Späť na všetky články
pred 1 rokom 11966 videní | 8 minúty čítania

K cudzincom sa najlepšie správajú v Portugalsku. Pozrite si 10 najpohostinnejších krajín na svete

K cudzincom sa najlepšie správajú v Portugalsku. Pozrite si 10 najpohostinnejších krajín na svete
Cudzinci sa cítia bezpečnejšie v Ománe než v Dánsku či Estónsku. Z prieskumu taktiež vyplýva, že jeden z našich susedov vytvára dobré podmienky pre kvalitný život detí.

Cudzinci sa cítia bezpečnejšie v Ománe než v Dánsku či Estónsku. Z prieskumu taktiež vyplýva, že jeden z našich susedov vytvára dobré podmienky pre kvalitný život detí.

Organizácia InterNations so sídlom v Mníchove je najväčšou sieťou, ktorá združuje cudzincov po celom svete. Okrem toho, že ich prepája, upozorňuje ich na rôzne udalosti a vytvára pre nich zážitkové aktivity.

Práve InterNations každoročne prináša rebríček krajín, ktoré sa najlepšie správajú k cudzincom. O konečnom poradí rozhoduje 48 faktorov. Medzi mnohými je to napríklad priateľský prístup, vytváranie si vzťahov s miestnymi či kvalita života v tej-danej krajine. Posledného prieskumu sa zúčastnilo vyše 18-tisíc ľudí zo 187 krajín.

Najpohostinnejšie krajiny na svete

 

1. Portugalsko

Priateľský prístup: 94 %
Priateľstvá s miestnymi: 58 %

36 % cudzincov sa v Portugalsku cíti ako doma hneď po príchode. Jeden z účastníkov prieskumu povedal o Portugalcoch, že sa navzájom o seba starajú, až 79 % respondentov považuje Portugalcov za príjemných ľudí.

Cestovateľka v Portugalsku

To, čo hovoria čísla, pripomína aj Austrálčan, ktorý sa zapojil do prieskumu. Podľa neho sú Portugalci priateľskí a nápomocní. Cudzinci rovnako pozitívne hodnotia kvalitu života.

Toto všetko sa ukázalo zo spoločných hodnotení bez ohľadu na pohlavie. Ak sa však pozrieme na hodnotenie mužov a žien samostatne, muži považujú Portugalsko za šiestu najlepšiu krajinu. Ešte zaujímavejšie je však to, že u žien sa krajina nedostala ani do prvej desiatky.

 

2. Taiwan

Priateľský prístup: 86 %
Priateľstvá s miestnymi: 61 %

Prekvapivým zistením pri Taiwane je, že oproti iným ázijským tigrom sa množstvo cudzincov zhodlo, že v krajine sa priateľstvá budujú vcelku jednoducho. Taiwan sa v tejto podkategórii dostal dokonca do top desiatky. Pre porovnanie uvádzame, že napríklad Južná Kórea skončila na 55. mieste a Hongkong a Singapur Kóreu nasledujú.

Dôvodom môže byť napríklad aj neúprimný prístup. Istý Švéd z prieskumu hovorí o Singapurčanoch, že sa správajú priateľsky, pretože musia, nie preto, že naozaj chcú.

Čo sa týka hodnotenia mužov a žien, obe pohlavia sa takmer zhodli – u žien je Taiwan na treťom mieste, u mužov o priečku nižšie.

 

3. Mexiko

Priateľský prístup: 87 %
Priateľstvá s miestnymi: 73 %

Ako sme spomínali, respondentom vyhovuje kvalita života v Portugalsku, rovnako dobre si počínal aj Taiwan, ktorý dokonca skončil na prvom mieste (Portugalsko je hneď za ním).

Kvalita života sa však posudzuje podľa niekoľkých podkategórií, jednou z nich je osobné šťastie. Práve v Mexiku sa cudzinci cítia najšťastnejší. V podkategórii voľnočasových možností si Mexiko vyslúžilo druhé miesto.

Cestovateľka v Mexiku

Podobne ako Taiwan, rovnako Mexiko sa u mužov aj žien drží na popredných priečkach – u mužov je to druhá pozícia, u žien štvrtá.

Zaujímavé je aj to, že okrem Mexika sa z Latinskej Ameriky dostali do rebríčka ďalšie dve krajiny.

 

4. Kambodža

Priateľský prístup: 92 %
Priateľstvá s miestnymi: 59 %

Až 92 % cudzincov vníma zo strany Kambodžanov pozitívny priateľský prístup, spokojnosť taktiež vyjadrujú pri budovaní vzťahov s miestnymi.

Cestovateľ v Kambodži

Ázijská krajina dokonca predbehla aj Portugalsko. Až 39 % opýtaných totižto tvrdí, že sa v Kambodži hneď cítili ako doma.

Z prieskumu taktiež vyplýva, že iba jedna pätina respondentov by v krajine zostala, no až 83 % opýtaných si myslí, že v Kambodži je jednoduché usadiť sa.

 

5. Bahrajn

Priateľský prístup: 86 %
Priateľstvá s miestnymi: 55 %

Hoci Bahrajn skončil v rebríčku piaty, v mnohých jednotlivých kategóriách sa umiestnil na najvyšších priečkach.

Tak napríklad prvé miesto si vyslúžil v kategórii práca v zahraničí a aj v jej podkategórii spokojnosť s prácou a vyhliadky s ňou súvisiace. Jednotkou sa Bahrajn stal aj osobitne pre mužov a ženy, obe pohlavia považujú arabský štát za top destináciu.

Muž v Bahrajne

Bezproblémové dorozumievanie sa taktiež pridáva krajine z Perzského zálivu ďalšie plus. Totižto až 91 % respondentov potvrdilo, že v Bahrajne dokážu žiť aj bez využívania miestneho jazyka.

Do trojice najlepších sa Bahrajn dostal aj v kategórii nadväzovania priateľstiev či kvality vzdelávania.

 

6. Kostarika

Priateľský prístup: 87 %
Priateľstvá s miestnymi: 78 %

Cudzinci vnímajú Kostaričanov ako priateľský národ, problém nie je ani v nadväzovaní vzťahov s miestnymi. Reputáciu krajiny však zhoršuje možnosť zamestnať sa. S pracovnými vyhliadkami je nespokojných až 35 % respondentov. Účastník prieskumu z Peru hovorí, že prácu nenašiel, pretože mal vyššiu kvalifikáciu.

Aby sme však neboli až takí negatívni, prejdime k tomu, čo je na Kostarike dobré. Tak napríklad cudzincom sa v krajine pozdávajú možnosti voľnočasových aktivít (v tejto kategórii je to tretie miesto), v kategórii osobného šťastia sa Kostarika dostala na piate miesto.

Pláž v Kostarike

U mužov síce latinskoamerický štát neuspel, no ženy vnímajú Kostariku za piatu najlepšiu krajinu.

 

7. Omán

Priateľský prístup: 86 %
Priateľstvá s miestnymi: 60 %

V kategórii, ktorá sa týkala bezpečnosti, skončil Omán na desiatom mieste. Cudzinci ho považujú za bezpečnejší než Dánsko či Estónsko (13. a 15. miesto). Prekvapivé, čo poviete?

Prekvapením, aspoň pre nás, je aj to, že podľa žien je Omán šiestou najlepšou krajinou, do mužského rebríčka sa tento štát vôbec nedostal.

Cestovateľka v púšti v Ománe

Podobne ako pri Bahrajne, aj pri Ománe vidia cudzinci tú výhodu, že sa dohovoria bez toho, aby poznali miestnu reč.

 

8. Kolumbia

Priateľský prístup: 87 %
Priateľstvá s miestnymi: 62 %

Až 84 % respondentov je spokojných so svojou finančnou situáciou, aj vďaka tomu sa Kolumbia dostala na prvé miesto v kategórii osobné financie.

Kolumbia cestovanie

Ďalšími kategóriami, v ktorých Kolumbia dosiahla top desať, sú nadväzovanie priateľstiev a pocit domova.

Pri Kolumbii spomenieme aj jednu kurióznejšiu informáciu. Jedným z mnohých faktorov prieskumu bolo posúdenie digitálneho života. Kolumbia je štvrtou najlepšou krajinou, čo sa týka neregistrovaného prístupu do online služieb.

 

9. Vietnam

Priateľský prístup: 83 %
Priateľstvá s miestnymi: 56 %

V otázke digitálneho života sa Vietnam nemá čím chváliť. Práve naopak, v podkategórii úradných online služieb sa umiestnil na štvrtom mieste od konca (zo 68 krajín).

Čo však láka cudzincov do Vietnamu, sú peniaze a práca. V podkategórii, ktorá sa týkala pracovných vyhliadok a spokojnosti s prácou, sa Vietnam dostal na druhé miesto. V otázke osobných financií je to rovnako druhá priečka.

Obyvateľka Vietnamu

Istý Austrálčan, ktorý sa zúčastnil prieskumu, na margo platov povedal: „Zarábam podobne ako doma, no náklady na život vo Vietname sú veľmi nízke.“

 

10. Kanada

Priateľský prístup: 81 %
Priateľstvá s miestnymi: 43 %

A napokon sa vyberieme do Severnej Ameriky, konkrétne do Kanady. Cudzinci vnímajú Kanaďanov ako tolerantných a dobrých ľudí, takmer polovica opýtaných si vie predstaviť trvalý pobyt v krajine.

Bicykel pri kanadskom znaku

Okrem toho si Kanada počínala dobre aj v otázke rodinného života či digitálnych možností. V otázke vybavovanie úradných vecí cez internet je Kanada na ôsmom mieste. Len o jedno miesto nižšie skončila v podkategórii voľnočasových aktivít pre deti.

Notebook

Cudzinci sú rovnako spokojní s bezpečnosťou v krajine, v tejto kategórii skončila Kanada na siedmom mieste.

 

Zaujímavé závery

Čo vás možno neprekvapí, sú prvenstvá Fínska. Severská krajina sa umiestnila na prvom mieste v hlavnej kategórii rodinný život a prvenstvo získala aj vo všetkých jej podkategóriách, a to dostupnosť a kvalita vzdelávania, výdavky na vzdelávanie či všeobecné blaho rodiny.

Študentka

Tvorcovia prieskumu, okrem toho, že sa zaoberali najpohostinnejšími krajinami, vytvorili aj šesť typov cestovateľov podľa ich primárnej motivácie odísť do zahraničia. Zo skúmania rozoznali tieto typy:

Optimalizátor – cestuje za vyššou životnou úrovňou, jeho dôvody sú politické, náboženské či bezpečnostné.
Bádateľ – hľadá dobrodružstvo a výzvy.
Nasledovateľ – cestovatelia, ktorých vyslal do zahraničia ich zamestnávateľ.
Hľadač šancí – osoba, ktorá chce nájsť prácu alebo začať v zahraničí podnikať.
Cestovateľova polovička – osoba, ktorá odcestovala do zahraničia kvôli práci alebo vzdelávaniu svojho partnera/partnerky.
Romantik – cestovateľ, ktorý odišiel za partnerom/partnerkou.

Týchto šesť typov pokrýva až 80 % respondentov, ostatní uviedli iné dôvody.

Cestovatelia pod dáždnikom

Okrem toho sa nám ako zaujímavé zdá pomerne dobré umiestnenie Česka v mnohých kategóriách. Tak napríklad cestovatelia považujú Česko za najlepšiu krajinu, čo sa týka voľnočasových aktivít pre deti. V otázke zdravia detí skončil náš sused na štvrtom mieste. V jednej z hlavných kategórií – práca v zahraničí, skončila Česká republika na treťom mieste.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86958 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84983 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82751 videní | 6 minúty čítania