Späť na všetky články
pred 1 rokom 8564 videní | 3 minúty čítania

Ak na vašom palubnom lístku objavíte tieto 4 písmenká, pripravte sa na nepríjemnosti

Ak na vašom palubnom lístku objavíte tieto 4 písmenká, pripravte sa na nepríjemnosti
Keď sa na vašom palubnom lístku objaví označenie „SSSS“, nečakajte, že dostanete super špeciálne sklápacie sedadlo.

Plánujete návštevu Ameriky? V tom prípade zbystrite, pretože ak sa na vašom palubnom lístku objaví označenie „SSSS“, nečakajte, že dostanete super špeciálne sklápacie sedadlo. Je to totiž znak toho, že sa dôkladne spoznáte s letiskovou ochrankou.

 

„SSSS“ nie je ani stretnutie so sympatickou spoločnosťou

Počas letiskovej kontroly väčšina cestujúcich tajne dúfa, že nerozozvučia skener a neupútajú pozornosť ochranky. Pokiaľ si na svojom palubnom lístku nájdete skratku SSSS, do pozornosti bezpečnostnej služby sa dostanete ešte skôr, než sa stihnete vybaliť do debničiek pri páse.

Tieto 4 nevinné písmená sú totiž skratkou pre Secondary Security Screening Selection, čo v slovenčine znamená dodatočnú bezpečnostnú previerku.

Zdroj: Wikimedia.org

 

Podozrivé osoby vyberá systém

Opatrenie navrhla Dopravná bezpečnostná správa TSA a využíva ho pri všetkých letoch v americkom vzdušnom priestore. Systém sa pri rozhodovaní orientuje podľa zoznamu podozrivých a sledovaných osôb.

Súčasťou prevencie je aj kontrola ľudí s prenosnými ochoreniami, ktoré občas predstavujú pre spoločnosť rovnakú hrozbu ako cudzinci podozriví z teroristických úmyslov.

Existujú dokonca prípady, keď bezpečnostný systém odhalil ľudí z „No Fly“ zoznamu, ktorý v roku 2013 tvorilo cez 47 000 ľudí. Ide o pravidelne aktualizovaný zoznam ľudí so zakázaným vstupom na palubu lietadiel smerujúcich do USA.

No zároveň za pochybných označil aj členov Programu dôveryhodných cestovateľov. Znamená to teda, že označenie „SSSS“ sa môže na vašom palubnom lístku objaviť aj v prípade, že ste najmierumilovnejší človek.

 

Čomu sa vyhnúť?

Aj keď bližšie špecifiká výberu nedôveryhodných ľudí nie sú jasné, podľa skúseností iných cestovateľov sa pravdepodobnosť, že sa stanete podozrivým už hneď po kúpe letenky, zvyšuje, ak letenku namiesto platobnou kartou zaplatíte v hotovosti.

Okrem tohto faktoru k nedôveryhodnosti tiež prispieva rezervácia jednosmernej letenky namiesto spiatočnej.

Nepríjemnostiam sa však naisto nevyhnete ani v prípade, že nesplníte žiadnu zo spomenutých podmienok. Bezpečnostný systém totiž podozrivé osoby vyberá aj na základe náhody.

Po tom, ako vás systém označí za nedôveryhodného cestovateľa, si svoj palubný lístok nevytlačíte doma a ani cez kiosk na letisku. Najprv sa musíte zastaviť pri pulte na check-ine.

Zdroj: Flickr

 

Čo nasleduje potom?

Ako prvé si musia zamestnanci bezpečnostnej kontroly overiť vašu identitu. Následne prichádza na rad dôkladná prehliadka batožiny, skenovanie vášho tela a v niektorých prípadoch aj menší, no o to dôvernejší rozhovor. Pokiaľ nenájdu nič podozrivé, pokojne môžete nastúpiť do lietadla.

Ak sa na návštevu Ameriky vyberiete cez jednosmernú last minute letenku zakúpenú v hotovosti, je pravdepodobnejšie, že vás bezpečnostný systém označí za podozrivú osobu.

V minulosti tak boli neprávom označení už viacerí cestujúci. Dokonca aj známi politickí predstavitelia, naposledy napríklad predseda írskej republikánskej strany Sinn Féin.

 

Pokiaľ však nemáte čo skrývať, na toto nedorozumenie budete v budúcnosti spomínať ako na svoj najväčší letiskový trapas. :-)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 49032 videní | 3 minúty čítania