Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 11716 videní | 6 minúty čítania

8 tipov, ako zjednávať ceny na dovolenke ako profesionál

8 tipov, ako zjednávať ceny na dovolenke ako profesionál
Ako nakupovať počas dovolenky v cudzine bez toho, aby ste za oblečenie, potraviny a suveníry zbytočne preplácali?

V západných krajinách nie je zjednávanie bežné. A práve to, že nie sme na takéto praktiky zvyknutí, z nás robí ideálny cieľ pre rafinovaných predajcov v exotických a ázijských krajinách. V článku vám však poradíme, ako nakupovať počas dovolenky v cudzine bez toho, aby ste za oblečenie, potraviny a suveníry zbytočne preplácali.

 

zjednavanie-cien

 

1. Naučte sa zopár miestnych fráz

Ak sa k predávajúcemu prihovoríte jeho rodným jazykom, hneď s vami bude jednať inak. Napriek tomu, že ste turista, mu tým dáte najavo, že vám je ich kultúra blízka a sympatická. Obchodníkovi teda zahráte „na city“, výsledkom čoho môže byť vaša výhodná kúpa.

Nemusíte pritom vôbec hovoriť plynule. Stačí, ak sa naučíte zopár základných fráz z vyjednávacej terminológie.

naucte-sa-frazy

Preložte si základné slovíčka a čísla ešte doma cez slovník alebo mobilnú aplikáciu.

Bez toho, aby ste vedeli, ako sa v ich jazyku vyslovujú číslice a vety „Koľko to stojí?“ a „Je to príliš drahé“, by ste sa do zjednávania púšťať nemali. Ak vaše prvé slová na ázijskom trhu budú „What's the price?“, nečudujte sa, že zaplatíte aj trojnásobne viac.

Osvojte si základné slová a vety v cudzom jazyku cez Duolingo. Táto bezplatná aplikácia by nemala chýbať v telefóne žiadneho cestovateľa.

 

2. Zjednávajte s úsmevom

Nepristupujte k zjednávaniu ako k súboju. Ide predsa len o priateľský rozhovor, na konci ktorého chcú profitovať obe strany – ako kupujúci, tak aj predávajúci. O cene teda vyjednávajte s úsmevom a dôvtipom.

zjednavajte-s-usmevom

Hlavne v arabských krajinách je zjednávanie bežnou súčasťou kultúry a cenotvorby. Bez dohadovania tam dokonca nenakúpia nielen turisti, ale ani domáci.

Príjemná komunikácia u predajcu budí dojem priateľstva. A ak obchodujete s priateľom, je pravdepodobné, že nakúpite výhodnejšie.

 

3. Cenu porovnávajte s minimálnou mzdou

Jedným zo spôsobov, ako sa pripraviť na zjednávanie cien ešte doma, je urobiť si prieskum minimálnej mzdy v krajine, ktorú plánujete navštíviť. Zopár minút googlenia vám neskôr môže ušetriť množstvo peňazí, takže obetovať chvíľu voľného času sa určite oplatí.

Zistíte tak napríklad, že priemerná denná mzda v Indii sú 3 doláre, takže ak sa vám na miestnom trhu pokúsia predať obyčajnú šatku za viac ako 10 dolárov, bude vám to pripadať podozrivé.

cenu-porovnajte-s-minimalnou-mzdou

Minimálna hodinová mzda vo svete uvedená v dolároch (1 dolár = 0,85 eur). Zdroj: Wikipedia

 

4. Neukazujte, koľko máte peňazí

Strážte si svoje peniaze pred zrakom domácich až do uzavretia obchodu. Ak predajca uvidí, že v peňaženke máte niekoľko bankoviek s veľkou hodnotou, nečakajte, že bude chcieť ísť pod cenu.

neukazujte-peniaze

Zaškatuľkuje si vás ako osobu, ktorá si môže dovoliť zaplatiť „niečo navyše“ bez toho, aby vás to výrazne ovplyvnilo. Pri zjednávaní tak budete vo veľkej nevýhode.

 

5. Stanovte si maximálnu sumu, ktorú chcete zaplatiť

Na niektorých lokálnych trhoch by ste cenovky hľadali márne. Predajcovia to robia zámerne, pretože vďaka tomu sa nemusia obmedzovať len jednou sumou, ale môžu si ju meniť podľa aktuálnej situácie.

