Späť na všetky články
pred 1 rokom 9338 videní | 7 minúty čítania

Ako oslavujú Vianoce v obľúbených dovolenkových destináciách? V Grécku okrem stromčekov rozsvecujú lode

Ako oslavujú Vianoce v obľúbených dovolenkových destináciách? V Grécku okrem stromčekov rozsvecujú lode
Vedeli ste, že v Bulharsku kedysi neboli Vianoce také samozrejmé ako dnes a v Taliansku rozdáva darčeky škaredá bosorka?

Aj tie najrušnejšie európske destinácie po dovolenkovej sezóne spomalia, aby si mohli užiť pokojné sviatky zimy. Vedeli ste, že v Bulharsku kedysi neboli Vianoce také samozrejmé ako dnes a v Taliansku rozdáva darčeky škaredá bosorka?

 

Taliansko – najskôr do kostola, darčeky až potom

Vianočné obdobie v krajine veľkej čižmy trvá od 17. decembra do 6. januára. Aj napriek tomu, že tu nie je sneh úplnou samozrejmosťou, aj tak tu cítiť vianočnú atmosféru takmer na každom rohu. 

Počas obdobia Novena totiž chodia po uliciach mladí koledníci, ktorí si piesňami pripomínajú a uctievajú pastierov pri jasličkách. Nazbierané peniaze zväčša nepoužijú na kúpu sladkostí, ale darčekov pre svojich blízkych.

Betlehem v TalianskuObľúbenou vianočnou dekoráciou v Taliansku sú scénky a postavičky z Betlehema.

Taliani majú vo veľkej obľube stavanie betlehemov. Ten by nemal chýbať pod žiadnym vianočným stromčekom. Pokiaľ ide o štedrú večeru, na zdravé stravovacie návyky si príliš nepotrpia. 24. decembra totiž zvyknú večerať až o 21. hodine. Obsah štedrovečerného stola nie je vôbec typický a vianočné jedlá sa od seba líšia v každom regióne.

Tradičná talianska bábovka PanettoneTypické talianske „panettonky“ si obľúbili už aj Slováci.

Pokrmy sú síce rozličné, no väčšinou ide o ryby, cestoviny a morské plody. Obľúbené sú tiež  medovo-orechové sladkosti či legendárna talianska bábovka Panettone. Po večeri sa rodiny spoločne vyberú do kostolov na polnočnú omšu. 

Pýtate sa, kde sú darčeky? Niektoré rodiny si ich nájdu pod stromčekom alebo betlehemom po návrate z kostola, iné si ich rozbaľujú až nasledujúci deň. Darčeky tu nenosí Ježiško, ale Babbo Natale – v preklade Otec Vianoc. 

Po darčekoch je ďalšou veľkou udalosťou 1. sviatku vianočného výdatný obed. Na stole nesmú chýbať syry, jedlá z jahňacieho alebo bravčového mäsa a fľaše červeného vína. Na neutralizáciu slaných a kyslých chutí si Taliani doprajú dezert Seadas. V skutočnosti ide o vyprážaný ovčí syr obalený v cestíčku.

Talianská špecialita SeadasSeadas nie je nič iné ako vyprážaný ovčí syr v cestíčku.

Zatiaľ čo deťom na Slovensku nosí sladké dobroty Mikuláš už 6. decembra, deti v Taliansku si na maškrty musia počkať o mesiac dlhšie. 6. januára ich však nenosí žiadny bradatý pán, ale stará, veľmi škaredá a na metle lietajúca bosorka Befana.

Bosorka BefanaZdroj: Italia Living

 

 

Grécko – okrem stromčekov rozsvecujú aj lode

Rovnako ako Taliani, silno náboženský národ sú aj Gréci. Prejavilo sa to napríklad aj na predvianočnom období, ktoré v tejto krajine trvá až 40 dní. Počas nich sa k bežným jedlám podáva Christopsomo. Tento Božský chlieb sa podobá našej vianočke.

Štedrý večer slávia o deň neskôr – 25. decembra. Skôr než rodiny zasadnú k štedrovečernému stolu, ich deti chodia od domu k domu, hrajú na hudobné nástroje a recitujú koledy, za ktoré dostávajú sladkosti alebo drobné. Vianočné darčeky v Grécku rozdáva Svätý Vassilios 1. januára.

Pokiaľ ide o vianočné jedlá, Gréci si takisto doprajú. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať jahňacina či bravčové mäso. Slané chute v ústach vyvažujú obľúbenou baklavou a ďalšími presladenými dobrotami.

Baklava vo výklade obchoduChuť na sladkú baklavu neopúšťa Grékov ani počas Vianoc.

Ozdobený stromček, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc takmer v každej krajine, starí Gréci kedysi vôbec nepoznali. Namiesto neho ľudia rozsvecovali lode na znak úcty k námorníctvu, ktoré bolo hlavným zdrojom ich obživy. 

Aj keď sa časom v Grécku spopularizovali stromčeky, zvyk s loďami si tu držia dodnes. Napríklad v mestečku Thessaloniki každoročne obdivujú veľkú vysvietenú loď domáci aj turisti.

Vysvietená loď v meste ThessalonikiVysvietená loď na Aristotelovom námestí v Thessaloniki je tradičným symbolom miestnych Vianoc.

Dnes sú však vianočné stromčeky v Grécku bežnou súčasťou rovnako ako u nás. Ešte väčším symbolom Vianoc je ale plytká drevená miska, z ktorej visí vetvička bazalky omotanej okolo kríža. V miske je kúsok vody, ktoré drží vetvičku bazalky pri živote. 

Vianočná miska v s bazalkou a krížomZdroj: Elizabeth's Kitchen Diary

Prečo? Jeden z rodičov každý deň namočí kríž s bazalkou do svätenej vody a vysvätí každý roh v dome. To by malo odstrašiť zlého škriatka Killantzaroia, aby sa zdržiaval ďaleko od ich domu.

 

 

Španielsko – potrpia si na živých betlehemoch

Dodržiavanie vianočných tradícií je v Španielsku veľkolepé – okrem „ťažkých“ pokrmov a darčekov sú súčasťou vianočných osláv tanečné, hudobné či spevácke vystúpenia. A to takmer úplne všade – na uliciach, v domoch, kaviarniach a dokonca aj v kostoloch.

Počas Štedrého dňa sa rodiny hromadne stretávajú a doprajú si spoločnú večeru. V niektorých lokalitách sa ešte vždy dodržiava tradícia, že každý rok sa stretávajú u rodičov toho druhého.

Turrón podobný tureckému meduTurrón je španielskou obdobou tureckého medu.

Ak vás prekvapilo, že Taliani sadajú za štedrovečerný stôl o deviatej večer, v Španielsku večerajú ešte o hodinu neskôr. Aj napriek pokročilej nočnej hodine na stoloch nenájdete žiadne fit jedlá. Obsah stola je v každom regióne iný, no základom hlavného jedla je baranina, jahňacina, kozliatko alebo morské ryby.

Samozrejmosťou sú sladké maškrty, napríklad tradičný dezert turrón alebo polvorón. Aby to všetko schádzalo dole krkom ľahšie, na stole nesmie chýbať víno. Medzitým si spievajú pri betleheme, ktorý je do polnoci prázdny. Ježiška podľa tradície do jasličiek donesie o polnoci najmenšie z prítomných detí.

Živý betlehemV Španielsku má každé mesto vlastný živý Betlehem.

Darčeky sa v Španielsku rozdávajú na Troch kráľov. Obľúbenou aktivitou počas Vianoc nie sú len filmy a rodinné návštevy, ale aj spoločné prechádzky. Počas nich sa pristavia pri betleheme. Nie hocijakom, v Španielsku je totiž zvykom, že každé mesto má vlastný živý Betlehem s reálnymi postavami aj zvieratami.

 

 

Bulharsko – kedysi zakázané Vianoce si tu užívajú naplno

Radovať sa zo sviatkov zimy nebolo vždy také samozrejmé ako dnes. Bývalému režimu sa totiž v 70. rokoch minulého storočia podarilo v tejto krajine nastoliť postupný transformačný proces, ktorého úlohou bol „odstaviť“ kresťanské sviatky. Tie od roku 1968 v Bulharsku už neboli štátnym sviatkom. Ježiška a Mikuláša dokonca aj v knihách nahradil Dedo Mráz.

Bulharský tikevnikTikevnik sa pečie stočený do klbka, na tanieri sa však podáva narezaný ako klasický koláč.

Všetko sa však postupne vrátilo do starých koľají a Vianoce sú dnes v Bulharsku bežným sviatkom, ktorý sa oslavuje od 24. decembra až do Troch kráľov. Na štedrovečernom stole sa väčšinou nachádza nepárny počet pôstnych jedál. Najznámejším je kompót ošaf, závin tikvenik či štrúdľa banica. 

Tradičný koláč banicaSúčasťou vianočných jedál v Bulharsku nie je talianská pizza, ale tradičný koláč banica.

Z hlavných jedál to je zelevi sarmi a plnená paprika. Súčasťou vianočných zvykov je spoločné opustenie stola. Vždy sa čaká na posledného, pretože ak by niekto odišiel k stromčeku skôr, nasledujúci rok by ich rodinnú záhradku postihla slabá úroda.

 

Strávili ste už niekedy Vianoce v zahraničí? Napíšte nám, ktorá destinácia vás svojimi zvykmi prekvapila najviac. :-) 

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86963 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85018 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82754 videní | 6 minúty čítania