Späť na všetky články
pred 1 rokom 5342 videní | 5 minúty čítania

7 fascinujúcich miest, ktoré sa stratili pod hladinou oceánu

7 fascinujúcich miest, ktoré sa stratili pod hladinou oceánu
K potopeniu týchto miest došlo z rôznych príčin. Ich pozostatky však stále stojí za to obdivovať, hoci už len z člnu či počas potápania.

Silné zemetrasenia či vybudovanie umelej priehrady. K potopeniu týchto miest došlo z rôznych príčin. Ich pozostatky však stále stojí za to obdivovať, hoci už len z člnu či počas potápania.

 

Baia – Taliansko

Talianske mesto Baia (písané aj ako Baiae) bolo kedysi vyhľadávaným letoviskom. Nachádzali sa tu horúce liečivé pramene, preto bolo vybudovanie kúpeľov celkom jednoduché.

Do prosperujúceho mesta zavítali aj vplyvné osobnosti ako Nero, Cicero či Caesar a dokonca si tu neskôr postavili letné vily. No po tom, ako mesto napadli Arabi, zostalo od 8. do 15. storočia vyľudnené.

baia taliansko
Zdroj: Atlasobscura.com

Okrem toho malo na usadlosť negatívny vplyv aj to, že ležala nad sopečnými prieduchmi. Tie zapríčinili, že hladina vody začala stúpať, až napokon mesto úplne prevýšila.

Dobrou správou však je, že v Baiae sa sprístupnil podvodný archeologický park. Návštevníci si tak pozostatky mesta môžu pozrieť z člnov s priehľadným dnom alebo počas šnorchlovania či potápania.

socha na morskom dne
Jedna zo sôch nájdená v potopenom meste Baia. Zdroj: Atlasobscura.com

 

Pavlopetri – Grécko

V gréckom regióne Peloponéz „nájdete“ ďalší skvost, ktorý sa nachádza približne štyri metre pod hladinou. Mesto Pavlopetri bolo obývané už v roku 2800 pred naším letopočtom.

Okolo roku 1000 p. n. l. prišli silné zemetrasenia, ktoré posunuli zem a spôsobili, že mesto zaplavilo.

potopene poklady
Zdroj: Learning-history.com

Aj napriek tomu, že k zaplaveniu mesta došlo pred tisíckami rokov, sú ešte aj dnes viditeľné jeho obrysy.

Archeológovia tu našli pozostatky 15 budov a tiež niekoľko prepravných kontajnerov, na základe čoho sa domnievajú, že Pavlopetri bolo významným obchodným mestom.

 

Port Royal – Jamajka

Po tom, ako Kolumbus prišiel do Ameriky, bola Jamajka pod nadvládou Španielska. V polovici 17. storočia sa tu začali rozmáhať Angličania.

V prístavnom meste Port Royal sa okrem nich zdržiavali aj piráti, preto bola usadlosť neslávne známa ako najhriešnejšie mesto na svete.

Podobne ako Pavlopetri, aj Port Royal zasiahlo zemetrasenie. Bolo to v roku 1692 a jeho sila sa odhaduje na 7,5 magnitúdy. Čo je ešte horšie, mesto bolo postavené na piesku, takže jeho základy, budovy, cesty a dokonca aj ľudia sa veľmi rýchlo zrútili pod morskú hladinu. 

Navyše, čo nezničilo zemetrasenie, zvalcovalo za ním nasledujúce tsunami. Túto oblasť ešte niekoľkokrát postihli hurikány a zemetrasenia.

port poyal
Zdroj: Allthatsinteresting.com

Pozostatky mesta ležia zhruba 12 metrov pod vodou. Od 50. rokov minulého storočia sa potápači snažili mesto preskúmať.

Zaujímavým nálezom sú napríklad dobové vreckové hodinky, ktoré sa zastavili presne na čase 11:43.