Rovnaký produkt zvyčajne ponúknu turistovi za oveľa vyššiu cenu ako domácemu obyvateľovi. Z obchodov bez cenoviek však môžete ťažiť aj vy.

Skôr, než vám predajca navrhne cenu, premyslite si, akú najvyššiu sumu by ste mu boli ochotní zaplatiť. Tohto čísla sa pevne držte. Pokiaľ sa vám podarí nakúpiť za sumu, ktorú ste si stanovili, vyhrali ste. Ak sa zjednávaním dostanete ešte nižšie, je to dvojnásobné víťazstvo.

stanovte-maximum

Pri navrhovaní ceny však nechoďte príliš nízko. Predavača by ste tým mohli uraziť, pretože mu dáte najavo, že si jeho prácu vôbec nevážite.

Pristupujte k zjednávaniu spravodlivo. Ak nechcete, aby na vás predajca zarobil, nepokúšajte sa ho „okradnúť“ ani vy.

 

6. Nebojte sa odísť

Niektorí si myslia, že zjednávanie ceny je beh na dlhú trať, takže si vyžaduje dostatok trpezlivosti. Podľa vlastných skúseností však môžete potvrdiť, že na predajcov funguje aj presný opak.

nebojte-sa-odist

Ak obchodník nechce ísť pod cenu, ktorá sa vám zdá naozaj prehnaná, poďakujte mu a vyberte sa na odchod. Bez pocitu akejkoľvek viny mu tak dáte najavo, kto má pri zjednávaní najväčšiu moc. Vo väčšine prípadov vás obchodník nenechá len tak odísť a pristúpi na dohodu.

 

7. Začiatok zjednávania nechajte na predajcu

Zlaté pravidlo dohadovania o cene znie: kto prvý zjednáva, ten v závere prehráva. Pokiaľ začne predávajúci, máte istotu, že nezaplatíte viac, než to, čo navrhol.

Na druhú stranu, ak iniciátorom zľavy budete vy, predávajúci nebude chcieť ísť pod cenu, ktorú ste mu navrhli ako prvú.

Tvárte sa teda nedostupne, opýtajte sa na cenu a ak bude vysoká, poznamenajte, že je to príliš drahé (v ich domácom jazyku) a vyberte sa na odchod.

Predajca si uvedomí, že to prehnal, a ponúkne vám novú sumu. Oponujte dovtedy, kým sa nedostanete na čiastku, ktoré vyhovuje obom stranám.

zacat-musi-predajca

Grand Bazaar v Istanbule je jedným z najstarších a najväčších trhov na svete. Nachádza sa tu vyše 4 000 obchodov a denne toto miesto navštívi 250 000 až 400 000 ľudí.

 

Vo väčšine prípadov sa dokážete dostať na polovicu pôvodnej ceny. Tvrdí to napríklad Jason Kessler, ktorý svoju skúsenosť so zjednávaním na trhu v Maroku opísal na stránke Fly and Dine.

Predajca mu navrhol obchod za 1350 dirhamov, s tým, že zvyčajne rovnakú vec predáva za 2 000 dirhamov. „Jasné, kamoško,“ odvetil mu Jason a predajca vzápätí znížil cenu na 1050 dihramov. Jason mu navrhol 700 marockých dihramov, čo je takmer polovica pôvodnej ceny, a obaja boli spokojní.

 

8. Nechajte nakupovať svojho sprievodcu

Ďalšou z možností, ako sa nenechať zdierať na dovolenke a nakupovať za primeranú cenu, je požiadať vášho sprievodcu, šoféra alebo delegáta, aby nakúpil za vás.

Je pravdepodobné, že sa bude v miestnych nákupných zvyklostiach vyznať oveľa lepšie ako vy a podnikaví predavači na ňom nezarobia tak jednoducho, ako na vás.

nakupuje-sprievodca

Zjednávanie však nie je pre každého, pretože existujú ľudia, ktorí na to jednoducho nemajú povahu. Ak k takým cestovateľom patríte aj vy, no napriek tomu sa nechcete nechať „zdierať“, počas návštevy cudziny, nakupujte v klasických kamenných obchodoch.

Jedine tam máte istotu, že nakúpite za rovnakú sumu ako domáci.

Máte skúsenosti so zjednávaním cien počas dovolenky v zahraničí? Podeľte sa o ne v komentári. :)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49092 videní | 3 minúty čítania