Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 3557 videní | 6 minúty čítania

9 najoriginálnejších kín Európy, Ázie a USA, ktoré dostanú každého filmového fanúšika

9 najoriginálnejších kín Európy, Ázie a USA, ktoré dostanú každého filmového fanúšika
Zatiaľ čo niektoré sú jednými z najväčších na svete, iné sa nás oslovili vďaka netradičnej atmosfére.

Vyberte sa s nami spoznať unikátne kiná Európy, Ázie aj Ameriky. Zatiaľ čo niektoré sú jednými z najväčších na svete, iné sa nás oslovili vďaka netradičnej atmosfére. Filmy v nich môžete sledovať nielen zo sedačiek, ale napríklad aj z vírivky.

 

1. Colosseum Kino v Oslo

Charakterizuje ho masívna kopula a obrovská kapacita. Napokon, práve vďaka nej sa považuje za najväčšie kino v severnej Európe a zároveň najväčšie THX kino na svete. Prvýkrát ho otvorili v roku 1928 a svoj filmový zážitok si tam v tej dobe mohlo užiť naraz vyše 2 200 ľudí.

colosseum-kino-osloZdroj: Flickr

Kinu sa náramne darilo, no v 60. rokoch vyhorelo a jeho veľkolepá kupola sa zrútila. Už o rok však bolo kino zrekonštruované a znovu praskalo vo švíkoch.

Ďalšieho vylepšenia sa Colosseum Kino v Oslo dočkalo minulý rok – bolo rozšírené o ďalšie miesta a získalo certifikáciu THX.

thx-colosseum-kino-osloZdroj: Media Direct Norge

THX je spoločnosť poskytujúca špičkovú reprodukciu zvuku a kino, ktoré je certifikované ich systémom, ponúka dokonalý zvuk bez skreslenia aj pri vysokej hlasitosti.

 

2. Sci-Fi Dine-In reštaurácia v Disney’s Hollywood Studios

Aj keď nejde vyslovene o kino, toto miesto sme do výberu najzaujímavejších kín jednoducho museli zaradiť. Sci-Fi Dine-In je tematická reštaurácia v Disney štýle, ktorá sa nachádza v budove bývalého divadla.

Namiesto typických jedálenské boxov sa tu môžete najesť v atrapách starodávnych áut a popri tom sledovať Disney filmy z 50. a 60. rokov.

sci-fi-dine-in-reštauráciaZdroj: Yelp

Keďže primárne ide o reštauráciu, spomenieme niečo aj z jej jedálneho lístka. Ako predjedlo si môžete dať popcorn, ktorý máte k dispozícii úplne zadarmo.

Medzi hlavnými jedlami nájdete tradičné americké pochutiny. Zatiaľ čo niektorí ju označujú za najlepšiu reštauráciu spomedzi všetkých amerických zábavných parkov, iní zase tvrdia, že viac ako jedlo ich na tomto mieste zaujala atmosféra.

sci-fi-dine-in-reštaurácia-s-kinomZdroj: Wikimedia.org

 

3. Raj Mandir v Jaipure (India)

Skôr ako multiplex, kino Raj Mandir vyzerá ako majestátny palác. Hlavne zvnútra pôsobí dojmom, akoby ste namiesto lístkov čakali v rade na prijatie návštevy kráľa.

kino-raj-mandir-india

Nie nadarmo ho zvyknú označovať za pýchu Ázie. Nezvyčajný dizajn kina v štýle moderny a filmové projekcie lákajú davy návštevníkov už od roku 1976.

Klenotom kina sú tiež mozaikové dlaždice, osvetlené výklenky. Koho neohromí pri návšteve ani toto, toho určite dostanú vône, ktoré vychádzajú spod sedadiel.

kino-raj-mandir-v-indii

 

4. TCL Chinese Theatre v Los Angeles (Kalifornia)

Tento filmový palác postavený v ázijskom štýle sa nachádza neďaleko legendárneho Hollywoodskeho chodníka slávy a stojí tu už vyše 90. rokov. Program kina tvoria z veľkej časti svetové premiéry.

Medzi obľúbené atrakcie však okrem filmov patria aj odtlačky známych filmových osobností 20. storočia až po súčasnosť.

Nájdete ich tu vyše 200 a nechýba medzi nimi odliatok okuliarov Harolda Lloyda, cigary Groucha Marxa či dredov Whoopi Goldberg – všetky tieto skvosty nájdete odliate v betóne na námestí pred kinom.

tcl-chinese-theatre-kalifornia

Od roku 2013 je čínske kino vybavené veľkoplošnou zakrivenou IMAX obrazovkou s rozmermi 29 x 14 metrov a po rekonštrukcii ponúka 932 miest, ktoré z neho robia jednu z najväčších kinosál v Severnej Amerike.

tcl-chinese-theatre-los-angeles-kaliforniaZdroj: Wikimedia.org

 

5. Hot Tub kino v Londýne (Anglicko)

Autori tohto netradičného kina v Londýne si zrejme povedali, že predstava o nezabudnuteľnej zábave sa skladá zo skvelých filmov a množstva víriviek.

Presne podľa toho totiž vzniklo miesto zvané Hot Tub. Jeho návštevníci tu nechodia iba kvôli filmom, ale hlavne jedinečnej zábave a spoznávaniu nových ľudí.

hot-tub-kino-londynZdroj: Hot Tub Cinema

Popri sledovaní filmových premietaní ľudia v Hot Tub spievajú, tancujú, pijú a zoznamujú sa s novými priateľmi, ktorí sú naladení na rovnakej vlne.

Ozaj, spomenuli sme, že to všetko robia ponorení vo vírivke?

hot-tub-kino-anglickoZdroj: Hot Tub Cinema

 

6. Národné kino Uránia v Budapešti (Maďarsko)

Z moderného kina s nafukovacími bazénmi sa vrátime k starej dobrej klasike. Veď interiér budovy so všadeprítomnou ornamentálnou výzdobou pripomína skôr divadlo.

Aj vďaka tomu sa z každej návštevy kina Uránia v Budapešti stáva plnohodnotný kultúrny zážitok – taký, ktorý v kinách v nákupných centrách určite nezažijete.

narodne-kino-urania-madarsko

Kino Uránia je súčasťou filmových inštitúcií ako Art Cinema a Europe Cinemas, čo znamená, že pravidelne hostí rôzne art filmové festivaly.

 

7. Zábavný park Futuroscope (Francúzsko)

Podľa názvu by sa dalo očakávať, že ide o kino, ktoré sa nachádza kdesi medzi kolotočmi, horskými dráhami a strelnicami s plyšovými medvedíkmi.

Namiesto toho však Zábavný park Futuroscope tvorí niekoľko 3D a 4D kín spolu s inými audiovizuálnymi atrakciami, ktoré nikde inde na svete nenájdete.

zabavny-park-futuroscope-francuzsko

Veľkou zvláštnosťou filmového parku je jeho architektúra. Celý komplex tvorí 16 samostatných pavilónov. Prevažná väčšina z nich je vyrobená zo skla a kovu.

Dá sa teda povedať, že navštíviť francúzsky Futuroscope sa oplatí už kvôli tomu. Napokon, ide o hotové umelecké dielo.

zabavny-park-futuroscope-vo-francuzskuZdroj: Wikimedia.org

Nájdete ho v obciach Chasseneuil-du-Poitou a Jaunay-Clan, asi 10 kilometrov severne od mesta Poitiers v západnej časti Francúzska.

 

8. Electric Cinema v Londýne (Anglicko)

V londýnskom Notting Hill sa nachádza kino, v ktorom si budete pripadať ako vo vlastnej obývačke, aj keď okolo vás bude niekoľko desiatok ďalších ľudí.

Sedí sa tu totiž na pohodlných pohovkách, no ak sa pri sledovaní filmov radi natiahnete, v predných radách máte k dispozícii aj veľké postele.

electric-cinema-londynZdroj: Electric Cinema

Kino Electric Cinema v sebe kombinuje atmosféru starého kina s modernými technológiami. Postavili ho ešte v roku 1910 a modernizáciou prešlo iba nedávno.

 

9. Cine Thisio v Aténach (Grécko)

Grécke Atény sú počas leta preplnené kinami pod holým nebom, no žiadne z nich neponúka taký výhľad ako Cine Thisio.

Len tu môžu návštevníci okrem diania na filmovom plátne pozorovať susednú Akropolu a Parthenon. Najväčší zážitok si odtiaľ odnesiete v noci, keď sú tieto veľkolepé pamiatky osvietené.

cine-thisio-atenyZdroj: TripAdvisor

Cine Thisio si Gréci vybudovali v roku 1935, čo z neho robí vôbec najstaršie vonkajšie kino v Aténach. Okrem klasických filmov tu premietajú aj nové trháky.

Kino je zvyčajne otvorené od apríla až do októbra, takže ak sa rozhodnete stráviť tohtoročnú dovolenku v Grécku, návštevu Cino Thisio určite nevynechajte. ;-)

Autor: Erik Oravec

kina-banner

Súvisiace články
pred 1 rokom 86672 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84181 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82618 videní | 6 minúty čítania