Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 12108 videní | 3 minúty čítania

Ako sa ochrániť pred alergiou na slnko ešte pred dovolenkou?

Ako sa ochrániť pred alergiou na slnko ešte pred dovolenkou?
Aj vám pravidelne dovolenku kazí alergia na slnko? Tento rok to skúste bez nej.

Aj vám pravidelne dovolenku kazí alergia na slnko? Tento rok to skúste bez nej. Poradíme vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu užiť si slniečko bez nepríjemných vyrážok a svrbenia.

 

V prvom rade si treba uvedomiť, že alergia na slnko, inak známa aj ako slnečná dermatóza, sa môže prejaviť u kohokoľvek, bez ohľadu na to, či je alergik, alebo nie je.

Postihuje však najmä ženy medzi 20 a 40 rokom (čo mužov, samozrejme, nevylučuje) a zastihnúť vás môže nielen pri mori, ale aj na horách či doma na záhrade. Jej príznaky sa pritom často naplno prejavia už pár hodín po pobyte na slnku.

 

Aké druhy alergií na slnko poznáme?

Za najčastejšie typy slnečnej alergie sa považujú:

  • polyformná svetelná dermatóza – najbežnejšia forma, vzniká pár hodín po opaľovaní a prejavuje sa vyrážkami, ktoré sa začnú pomaly vytrácať, len čo si pokožka na slnko zvykne
     
  • fotoalergická reakcia – tento druh alergie na slnko vzniká pôsobením slnečného UV žiarenia v kombinácii s liekmi, rastlinami, parfumami, niektorými potravinami a umelými sladidlami. Zaraďujeme sem aj takzvané Malorka akné, ktoré vzniká pôsobením slnka v kombinácii s chemickými látkami v niektorých opaľovacích prostriedkoch

 

Na alergiu na slnko najviac pomáha prevencia

Najlepším spôsobom obrany ľudskej pokožky pred vznikom alergie na slnko je jednoznačne prevencia. Pred dovolenkou preto majte na mysli nasledujúce:

 

1. Otužujte sa

Skôr ako sa pôjdete opaľovať na „silné dovolenkové slnko“, spravte si slnečnú predprípravu. Alergia na slnko totiž najčastejšie potrápi tých, ktorí sa vyberú na pláž bledí.

Preto už doma aspoň párkrát vystavte vašu pokožku slnečným lúčom. Samozrejme, s mierou a postupne.

 

2. Dajte si betakarotén

Ak chcete predísť alergii na slnko, niekoľko dní pred opaľovaním doprajte vášmu organizmu betakarotén, ale aj ďalšie výživové doplnky, ako sú zinok a vápnik.

 

3. Preventívne užívajte lieky proti alergii

Keď vás alergia trápi pravidelne každý rok, vyskúšať môžete tiež užívanie antihistaminík, teda liekov proti alergii. Dávať si ich začnite už niekoľko dní pred odchodom na dovolenku.

V lekárňach nájdete aj voľne dostupné antihistaminiká s účinnými látkami, ako sú loratadín či cetirizín. Najlepšie však urobíte, ak sa o užívaní liekov poradíte so svojím praktickým lekárom či alergológom.

 

4. Vyberte si kvalitný opaľovací krém

Pri kúpe opaľovacieho prostriedku myslite na to, aby mal SPF aspoň 30 a aby vašu pokožku chránil tiež pred nebezpečným UVA žiarením. Pre ľudí s tendenciou vzniku slnečnej alergie sú na trhu dostupné aj špeciálne opaľovacie prostriedky, napríklad značky Eurcerin Sun Alergy či Piz Buin Allergy.

 

5. Vyhnite sa ležaniu na tráve

Aj kontakt s trávou môže prispieť k prepuknutiu alergie na slnko. Preto vždy ležte na deke alebo na ležadle, nie na tráve.

 

6. Pozor na soľ a chlór

Ležanie na uteráku plnom soli a chlóru však má opačný účinok. Aby ste predišli alergii, vždy sa po kúpaní v mori či v bazéne dôkladne osprchujte.

 

Samozrejme, pred opaľovaním zabudnite na deodoranty a parfumy. A alergia na slnko vám už snáď tento rok konečne dá pokoj. :)

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49077 videní | 3 minúty čítania