Späť na všetky články
pred 2 rokmi 17784 videní | 12 minúty čítania

Na výlete u susedov: Objavte 11 najzaujímavejších miest neprebádanej Ukrajiny

Na výlete u susedov: Objavte 11 najzaujímavejších miest neprebádanej Ukrajiny
V Ukrajine je stále čo objavovať. Vydajte sa spolu s nami na tie najzaujímavejšie miesta u našich východných susedov.

Posledný článok z našej série „u susedov“ nás dovedie do blízkej, no predsa stále neprebádanej Ukrajiny. Živé mestá, starobylé hrady, ohromujúca príroda, rozmanitosť krajiny a príjemný prístup – to všetko robí z Ukrajiny vskutku jedinečnú destináciu. Spoznajte jedenásť najzaujímavejších miest našich východných susedov spolu s nami.

 

1. Ľvov a okolie

Živé a zároveň útulné. Také je mesto Ľvov, ktoré sa považuje za kultúrne centrum Ukrajiny, kde sa mieša vplyv viacerých náboženstiev aj tradícií.

vyhlad na mesto Lvov
Panoráma starobylého centra v meste Ľvov.

Historické jadro mesta je chýrne svojimi úchvatnými úzkymi uličkami, nádhernými kostolmi a fascinujúcimi múzeami. A práve vďaka tejto očarujúcej zmesi architektúry sa toto staré mesto dostalo na zoznam UNESCO.

historicke centrum mesta Lvov
Zmes architektúry a štýlov pôsobí veľmi harmonicky.

opera v meste Lvov
Architektonickým skvostom mesta je aj tamojšia budova opery. A to nielen zvonku, ale aj zvnútra.

Jedinečnú atmosféru tohto miesta si sem prichádzajú vychutnať nielen turisti z Ukrajiny, ale aj z ďalších štátov sveta.

socha kominara Lvov
Slávna socha kominára v meste Ľvov.

Obľúbené sú aj takzvané knaipas, čo sú typické miestne krčmy, kde vám naservírujú tradičné jedlo a nápoje. Nočný život je tu bohatý, a tak sa tu určite nebudete nudiť.

restauracie v meste Lvov
Mesto je plné typických krčiem a útulných kaviarní.

Najväčším lákadlom je však Zlatá podkova, čo je turistická trasa, ktorá vás prevedie okolo najvýznamnejších regionálnych hradov. Na svojich potulkách tak môžete navštíviť zámok Olesko, hrad Zolochiv aj hrad Pidhirtsi. Budete tu mať pocit, akoby ste sa vrátili v čase späť, čo je naozaj nezabudnuteľný zážitok.

hrad Pidhirtsi
Schátraný stredoveký hrad Pidhirtsi láka turistov nielen svojou históriou, ale aj tajuplnou atmosférou.

 

2. Askania-Nova

Ak máte radi potulky nedotknutou prírodou, Askania-Nova na vás určite spraví dojem. Ide o najstaršiu stepnú rezerváciu na svete, ktorú založil už koncom 19. storočia barón Friedrich Flaz-Fein.  

kone v stepi Askania-Nova
Przewalské kone v stepi Askania-Nova.

Na rozlohe 11-tisíc kilometrov štvorcových žije až 3000 druhov zvierat a asi 450 druhov rastlín, vďaka čomu sa toto miesto dostalo na zoznam UNESCO. Vidieť tu môžete zubra európskeho, ale aj zebry, africké antilopy, škótske poníky či stádo divokých koní przewalských.

zebry na Ukrajine
Zebry nežijú len v Afrike, ale nájdete ich aj vo voľnej prírode v Ukrajine.

Jedinečnú faunu a flóru môžete obdivovať na svojich peších potulkách, ale vychutnať si môžete aj „prehliadku“ na koni či autom. Miestni sprievodcovia vás dovedujú aj k starým hrobkám a zvláštnym kamenným plastikám, ktoré vytvorili prví osadníci tejto stepi.

sochy v Askania-Nova
Kamenné sochy sú dodnes zahalené rúškom tajomstva.

 

3. Černovice

Toto ukrajinské mesto sa považuje za jeden z najväčších drahokamov krajiny. Je známe svojím multikulturalizmom, pretože tu vidno nielen vplyv z Východu, ale aj zo Západu.

vyhlad na mesto Cernovice
Letecký pohľad na námestie mestečka Černovice.

Romantické prechádzky mestom vás dovedú na široké bulváre, ohromí vás secesná architektúra, ktorej dominuje starobylá radnica s mestskou vežou, no poteší vás aj upravená zeleň a zastaviť sa môže aj pri mnohých sochách ukrajinských národných buditeľov.

A ak sa k tomu pridajú útulné kaviarničky v štýle niekdajšieho Rakúsko-Uhorska, nemožno sa čudovať, že toto mesto je známe aj ako Malá Viedeň.

Cernovicka univerzita
Budova Černovickej univerzity je zapísaná v UNESCO.

Najviac obdivovaná je však monumentálna budova Černovickej univerzity, ktorá je zapísaná v UNESCO. Založil ju cisár Franz Jozef I., a to pri príležitosti stého výročia príslušnosti Černovíc k Rakúsku.

interier Cernovickej univerzity
Pestrofarebná chodba Černovickej univerzity.

Univerzitu zdobia nádherné mozaiky, detailné fresky či geometrické vzory, pripomínajúce vplyv Byzancie. Vo vnútri môžete obdivovať honosné mramorové sály, no vynechať by ste nemali ani botanickú záhradu so vzácnymi drevinami, ktorá pôsobí naozaj pokojne.

 

4. Hrad Palanok, Mukačevo

Nielen krásne mestá či príroda, ale aj úchvatné stredoveké hrady sú to, čím sa môže Ukrajina pochváliť. Jedným z najkrajších je hrad Palanok v meste Mukačevo na západe krajiny.

hrad Palanok v meste Mukacevo
Stredoveký hrad Palanok v meste Mukačevo.

Pôvodne drevený hrad prešiel počas stáročí rôznymi majiteľmi, a teda aj prestavbami. V rukách ho mali Uhri, Rakúšania, ale aj francúzske jednotky, čo sa výrazne podpísalo na jeho zdokonaľovaní a napokon aj nedobytnosti.

vyhlad na hrad PalanokV interiéri hradu môžete obdivovať práce najlepších maliarov zo západnej Ukrajiny.

V rokoch 1796 až 1897 bol tento kamenný hrad využívaný ako väzenie, no dnes tu nájdete múzeum a galériu, kde môžete obdivovať práce tých najlepších maliarov zo západnej Ukrajiny. A ak sem prídete v lete, určite sa tu nudiť nebudete, lebo sa tu pravidelne konajú rôzne kultúrne podujatia presiaknuté históriou.

vodopad Sipot
Vodopád Šipot je príjemným bonusom navyše.

Oplatí sa však objavovať aj krásy blízkeho okolia, kde na vás čaká nádherné jazero Synevir či malebný vodopád Šipot.

 

5. Odesa

Odesa skrýva hneď niekoľko naj: je to tretie najväčšie mesto Ukrajiny, najväčšie mesto na pobreží Čierneho mora a nájdete tu aj najväčší ukrajinský prístav.

pristav v meste Odesa
Prístavnému mestu Odesa dominuje starobylé divadlo.

V centre nájdete množstvo pamiatok a palácov, ktoré vytvárajú harmonickú zmes architektúry a štýlov. Vynechať by ste nemali Námestie de Richelieu, Odeské divadlo, ktoré patrí medzi najstaršie v celej Európe, Potemkinove schody, mestské záhrady či múzeá, ktoré vám odhalia, prečo je Odesa vyhlásená za hrdinské mesto.

Potemkinove schody
Potemkinove schody sú miestom stretnutí mladých.

soche Richelieua Schodisko vedie k soche Richelieua na hlavnom námestí.

Pre milovníkov mora zas Odesa ponúka kilometre čiernomorských pláží a množstvo zábavy počas dňa aj noci. Oplatí sa vyraziť aj na Voroncovov maják, odkiaľ je naozaj krásny výhľad do celého okolia.

plaz Fontanka 2 v Odese
Okolie Odesy ponúka aj pravú dovolenkovú atmosféru. Na fotografii pláž s názvom Fontanka 2.

 

6. Hoverla

So svojou výškou 2061 metrov nad morom je vrch Hoverla najvyšším bodom Ukrajiny. Nachádza sa v pohorí Čornohora, ktoré je súčasťou Karpát, konkrétne Polonín, ktoré zasahujú až k nám na Slovensko.

vrch Hoverla Ukrajina
Jarný pohľad na vrch Hoverla v Karpatoch.

Počas minulého storočia sa Hoverla stala veľmi populárna, pretože je to to najlepšie miesto v Ukrajine, čo sa týka vysokohorskej turistiky. Na vrchol hory sa môžete dostať rôznymi turistickými chodníkmi. Veľmi obľúbená je však východná trasa, ktorá sa začína v meste Vorochta a ktorá vás dovedie aj k prameňu ukrajinskej rieky Prut.

priroda v okoli vrchu Hoverla
Príroda je tu podobná tej našej, no predsa trochu iná.

Výstup nahor skrz bukové lesy a pásmo subalpských lúk však určite stojí zato, a to hlavne ak vám vyjde počasie. Na vrchole hory sa nachádza ukrajinská vlajka a kovový kríž. Zaujímavosťou je, že ešte aj dnes môžete po ceste zazrieť pohraničné kamene niekdajšieho Česko-Slovenska.

 

7. Perejaslav-Chmelnyckyj

Múzeum chleba, múzeum ručníkov, múzeum vesmíru, múzeum ukrajinských národných krojov a mnohé ďalšie. Ak máte radi múzeá, mali by ste navštíviť ukrajinský Perejaslav, ktorý je známy aj ako mesto múzeí.

Ludovy skanzen v Perejaslave
Ľudový skanzen v Perejaslave.

Najimpozantnejším z nich je rozsiahly skanzen ľudovej architektúry a vidieckeho života priamo pod holým nebom, kde objavíte unikátne predmety od čias staroveku až do začiatku 20. storočia.

veterny mlyn v etnografickom muzeu Perejaslav-Chmelnyckyj
Starožitný drevený veterný mlyn v etnografickom múzeu Perejaslav-Chmelnyckyj.

 

8. Černihiv

Černihiv je jedno z najstarších miest na Ukrajine, ktorého vznik sa datuje do 8. storočia nášho letopočtu. Kedysi to bolo veľmi dôležité a prosperujúce centrum Kyjevskej Rusi, čo bol vlastne prvý východoslovanský štát.

vyhlad na mesto Cernihiv
Panoramatický pohľad na mesto Černihiv s Kostolom sv. Kataríny v popredí.

Mesto síce vyplienili mongolské hordy, v priebehu histórie aj niekoľko ráz vyhorelo, no aj tak sa tu nachádzajú výnimočné pamiatky. Napríklad „Čierna mohyla“ z 10. storočia patrí medzi najväčšie a najstaršie v celej východnej Európe a je dobrým príkladom slovanského kultu.

katedrala Premenenia Pana
Katedrála Premenenia Pána.

V meste však objavíte aj jeden z najstarších kostolov na Ukrajine – Katedrálu Premenenia Pána, ktorá bola dokončená v 11. storočí a v ktorej sa nachádzajú nádherné fresky a starobylé interiéry.

 

9. Chotyn

Na západe Ukrajiny v Černovickej oblasti sa nachádza jeden z najzachovalejších európskych hradov – Chotyn. Jeho výstavba sa začala v roku 1325, pričom jeho úlohou bolo strážiť pravý breh rieky Dnester a cestu na Balkán.

hrad Chotyn
Stredoveký hrad Chotyn.

Veľkú rolu zohral najmä v roku 1621, keď sa tu odohrala jedna z najkrvavejších bitiek vtedajšej doby. Poľské a litovské vojská sa tu stretli s Osmanskou ríšou, pričom porazili dovedna až 250 000 Turkov.

dobove slavnosti pri hrade Chotyn
Obliehanie hradu Chotyn počas dobových slávností.

Dnes je Chotyn jednou z najnavštevovanejších turistických lokalít v celej ukrajine Ukrajine a vďaka svojej kráse je taký obľúbený, že ho možno obdivovať aj v mnohých veľkofilmoch.

 

10. Kyjev

Na zozname najzaujímavejších miest v Ukrajine rozhodne nemôže chýbať hlavné mesto Kyjev. Mnohých turistov už z lietadla okúzlia zlaté kupoly pravoslávnych kostolov, ktoré sa blyštia v odrazoch slnečných lúčov.

socha Matka Vlast v KyjeveSymbolom mesta je socha “Matka Vlasť”, ktorá je dokonca väčšia ako Socha slobody v New Yorku.

Kyjev má dlhú a bohatú históriu a patrí medzi najvýznamnejšie mestá vo východnej Európe. Čo sa týka pamätihodností, nájdete ich tu mnoho, no určite treba povinne vidieť dve z nich, ktoré sú zapísané v UNESCO.  

Prvým architektonickým skvostom je Kyjevsko-pečerská lavra, zasvätená Zosnutiu presvätej Bohorodičky.

Kyjevsko-pecerska lavra
Kyjevsko-pečerská lavra patrí k najväčším skvostom hlavného mesta Ukrajiny.

Ide o komplex pravoslávnych kláštorov, ktoré pôvodne tvorili jaskyne, kde žili pustovníci. Dnes sú však jaskyne prepojené do dvoch veľkých celkov s chodbami pripomínajúcimi katakomby. Zaujímavosťou je, že sú tu uložené aj ostatky Mojžiša Uhorského, jedného z prvých slovenských svätcov, ktorého uctievajú najmä pravoslávni veriaci.

Kyjevsko-pecerska lavra
Komplex Kyjevsko-pečerská lavra ukrýva aj ostatky slovenského svätca Mojžiša Uhorského.

Navštíviť treba aj impozantný Chrám sv. Sofie, ktorý je považovaný za jeden zo siedmich divov Ukrajiny. Jeho základy siahajú do 11. storočia, no v priebehu histórie bola táto monumentálna stavba niekoľko ráz zničená.

katedrala svatej Sofie
Slávna Katedrála svätej Sofie.

Chrám je zdobený nádhernými freskami a mozaikami. A sú také vzácne, že sa tu dnes bohoslužby konajú len naozaj mimoriadne, takže toto miesto slúži skôr ako múzeum pre turistov. Je to však naozaj nezvyčajné miesto, ktoré má svoju špeciálnu mystickú atmosféru, ktorú jednoducho treba zažiť.

Mnohých turistov však do Kyjeva lákajú nielen pamiatky, ale aj neutíchajúci pulz mesta a priaznivé ceny. Vybrať sa treba napríklad na Andrejevský svah, čo je neveľká strmá ulička, ktorá vás svojou krásou a atmosférou doslova uchváti.

vyhlad na Andrejevsky svah
Panoramatický pohľad na Andrejevský svah.

Konajú sa tu rôzne bazáry, remeselné trhy, no ochutnať tu môžete aj miestnu špecialitu menom perepichka, čo je vlastne vyprážané buchta s klobásou vo vnútri. Ak teda chcete zažiť pravú atmosféru Ukrajiny, toto miesto je tá skvelá voľba pre každého cestovateľa.

bazar na Andrejevskom svahu
Tradičný bazár na Andrejevskom svahu.

 

11. Černobyľ

Z dávnej a slávnej histórie Ukrajiny na záver predsa len prejdeme aj k tej nedávnej a neslávnej, ktorá dlhodobo púta pozornosť celého sveta. Havária atómovej elektrárne v Černobyle z roku 1986.

vyhlad na Cernobyl
Opustený Černobyľ a ruiny mesta Pripjať.

Dlhé roky táto oblasť nebola sprístupnená, no dnes sa tu už dostanete. Na vlastnú päsť to však určite neskúšajte a radšej zvoľte cestu skrz oficiálnych sprievodcov. Očakávania turistov od tohto výletu bývajú rôzne, no je to niečo, čo len tak hocikde nezažijete.

lunapark v meste Pripjat
V lunaparku v meste Pripjať sa kedysi ozýval detský smiech, dnes je tu iba desivé ticho.

Haváriou postihnutý Pripjať vyzerá ako mesto duchov. Opustené domovy, zarastené ulice, ktoré postupne ovládla príroda, či veci ponechané na miestach, kde ich ľudia zanechali či rýchlo pustili na zem. Opustený Černobyľ a ruiny mesta po výbuchu jadrového reaktora pripomínajú apokalypsu ako z filmu.

pozostatky v Cernobyle
Miestami to tu vyzerá ako z hororu, no báť sa nemusíte.

pozostatky v meste Pripjat
Pripjať pripomína mesto duchov.

Návštevníci Černobyľu si dnes môžu iba predstavovať, ako tu kedysi prebiehal život a čo prežívali obyvatelia, keď odtiaľto húfne utekali pred tragédiou. Miestami budete mať zimomriavky na koži, no vidieť to na vlastné oči je niečo fascinujúce. Aj toto je totiž ukrajinská realita.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86972 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85046 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82758 videní | 6 minúty čítania