Späť na všetky články
pred 1 rokom 2607 videní | 4 minúty čítania

Bez pasu to už nepôjde. Na čo myslieť, ak cestujete do Británie po Brexite?

Bez pasu to už nepôjde. Na čo myslieť, ak cestujete do Británie po Brexite?
Koncom januára Veľká Británia definitívne vystúpila z Európskej únie. Verejnosť sa preto oprávnene pýta, ako to ovplyvní cestovanie.

Koncom januára Veľká Británia definitívne vystúpila z Európskej únie. Verejnosť sa preto oprávnene pýta, ako tento krok ovplyvní  cestovanie. Na čo všetko sa pred návštevou Spojeného kráľovstva pripraviť, odpovieme v tomto článku. Kým bola Veľká Británia súčasťou Európskej únie, platil voľný pohyb tovaru a osôb. V rámci neho sa nevykonávali colné kontroly a občanom Únie namiesto pasov stačil len občiansky preukaz. Hraničné kontroly boli však samozrejmosťou, pretože Británia nie je súčasťou Schengenského priestoru. Terajšia situácia sa nezmení až do konca tohto roka. Jedenásť mesiacov predstavuje takzvané prechodné obdobie, počas ktorého bude Británia a Európska únia rokovať o ďalších dohodách. V praxi to teda znamená, že občania Únie vrátane Slovákov budú do 31. 12. 2020 cestovať do Spojeného kráľovstva len s občianskym preukazom. Toto povolenie sa vzťahuje na všetky typy dopravy – leteckú, vlakovú, lodnú aj autodopravu.

 

londyn

Británia však už dávnejšie uviedla, že neskôr bude požadovať preukázanie sa platným cestovným pasom. Ich používanie sa zavedie pravdepodobne v priebehu budúceho roka, nie nevyhnutne od jeho začiatku.

Platnosť pasov a ďalšie podrobnosti súvisiace s touto povinnosťou nie sú momentálne známe, pretože krajiny o nich ešte len budú rokovať.

pas

Okrem toho slovenské ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že zavedenie víz sa nepredpokladá.

 

Pre študentov a pracujúcich

Hoci po 31. 1. 2020 zostáva veľa vecí po starom, treba si dávať pozor na pobyty dlhšie ako 90 dní. Ak cestujete do Británie na menej než tri mesiace, stačí vám platný občiansky preukaz.

No ak sa plánujete zdržať dlhšie ako 90 dní, musíte požiadať tamojšie ministerstvo vnútra o povolenie na zotrvanie v krajine (European Temporary Leave to Remain).

Povolenie zostáva platné tri roky a pravdepodobne sa oň budú uchádzať najmä ľudia, ktorí chcú v Británii pracovať alebo študovať. Či im britská vláda umožní zostať v krajine aj po uplynutí troch rokov, záleží od nového imigračného zákona, ktorý sa bude ešte len zostavovať.

Čo sa týka zamestnancov a študentov, ktorí sa už v krajine nachádzajú, tí sa musia do 30. 6. 2021 registrovať v systéme usadlíkov – po anglicky EU Settlement Scheme.

Podľa toho, koľko osoba v krajine žije, sa udelí trvalý (settled status) alebo dočasný pobyt (presettled status). Obdobie, počas ktorého občania európskych krajín žili v Británii, sa preukazuje potvrdeniami zo školy, nájomnými či pracovnými zmluvami.

studenti a pracujuci v britanii

 

Zdravotná starostlivosť

Okrem samotného cestovania občanov Únie zaujíma aj to, ako sa zmení zdravotná starostlivosť.

Ako v mnohých iných oblastiach, ani v poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa pri cestovaní do Británie nič nezmení.

To znamená, že aj naďalej môžete využívať Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten vám umožňuje, aby ste v členskej krajine (do konca prechodného obdobia aj v Británii) dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť.

Typickými príkladmi využitia zdravotnej starostlivosti sú náhle choroby, úraz alebo starostlivosť v tehotenstve. Netreba však zabúdať na to, že preukaz je určený len na krátke pobyty.

zdravotna starostlivost v britanii

Rovnako nebude na škodu, ak si pred cestou do Spojeného kráľovstva zaplatíte cestovné poistenie. Preukaz totižto nepokrýva všetky úkony spojené so zdravotnou starostlivosťou (napríklad prevoz na Slovensko).

Po uplynutí prechodného obdobia sa poskytovanie starostlivosti pre príležitostných cestovateľov zmení. No o aké zmeny pôjde, ukážu až tohtoročné dohody.

 

Šoférovanie a roaming

Oficiálny vládny web uvádza, že ak prichádzate do Británie s vodičským preukazom Európskej únie, nepotrebujete ten ich. Rovnako ak máte auto poistené v EÚ, nemusíte mať zelenú kartu, no odporúča sa mať nejaký doklad o platnosti poistky.

Tento stav sa však môže zmeniť po skončení prechodného obdobia.

Do konca tohto roka platia aj roamingové služby. Takže telefonovanie, správy a mobilné dáta vás v Spojenom kráľovstve vyjdu rovnako ako na Slovensku.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49089 videní | 3 minúty čítania