Ak by ste sa chceli v tejto oblasti potápať, potrebujete na to osobitné povolenie samosprávy. Mnoho z nájdených predmetov si však môžete pozrieť v Múzeu histórie a etnografie v Kingstone.

 

Kekova – Turecko

Ostrov Kekova leží v juhozápadnej časti Turecka. V minulosti bolo jeho súčasťou aj mesto Dolchiste, ktoré v dôsledku zemetrasenia okolo 2. storočia pohltila voda.

Do dneška sa zachovalo len niekoľko zrúcanín, ktoré možno obdivovať počas prehliadok loďou.

kekova

Tie sa organizujú pravidelne a východiskovou stanicou je mesto Kaş. Počas prehliadky je zakázané kúpať sa v okolí podmorských ruín.

turecko

Ak si ich však chcete pozrieť trochu zblízka, v zálive Tersane sa dá plávať a popri tom obdivovať starobylý byzantský kostol. Plávať a obzerať ruiny mesta je možné aj v zálive Akvaryum.

 

Lion – Čína

Čínske mesto Lion vzniklo ešte za čias dynastie Han, ktorá vládla v rokoch 25 – 200 nášho letopočtu.

V roku 1959 sa čínska vláda rozhodla postaviť vodnú elektráreň, k čomu jej malo poslúžiť novovybudované umelé jazero (dnes známe pod názvom Qiandao). Priehrada sa však vyliala a mesto Lion zaplavila.

potopene mesta
Zdroj: News.com.au

V súčasnosti sa mesto považuje za čínsku, človekom vytvorenú Atlantídu. V hĺbke približne 40 metrov sa stále nachádzajú pozostatky chrámov, domov či pamätných oblúkov.

Pracovník v turizme Qiu Feng sa snaží o to, aby sa v podmorskom meste organizovali potápačské prehliadky. No predtým, ako sa tak stane, ho musia preskúmať skúsení potápači.

 

Olous – Grécko (Kréta)

Teraz Elounda – kedysi významné prístavné mesto Olous, ktoré sa v nepresnom čase potopilo pod hladinu Stredozemného mora.

Jeden príbeh hovorí, že príčinou mala byť silná sopečná erupcia na ostrove Santorini, ku ktorej došlo ešte v roku 1540 pred Kristom.

Iné informácie zas tvrdia, že Kréta sa prirodzene potápa a jej východná časť neustále klesá.

obrysy potopeneho mesta olous
Obrysy potopeného mesta Olous.

No aj keď nebudete vedieť presnú príčinu potopenia gréckeho mesta, nebráni vám to v tom, aby ste na Krétu vycestovali a poobzerali si jeho ruiny.

Pod hladinou mora stále ležia pozostatky baziliky, na ktorej zreteľne vidno mozaiky rýb a geometrických tvarov.

O mnohých pozostatkoch budov a artefaktoch sa predpokladá, že sú stále ukryté pod hladinou. Predmety, ktoré sa vylovili, si môžete pozrieť v Archeologickom múzeu Agiosa Nikolaosa.

 

Yonaguni-Jima – Japonsko

Hneď na začiatok vám musíme povedať, že s Yonaguni-Jima sa spája jedna nejasnosť. Nie je totižto celkom isté, či ide o skutočné zrúcaniny mesta alebo sú to len skalnaté útvary, ktoré roky formovala erózia.

potavanie za potopenymi mestami
Zdroj: Atlasobscura.com

V prospech prvej teórie však hovorí nájdená pyramída, ktorej súčasťou je schodisko, chodby a vyrezávané prvky. Navyše, pyramída, ktorá podľa predpokladov siahala do výšky 24 metrov, sa náramne podobá na budovy z čias Inkskej ríše.

Mesto Yonaguni-Jima je staré 5000 rokov, k potopeniu malo dôjsť zhruba pred 2000 rokmi. Na jeho pozostatky prvýkrát narazil športový potápač v roku 1995.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87041 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85261 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania