Späť na všetky články
pred 2 rokmi 8130 videní | 8 minúty čítania

Je dôvod na paniku? Všetko dôležité, čo treba vedieť o koronavíruse a cestovaní

Je dôvod na paniku? Všetko dôležité, čo treba vedieť o koronavíruse a cestovaní
Epidémia koronavírusu v spojitosti s cestovaním vyvoláva mnoho otázok. V článku vám zodpovieme tie najdôležitejšie z nich.

Epidémia koronavírusu v spojitosti s cestovaním vyvoláva mnoho otázok. V článku vám preto odpovieme na to, aké zásady treba dodržiavať a či je už teraz dôvod na rušenie letnej dovolenky.

 

O víruse a jeho pôvode

Koncom minulého roka sa v čínskom meste Wu-chan objavila záhadná choroba. Ako prvý na ňu upozornil lekár Li Wen-liang, ktorý sa 30. decembra snažil upozorniť svojich bývalých spolužiakov z lekárskej fakulty.

V chatovej komunikácii im napísal, že nakazených je sedem ľudí. Wen-liang radil lekárom, aby nosili ochranné odevy, a tak predchádzali infekcii. V komunikácii sa rovnako hovorilo o tom, že ochorenie sa náramne podobá na vírus SARS, ktorý prvý raz prepukol v roku 2002.

Vráťme sa však na úplný začiatok. V meste Wu-chan nájdete trhovisko, na ktorom sa predávajú živé aj usmrtené zvieratá určené na konzumáciu. Bežne tu vidieť ryby či vtáky. Zvieratá sa nachádzajú v tesnej blízkosti a situáciu zhoršujú aj zanedbávané hygienické normy.

No a práve na tomto trhovisku sa vírus – dnes známy ako nový koronavírus alebo COVID-19 – preniesol zo zvieraťa na človeka. Nie je známe, či to boli kurčatá alebo iné zviera. Vie sa však, že prvým zdrojom bol netopier, ktorý sa bežne stáva hostiteľom vírusov. Z ohniska nákazy (mesta Wu-Chan a Číny) sa vírus rozšíril do okolitých krajín. 

koronavirus covid-19
Koronavírusom COVID-19 sa doposiaľ nakazili ľudia v 53 štátoch po celom svete.

Momentálne nie je možné predpokladať, ako sa bude choroba rozširovať. Dobrou správou však je, že v Číne začal počet prípadov klesať. Povzbudzujúci je aj fakt, že na koronavírus zomierajú „len“ 2 % nakazených.

Pre porovnanie uvádzame, že na chrípku zomiera približne 0,1 % nakazených ľudí. Na SARS zomieralo 10 % a MERS až 30 % nakazených.

Z pozitívnych faktov nesmieme zabudnúť na to, že: 

  • COVID-19 sa vo väčšine prípadov objavuje len v ľahkej forme
  • choroba je vyliečiteľná
  • už teraz sa vyvíja vakcína
  • na Slovensku sa doteraz nepotvrdil ani jeden prípad 

 

Príznaky a prevencia

Typické príznaky vírusu COVID-19 sú teplota, únava, suchý kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním. Nepodliehajte však zbytočnej panike, pretože takmer totožné symptómy má aj bežná chrípka.

Je teda veľmi pravdepodobné, že ak sa u vás niektoré príznaky prejavia, ide o chrípku alebo príbuzné ochorenie.

Samozrejme, prevenciu určite nepodceňujte a riaďte sa základnými odporúčaniami. Svetová zdravotnícka organizácia za najdôležitejšie považuje pravidelné a dôkladné umývanie rúk. A to buď vodou a mydlom, alebo s využitím prípravkov, ktoré obsahujú alkohol.

Z hľadiska prevencie sa takisto odporúča dodržiavať bezpečný odstup aspoň jeden meter od ľudí, ktorí kašlú alebo kýchajú. Dôvodom je, že kvapôčky z nosa alebo úst môžu obsahovať vírus.


Ak kašlete alebo kýchate vy, buďte ohľaduplní a zakrývajte si tvár vreckovkou alebo lakťom. Vírus sa do tela môže dostať tiež cez nos, oči alebo ústa. Preto si neprechádzajte rukami po tvári a žiadnej z vyššie spomenutých častí.

Pokiaľ sa u vás vyskytne viacero príznakov naraz, vyhľadajte lekára. Nemenej dôležitou súčasťou prevencie je informovanosť. Sleduje aspoň okrajovo priebeh koronavírusu a takisto nezanedbávajte rady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Ochrana rúškami

Po prepuknutí epidémie vírusu COVID-19 sa zvýšil záujem o textilné rúška. Tie však nie sú zárukou bezpečia. Rúška majú príliš veľké póry, a tak nedokážu zabrániť preniknutiu vírusu do tela.

Oveľa lepšou alternatívou sú masky (respirátory), ktoré priľnú na tvár a v ideálnom prípade majú otvor na dýchanie.

ochrana ruskami
Respirátory sú oveľa lepšou alternatívou ako textilné rúška.

 

Koronavírus a cestovanie

V spojitosti so šírením koronavírusu je opodstatnenou témou cestovanie. Ministerstvo Slovenskej republiky pravidelne informuje občanov o aktuálnych opatreniach. Inštitúcia už niekoľkokrát vydala informácie týkajúce sa krajín, v ktorých bol vírus potvrdený.

V prípade, že cestujete do Španielska, musíte rátať na letisku s kontrolou zdravotného stavu. Žiadne mimoriadne obmedzenia však španielske úrady doposiaľ neohlásili.

Kontroly na letiskách zaviedli aj Francúzi. Okrem toho zrušili lety medzi Parížom a Wu-Chanom a obmedzili spojenia s celou Čínou.

Z európskych krajín je to Taliansko, v ktorom sa potvrdilo najviac prípadov. Preto treba rátať s druhým stupňom obmedzenia. V praxi to znamená, že by ste mali dobre zvážiť, či do krajiny vycestovať.

kontroly zdravotneho stavu na letiskach
Kontroly zdravotného stavu na letiskách zavádzajú už aj európske krajiny.

Ak už sa aj do Talianska vyberiete, vyhýbajte sa postihnutým regiónom, ako je Lombardsko, Benátsko, Liguria, Toskánsko, Kampánia či Piemont. Kompletný zoznam postihnutých oblastí v Taliansku nájdete na webe ministerstva zahraničných vecí.

Druhý stupeň platí aj pre Kórejskú republiku, obzvlášť pre mesto Daegu a oblasť Cheongdo, kde sa nákaza rozšírila vo veľkom.

Bez ohľadu na to, do ktorej postihnutej krajiny cestujete, dbajte na niekoľko základných odporúčaní. Dôležitá je pravidelná a dôsledná hygiena rúk a umývanie potravín, ktoré konzumujete.

Vyhýbajte sa chorým osobám, miestam s vysokou koncentráciou ľudí a trhoviskám. Potenciálnou hrozbou sú zvieratá, preto Úrad verejného zdravia neodporúča s nimi akýkoľvek kontakt.

trhoviskam sa radsej vyhnite
Počas vašich ciest sa trhoviskám radšej vyhnite.

Počas cestovania do hocijakého štátu nebude na škodu pokrývka úst a nosa. No ako sme uvádzali vyššie, zadovážte si masku, ktorá tvár pokrýva dostatočne a umožňuje dýchanie.

Napokon zvážte aj registráciu pred cestou do zahraničia. Urobiť tak môžete na stránke MZ SR. Vďaka registrácii vám ministerstvo poskytne dôležité informácie, včas vás varuje pred hroziacim nebezpečenstvom alebo vám poskytne pomoc v núdzi.

 

Ak cestujete späť na Slovensko

Jedna vec je cestovanie do postihnutých oblastí, ďalšou je návrat späť na Slovensko. Aj v tomto prípade platí, že sa treba držať presných odporúčaní.

Ak sa vraciate domov z niektorej krajiny, v ktorej sa potvrdil vírus COVID-19, mali by ste podstúpiť 14-dňovú samokaranténu. Čiže zostať doma a sledovať, či sa neobjavujú typické príznaky.

V prípade, že ich spozorujete ešte na letisku, okamžite vyhľadajte tamojší lekársky personál. To isté platí počas letu – ak cítite symptómy, obráťte sa na palubnú posádku.

Ďalšou možnosťou je, že príznaky sa dostavia počas 14-dňovej inkubačnej doby po návrate domov. V takej situácii nechoďte do nemocnice, aby ste nenakazili ďalších ľudí. Namiesto toho telefonicky kontaktujte svojho lekára, ktorý vám vysvetlí ďalší postup.

14-dnova karantena
Ak sa vraciate domov z krajiny, v ktorej sa potvrdil koronavírus, mali by ste podstúpiť 14-dňovú samokaranténu.

V súvislosti s koronavírusom zriadil Úrad verejného zdravotníctva SR infolinky, ktoré môžu ľudia využívať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Na úrad sa môžete obrátiť aj prostredníctvom mailového kontaktu novykoronavirus@uvzsr.sk Pre lepšiu informovanosť a napokon aj vlastné bezpečie je vhodné sledovať relevantné médiá, ktoré poskytujú aktuálne a najmä pravdivé informácie.

 

Rady Svetovej zdravotníckej organizácie

Jedným z relevantných zdrojov je web Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), na ktorom sa objavujú najnovšie informácie a odporúčania. Inštitúcia tiež vydala niekoľko rád týkajúcich sa cestovania. Podľa WHO by mali štáty sprísniť dohľad nad netypickými chrípkovými chorobami a zápalmi pľúc. Nemenej dôležitou je neustála informovanosť, ktorá zabráni diskriminácii a iným hrozbám. Pre niekoho môže byť prekvapivým odporúčanie, podľa ktorého nie je správne obmedzovanie medzinárodnej dopravy. Ako tvrdí WHO, obmedzovanie pohybu osôb a tovaru sa doteraz nepreukázalo ako účinné. Práve naopak.

obmedzenie cestovania
Obmedzenie cestovania nie je zárukou úplného bezpečia.

Úplné uzatváranie štátov sa môže negatívne podpísať pod poskytovanie pomoci a technickej podpory. WHO takisto predpokladá, že radikálne obmedzenie medzinárodnej dopravy by malo negatívny účinok v hospodárstve a sociálnej oblasti. Napokon, niektoré krajiny, ktoré s postihnutými štátmi prerušili dopravné spojenie, hlásia výskyt vírusu. A to len dokazuje, že ani obmedzenie cestovania nie je zárukou úplného bezpečia.

 

Letná dovolenka – áno či nie?

Obavám a zvlášť tým, ktoré súvisia s cestovaním, sa ani trochu nedivíme. Zároveň si však treba uvedomiť, že panika k zlepšeniu situácie nepomôže. Namiesto nej sa riaďte odporúčaniami, ktoré zverejňujú príslušné inštitúcie.

Situáciu okolo koronavírusu pozorne sleduje aj vedenie Idem.sk. „Citlivo vnímame informácie o víruse COVID-19. Chcem ubezpečiť všetkých klientov, že by sme nikdy nehazardovali s ich zdravím,“ uviedol obchodný riaditeľ Marcel Siekel..

storko poplatky
 

 

Autorka: Natália Čerňancová

Súvisiace články
pred 1 rokom 56209 videní | 3 minúty čítania