Späť na všetky články
pred 1 rokom 3431 videní | 7 minúty čítania

9 vecí, ktoré robia cestovatelia, aby nikdy neboli chorí

9 vecí, ktoré robia cestovatelia, aby nikdy neboli chorí
Divy dokážu robiť už aj obyčajné masáže, studené sprchy či prechádzky.

Namiesto postele by cestovatelia mali tráviť jeseň v exotických destináciách alebo na potulkách európskymi metropolami. Ich plány však neraz zmení nečakaná chrípka či nádcha, ktorá im dovolí vycestovať maximálne k lekárovi. Ako nedovoliť chladnému počasiu, aby vám pokazilo vaše cestovateľské sny?

 

tipy pre zdravie na cestach

 

1. Umývajú si ruky

Umývanie rúk je podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb najzákladnejším a najjednoduchším opatrením, ako predísť prechladnutiu a brániť sa voči množstvu iných baktérií.

Skúste si cestou do práce spočítať, ako často prídete do kontaktu s vecami, ktorých sa pred vami dotklo niekoľko tisíc ďalších ľudí. Nástrahy v podobe baktérií na nás číhajú v električke, obchode, na peniazoch, klávesnici či smartfóne, ktorý práve držíte v rukách.

Vedci z Arizonskej univerzity v nedávnom výskume zistili, že mobilné telefóny obsahujú 10-násobne viac baktérií ako toalety. Na dotykových displejoch dokonca našli aj baktérie Streptokok či E.coli.

umyvanie ruk pre zdravie na cestach

Ľudia, ktorí si pravidelne umývajú ruky, sú teda nielen zdravší, ale aj scestovanejší. K tomu, aby ste sa k nim mohli pridať, vám postačí mydlo a aspoň 20-sekundové umývanie pod prúdom teplej vody.

 

2. Doprajú si odpočinok

Deficit spánku má okrem únavy za následok aj prírastok hmotnosti, oslabenie imunitného systému a tvorbu stresového hormónu kortizol.

dostatok odpocinku pre zdravie na cestach

Kalifornský profesor Sarnoff Mednick to má odskúšané sám na sebe. Po väčšinu svojho dospelého života si poobede dopraje krátky oddych a úspešne sa mu darí vyhýbať prechladnutiu či chrípke, uvádza sa v knihe Tajomstvo ľudí, ktorí nie sú nikdy chorí.

 

3. Zbožňujú čaj

Na to, aby sa zlepšila vaša obranyschopnosť, nepotrebujete lieky. Na predchádzanie chrípok a prechladnutia vám postačí aj šálka zeleného čaju. Ešte lepšie urobíte, ak ho začnete piť spolu so zázvorom.

Ten je už celé stáročia uznávaným doplnkom s preventívnym účinkom voči bežným respiračným chorobám aj civilizačným ochoreniam. Namiesto sušeného zázvoru si však doprajte čerstvo nastrúhaný, ktorý v čaji lúhujte asi 10 minút.

pitie caju pre zdravie na cestach

Na prípravu čaju vám postačí štvorgramové množstvo zázvoru, ktoré sa približne rovná jednej čajovej lyžičke.

 

4. Neboja sa studenej sprchy

Aj keď studené sprchovanie uprednostňuje väčšina ľudí najmä počas horúceho leta, otužovať sa oplatí celý rok. Podľa odborníkov to totiž pomáha predchádzať bežným ochoreniam horných dýchacích ciest, medzi ktoré patrí napríklad aj prechladnutie.

Nemusíte sa trýzniť niekoľko minút, postačí i minútová studená sprcha na konci tej bežnej – teplej.

studena sprcha pre zdravie na cestach

Dôkazom toho, že to funguje, môžu byť napríklad škandinávske deti, ktoré rodičia bežne nechávajú spať vonku v zime, aby chlad a čerstvý vzduch posilnil ich imunitu. Výhody tejto navonok drsnej výchovy napokon potvrdzujú výsledky fínskeho výskumu z roku 2007.

Studená sprcha vás nabije energiou a zlepší prietok krvi, čo sa prejaví zrýchleným búšením srdca. Takže ak trpíte kardiovaskulárnym ochorením, tento spôsob uzdravovania najprv prekonzultujte so svojím lekárom.

 

5. Nájdu si čas na masáž

Masáž vedie k zníženiu krvného tlaku, srdcovej frekvencie a nervového vypätia, čo, naopak, vedie k zlepšeniu vašej imunity. Okrem toho sa vďaka masáži zlepší aj okysličenie buniek.

Ako často si masáž doprajete, závisí len na vás. Podľa expertov by to však malo byť aspoň raz mesačne.

 

6. Prijímajú dostatok „céčka“ a zinku

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sú náchylní na prechladnutie kvôli oslabenému imunitnému systému, v tomto bode sa dozviete, ako svoj zdravotný problém riešiť.

Zinok výraznou mierou prispieva k lepšej obranyschopnosti organizmu, pretože je obávaným nepriateľom baktérií, infekcií a vírusov. Okrem toho má priaznivé účinky aj na zlepšenie nálady a odbúranie depresií.

Odporúčaná denná dávka pre mužov je 15 mg a u žien 12 mg. Ako sa k zinku dostať? Za týmto kovom nemusíte chodiť do železiarstva. Postačí, ak do svojho jedálneho lístka pridáte ustrice, chudé kuracie mäso, hummus, šošovicu, nízkotučné jogurty či orechy.

potraviny bohate na zinok pre zdravie na cestach

Výber potravín s bohatým obsahom zinku.

O benefitoch vitamínu C sa príliš rozpisovať nemusíme. Povieme vám len toľko, že pokiaľ ste zdravý, denne by ste mali prijať približne 90 miligramov céčka. V prípade, že pociťujete v hrdle škrabanie a tušíte, že niečo na vás lezie, dennú dávku zvýšte na 500 miligramov.

Aby ste sa nemuseli napchávať obrovskými dávkami ríbezlí, špenátu či pomarančov, zaobstarajte si vitamín C v podobe vitamínových kapsúl.

 

7. Chutí im cesnak

No dobre, možno im až tak nechutí, no uvedomujú si jeho účinky na posilnenie imunity či predchádzanie zápalom.

Ak vás od jeho konzumácie odrádza zápach, skúste cesnakových extrakt, ktorý je výbornou alternatívou, pretože v malom množstve obsahuje ešte viac prospešných látok ako cesnakové strúčiky.

cesnak pre zdravie na cestach

Konzumovať ho pritom nemusíte dennodenne, pretože cesnak vie byť účinný aj v prípade, keď sa na vás už niečo „nalepilo“. Stačí si rozdeliť 3 – 4 strúčiky na menšie časti, ktoré skonzumujete v niekoľkominútových intervaloch.

Na cesnak z jedál sa príliš nespoliehajte – pri varení totiž stráca zdraviu prospešné látky.

 

8. Prechádzajú sa

Aj keď si väčšina ľudí myslí, že chorobu spôsobuje pobyt na chladnom vzduchu, opak je pravdou. Skutočnou príčinou prechladnutí a chrípok je príliš veľa času stráveného vo vnútri a teda nedostatok slnka, ktorý je najlepším externým zdrojom vitamínu D.

Získať ho síce môžete aj zo živočíšnych či rastlinných potravín, no nie v takom množstve ako počas pobytu na slnku. Využite teda slnečné lúče a prejdite sa aspoň na 15 minút, aj keď je vonku zima.

prechadzky pre zdravie na cestach

 

9. Sú pozitívne naladení

„Nesmejeme sa, pretože sme šťastní. Sme šťastní, pretože sa smejeme,“ povedal americký psychológ William James. A musíme s ním súhlasiť.

Potvrdzuje to napokon aj štúdia z roku 2014, ktorá odhalila, že smiech potláča príznaky depresií. A tie vedú k oslabeniu imunitného systému. O to viac, ak sa ich ľudia rozhodnú potláčať rôznymi návykovými látkami.

pozitivne naladenie pre zdravie na cestach

Ešte zaujímavejšie výsledky však priniesol výskum na Univerzite v Nottinghame spred štyroch rokov, ktorý skúmal vzťah medzi osobnostnými črtami a zdravotným stavom ľudí.

Výsledok v skratke? Extroverti, ktorí sú častejšie chorí, pretože sú viac socializovaní, sú zároveň odolnejší voči baktériám a infekciám.

 

V skratke

Ponaučenie teda znie – socializujte sa, avšak nezabúdajte na pravidelnú hygienu rúk. Počas pobytu vonku sa nedotýkajte tváre dlaňami.

Konzumujte potraviny prospešné na zinok, namiesto cukru si do čaju pridajte čerstvý zázvor a nebojte sa zimy. Tá je pre vaše zdravie prospešná.

A keď si už nedokážete nájsť hodinku na poobednú siestu, aspoň raz mesačne si namiesto nej doprajte masáž.

Súvisiace články
pred 1 rokom 52337 videní | 3 minúty čítania