Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 14493 videní | 7 minúty čítania

Dúhové hory, záhadné obrazce, dokonalé jazero a lamy. Spoznajte z Peru viac ako len Machu Picchu

Dúhové hory, záhadné obrazce, dokonalé jazero a lamy. Spoznajte z Peru viac ako len Machu Picchu
Pozrite sa s nami na niekoľko úžasných miest Peru, ktoré by ste pri návšteve tejto krajiny nemali vynechať.

Na čo si spomeniete, ak práve rozmýšľate o Peru? Každému z nás sa v pamäti určite vynorí slávne Machu Picchu. V tejto krajine, ležiacej medzi Tichým oceánom a pohorím Andy, sa však toho skrýva omnoho viac.

duhove-hory-peru

Poďte sa teda s nami pozrieť na niekoľko úžasných, hoci menej známych miest, ktoré by ste pri návšteve Peru určite nemali vynechať.

 

 

Dúhové hory v Andách

Položené 5200 metrov nad morom hlboko v peruánskych Andách sú hory Montaña de Siete Colores, inak nazývané aj Vinicunca či Dúhové hory, jednou z najťažšie dosiahnuteľnou turistickou zastávkou v Peru.

duhove-hory-v-andach

Verejnosť ich objavila len pred piatimi rokmi, keď sa vplyvom globálneho otepľovania trvalá snehová čiapka na ich vrcholcoch rozpustila a odhalila túto krásnu farebnú scenériu.

Nezvyčajné farby má na svedomí tisícky rokov trvajúca erózia piesku, ktorá horám prepožičala najmä modrú, lososovú, červenú, žltú a fialovú farbu.

duhove-hory

Po náročnom horskom výstupe sa môžete pokochať nezabudnuteľnou horskou scenériou, ktorá leží neďaleko historického mesta Cusco.

 

Na ich vrchol sa dostanete po 6-dňovej pešej túre z dedinky Pitumarca, ležiacej na úpätí hôr. Dokonca ani fyzická náročnosť výstupu, prevýšenie a chýbajúci kyslík každoročne neodradí stovky turistov od toho, aby vzhliadli tento jedinečný prírodný úkaz na vlastné oči.

vystup-na-duhove-hory

 

 

Plávajúce dedinky na jazere Titicaca

Prívlastok najnezvyčajnejší s určitosťou patrí peruánskemu kmeňu Uru a jeho spôsobu života. Obyvatelia tohto kmeňa totiž už po stáročia žijú na trstinových ostrovoch na jazere Titicaca.

plavajuce-dedinky-titicaca

Aj keď sa ich pôvodný jazyk už načisto vytratil, niektoré zvyky a tradície si ľudia Uru zachovávajú dodnes. Pri varení a na medicínske účely už po stáročia používajú biely trstinový koreň zvaný chullo. Navyše, sú pravdepodobne jediným kmeňom na svete, ktorý na lov rýb využíva domestikovaného dravého kormorána.

dievcatko-peru

Obyvatelia plávajúcich dediniek sa však nevyhýbajú ani výdobytkom modernej techniky. Na niektorých trstinových domoch majú osadené solárne panely a dokonca spravujú vlastnú rozhlasovú stanicu.

plavajuce-dedinky-v-peru

Trstina sa na povrch ostrova pridáva každé tri mesiace, v období dažďov je to aj častejšie, pretože má tendenciu rýchlo hniť.

 

Na ostrove vás privítajú veľmi radi. Návštevníci pre nich znamenajú peniaze, za ktoré si môžu neskôr nakúpiť u spriateleného kmeňa Aymara.

 

 

Záhadné obrazce z náhornej plošiny Nazca

Náhornú plošinu Nazca zdobí vyše 300 obrazcov rôznych tvarov a veľkostí, starých viac ako 2200 rokov.

obrazce-nahornej-plosiny-nazca

Zdroj: Wikipedia.org

 

Ich vznik sa pripisuje Indiánom z kmeňa Nazca, ktorí túto oblasť po stáročia obývali.

nahorna-plosina-nazca

Jedným z obrazcov viditeľných len pri prelete nad náhornou plošinou je postava človeka.

 

Význam obrazcov nie je pre vedcov úplne známy. Pravdepodobne však mali v minulosti rituálny a náboženský význam a slúžili ako komunikačný prostriedok medzi obyčajnými Indiánmi a ich bohmi na nebesiach.

Zvláštne čiary pretínajúce zem prvýkrát spomenul vo svojej knihe v roku 1553 španielsky dobyvateľ Pedro Cieza de León. Zdroj: Flickr.com

 

Návštevníci môžu pozorovať obrazce z 13 metrov vysokej veže vztýčenej uprostred plošiny alebo z lietadla počas vyhliadkového letu.

 

 

Jazero 69 v pohorí Biele Kordillery

Takmer povinná jazda pre všetkých, ktorí navštívia Peru, je výstup k horskému jazeru 69.

horske-jazero-69-peru

Môžete ho nájsť v peruánskom Národnom parku Huascaran, len jeden deň cesty od mesta Huaraz.

horske-jazero-69

Toto neznáme jazero sa stalo populárne iba pred pár rokmi, najmä vďaka sociálnym sieťam.

 

Zvláštny názov označuje jeho poradie z pomedzi 300 ďalších horských jazier, ktoré v čase založenia národného parku v roku 1975 nemali svoj ustálený lokálny názov.

pohlad-na-jazero-69

Pre pohľad na jazero 69 učupené medzi zasneženými vrcholkami musíte počas trojhodinového výstupu prekonať viac ako 800 výškových metrov. Zdroj: Twosundowners.com

 

Krištáľovo čistou vodou ho napája vodopád z neďalekej hory Chacraraju. Jazero leží vo výške 4600 metrov nad morom a je obľúbené najmä ako počiatočný výstup pre všetkých, ktorí sa v tejto nadmorskej výške budú pohybovať dlhšie a potrebujú sa aklimatizovať.

 

 

Lima, metropola v púšti

Hlavné mesto Peru Lima, je piatym najväčším mestom južnej Ameriky a druhým najväčším púštnym mestom na svete.

metropola-lima-peru

Ľudia ho milujú najmä vďaka jeho výhodnej polohe pri oceáne, miernemu počasiu, medzinárodnej kuchyni a modernému duchu.

Ak si však potrpíte na históriu, v Lime o ňu nebude núdza. V historickom centre nájdete jednu z najstarších univerzít sveta – univerzitu San Marcos zo 14. storočia.

fontana-v-lime-peru

História mesta siaha ďaleko do stredoveku. Oficiálne však Limu založil španielsky dobyvateľ Francisco Pizzaro v roku 1535. Zdroj: Wikimedia.org

 

Aj napriek púštnemu charakteru je v meste dostatok zelene. V jednom z početných mestských parkov, v Parque de la Reserva, dokonca nájdete najväčší fontánový komplex sveta, zvaný El Circuito Mágico del Agua.

lima-peru

Ak sa radi bojíte, na svoje si určite prídete v katakombách pod kláštorom San Francisco, ktoré ukrývajú vyše 75-tisíc ľudských ostatkov.

historia-lima-peru

Katakomby slúžili vyše tri storočia ako mestský cintorín, no dnes tu stretnete už len rádových mníchov a niekoľko turistov.

katakomby-lima-peru

Zdroj: Faena.com

 

 

Lamy, koka a miestne špeciality

V Peru pred vysokou nadmorskou výškou neutečiete. Tí, ktorí na podobné prevýšenie nie sú zvyknutí, môžu príznaky výškovej choroby pocítiť už v prvých minútach po vystúpení z lietadla.

Choroba sa prejavuje nepríjemnými závratmi, bolesťami hlavy, zvracaním, halucináciami a niekedy spôsobuje aj smrť. Peruánci však vedia, že na výškovú chorobu pomáha hlavne žutie sušených kokových lístkov.

kokove-listky-peru

Tie sú dostupné takmer všade, a môžete ich bez obáv kúpiť v podobe čaju, spomínaných sušených listov, ale aj cukríkov.

Ak by ste však chceli priniesť kokové cukríky aj priateľom u vás doma, pozor, dovoz týchto špecialít je v mnohých krajinách sveta zakázaný. Preto radšej neriskujte.

 

 

Lamy namiesto psov

S kultúrou a náboženstvom Peruáncov bola odnepamäti spájaná lama, a aj preto ich v súčasnosti nájdete pásť sa takmer na každom kroku.

lamy-v-peru

Miestni ich chovajú najmä na vlnu a mäso a v izolovaných oblastiach slúžia hlavne na prepravu tovaru medzi dedinami.

lama-peru

Peruánci majú vo zvyku darovať svojim deťom namiesto psa lamu, ktorá je ich najlepším priateľom a vyrastá s nimi až do dospelosti.

 

 

Chute Peru

Okrem iného sú peruánci naozaj veľkí kulinári. Radi si napríklad pochutia na pečenom morskom prasiatku zvanom cuy, grilovanom lamom srdci, quinoi či rôznych druhoch zemiakov.

odrody-zemiakov-peru

Vedeli ste, že až 99 % všetkých odrôd zemiakov na svete pochádza práve z Peru?

 

Tak čo vy na to? Presvedčili sme vás, aby ste Peru zaradili na svoj zoznam krajín, ktoré v budúcnosti plánujete navštíviť? My by sme odišli spoznávať Peru hneď dnes. :)

 

Autor: Evelína Jakubcová

Súvisiace články
pred 1 rokom 87035 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85246 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82786 videní | 6 minúty čítania