Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 8446 videní | 8 minúty čítania

Čo robiť na Islande? Nenechajte si ujsť polárnu žiaru či kúpeľ v lávových bazénoch

Čo robiť na Islande? Nenechajte si ujsť polárnu žiaru či kúpeľ v lávových bazénoch
Požičajte si auto alebo sa vyberte na cestu pešo. Dostanete sa tak k najkrajším sopečným pohoriam a vodopádom.

Keďže na Islande nie je vybudovaný železničný systém, požičajte si auto alebo sa vyberte na cestu pešo. Dostanete sa tak k najkrajším sopečným pohoriam a vodopádom, o ktorých sa viac dočítate v tomto článku.

 

kirkjufell-island

Kirkjufell, Iceland

 

Vodopády Godafoss

Na severozápade ostrova ležia vodopády Godafoss, do slovenčiny sa dá tento názov preložiť ako božské vodopády.

vodopady-godafoss-island

S názvom sa spájajú dve teórie. Jedna hovorí o tom, že slovo božské znamená krásne. Druhá teória sa viaže s islandským právnikom, ktorý žil približne 1000 rokov dozadu.

Po tom, ako Thorgeir Ljosvetningagodi konvertoval na kresťanstvo, zahodil v tejto oblasti všetky sochy bôžikov, ktorých dovtedy uctieval. Z toho názov božské.

godafoss-island

Skala v tvare podkovy je široká približne 30 metrov, prúdy dosahujú v niektorých miestach výšku až 17 metrov. V čase, keď je hladina rieky Skjálfandafljót vyššia, sa k stálym vodopádom pridávajú ďalšie.

Aby ste mali predstavu, ako sa k vodopádom dostať, napovieme vám, že v blízkosti sa nachádza Ring Road a od mesta Akureyri sú vodopády vzdialené približne 45 minút.

 

Vodopád Seljalandsfoss

Island je ostrov vodopádov, a tak sme pre vás okrem Godafoss vybrali ďalšie dve takéto miesta.

Seljalandsfoss je veľmi známa lokalita, a to najmä vďaka vodopádom, ktoré síce nie sú také mohutné ako Godafoss, no pre nás sú ešte krajšie ako tie božské.

seljalandsfoss-island
vodopady-seljalandsfoss-island

Vodopád Seljalandsfoss tvorí 60-metrový vodný prúd, ktorý priteká z ľadovcovej sopky Eyjafjallajokull.

Okolie vodopádu tvoria lúky a vďaka dostatočnému prísunu vody prostredie vyhovuje aj kvetom.

vodopady-seljalandsfoss-island-pohlad

Prúd vody je natoľko strmý, že sa môžete pozrieť aj na jeho opačnú stranu. Obísť vodopád však môžete iba pri priaznivých podmienkach. V zime, keď sa na skalách šmýka, teda s touto možnosťou nerátajte.

 

Vodopády Gullfoss

Zhruba hodinu a pol od Seljalandsfoss nájdete vodopády Gullfoss. Ak sa rozhodnete pre okružnú prehliadku Zlatý kruh, jedna zastávka je aj na tomto mieste.

Gullfoss však nie sú špeciálne iba pre svoju krásu. Podobne ako s vodopádmi Godafoss, aj s nimi sa spája zaujímavý príbeh z histórie.

gullfoss-island

Začiatkom 20. storočia sa o vodopády zaujímal anglický podnikateľ Howells, ktorý ich chcel využiť na produkciu elektrickej energie. Farmár, ktorý ich v tom čase vlastnil, ich predať nechcel, no Angličanovi ich dal do prenájmu.

Farmárova dcéra sa neskôr v záujme, aby nakoniec Howells elektráreň naozaj nepostavil, pokúšala zmluvu o prenájme zrušiť. Aj keď sa jej to nedarilo, zmluvu nakoniec súd zrušil, a to kvôli neplateniu nájomného.

vodopady-gullfoss-island

Farmárova dcéra Sigriður je na Islande považovaná za prvú ekologickú aktivistku. Po tom, ako jej syn získal vodopády od farmára, predal ich islandskej vláde. Tá tento región v roku 1979 vyhlásila za prírodnú rezerváciu so vstupom pre verejnosť.

Ako zaujímavosť dodáme, že voda pochádza z Langjökull – druhého najväčšieho gejzíru na ostrove.

 

Kde pozorovať polárnu žiaru?

Od februára 2015 do februára 2016 navštívilo národný park Thingvellir takmer 700-tisíc ľudí, čo znamená, že ide o jednu z najvyhľadávanejších lokalít na Islande.

narodny-park-thingvellir-island

Pohľad na národný park Thingvellir

 

Niet sa čomu čudovať, park láka turistov z viacerých dôvodov.

Jedným z nich je určite jazero Thingvallavatn, ktoré zväčša pokrýva stuhnutá láva. Aj vďaka tomu do vody preniká veľké množstvo minerálov, čo vytvára priaznivé podmienky pre množstvo rastlín.

kaplnka-jazero-thingvellir-island

Kaplnka pred jazerom Thingvallavatn

 

Okrem toho sa môžete pokochať polárnou žiarou. Myslite však na to, že ju neuvidíte hocikedy. Od septembra do apríla je najvhodnejší čas na jej pozorovanie. Aj preto je Island vhodnou destináciou pre neskoršiu dovolenku.

polarna-ziara-island

Môže sa stať, že na žiaru budete čakať aj niekoľko nocí. Ale pohľad na farby, ktoré na oblohe vznikajú, určite stojí za to.

Ľadovcová lagúna Jökulsárlón je ďalším miestom, ktoré sme vybrali v súvislosti so sledovaním polárnej žiary.

laguna-jokulsarlon-island

Lagúna Jökulsárlón

 

Jökulsárlón leží v najväčšom islandskom národnom parku, vo Vatnajökull.

Cestou si pozrite aj najväčší európsky ľadovec s rovnomenným názvom, ktorý pokrýva až 8 % ostrovnej pevniny.

ladova-jaskyna-narodny-park-vatnajokull-island

Ľadová jaskyňa v národnom parku Vatnajökull

 

Reykjavík

Po tom, ako sme sa vo veľkom venovali islandskej prírode, sa teraz vyberieme do mesta. A to rovno do najsevernejšieho hlavného mesta na svete – Reykjavíku, kde je v období zimného slnovratu (21. decembra) denné svetlo iba 4 hodiny.

reykjavik-island

Ale nebojte sa, krásu Reykjavíku uvidíte kedykoľvek.

Model lode s názvom Sun Voyager je dokonca možno ešte krajší pri západe slnka.

sun-voyager-island

Sun Voyager

 

Sun Voyager vytvoril sochár Jon Gunnar Arnason. Skôr, než sa dal na umenie, bol mechanikom v úspešnej firme.

Mnoho ľudí si model lode spája s Vikingami, no podľa portálu hiticeland.com pozadie tohto monumentu súvisí s niečím celkom iným. K zostaveniu sochy Arnasona podnietila vízia, v ktorej videl seba ako pútnika na ceste z Mongolska na Island.

Sun Voyager teda nie je vikingskou loďou, ale predstavuje symbol nádeje, objavovania území, slobody a pokroku.

katedrala-hallgrimskirkja-island

Katedrála Hallgrímskirkja

 

Katedrálu Hallgrímskirkja sme nevybrali preto, že ide o najväčší kostol v Reykjavíku, ale zaujal nás hlavne svojím netypickým vzhľadom.

Dizajnér Guðjón Samúelsson chcel budovu prepojiť s Islandom a jeho unikátnou prírodou. Preto napríklad veža kostola pripomína čadičové stĺpy, ktoré vznikajú po vychladnutí hustého lávového toku.

 

Landmannalaugar

Landmannalaugar je názov oblasti, ktorá sa nachádza v Islandskej vrchovine (v angličtine ako Highlands of Iceland). Landmannalaugar sa pýši hlavne množstvom sopečných pohorí a geotermálnych prameňov.

landmannalaugar-island

Landmannalaugar

 

Touto lokalitou vedie známa turistická trasa Laugavegurinn, ktorá spája Landmannalaugar s Thorsmorkom.

Nemusíte sa však obávať, že trasa je len pre skúsených. Práve naopak, v oblasti Landmannalaugar je toľko turistických chodníkov, že každý si môže vybrať podľa toho, na čo sa cíti.

trasa-landmannalaugar-island

No upozorňujeme vás na to, že ak sa vyberiete do náročnejšieho terénu, na bezpečnejší presun si zvoľte terénny autobus. Rovnako myslite na to, že za kempovanie v tejto lokalite sa platí.

 

Modrá lagúna

Teraz nemyslíme známy film, ale jednu z najvyhľadávanejších lokalít na Islande. Geotermálne kúpele Modrá lagúna sú jedinečné v tom, že ich základ tvoria bazény, ktoré vznikli stuhnutím sopečnej lávy.

modra-laguna-island

Modrá lagúna

 

Geotermálna voda však nepochádza z prírodného prameňa. Neďaleko kúpeľov sa nachádza geotermálna elektráreň Svartsengi, kde voda poslúži na tvorbu tepla a neskôr sa dostane do lávových bazénov.

modra-laguna-na-islande

Nerobte si však starosti, voda neobsahuje toxické látky a nie je nijakým spôsobom nebezpečná. Iba sme tým chceli vyvrátiť mylnú informáciu, že kúpele sú úplným prírodným úkazom. Platí to totižto iba spolovice.

 

Ľudové múzeum Skogar

Aj keď táto časť nášho článku nemá nič spoločné s označením Islandu ako ostrova ohňa a ľadu, na záver sme si nechali niečo, čo sa nám obzvlášť páči.

muzeum-skogar-island-vnutri

Interiér tradičného domu –  múzeum Skogar

 

Ľudové múzeum v dedine Skogar na juhu ostrova je podľa nás úchvatné, pretože ponúka pohľad na niečo, čo našinec bežne neuvidí.

Veď uznajte, malé domčeky s trávnatým porastom na streche, to nie je typické pre náš región.

muzeum-skogar-island-domy

Tradičné domy – múzeum v Skogar

 

Ľudové múzeum je rozdelené na tri časti – v prvej nájdete rybárske a poľnohospodárske náčinie, druhú časť tvorí vonkajšie múzeum a tretie v poradí je múzeum dopravy, v ktorom sa dozviete viac o vývoji islandskej dopravy v 19. a 20. storočí.

muzeum-skogar-island-kostol

Interiér kostola – múzeum Skogar

 

A týmto múzeom končíme náš článok. Avšak plánovanie vašej cesty na Island by sa malo tu niekde začať. :-)

 

PS: Ak máte aj ďalšie tipy na miesta, ktoré na Islande rozhodne treba vidieť, napíšte nám o nich do komentára. Budeme sa tešiť na vaše inšpirácie.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85280 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania