Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 27912 videní | 7 minúty čítania

5 úžasných miest, na ktorých môžete na vlastné oči uvidieť polárnu žiaru

5 úžasných miest, na ktorých môžete na vlastné oči uvidieť polárnu žiaru
Rok 2017 je úplne ideálny na to, aby ste si plnili vaše sny o polárnej žiare. Frekvencia výskytu polárnych žiar sa totiž znižuje.

Zažiť polárnu žiaru naživo, nielen z fotografií na internete, je snom mnohých cestovateľov. Vedeli ste, že práve rok 2017 je úplne ideálny na to, aby ste si svoj „polárny“ sen začali plniť? Frekvencia výskytu polárnych žiar sa totiž bude nasledujúce roky znižovať.

V tomto článku sme preto pre vás spísali niekoľko úžasných miest, kde môžete polárnu žiaru uvidieť na vlastné oči ešte tento rok. Viaceré z nich sú oveľa bližšie, akoby ste si mohli myslieť.

Aurora, borealis, polarna ziara, les v zime, tma, zima

Ešte predtým, ako prejdeme ku konkrétnym miestam s výskytom polárnych žiar, pozrime sa na to, prečo by ste ich mali navštíviť ešte tento rok.

 

Do roku 2025 bude výskyt polárnych žiar oveľa nižší

Očakáva sa, že v najbližších 10 rokoch sa výskyt polárnych žiar výrazne zníži. Netreba sa však báť. Polárne žiary nemiznú.

Ich výskyt však ovplyvňuje takzvaný solárny cyklus. Vstupom do roku 2017 sme sa ocitli vo fáze cyklu, v ktorej sa intenzita polárnych žiar znižuje, pričom tento stav potrvá až do roku 2025. Samozrejme, polárne žiary budete môcť zhliadnuť napríklad aj v roku 2020, ale ich intenzita bude oveľa nižšia.

solarny cyklus

zdroj: www.dereklow.co

A v akej časti roka však za polárnou žiarou vycestovať? Napriek tomu, že mnoho ľudí si myslí, že najväčšia intenzita polárnych žiar je v zime, opak je pravdou. Ideálne obdobie na ich pozorovanie je počas jarnej a jesennej rovnodennosti. Silné letné slnko v čase od apríla do augusta robí polárne žiary takmer neviditeľnými.

Ak teda nechcete čakať niekoľko ďalších rokov, s plnením si vašich cestovateľských snov zbytočne neotáľajte a vyberte sa s nami spoznávať najzaujímavejšie miesta sveta, kde môžete vidieť to najkrajšie nebeské divadlo. Toto sú oni:

 

1. Island: Národný park Þingvellir či vrak lietadla

Ak túžite vypnúť z rušného mestského života a ocitnúť sa na chvíľu v inom svete, Island je skvelou voľbou. A to nielen vďaka jeho vodopádom, gejzírom a nádherným prírodným scenériám, ale aj preto, že práve na tomto mieste môžete vidieť polárnu žiaru. Kam sa za ňou vydať?

Navštívte miesta vzdialené od svetiel miest, napríklad národný park Þingvellir na juhozápade Islandu, ktorý je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Pohľad na polárnu žiaru ponúka aj okolie mesta Reykjavík alebo vrak lietadla uprostred rozsiahlej islandskej pláže s čiernym pieskom zvanej Sólheimasandur. Aby ste nezablúdili, nezabudnite na GPS navigáciu, vrak je totiž dobre ukrytý za kopcami piesku.

V očakávaní uvidieť polárnu žiaru sa oplatí navštíviť aj malé mestečko Borgarnes alebo menej vyhľadávanú lokalitu regiónu Westfjords.

polarna ziara, aurora, trosky lietadla, americky bombarder

Trosky amerického vojenského nákladného lietadla Douglas DC-3 v polárnou žiarou v pozadí.

Netreba však opomenúť, že pre Island je charakteristické zamračené počasie. Aj preto si vopred overte, či bude v čase vašej návštevy jasná obloha. Ak by vám však aj počasie nevyšlo, nevadí. V tejto krajine sa toho dá totiž veľa zažiť aj bez polárnej žiary.

 

2. Grónsko: Polárna žiara kdekoľvek

Jednou z ďalších top destinácií na sledovanie polárnej žiary je Grónsko, najväčší ostrov na svete, ležiaci severovýchodne od Kanady.

Na rozdiel od Islandu máte v Grónsku oveľa väčšiu šancu, že polárnu žiaru naozaj uvidíte. Jasná obloha je tu totiž až 300 dní v roku.

Navyše, ostrov má len niečo cez 56-tisíc obyvateľov, čo znamená, že prakticky kdekoľvek sa tu môžete zastaviť, zdvihnúť zrak k oblohe a vychutnávať si magické okamihy pod farbami rozžiarenou nočnou oblohou. Usadiť sa môžete napríklad v mestečkách Kulusuk alebo Ammasalik.

Farby polárnej žiary sú tu najintenzívnejšie od konca augusta do konca októbra.

Gronsko, polarna ziara, aurora, auto v tme, auto v zime, sneh

Pokojné Grónsko ponúka veľa možností, odkiaľ sledovať polárnu žiaru. Jasná obloha je tu až 300 dní v roku. Zdroj: greenland.com

 

3. Švédsko: Národný park Abisko

Jasná obloha na pozorovanie polárnej žiary na vás čaká aj vo Švédsku, konkrétne v národnom parku Abisko, ktorý patrí medzi najstaršie národné parky v Európe. Tento park je zároveň považovaný aj za najlepšie miesto na pozorovanie polárnej žiary vôbec. Prečo je to tak?

Park sa nachádza v severnej časti Švédska a jeho najvyšší bod dosahuje výšku až 1 174 metrov na morom. Hory a priaznivý pretrvávajúci vietor zabezpečujú, že práve táto oblasť má štatisticky najviac nocí s jasnou oblohou v Európe.

Úžasný pohľad na nočnú oblohu sa naskytá vtedy, ak sa vyveziete lanovkou na Autora Sky Station, ktorá sa nachádza vo výške približne 900 metrov nad morom. Zo stanice si môžete vychutnať národný park v úplnej tme, pokoji a s jasnozeleným svetlom nad hlavou. Nezabudnite si však zarezervovať lístky, ich počet je každú noc obmedzený.

Abisko, Svedsko, narodny park v zime, polarna ziara, aurora

Stanica Aurora Sky Station v národnom parku Abisko vo Švédsku sa považuje za najideálnejšie miesto na sledovanie polárnej žiary vôbec. Zdroj: discover-the-world.co.uk

 

4. Nórsko: Prístavné mesto Tromsø

Mesto Tromsø, sídliace v severnej časti Nórska, láka na pozorovanie polárnej žiary od septembra do apríla tisícky turistov. Čo je dôvodom takejto popularity?

Okrem polárnej žiary na nočnej oblohe je to dozaista aj planetárium, pivovar, množstvo reštaurácií, Airbnb áut a možností na výlety, ktoré lákajú ľudí túžiacich vidieť polárnu žiaru práve sem.

V „love“ za farebnou nočnou oblohou pritom nemusíte zostať sami. V meste sa za týmto účelom pravidelne organizujú autobusové zájazdy, do ktorých sa môžete pripojiť.

Ani na tomto mieste sa navyše nemusíte obávať škaredého počasia. Tromsø sa totiž nachádza v blízkosti rôznych meteorologických zón. To znamená, že ak bude na jednom mieste zamračené, je veľmi pravdepodobné, že len kúsok odtiaľ na vás bude čakať jasná obloha.

Norsko, Tromso, zima, polarna ziara, aurora

Nórske mesto Tromsø je ľahko dostupné lietadlom. Aj preto je častým cieľom lovcov fotografií s polárnou žiarou.

 

5. Fínsko: Iglu dedinka Kakslauttanen

Ak sa rozhodnete vycestovať za polárnou žiarou do Fínska, vyberte sa tam v období od apríla do novembra a na oblohu sa pozerajte medzi siedmou hodinou večer a druhou hodinou nadránom.

V krajine dokonca vznikla turistická atrakcia založená na sledovaní polárnej žiary – fínsky hotel Kakslauttanen. Alebo, presnejšie povedané, iglu dedinka Kakslauttanen.

Ide o mimoriadne romantické miesto, z ktorého môžete pozorovať farbami rozžiarenú oblohu priamo z vášho privátneho preskleného iglu. Samozrejme, za takýto zážitok si budete musieť poriadne priplatiť.

Iglu dedinka sa nachádza v regióne Saariselkä Fell vo fínskom Laponsku a zahŕňa až 40 presklených domčekov, ktoré ubytovaným zabezpečujú úplné súkromie. Komplex je navyše vybavený najväčšou dymovou saunou na svete.

Termálne sklenené iglu majú spálňu s presklenou strechou a luxusnými posteľami, kúpeľnu alebo prístup do spoločnej sprchy. Pre „závislákov“ na internete tu nechýba ani Wi-Fi pripojenie.

iglu dedinka, Finsko, zima, polarna ziara, aurora

Ak chcete zažiť panoramatický pohľad na polárnu žiaru z pohodlia izby vo forme preskleného iglu, zavítajte do hotela Kakslauttanen. Zdroj: www.kakslauttanen.fi

 

vo vnutri iglu, Finsko, dovolenka, zima, kozub, luxusna dovolenka, exotika

Izby iglu dedinky vo Fínsku ponúkajú dokonalú romantiku a pohodlie. Zdroj: www.abercrombiekent.co.uk

 

Samozejme, miest, z ktorých môžete pozorovať polárnu žiaru, je oveľa viac. Aljaška, Kanada či Rusko, aj tieto krajiny ponúkajú možnosti splniť si sen o polárnej žiare. Zbaľte si preto statív a fotoaparát a nečakajte. Veď sny si predsa treba plniť.

 

 

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 87041 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85261 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania