Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 11775 videní | 11 minúty čítania

Ako z rozprávky: Objavte 10 najunikátnejších hradov na svete

Ako z rozprávky: Objavte 10 najunikátnejších hradov na svete
Vydajte sa spolu s nami za najkrajšími hradmi sveta a spoznajte aj ich tajomné zákutia.

O Slovensku sa hovorí, že je to krajina hradov. Majestátnych kamenných strážcov však nájdeme aj za hranicami našej malej veľkej krajiny. Vydajte sa spolu s nami za hradmi ako z rozprávky a spoznajte ich najtajomnejšie zákutia.

 

1. Hrad Hunyad (Rumunsko)

Rumunský hrad Hunyad, v ktorom mal byť väznený legendárny Dracula.

Ktorý hrad na svete je ten najslávnejší? No predsa Draculov! Alebo lepšie povedané ten, v ktorom bol podľa legendy Vlad III. väznený sedem rokov. Ide o hrad Hunyad, ktorý sa dnes nachádza v rumunskom Hunedoare, no kedysi bol súčasťou slávneho Transylvánskeho kniežatstva. 

Sála v hrade je naozaj veľkolepá a sedával tu aj náš panovník Matej Korvín.

Hunyad patrí medzi najväčšie hrady v celej Európe a časopis The Epoch Times ho zaradil na čelo zoznamu siedmich divov Rumunska. A niet divu.

Je to naozaj impozantná stavba s vysokými pestrofarebnými strechami, vežami a nespočetnými oknami, balkónmi či zdobenými kamennými reliéfmi. Bol síce postavený v gotickom slohu, no postupom času získal aj barokové a renesančné architektonické prvky a navštíviť ho je naozaj fascinujúci zážitok, a to nielen pre milovníkov krvavých príbehov.

Pohľad na nádvorie hradu Hunyady.

Určite sa však zastavte aj pri studni, ku ktorej sa viaže podobná povesť ako k nášmu Trenčianskemu hradu, v tomto prípade však bez šťastného konca. 

 

2. Predjamski hrad (Slovinsko)

Z tak trochu drsného Rumunska sa presunieme do Slovinska k obci Predjama. Pod mohutným skalným previsom stojí Predjamski hrad, ktorý zdiaľky pôsobí tak trochu nenápadne, no keď prídete bližšie, určite vás ohromí. Je totiž jediný svojho druhu na svete. 

Predjamski hrad patrí medzi najväčšie turistické atrakcie v Slovinsku.

Ak by sme totiž preložili jeho názov Predjamski hrad, zistili by sme, že je to „hrad pred jaskyňou“. A to nielen takou hocijakou. Je totiž spojený s druhým najväčším jaskynným komplexom v celkom Slovinsku.

Pohľad do jaskyne ukrytej za hradom.

Prvá písomná zmienka o tejto výnimočnej pevnosti pochádza z 13. storočia, no predpokladá sa, že jedna jeho časť stála už oveľa skôr. Štvorposchodová stavba je turistami mimoriadne obľúbená a počas letných mesiacov sa tu koná množstvo kultúrnych podujatí. Nahliadnuť však môžete aj do tmavého podzemia, ktoré vás presvedčí o jedinečnosti tohto miesta.

 

3. Palácio Nacional da Pena (Portugalsko)

Pestrofarebný, nádherný a dobre viditeľný už z diaľky. Palácio Nacional da Pena je pýchou Portugalska a patrí medzi sedem divov tejto krajiny. Hrad sa nachádza na vrchu nad portugalským mestom Sintra a vznikol v 15. storočí. Pôvodne slúžil ako palác, neskôr sa z neho stal kláštor, až ho napokon v roku 1755 zničilo zemetrasenie.

Palácio Nacional da Pena pôsobí vďaka pestrým farbám veľmi pozitívne. Obnovený bol až o takmer storočie neskôr, no jeho rekonštrukcia princom Fernandom dopadla na jednotku s hviezdičkou. Nájdete tu zmes pôvodných prvkov, ale aj štýl romantizmu či bavorskej a maurskej architektúry.


Na hrade nájdete prvky romantizmu, bavorskej či maurskej architektúry.

Ak k tomu pridáme ešte okázalú anglickú záhradu, Palácio Nacional da Pena si právom zaslúži byť zaradené na Zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Pohľad na bujnú vegetáciu pri paláci.

Portugalci sú na svoj architektonický skvost v meste Sintra naozaj hrdí a neraz práve tu prijímajú významné návštevy zo zahraničia. 

 

4. Neuschwanstein (Bavorsko, Nemecko)

Tento hrad poznajú milióny ľudí po celom svete, no iba málokto vie, že toto miesto aj naozaj existuje. Ikonický rozprávkový hrad spoločnosti Disney nie je totiž vymyslený, ale je inšpirovaný skutočným hradom v Bavorsku.

Hrad Neuschwanstein vyzerá naozaj ako z rozprávky.

Je ním hrad Neuschwanstein, ktorý sa romanticky vypína nad údolím rieky Pullat, pričom jeho špicaté vežičky sa týčia k alpským štítom. Vystavaný bol až v druhej polovici 19. storočia pre kráľa Ludwiga II. Bavorského, no na svoju dobu bol naozaj pokrokový. 

Interiér hradu je naozaj prepychovo vyzdobený aj zariadený.

Palác je značne vysoký a zaujímavosťou je, že voda bola pred 150 rokmi dotiahnutá až na najvyššie poschodia. Boli tu tiež toalety s automatickým splachovaním či teplovzdušný vykurovací systém. Jednoducho niečo nevídané, o čom mohli napríklad stredoveké hrady naozaj iba snívať.

 

5. Alcazar (Španielsko)

Pozornosť si určite zaslúži aj hrad Alcazar, ktorý sa výrazne líši od tradičných španielskych pevností a pôsobí oveľa viac európskejšie, dokonca aj rozprávkovejšie. Traduje sa totiž o ňom, že práve Alcazar s modrou bridlicovou strechou inšpiroval Walta Disneyho, aby vytvoril Popoluške slávny rozprávkový palác.

Kastílsky hrad Alcazar je známy svojou ikonickou sivomodrou strechou.

Pôvodne drevená stavba prešla počas stáročí veľkými stavebnými zmenami. Na jeho vizuále sa výrazne podpísala maurská kultúra, ale aj španielski katolícki vladári. Bola tu korunovaná aj kráľovná Isabela Kastílska, ktorá tu dokonca prijala slávneho Krištofa Kolumbusa a prisľúbila mu financovanie jeho námorných expedícií. V roku 1869 však hrad výrazne poškodil požiar, no následná rekonštrukcia mu vpečatila nádherný romantický ráz.

Hradné nádvorie zdobí množstvo prepychových detailov a záhrada, kde sa môžu turisti schladiť.

Dnes tu môžete obdivovať muzeálne expozície s nádhernými maľbami či bohaté zbrojnice. Určite sa však oplatí vyšľapať si aj 152 schodov Torre de Juan a z vrcholku veže obdivovať pohľad na okolitú Segoviu, ktorá vyzerá naozaj ako z rozprávky.

 

6. Mont Saint Michel (Francúzsko)

Francúzsko je známe svojimi hradmi, zámkami a palácmi. Veď taký Versailles je známy po celom svete. Určite by ste však mali poznať aj magický hrad Mont Saint Michel, ktorý sa nachádza v Normandii na severozápade krajiny. 

Mont Saint Michel je známy aj ako plávajúci hrad.

Pozornosť priťahuje už z diaľky, pretože tróni na na osamotenom ostrovčeku. No jeho čaro objavíte až počas prílivu, keď hrad vyzerá, akoby plával. Zaujímavosťou je, že rozdiel morskej hladiny medzi prílivom a odlivom dosahuje až pätnásť metrov, čo je najviac v Európe.

Rozdiel morskej hladiny medzi prílivom a odlivom dosahuje až pätnásť metrov.

Toto miesto tak bolo naozaj bezpečné a doslova odsúdené na to, aby na 80-metrovom návrší vyrástol impozantný hrad. 

Pohľad na gotické budovy kláštorného komplexu.

Až úzka hrádza postavená koncom 19. storočia ho natrvalo prepojila s pobrežím, vďaka čomu sa sem dnes veľmi pohodlne dostanete. Obdivovať tu môžete úchvatný kostol z 11. – 16. storočia, ale aj gotický kláštorný komplex, ktorý dáva tomuto miestu jedinečné čaro. Niet teda divu, že aj táto pamiatka bola zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

7. Windsor (Anglicko)

Na svete existuje nespočetné množstvo hradov, no časy, keď v nich žili mocní panovníci sú už dávno preč. Hrad Windsor v anglickom grófstve Berkshire je však výnimka, pretože je to jedna z oficiálnych rezidencií britského panovníka.

Hrad Windsor je najväčší obývaný hrad na svete.

Vďaka rozlohe 45 000 m² ide o najväčší obývaný hrad na svete a tiež najdlhšie sústavne obývaným hradom už od doby Viliama I. Dobyvateľa. Dnes tu žije a pracuje viac ako päťsto ľudí.

Pohľad na Kaplnku sv. Juraja v hrade Windsor.

Táto stavba je však pozoruhodná aj svojou architektúrou, na ktorú mal veľký vplyv tok dejín. V časoch bojových sa dbalo na jej opevnenie a bezpečnosť a v časoch mierových sa investovalo do jej rozšírenia a skrášľovania.

Hrad Windsor bol tak raz kasárňami, inokedy zase pevnosť či väzenie, no slúžil aj ako oficiálny palác. Pre mnohých britských panovníkov to však bol v prvom rade domov, v ktorom radi trávili svoj kráľovský čas.

 

8. Pražský hrad (Česká republika)

Na zoznam desiatich najkrajších hradov sveta jednoznačne patrí aj Pražský hrad u našich susedov. Patrí medzi najväčšie a zároveň najstaršie hrady sveta, keďže jeho budovanie sa datuje do obdobia 10. – 11. storočia. 

Pohľad na nočný Pražský hrad a okolité Hradčany.

Niet teda divu, že patrí aj medzi najnavštevovanejšie pamiatky v Českej republike. Podľa agentúry CzechTourism tam vlani bolo 2,38 milióna ľudí, čo je medziročne o 13 percent viac. Turistov láka nielen krásna architektúra tohto miesta, ale aj jeho celková atmosféra, z ktorej doslova dýcha história. 

Interiér Katedrály sv. Víta, ktorá je súčasťou Pražského hradu.

Na Pražskom hrade sú uložené aj vzácne korunovačné klenoty českých kráľov či rímskych cisárov a dnes slúži aj ako sídlo českého prezidenta.

Vynechať by ste nemali ani legendárnu Zlatú uličku.

 

9. Matsumoto (Japonsko)

Nielen Európa je chýrna svojimi hradmi, ale tieto impozantné stavby nájdeme aj v Ázii. A jeden z tých celosvetovo najkrajších je v Japonsku. Je ním hrad Matsumoto, ktorý je skvelým príkladom toho, že hrady nemusia vždy stáť iba na vyvýšených miestach, ale aj na rovine, čo Japonci nazývajú „hirajiro“.

Panoramatický pohľad na hrad Matsumoto, pri ktorom kvitnú japonské sakury.

Hrady tohto typu však bolo ťažké brániť, no ich umiestnenie bolo vybrané skôr na základe politických či ekonomických faktorov. Ak teda neboli k dispozícii žiadne prirodzené bariéry, vybudovali sa priekopy s vodou a kamenné múry na zlepšenie obranných schopností. A je to dobre vidno aj na hrade Matsumoto, ktorý vyzerá, akoby stál na ostrove, no v skutočnosti to tak nie je.

Dve japonské gejše v tradičnom kimone pri hrade Matsumoto.

Prvé dve hradné veže boli postavené v rokoch 1592 až 1614 a bojovníci sa v oboch dokázali veľmi dobre brániť, pretože v tých časoch ešte nebol úplne zabezpečený mier. V roku 1635, keď už neexistovali žiadne ďalšie vojenské hrozby, sa k hradu pridala tretia vežička, ktorá slúžila na pozorovanie mesiaca, čo je dodnes jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií tohto miesta.

 

10. Potala (Tibet)

Najväčšou a zároveň najviac monumentálnou stavbou v celom Tibete je jednoznačne palác Potala. Nachádza sa na kopci Marpo Ri, ktorý čnie 130 metrov nad údolím Lhasy. Jeho vznik sa spája s menom cisára Songtsena Gampoa, ktorý sa v roku 637 rozhodol postaviť tento palác. Táto stavba tu stála až do 17. storočia, keď bola zapracovaná do základov väčších budov, ktoré sú tu dodnes. 

Tibetský hrad Potala sa rozprestiera pod najvyšším pohorím sveta.

Výstavba súčasného paláca sa začala v roku 1645 za vlády piateho dalajlámu a do troch rokov bol dokončený takzvaný Biely palác – Potrang Karpo. Potrang Marpo, čiže Červený palác, vznikal medzi rokmi 1690 až 1694 a jeho stavba si vyžadovala prácu viac ako 7000 pracovníkov a k tomu ešte aj 1500 umelcov a remeselníkov. 

Zadné dvere paláca Potala sú bohato zdobené.

Palác Potala zažil v roku 1959 aj takzvané tibetské povstanie proti invazívnym Číňanom, no, našťastie, bol iba mierne poškodený. ​​Dopadol tak oveľa lepšie v porovnaní s inými pamiatkami, ktoré boli na prelome 60. a 70. rokov doslova zrovnané so zemou. Ešte i dnes tak môžeme obdivovať všetky kaplnky a ich artefakty, ktoré sú veľmi dobre zachované.

Ak sa sem teda vydáte, určite to neoľutujete, lebo toto miesto má naozaj mystickú atmosféru a osobité čaro.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87150 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85540 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82857 videní | 6 minúty čítania