Späť na všetky články
pred 1 rokom 7366 videní | 9 minúty čítania

Bhután: Krajina, v ktorej nad hrubým domácim produktom prevyšuje hrubé domáce šťastie

Bhután: Krajina, v ktorej nad hrubým domácim produktom prevyšuje hrubé domáce šťastie
Každý deň vás tu vyjde aspoň na dvesto dolárov. Je to však minimum oproti tomu, čo vám táto zdravá krajina ponúka.

Každý deň v Bhutáne vyjde minimálne na dvesto dolárov. Vládny poplatok je však minimum oproti tomu, čo vám táto zdravá, neporušená a pohostinná krajina ponúka.

Bhután je s rozlohou 38 394 kilometrov štvorcových len o čosi väčší než americký štát Maryland alebo Čierna Hora. No pokiaľ ide o pohoria, v tom má táto mini krajina oproti Európe, Afrike či Amerike ďaleko navrch.

Majestátne kopce však nie sú v Bhutáne jediným lákadlom.

 

 

Základné informácie

Skôr ako sa vyberieme na cestu naprieč Bhutánom, povieme vám o ňom aspoň niekoľko základných informácií.

Vedeli ste, že ide o monarchiu, v ktorej vládne kráľ? Od roku 2006 je to Jigme Khesar Namgyel z dynastie Wangchuck.

Čo sa týka polohy, monarchia leží v južnej časti Ázie. Presnejšie na hranici s Čínou a Indiou a v blízkosti Nepálu a Bangládešu.

Našinec sa do Bhutánu dostane letecky. Paradoxne však medzinárodné letisko nenájdete v hlavnom meste Thimphu, ale v hodinu a pol vzdialenom meste Paro.

letecky do bhutanu

Za zmienku tiež stojí, že v Bhutáne žije len 790-tisíc obyvateľov, čo je zhruba toľko ako v britskom meste Nottinghame.

Skôr bizarnou, než praktickou informáciou je, že v krajine nenájdete ani jeden semafor. Ak by vás počas dovolenky lákalo poľovníctvo alebo rybolov, rýchlo na to zabudnite. Tieto aktivity sú tu zakázané.

 

Prečo sa sem vybrať

1. Príklad v ekológii

Hoci ide o maličkú krajinu, Bhután môže byť príkladom obrovským štátom po celom svete. 

Ako jediný štát na svete je nielen uhlíkovo neutrálny, ale rovno uhlíkovo negatívny. To v praxi znamená, že kompenzuje viac oxidu uhličitého, než sám vyrobí.

Pozornosť verejnosti si zaslúži aj vládne nariadenie, podľa ktorého musí 60 % územia pokrývať les. V súčasnosti sa les nachádza dokonca až na 70 % celkovej rozlohy.

polovicu statu tvori chranene uzemie
Cieľom nariadenia je, aby sa les udržiaval, a tak sa zachoval pre budúce generácie.

Okrem toho treba povedať, že až polovicu štátu tvorí chránené územie. Väčšina týchto oblastí pozostáva práve z nedotknutých lesov a voľne tečúcich riek.

Správanie tamojšej vlády a obyvateľov je prínosné nielen pre nich samotných, ale pre celý svet. Porasty absorbujú aj oxid uhličitý, ktorý vyprodukovali iné krajiny.

Navyše, udržiavaním zalesnených častí umožňujú voľný pohyb vzácnym živočíchom, ako je tiger bengálsky či leopard snežný.

No a keď si k tomu domyslíme, že Bhután zásobuje vodou až jednu pätinu svetovej populácie, o príkladnom ekologickom prístupe nemožno vôbec pochybovať.

2. Majestátne pohoria

To, že Bhután leží vo východnej časti Himalájí, je predzvesťou skvelých turistických príležitostí a ešte lepších výhľadov.

No pamätajte si, že turistika v Bhutáne si vyžaduje dávku skutočného úsilia.

narocne turisticke trasy

Svedčí o tom trasa Snehuliak, ktorá sa považuje za najnáročnejšiu pešiu turistickú trasu na svete. Prejsť ju trvá zhruba 25 dní.

Cesta vedie cez hraničné pohorie medzi Bhutánom a Tibetom. Východiskovou stanicou je mesto Paro a konečnou dedinka Lunana.

Za necelý mesiac prejdete cez 11 priesmykov (Gangla Karchung La, Loju La, Jaze La), ktoré sa týčia do výšky viac ako 5 000 metrov nad morom.

Majte však na pamäti, že trasa je pomerne izolovaná a cestou do Lunany miniete len zopár dedín.

nadherne pohlady
Počas prechádzania trasou Snehuliak sa vám naskytnú takéto výhľady.

Známou, no o niečo menej náročnou je osemdňová trasa Jomolhari, ktorá vedie cez priesmyky Bhonte La a Takhung La.

trasa jomolhari
Trasa Jomolhari vedie cez rovnomenný kopec.

Pre turistov, ktorí si na dlhšie a náročné prechody netrúfajú, máme posledný tip. Je ním trasa Druk Path, ktorá smeruje z mesta Paro do Thimphu.

Počas cesty zdoláte prevýšenie 2 000 metrov, pričom najvyšší bod trasy sa nachádza vo výške 4 200 metrov nad morom. Prejsť celú trasu trvá približne šesť dní.

trasa druk path
Trasa Druk Path vedie cez túto hornatú oblasť.

Pred akoukoľvek cestou vám pomôže niekoľko praktických informácií.

Je dobré vedieť, že najvhodnejším časom na turistiku sú mesiace marec až máj a september až október.

Počas každého výletu v Bhutáne vám bude poruke personál, ktorý okrem sprievodcu tvorí kuchár, kempový asistent a sprievodcovia, ktorí sa starajú o náklad.

bhutan

3. Budhistické pamiatky

Doposiaľ sme nespomenuli jednu veľmi dôležitú informáciu. Bhután je prevažne budhistickou krajinou. Nemožno sa preto diviť, že na každom kroku narazíte na chrámy, kláštory a iné pamätné budovy.

chram thujidrag gompa
Chrám Thujidrag Gompa.

Medzi najznámejšie a najkrajšie patrí chrámový komplex Paro Taktsang v údolí Paro. 

Pomenovanie Taktsang sa dá preložiť ako tigrí brloh. Tento názov súvisí s legendou, podľa ktorej sa v neďalekej jaskyni zjavila tigrica.

cham paro taktsang
Chrám Paro Taktsang je umiestnený na 800-metrovej skale.

Nešlo však o hocijaké zviera. Podľa povery mala byť tigrica prevtelenou manželkou významného mystika Rinpocheho. Ak sa rozhodnete chrám navštíviť, z oblasti Ramthangkha vám cesta potrvá dve hodiny.

Na rozdiel od Paro Taktsang, Punakha patrí do skupiny tzv. dzongov. Ide o väčšie pevnosti, ktoré pozostávajú z chrámov, nádvorí, administratívnych miestností aj ubytovacích častí pre mníchov.

Pevnosť Punakha je miestom, kde korunujú bhutánskych kráľov, a dodnes tam sídli Komisia pre mníšske záležitosti.

klastor punakha dzong
Kláštor Punakha Dzong.

Do tretice vám odporúčame navštíviť pamätník Chorten, ktorý nájdete v hlavnom meste Thimphu.

Pamätník postavili v roku 1974 na počesť panovníka Jigme Dorji Wangchucka, ktorý sa vo veľkom zaslúžil o modernizáciu a podporu demokratických princípov v Bhutáne.

chorten
Pamätník Chorten nájdete v hlavnom meste Thimphu.

4. Žiadne turistické návaly

V rokoch 2012 – 2016 Bhután navštívilo necelých 55-tisíc turistov. Pre porovnanie uvádzame, že do katedrály Notre Dame zvyklo prísť toľko turistov v priebehu dvoch dní.

A aj keď sa počet návštevníkov zvyšuje, stále máte istotu, že tu nenarazíte na húfy turistov.

Nízke čísla pravdepodobne súvisia s tým, že každý cestovateľ musí uhradiť vládou určený poplatok. Momentálne je to 290 dolárov na deň a osobu.

V období mimo sezóny (december až február) je poplatok o 50 dolárov nižší. 

punakha dzong
Nádvorie chrámu Punakha Dzong.

Je pravda, že mnoho ľudí si vysoké poplatky nemôže dovoliť. Na druhej strane však treba povedať, že v cene je zahrnuté všetko dôležité – štandardné ubytovanie, jedlo, vnútroštátna doprava (okrem leteckej), sprievodcovia či vstupy na kultúrne podujatia.

Navyše, tamojšia vláda argumentuje tým, že poplatky sa využívajú na udržiavanie infraštruktúry a životného prostredia.

skvele zivotne prostredie
Turistické poplatky slúžia na udržiavanie infraštruktúry a životného prostredia.

5. Úžasní ľudia

To, že obyvatelia Bhutánu chcú žiť v neporušenej krajine a sú preto ochotní vyberať turistické poplatky, súvisí s ich zmýšľaním.

Pred niekoľkými rokmi sa rozhodli, že namiesto ukazovateľa hrubého domáceho produktu je pre nich dôležitejší tzv. ukazovateľ hrubého domáceho šťastia.

obyvatelia su budhisti
Pozitívny prístup k životu súvisí s tým, že obyvatelia sú budhisti.

V praxi to znamená, že miestni sa o svoju krajinu skutočne starajú, pretože podľa nich majú právo na život v zdravom prostredí.

Ich presvedčenie sa odráža aj v každodennom správaní a prístupe k turistom. Bhutánčania sú veľmi milí a nápomocní. Typickou vlastnosťou obyvateľov je tiež to, že každého považujú za blízkeho a veria v skutočný mier.

mili obyvatelia bhutanu
Obyvatelia Bhutánu sú milí a dobrosrdeční.

So srdečným správaním sa bežne stretnete v hoteloch či reštauráciách. Ničím nezvyčajným nie je ani to, že miestni vám odporučia návštevu chrámov a prírody, kde budete mať čas pre seba.

 

Zaujímavosti o krajine

Skôr ako si začnete hľadať letenky do Bhutánu, dočítajte náš článok. Na záver totižto prinášame niekoľko praktických informácií a zaujímavostí.

Nejedného cestovateľa určite prekvapí, že v krajine nie sú vybudované žiadne železnice. V Bhutáne sa cestuje hlavne súkromnými autami. Využiť môžete aj leteckú dopravu, no tá nie je zahrnutá v turistickom poplatku.

cestovanie v bhutane

Počasie v krajine závisí od toho, v akej časti sa nachádzate a ktoré je ročné obdobie. Okrem typických štyroch období sa v Bhutáne rozpoznáva aj obdobie monzúnov.

Pred cestou preto zvážte, v ktorých častiach sa budete zdržiavať a aké počasie tam bude. Vyhnete sa tak silným dažďom či, naopak, prílišnému suchu.

V záverečnom výbere zaujímavostí nesmie chýbať ani informácia o obliekaní. V Bhutáne dodnes nosia tradičné odevy – mužský sa volá kho a ženský kira. Od občanov sa očakáva, že budú tieto šaty nosiť aj do práce.

Špecifické oblečenie nosia obyvatelia aj počas dobových festivalov masiek.

tradicie

Celkom na záver máme posledné dve informácie. Prvá – pred cestou do Bhutánu si musíte vybaviť víza. Nariadenie sa netýka len obyvateľov Maldív, Indie a Bangládeša.

Druhá informácia – od roku 2010 je v krajine zakázaný predaj tabaku. Vydržať bez neho budete musieť počas celého pobytu. No dýchanie čistého vzduchu a nádherná príroda vás presvedčí, že tento zákaz nebol zbytočný

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84200 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania