby naservírujú fantastický oštiepok. Kto nebol v Zakopanom, akoby ani nebol v Tatrách.

Na poľskej strane sa však oplatí navštíviť aj časť pohoria s názvom Rysy a vynechať by ste nemali ani Morské oko, najväčšie pleso v celých Tatrách, ktoré má ľadovcový pôvod a ktoré vám svojou krásou doslova vyrazí dych.

Morske oko pod Rysmi

Slová nestačia. Morské oko pod Rysmi jednoducho treba vidieť naživo.

Tatranský národný park je vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO. A v parku je vždy čo robiť. Môžete sa prejsť hustými lesmi alebo sa vydať cez zasnežené polia a preskúmať množstvo jaskýň v celom regióne.

Môžete sa tiež previezť na horskom bicykli, vyskúšať si horolezectvo či dokonca paragliding. Počas pobytu v Tatrách sa rozhodne nudiť nebudete. A je jedno, v ktorej časti budete. Tieto veľhory totiž spájajú Slovákov aj Poliakov a naozaj máme byť na čo pyšní.

dolina Gąsienicowa v polskych Tatrach

Dolina Gąsienicowa v poľských Vysokých Tatrách.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87055 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85293 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania