Späť na všetky články
pred 1 rokom 16356 videní | 6 minúty čítania

Cestovanie pre knihomoľov: Spoznajte 9 najkrajších knižníc na svete

Cestovanie pre knihomoľov: Spoznajte 9 najkrajších knižníc na svete
Pozrite si najstaršiu vedeckú knižnicu, najväčšiu kláštornú knižnicu a miesto, kde sa okrem knihomoľov zabývali netopiere.

Ak nečítate iba na pláži, tento zoznam vás uchváti. Ukážeme vám v ňom najstaršiu vedeckú knižnicu, najväčšiu kláštornú knižnicu aj miesto, kde sa okrem knihomoľov zabývali netopiere.

 

1. Picture Book Library (Iwaki, Japonsko)

Je jedno, či ste dieťa alebo dospelák, pretože v tejto knižnici detských kníh sa bude každý knihomoľ cítiť vo svojom živle. Knižnica obrázkových kníh, ktorá je zároveň aj ich múzeom, sa nachádza v japonskom meste Iwaki.  

Zdroj: Dwell

Zbierku tvorí okolo 1300 kusov ilustrovaných kníh určených pre deti v predškolskom veku. Väčšina z nich sa do knižnice dostali zo súkromného vlastníctva. Interiér knižnice tvorí minimum doplnkov, najväčší dôraz sa kladie na samotné knihy a ich obaly.

Aj to prispelo k tomu, že je táto knižnica pre deti hotovým architektonickým dielom. Počas prvých desiatich mesiacov ju navštívilo až 6-tisíc ľudí.

 

2. Strahovská knihovna (Praha, Česko)

Za jednou z najkrajších knižníc na svete nemusíte cestovať ďaleko. Nachádza sa totiž v hlavnom meste našich českých susedov.

strahovska knihovna praha

Teologická sála Strahovskej knižnice, ktorej severnú stenu pokrývajú rôzne vydania Biblie. Zdroj: Wikimedia.org

Súčasťou knižnice sú dve veľkolepé sály s barokovou výzdobou, spojovacia chodba (slúži ako kabinet kuriozít) a vyše 200-tisíc zväzkov z 15. až 18. storočia.

strahovska knihovna praha ceska republika

Filozofická sála je najväčšou časťou knižnice. Zdroj: Wikimedia.org

Najstaršou knihou je Strahovský evangeliář, ktorého vznik sa datuje do roku 860. Knižnica je súčasťou kaštieľa od jeho samotného vzniku v roku 1143.

 

3. Vedecká knižnica Rijksmuseum (Amsterdam, Holandsko)

Už od svojho vzniku v roku 1885 ide o najväčšiu vedeckú knižnicu v Holandsku. Knihy v nej sú špecializované na históriu umenia a podľa online katalógu sa tu nachádza asi 400-tisíc zväzkov, ktoré tvorí 300-tisíc monografií, 3400 periodík a až 90-tisíc katalógov s umením.

vedecka kniznica Rijksmuseum Amsterdam

Knižnica je súčasťou múzea Rijksmuseum, nájdete ju na ulici Museumstraat 1 a je otvorená počas pracovných dní od 10:00 do 17:00 hod.

vedecka kniznica Rijksmuseum Amsterdam

 

4. Admont Abbey Library (Admont, Rakúsko)

Ešte bližšie ako Starahovskú knižnicu máme knižnicu v rakúskom mestečku Admont s celosvetovým významom. Knižnica je 70 metrov dlhá a 13 metrov vysoká, čo z nej robí vôbec najväčšiu kláštornú knižnicu na svete.

admont abbey library Rakusko

Okrem toho si však zaslúži obdiv aj vďaka nádhernej výzdobe. Jej strop zdobia kupoly a fresky, ktoré znázorňujú vývoj ľudského poznania až po Božské zjavenie. Majetok knižnice tvorí približne 200-tisíc zväzkov, pričom tie najcennejšie sú rukopisy z 8. storočia.

admont abbey library Rakusko

Vďaka nádhernej výzdobe si z tejto knižnice odnesú zážitok nielen milovníci kníh, ale aj obdivovatelia umenia, architektúry a histórie. Knižnicu Admont Abbey môžete navštíviť od 24. marca do 31. decembra medzi 10:00 až 17.00 hod.

 

5. Biblioteca Joanina (Coimbra, Portugalsko)

Unikátom tejto knižnice sú netopiere, ktoré žijú priamo v nej. Dôvod ich prítomnosti je prostý – požierajú hmyz, ktorý by inak mohol poškodiť knihy. Knižnice s takouto formou ochrany sa nachádzajú iba dve a jednu z nich nájdete v portugalskom meste Coimbra.

biblioteca joanina Portugalsko

Zakonzervovaniu kníh napomáha aj minimum svetla, ideálna vlhkosť a teplota, ktorú v tejto knižnici zabezpečujú hrubé steny. V dubových policiach starých takmer 300 rokov je uchovaných takmer 70-tisíc starších zväzkov kníh.

biblioteca joanina Portugalsko

 

6. Abbey Library of Saint Gall (St. Gallen, Švajčiarsko)

Najstaršia knižnica Švajčiarska je zároveň jednou z najpozoruhodnejších. Nemáme na mysli len jej vyše 160-tisícovú zbierku zväzkov, aj keď niektoré z nich pochádzajú až z 8. storočia.

abbey library of saint gall Svajciarsko

Zdroj: WCSA WORLD

Jej barokové priestory s vyrezávaným drevom, freskami a rokokovou výzdobou nadchnú knihomoľov aj vyznávačov architektúry a umenia. Knižnica na opátstve Saint Galle je súčasťou zoznamu UNESCO oprávnene.

abbey library of saint gall Svajciarsko

Zdroj: Reddit

Medzi najväčšie poklady tejto knižnice určite patrí Pieseň o Nibelungoch – epos z roku 1200, ktorý je najdôležitejším dielom nemeckej stredovekej literatúry.

 

7. Univerzitná knižnica UNAM (Mexiko City, Mexiko)

Medzi najkrajšie knižnice na svete sme sa rozhodli zaradiť aj takú, ktorá je od všetkých predošlých výrazne odlišná. Nevyznačuje sa krásnym interiérom či tisícročnou históriou, ale zovňajškom.

univerzitna kniznica UNAM Mexiko

Knižnica, ktorá je súčasťou Národnej autonómnej univerzity v Mexiku a obsahuje cez 400-tisíc kníh a je zdobená mozaikovým vzorom. Nástenné „maľby“ sú vytvorené z tisícov kamenných dlaždíc a reflektujú významné historické obdobia Mexika, od pre-hispánskej éry až po súčasnosť.

Zaujímavosťou je aj to, že autor mozaiky Juan O'Gorman zozbieral všetky použité kamene počas cestovania naprieč Mexikom.

 

8. Mestská knižnica (Stuttgart, Nemecko)

Keď už sme zabŕdli do modernosti, chvíľu pri nej ešte zostaneme. Nemecko je krajinou, kde sa to s modernými knižnicami naozaj hemží. Dôkazom toho je napríklad univerzitná knižnica v meste Braunschweig či tá v Cottbuse.

Nás však najviac zaujal minimalistický interiér mestskej knižnice v Stuttgarte.

mestska kniznica Stuttgart Nemecko

Pozlátené stĺpy, masívne police či farebné fresky napokon tejto knižnici ani vôbec nechýbajú. Jej interiér totiž dýcha úplným minimalizmom, ktorý tak dáva vyniknúť tomu, čo je v knižnici najdôležitejšie.

mestska kniznica Stuttgart Nemecko

Knižnica, na ktorú sa pozeráte, bola otvorená v roku 2011 a o dva roky na to získala ocenenia Knižnica roka 2013.

 

9. Real Gabinete Português de Leitura (Rio de Janeiro)

Presuňme sa na miesto, kde to dýcha históriou. Tento v preklade Portugalský čitateľský úrad založili v roku 1837 štyridsiati politickí utečenci pre podporu svojej kultúry. Rio de Janeiro bolo v tom čase hlavným mestom Portugalskej koloniálnej ríše.

real gabinete portugues de leitura Rio de Janeiro

Knižnica sa môže pýšiť najväčšou zbierkou portugalských kníh (mimo Portugalska) a celkovo sa tu nachádza cez 350-tisíc zväzkov. Okrem nich knižnica ukrýva ešte jeden poklad – 1,7 metrov vysoký Oltár vlasti vyrobený z mramoru, slonoviny a striebra.

real gabinete portugues de leitura Rio de Janeiro

V roku 2014 zhotovil časopis Times rebríček 20. najkrajších knižníc, pričom táto obsadila 4. miesto.

 

Patríte skôr medzi ľudí, ktorí si nechávajú čítanie kníh počas dovolenky na pláži? Zarezervujte si najlepšie miesto pod slnečníkom ešte dnes.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87023 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85193 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82782 videní | 6 minúty čítania