Späť na všetky články
pred 1 rokom 22759 videní | 6 minúty čítania

Ktoré miesta Slovenska navštíviť s prvým jarným slnkom? Tu je 9 skvelých tipov

Ktoré miesta Slovenska navštíviť s prvým jarným slnkom? Tu je 9 skvelých tipov
Hoci sa jar ešte nezačala, slnečných dní stále pribúda. Využite pekné počasie a navštívte niektoré z týchto miest.

Hoci sa jar ešte oficiálne nezačala, slnečných dní stále pribúda. Preto využite pekné počasie a navštívte niektoré z týchto miest. Do zoznamu tipov sme zaradili ikonický kostolík pri Nitre aj vyhliadkovú vežu v známej vinárskej oblasti.

 

Kľak

Poďte s nami do Lúčanskej Malej Fatry, konkrétne na kopec Kľak, ktorý leží v blízkosti obcí Fačkov a Kľačno. Najkratšia cesta, po ktorej sem vystúpiť, vedie z horského priechodu Fačkovské sedlo. Že idete správne, spoznáte podľa žltého označenia trasy.

klak

Na Kľak sa dostanete buď z Fačkovského sedla, alebo z okolitých obcí.

Ak sa na kopec vyberiete z Fačkova po modrej značke, pripravte sa na prudké stúpanie. Ďalšou možnosťou je výstup po zelenej z Vrícka alebo Čičmian.

No a keď už budete na mieste, vychutnajte si výhľad na Martinské hole, Strážov či dedinku Rajecká Lesná. Stredne náročný výstup trvá tam aj späť tri hodiny (v zime môže aj viac).

nadherny vyhlad z hora

Po výstupe budete mať nádherný výhľad na okolité kopce aj dedinky.

 

Vyhliadka Čajka v Bojniciach

Z Fačkovského sedla je vyhliadková veža Čajka vzdialená 30 kilometrov. Preto ak pôjdete smerom na Prievidzu, po ceste sa zastavte aj tam. Z 30-metrovej veže sa vám naskytne nádherný výhľad nielen na okolité mestá, ale aj na Kremnické vrchy, pohoria Vtáčnik a Ždiar.

Konštrukcia pozostáva z oceľovej časti, po ktorej sa dá vyjsť aj zísť dole. Pre milovníkov adrenalínu je prichystaný drevený tobogan, po ktorom sa môžu spustiť nadol. 

Vyhliadková veža je otvorená každý deň, otváracie hodiny sa však líšia podľa toho, či je letná alebo zimná sezóna. Pred cestou sa takisto informujte o vstupnom.

bojnice vyhliadka

Z veže uvidíte na kúpeľné mesto aj tamojší zámok. Zdroj: Facebook/VyhliadkovávežaBojnice

 

Hrad Gýmeš

Z hradu Gýmeš, ktorý nájdete neďaleko obce Jelenec, zostali už len ruiny, no aj tak si zaslúži vašu pozornosť. Ide totižto o skvelé miesto, odkiaľ budete mať výhľad predovšetkým na zalesnené kopce v okolí.

hrad gymes

Navyše, trasa nie je vôbec náročná a zvládnu ju aj deti. Z Jelenca sa na hrad, ktorý leží vo výške 514 metrov nad morom, dostanete po červenej alebo žltej značke. Z obce Kostoľany pod Tríbečom vedie červená značka.

gymes

 

Kostolík v Dražovciach

Celoslovensky menej známe, no pre obyvateľov Nitry a okolia priam ikonické miesto. Reč je o Kostole sv. Michala Archanjela v Dražovciach. Kostol pochádza z 12. storočia a patrí mu prívlastok najstarší románsky kostol na Slovensku.

kostolik v drazovaich

Za pekného počasia si môžete vychutnať dokonalý výhľad na mesto Nitra, jej prímestské časti a okolité obce Lužianky alebo Čakajovce.

Z Nitry do Dražoviec pravidelne premáva linka č. 4. Ak sa však chcete prejsť, odvezte sa k liečebnému ústavu pod Zoborom a odtiaľ choďte pešo po modrej a neskôr po zelenej značke. Nenáročná túra vám potrvá zhruba jednu hodinu.

drazovce

V kostolíku sa už omše neslúžia. Výnimkou je sviatok sv. Michala a výnimočné svadobné obrady. Každoročne koncom júna sa na lúke vedľa kostolíka koná podujatie Raňajky v tráve.

 

Vyhliadková veža Tokaj

Oproti známemu Chodníku korunami stromov či spomínanej bojnickej veži je vyhliadka v Tokaji len menším súrodencom. Ak si však chcete vychutnať výhľad na jednu z najznámejších vinohradníckych oblastí, toto miesto je na to ako stvorené.

vyhliadkova veza tokaj

Zdroj: Facebook/MartinaMichalčíková

Z 12-metrovej konštrukcie sa vám naskytne panoramatický výhľad a vďaka popisným tabuliam budete vedieť, na čo všetko sa pozeráte. Vyhliadková veža sa nachádza vo výške len 190 metrov nad morom. Priamo na miesto sa dostanete z obcí Malá Tŕňa alebo Černochov.

tokaj

Pozorovanie vám zjednodušia popisné tabule. Zdroj: Sirava.sk

 

Rekreačný areál Lysá Hora

Na východnom Slovensku ešte chvíľu pobudneme. V obci Vyšný Kažimír neďaleko Vranova nad Topľou nájdete rekreačný areál Lysá Hora.

Nachádza sa tu niekoľko budov vrátane drevenej zvonice, koliby či múzea poľnohospodárskej techniky. Súčasťou areálu je aj amfiteáter s kapacitou 600 ľudí.

lysa hora

Zdroj: Facebook - Rekreačný areál Lysá Hora

Toto miesto odporúčame obzvlášť rodinám s deťmi. V lete sa tu môžete spoločne vyblázniť, keďže k areálu patrí aj detský bazén a tobogan.

Ak však zavítate so do Lysej Hory na jar, vychutnajte si aspoň prehliadku domov v štýle ľudovej architektúry a zájdite sa pozrieť na tamojšie prírodné jazierko.

 

Ľubovniansky hrad

Na Ľubovniansky hrad každoročne zavítajú desiatky tisíc návštevníkov. Využite pekné jarné počasie a navštívte ho aj vy.

Na hrade si budete môcť pozrieť vyše 24-tisíc exponátov. Súčasťou prehliadky je aj návšteva gotického paláca, renesančného paláca, bašty, podzemných chodieb či niekoľkých veží.

lubovniansky hrad

Obzvlášť počas slnečných dní sa oplatí zájsť do hradného skanzenu, ktorý pozostáva z niekoľkých drevených domov. Okrem typických príbytkov tu nájdete napríklad kováčsku dielňu, mlyn alebo drevený kostolík.

hrad lubovna

Informácie o otváracích hodinách a vstupnom nájdete na oficiálnom webe hradlubovna.sk.

 

Rio de Klin

O tom, že svoju sochu Ježiša Krista má Rio de Janeiro, ste zrejme vedeli. No tušili ste aj to, že jednu takúto sochu máme u nás na Slovensku?

Vyberte sa do obce Kline neďaleko Námestova a tam ju nájdete. Socha s výškou 9,5 metra a rozpätím sedem metrov sa vypína na kopci Grapa. Ak sa chcete dostať až priamo k nej, odparkujte auto pod kopcom a hore vyjdite pešo.

socha jezisa krista

Socha Ježiša Krista neďaleko Námestova.

Okolie sochy je naozaj pekné a udržiavané. Na atraktivite tomuto miestu pridáva aj fakt, že uvidíte na okolité obce, budete môcť zájsť do kaplnky hneď v areáli a takisto sa vyblázniť s deťmi v časti s altánkom a hojdačkami. Alebo si len odpočiňte na vybudovanom sedení a vychutnajte si výhľad na slovenský unikát.

 

Hrad Marcus

Zatiaľ čo iné slovenské hrady majú za sebou roky histórie, hrad Marcus začali stavať len v roku 2009. Ako asi tušíte, nejde o len tak hocijakú stavbu. Hrad si totižto na mieste starobylej usadlosti nechal postaviť istý bratislavský podnikateľ.

hrad marcus

Zdroj: Hradmarcus.sk

Novodobý hrad nájdete nad obcou Repište v Štiavnických vrchoch. A hoci je stavba pomerne mladá, nie je v nej zavedená elektrina a nevedie k nej prístupová cesta okrem poľnej.

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke, replika stredovekého hradu má odkazovať na bohatú históriu územia a odvahu ľudí, ktorí ho v čase kolonizácie a vpádov chránili.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145145 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120690 videní | 6 minúty čítania