Späť na všetky články
pred 1 rokom 7052 videní | 6 minúty čítania

Je vesmírna turistika otázkou blízkej budúcnosti? Okolo Mesiaca možno budeme lietať už od roku 2023

Je vesmírna turistika otázkou blízkej budúcnosti? Okolo Mesiaca možno budeme lietať už od roku 2023
V blízkosti Mesiaca bol človek naposledy v roku 1972. To sa však snaží zmeniť cestovná kancelária so špecializáciou na výlety do vesmíru.

V tesnej blízkosti Mesiaca bol človek naposledy v roku 1972. Túto skutočnosť sa však snaží zmeniť cestovná kancelária so špecializáciou na výlety do vesmíru. Mimo Zem doposiaľ dostali 7 ľudí a už v roku 2020 plánujú spustiť pravidelné výlety okolo Mesiaca. Z ich ceny sa vám zatočí hlava.

 

vesmirna-turistika

 

Súkromným prehliadkam Mesiaca okolnosti neprajú

Technologická spoločnosť SpaceX minulý rok oznámila, že prvý súkromný let do vesmíru uskutoční v roku 2018. Nad obežnú dráhu Zeme vyšle dvojicu ľudí, ktorí sa na súkromnú vesmírnu misiu prihlásili dobrovoľne.

Podľa prognóz Elona Muska by výlet okolo Mesiaca spolu s krátkou „odbočkou“ do vesmíru trval asi 7 dní. Počas tejto doby by odvážni výletníci prešli vyše 480 000 až 650 000 kilometrov.

Podľa plánov by mali byť prví vesmírni turisti vyslaní na okružnú jazdu okolo Mesiaca v poslednom štvrťroku 2018. Na kozmickú loď Crew Dragon ich má dopraviť raketa Falcon Heavy.

start-falcon-heavy-2018

Štart rakety Falcon Heavy vo februári 2018.

Je to presne tá istá raketa, ktorá bola vyslaná do vesmíru 6. februára 2018. Premiérový štart najväčšej a doposiaľ najvýkonnejšej rakety na svete sa pritom mal uskutočniť už minulé leto. Jej prvotný štart sa však posúval už od roku 2013.

Vzhľadom na presúvanie štartu sa celkom určite posunie aj termín prvého súkromného letu okolo obežnej dráhy Mesiaca. Dátum, kedy sa to spoločnosti SpaceX podarí, je v nedohľadne.

Výhľad z Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS

Výhľad z Medzinárodnej vesmírnej stanice. Zdroj: Wikimedia.org

 

Výlety okolo Mesiaca s cestovkou? Možno už od roku 2020

Cestovná kancelária Space Adventures, ktorá organizuje dovolenky vo vesmíre v spolupráci s ruským štátnym programom Roskosmos, plánuje prvú súkromnú misiu okolo Mesiaca odštartovať začiatkom roka 2020.

Záujemcov o pobyt na obežnej dráhe okolo Mesiaca chcú prepravovať ruskými kozmickými loďami. Pobyt vo vesmíre je určený pre dvojicu osôb, ktorým osobného delegáta bude robiť profesionálny kozmonaut.

povrch-mesiaca

Súčasťou takéhoto výletu bude doprava cez vyše 384 000-kilometrovú vzdialenosť, na ktorej konci sa ocitnete len 100 kilometrov od povrchu Mesiaca. Čakajú vás jedinečné výhľady na osvetlenú stranu Mesiaca, nádherné scenérie na vzdialenú Zem a nekonečný priestor okolo vás.

Ak by ste sa chceli na takúto dovolenku prihlásiť, budete si musieť vypýtať minimálne 10-dňovú dovolenku. Presne na toľko dní by ste sa mali stať súčasťou najúspešnejšieho vesmírneho programu na svete.

 

Vesmírnu dovolenku zažilo už 7 ľudí

Spomínaná cestovka Space Adventures má okrem plánov už aj niekoľko spokojných klientov.

