Späť na všetky články
pred 1 rokom 5309 videní | 3 minúty čítania

Prečo sú na letiskách koberce?

Prečo sú na letiskách koberce?
Koberce na letiskách majú svoj význam. Vyhovujú nielen pasažierom, ale aj predajcom v letiskových obchodoch.

Koberce na letiskách majú svoj význam. Podvedome zlepšujú náladu pasažierov. A to vyhovuje nielen im, ale aj predajcom v letiskových obchodoch.

koberce-na-letiskach

Ešte predtým, ako si uvedieme pravé dôvody, sami si odpovedzte na jednu otázku. Je pre vás príjemnejšie mať v obývačke podlahu či koberec?

U nás určite vyhráva koberec, ktorý by nepokrýval celú miestnosť, ale bol by dostatočne veľký na to, aby sme ho využili na vysedávanie pri krbe alebo na hranie sa s deťmi.

A presne to isté, čo chceme dosiahnuť umiestnením koberca doma v obývačke, chcú docieliť aj pracovníci letísk.

Jednoducho povedané, koberce majú u pasažierov pred odletom vyvolať pocit útulnosti, radosti a pokoja. Majú im navodiť dojem, že sú v bezpečí a pripomínať im domov. Aký to má význam?

Koberce na letiskách, vďaka tomu, ako dokážu ovplyvniť ľudské podvedomie, majú zmierniť strach z letu (koberce sa prevažne umiestňujú pri odletových bránach), upokojiť pasažierov a navodiť im dobrú náladu. Zároveň by im mali spríjemniť dlhé čakanie na letisku.

prijemne-cakanie

Druhý dôvod taktiež súvisí s pocitmi, ktoré koberce vyvolávajú. Ide totiž o to, že ak sú pasažieri spokojní a šťastní, míňajú viac peňazí v letiskových obchodoch, čo, samozrejme, vyhovuje najmä prevádzkovateľom týchto zariadení.

prijemne-nakupovanie

 

Koberec ako ikona

Náš článok by nebol úplný bez zmienky o koberci na medzinárodnom letisku v Portlande (štát Oregon).

Na požiadanie letiska navrhla firma SRG tento koberec ešte v roku 1987. Pracovníci letiska chceli zmierniť hluk, ktorý vytvárali kolieska kufrov. Taktiež mal u cestujúcich, ktorí sa do Portlandu vrátili, vyvolať pocit, ktorý sa dá opísať iba dvomi slovami – som doma.

 

Dizajnérov inšpiroval pohľad z kontrolnej veže. Preto na tyrkysovom podklade uvidíte kolmé čiary, ktoré znázorňujú severné a južné letiskové dráhy.

koberec-ako-ikonaLetisko v Portlande

Koberec sa stal natoľko známy, že na Instagrame nájdete vyše 100-tisíc príspevkov s označením #pdxcarpet (PDX je skratka letiska).

O jeho popularite svedčí aj to, že sa začali vyrábať tričká, svetre či ponožky s týmto vzorom.

 

Carpets for Airports

Novinár George Pendle cestoval z Newarku do Londýna, no jeho let mal meškanie. Po tom, ako sa mu zunovalo pitie alkoholu, začal sledovať koberec v čakacej hale. A presne vtedy mu skrsla myšlienka fotiť letiskové koberce. V rozhovore pre CNN povedal, že po nástupe do lietadla bol z neho iný človek.

To sa stalo v roku 2002, no až v roku 2009 spustil projekt Carpets for Airports, kde zverejňuje svoje úlovky.

V už spomínanom rozhovore z roku 2015 Pendle hovoril o stovke kobercov, ktoré boli v tom čase zverejnené, a ďalších dvesto mali zaradiť do katalógu. Viete si teda predstaviť, koľko letísk tento muž navštívil. :-)

Zberateľ je proti tomu, aby bolo na letisku niečo iné než koberec. Na otázku novinára, či koberec vypovedá niečo o tej-danej krajine, Pendle odpovedal: „Letiskový koberec vám povie všetko.“

letiskovy-koberec

Ako príklad uviedol koberec na letisku Changi v Singapure. Podľa neho vzhľad tohto koberca pripomína pohľad z budov v historickom centre Down Core.

 

Takže keď budete najbližšie letieť, zapozerajte sa aj na letiskový koberec. Prípadne si ho aj odfoťte. :-)

Súvisiace články
pred 1 rokom 52337 videní | 3 minúty čítania