Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 4157 videní | 7 minúty čítania

Dovolenka vo Veľkej Británii? Nahliadnite s nami na neopozerané Normanské ostrovy

Dovolenka vo Veľkej Británii? Nahliadnite s nami na neopozerané Normanské ostrovy
Typickou dovolenkovou destináciou nie sú, no tieto skvostné pláže hovoria jasnou rečou.

Typický anglický vidiek v kombinácii s úchvatnými plážami? Zhruba tak by sa dali popísať neopozerané Normanské ostrovy, ktorým na kráse neubrala ani druhá svetová vojna.

Je celkom pochopiteľné, že ste doteraz o Normanských ostrovoch nepočuli. Ide totižto o veľmi nenápadné súostrovie v Lamanšskom prielive, ležiace blízko francúzskeho regiónu Normandia. A práve preto, že v minulosti ostrovy patrili k Normandii, si vyslúžili tento prívlastok.

Z historických udalostí tiež nesmieme zabudnúť na 40. roky minulého storočia, keď súostrovie obsadili Nemci. Niektorých ostrovanov poslali do Británie, iných deportovali do koncentračných táborov. Tí, čo zostali, sa buď postavili na stranu partizánov, alebo znášali biedu, hlad a prísne spoločenské podmienky. Ostrov Alderney bol dokonca vyľudnený na to, aby si tu nacisti zriadili koncentračné tábory.

Skvelou správou však je, že história Normanských ostrovov podnietila mnohých tvorcov, aby o vtedajších udalostiach natočili dokumenty alebo celovečerné filmy. No predtým, než si ich vyhľadáte, sa poďte spolu s nami pozrieť na tieto nádherné miesta, ktorým na kráse neubrala ani druhá svetová vojna.

 

Dve závislé územia

Prenesme sa teda do oveľa príjemnejšej súčasnosti, ktorá sa sústreďuje najmä okolo ostrovov Guernsey a Jersey. Dôvod je prostý – ide o hlavné závislé územia, ktoré síce patria k Británii, ale majú vlastnú samosprávu, súdnictvo či hospodárstvo.

pobrezny majak na ostrove Jersey
Poznávacím znakom Normanských ostrovov sú pobrežné majáky. Tento sa nachádza v zálive
St. Brelade na ostrove Jersey.

Guernsey a Jersey sú zároveň dvomi najväčšími územiami, ku ktorým patria iné obývané a neobývané ostrovy. Je preto zrejmé, že práve Guernsey a Jersey vyhľadáva najviac turistov. A napokon sa niet čomu diviť, veď posúďte sami.

 

Rajské pláže v západnej Európe

Pláž v zálive St. Brelade na ostrove Jersey je treťou najlepšou plážou v celej Británii, na Tripadvisore o tom rozhodli samotní cestovatelia.

K dokonalosti tohto miesta prispieva nielen zlatistý piesok, slnko a blízkosť mora, ale aj služby na úrovni. Pri verejnej pláži sa nachádza platené parkovisko, na miesto sa tiež dostanete autobusovými linkami 12 a 14, ktoré premávajú pravidelne každý deň.

zaliv St Brelade na ostrove JerseyZáliv St. Brelade

Charitatívne združenie BeachAbility vám v prípade potreby zabezpečí bezbariérový prístup na pláž. Samozrejmosťou sú kaviarne, reštaurácie s morskými plodmi či pizzerie.

Zavrhnúť pláž však nemôžete ani v chladnejších mesiacoch. V čase odlivu je to ideálne miesto na prechádzku. Prejdite sa od farského kostola v západnej časti až do oblasti Ouaisne na východe. Počas prílivu si, naopak, vychutnajte výhľad na more z tamojšieho móla, ktoré rozdeľuje pláž na dve časti.

Necelé dva kilometre od zálivu St. Brelade leží nemenej krásna pláž Beauport. Jej výhodou je, že oproti St. Brelade je menej rušná, vďaka čomu si tu v spoločnosti detí alebo priateľov dokonale oddýchnete.

plaz Beauport na ostrove JerseyPláž Beauport na ostrove Jersey

Spomedzi mnohých úchvatných pláží na ostrove Jersey vám do tretice ukážeme pláž Plémont, ktorá sa taktiež nachádza v oblasti rovnomenného zálivu. Rozdiel medzi týmito miestami je však v tom, že kým St. Brelade a Beauport sú typickými oddychovými oblasťami, skalnatý záliv Plémont s množstvom jaskýň je ideálnou zastávkou pre milovníkov dobrodružstiev.

Treba však dodať, že plážou sa prejdete len v čase odlivu. Aby ste ju ale zazreli aspoň z diaľky, zájdite do podniku Plemont Bay Café, ktorý sídli priamo pri schodisku vedúcom k pobrežiu. Odtiaľ budete mať dokonalý výhľad na pláž, a to počas prílivu aj odlivu.

plaz Plemont na ostrove Jersey
Pláž Plémont

S plážami nekončíme, tentoraz sa ale presunieme na ostrov Guernsey. Ak by sme vás nechali hádať, kde leží záliv Fermain, je celkom pravdepodobné, že by ste toto miesto priradili k vychytenej exotike.

Miestna pláž s bielym pieskom a kotviacimi dovolenkovými jachtami totižto presne také miesta skutočne pripomína. Služby síce zastupuje len jedna kaviareň a neďaleký hotel, ale pokoj, ktorý na tejto pláži zažijete, určite stojí za to.

zaliv Fermain na ostrove Guernsey
Záliv Fermain na ostrove Guernsey

 

Hrady a zmenšené Lurdy

Aby bolo naše bádanie úplné, do zoznamu sme nezaradili len pláže. Na ostrove Guernsey navštívte prístavné a zároveň hlavné mesto St. Peter Port, ktoré je od zálivu Fermain vzdialené približne tri kilometre.

V St. Peter Port sídli 800-ročný hrad, takzvaný Castle Cornet. V jeho priestoroch sa momentálne nachádza päť múzeí, každé so svojím tematickým určením. Dozviete sa teda niečo o histórii hradu, ale aj o vojenskej a námorníckej minulosti ostrova. V hradnom areáli sa nachádzajú aj štyri záhrady a kaviareň, z ktorej dovidíte až na ostrovy Herm a Sark.

hrad v meste St Peter Port
Castle Cornet v meste St. Peter Port

A keď už spomíname ostrov Sark, vyhraďte si čas aj na jeho návštevu. Veď takýto výhľad sa vám nenaskytne len tak hocikde.

vyhlad z ostrova Sark
Magický výhľad z úžiny na ostrove Sark

Z Guernsey sa tam dostanete loďou, pričom môžete využiť osobnú prepravu alebo aj prepravu vozidla.

Po preskúmaní pobrežia sa vyberte do vnútrozemia. V týchto oblastiach sa určite oplatí vidieť takzvanú The Little Chapel (z angličtiny Malá kaplnka), ktorú začiatkom 20. storočia začal budovať člen kresťanského spoločenstva De la Salle Brothers – brat Deodat Antoine.

Jeho ambíciou bolo vybudovať z jaskyne zmenšenú verziu baziliky v Lurdoch. Svoj zámer bral natoľko vážne, že kaplnku pre nespokojnosť dvakrát zbúral. Súčasná stavba je teda treťou verziou.

Mala kaplnka na ostrove Guernsey
Brat Deodat Antoine budoval kaplnku ako zmenšenú verziu baziliky v Lurdoch.

Z ostrova Jersey vám zas odporúčame navštíviť hlavné mesto St. Helier. Podobne ako v St. Peter Port, aj v hlavnom meste ostrova Jersey sídli hrad, a to konkrétne hrad Elizabeth, ktorého súčasťou je niekoľko tematických múzeí. Z nich spomenieme napríklad námorné múzeum, galériu umenia alebo gobelínovú galériu odkazujúcu na obdobie okupácie.

hrad Elizabeth v meste St Helier
Hrad Elizabeth v hlavnom meste St. Helier

Dôkazom toho, že najväčšie skvosty Normanských ostrovov nájdete na pobreží, je aj hrad Mont Orgueil vo východnej časti ostrova, alebo pobrežný maják La Corbière, ku ktorému sa dostanete pešo z mesta St. Aubin.

hrad Mont Orgueil na ostrove JerseyHrad Mont Orgueil na východnom pobreží ostrova Jersey

majak La Corbiere
Maják La Corbière neďaleko mesta St. Aubin

 

Praktické informácie o ceste

Keďže Normanské ostrovy nie sú všednou dovolenkovou destináciou, na začiatok je vhodné informovať sa o ceste. Aby sme vám toto hľadanie uľahčili, v závere článku vám prinášame niekoľko praktických informácií.

V prvom rade by ste mali vedieť, ako sa na ostrov Guernsey a Jersey dostať. Z Francúzska aj Veľkej Británie sa môžete plaviť loďou, pravidelné spojenie je medzi Guernsey a viacerými prístavmi, napríklad Dielette, St. Malo (obe vo Francúzsku), Poole a Porthsmouth (obe Veľká Británia).

To isté platí aj pri Jersey, jednoducho si nájdete prístav vo Francúzsku alebo Veľkej Británii a môžete vyraziť na cestu. Plavba loďou obvykle trvá hodinu a pol.

pristav v meste st aubin Na ostrov Guernsey a Jersey sa dostanete loďou alebo lietadlom.

Využiť sa, samozrejme, dá aj letecká preprava. Letieť môžete z Británie, Francúzska aj Nemecka. Ponuka letísk aj leteckých spoločností je naozaj pestrá, treba však sledovať cenu leteniek, ktorá sa pri niektorých prepravcoch pohybuje v stovkách eur.

 

Nech už sa ale rozhodnete akokoľvek, nezabudnite preskúmať celé ostrovy. Možnosti na to sú – lodné aj letecké spoločnosti totižto neponúkajú len prepravu medzi pevninou a súostrovím, ale aj medzi ostrovmi navzájom.

Prajeme vám šťastnú cestu. :-)

Súvisiace články
pred 1 rokom 86958 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84983 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82751 videní | 6 minúty čítania