Od roku 2001 sa im prostredníctvom ôsmich úspešných misií podarilo dostať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu 7 ľudí.

vesmir-a-turistika

 

Úplne prvým vesmírnym turistom bol americký obchodník Dennis Tito, ktorého dobrodružný pobyt vo vesmíre stál 20 miliónov dolárov.

V roku 2006 sa prvou kozmickou turistkou stala Anousheh Ansari. Charlesovi Simonyiovi sa pobyt vo vesmíre v roku 2007 zapáčil natoľko, že si ho ako dovolenkovú destináciu vybral aj o dva roky neskôr.

O tom, že pobyt vo vesmíre nemusí byť iba drahý, ale aj nádherný, zaujímavý a zábavný, vás presvedčí video jedného z tých, ktorí vesmírnu dovolenku reálne zažili.

 

 

Na dovolenku vo vesmíre si pripravte aspoň 66 miliónov eur

„Čo stojí lístok na Mars“ zaujímalo skupinu Horkýže slíže natoľko, že pre túto tému zložili skladbu. SpaceX ani Space Adventures presne neuvádzajú, koľko by vás pobyt vo vesmíre stál. Dôvodom nie je to, že by boli tajnostkári.

Z vlastných skúseností totiž vedia, že odhadnúť náklady na súkromné vesmírne výlety nie je vôbec jednoduché.

Cena lístka do kozmu totiž zahŕňa náklady na školenie záujemcov, prevádzku a riadenie kozmickej lode, zásoby vzduchu, vody a jedla, pohotovostné služby na záchranu z obežnej dráhy či lekárske služby po pristátí.

povrch-zeme

Elon Musk, zakladateľ spoločnosti SpaceX, sa pri otázke na cenu vyjadril, že misia okolo Mesiaca môže stáť približne rovnako, ako pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

NASA platí ruskej vesmírnej agentúre Roscosmos za jedno miesto asi 81 miliónov dolárov (vyše 66 miliónov eur). V tejto cene je zahrnutý aj spiatočný lístok na cestu vesmírnou loďou Soyuz.

Očakáva sa, že táto suma by v prípade plánovanej spolupráce so súkromnými firmami, ako sú SpaceX či Boeing, mala klesnúť. Nová odhadovaná cena by podľa NASA mohla predstavovať 58 miliónov dolárov.

 

Mapu vesmíru máme, stačí vyraziť

Umelec Pablo Carlos Budassi pospájal viacero snímok zo satelitov NASA a Princetonskej univerzity, z ktorých nakreslil logaritmickú mapu vesmíru. Galaxie na nej síce nie sú znázornené úplne dopodrobna, no pre základnú predstavu o podobe vesmíru je jeho mapa priam dokonalá.

Pýtate sa, ako sa dá zachytiť celý vesmír na jednej mape, keď je „nekonečný“? Je to práve vďaka princípu logaritmických máp – s rastúcou vzdialenosťou od stredu mapy sa zmenšuje jej mierka. Vďaka tomu je možné na malom priestore znázorniť aj naozaj veľkú plochu.

 

mapa-vesmiru

Budassiho mapa vesmíru vznikla spojením viacerých satelitných záberov od NASA. Zdroj: Wikimedia.org

 

Legendou Budassiho mapy vesmíru by sa pravdepodobne dala zaplniť celá atlasová kniha, no v maximálne stručnej verzii vyzerá asi takto: Uprostred sa nachádza Slnečná sústava, okolo ktorej je Oortov mrak ľadovcov. V blízkosti Slnka je zobrazená Mliečna cesta.

Súčasťou mapy je tiež najjasnejšia hviezda Alfa Centauri a ostatné známe galaxie, napríklad Andromeda. Smerom k okraju mapy je znázornená vesmírna pavučina. Čierne body v nej predstavujú prázdne miesta vo vesmíre. Hraničný kruh tvoria najstaršie pozostatky po Veľkom tresku.

Kým sa však pomocou podobnej mapy budeme orientovať počas cestovania vo vesmíre, potrvá ešte dlho. Zatiaľ môžete o vysnívanej dovolenke v ďalekom vesmíre iba snívať alebo si ju naplánovať pomocou Budassiho mapy vesmíru vo vysokom rozlíšení.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85276 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania