Späť na všetky články
pred 1 rokom 6828 videní | 5 minúty čítania

15. apríl je Dňom umenia: Vydajte sa s nami do najkrajších múzeí a galérií na svete

15. apríl je Dňom umenia: Vydajte sa s nami do najkrajších múzeí a galérií na svete
Oslávte spolu s nami Svetový deň umenia návštevou niektorých z najkrajších múzeí a galérií sveta.

Umenie a kultúra je niečo, čo spája všetky národy. Dôkazom toho sú aj krásne múzea a galérie po celom svete. Na Svetový deň umenia vás zoberieme do niektorých z nich, o ktorých ste možno doposiaľ nepočuli toľko, ako o parížskom Louvre, ale určite sa oplatí navštíviť ich.

 

Metropolitné múzeum umenia v New Yorku

Začneme hneď múzeom, ktoré sa radí k najväčším a najstarším na svete. Metropolitné múzeum je súčasťou Central Parku, kam sa presťahovalo vďaka knižnému vydavateľovi Georgovi Putnamovi.

Pri jeho vzniku stáli biznismeni, politici, finančníci a umelci, ktorí chceli predstaviť Američanov umeleckému svetu.

S dvomi miliónmi artefaktov pokrýva značnú históriu ľudstva, od antiky až po súčasnosť.

Ak sa vyberiete do New Yorku a ako zastávku zvolíte aj toto múzeum, máte možnosť vidieť zbierky porcelánu, hudobných nástrojov aj vojenskej výzbroje. Hlavnou atrakciou je však rytina Adam a Eva od Albrechta Dürera.

Pred rokom múzeum zdigitalizovalo tisícky diel, čím umožnilo verejnosti pozerať si obrazy, sochy či iné artefakty bezplatne na internete.

 

Galéria Uffizi vo Florencii

Ak ste už zavítali do Florencie, určite spoznáte túto stavbu. Galéria Uffizi je druhým najnavštevovanejším miestom tohto druhu v Taliansku.

Každoročne sem príde viac ako milión turistov, ktorí si môžu pozrieť diela Michelangela, da Vinciho či Botticelliho.

Galériu, ktorá združuje vo väčšine renesančné diela, navrhol Giorgio Vasari pre toskánskeho veľkovojvodu ako justičné a administratívne kancelárie.

Priestory galérie sú dodnes súčasťou paláca s rovnomenným názvom. Budova má dve krídla, ktoré delí veľké nádvorie.

S Uffizi sa spája aj jeden z najväčších incidentov vo svete umenia. Talian Vincenzo Perugia v roku 1911 ukradol obraz Mony Lisy z parížskeho Louvre. Krádež sa objasnila po tom, ako sa Perugia snažil obraz predať. Práve v Uffizi bola Mona Lisa po nájdení dočasne umiestnená.

 

Národná galéria portrétov v Londýne

Zaujímate sa o známe osobnosti a radi sa o nich niečo nové dozviete? V londýnskej Národnej galérii portrétov nielenže o nich niečo nové zistíte, ale, samozrejme, uvidíte aj autentické podobizne týchto osobností.

Tisícky diel zobrazujú vážených ľudí od čias Tudorovcov až po súčasnosť, pričom väčšinou ide o Britov, ktorí ovplyvnili dejiny kráľovstva.

Pre zaujímavosť spomenieme napríklad portrét Diany, princeznej z Walesu, hudobníka Eda Sheerana alebo britského futbalistu Bobbyho Moora.

Galéria, ktorá sídli na Trafalgar Square, je pre návštevníkov otvorená denne, a to od 10:00 do 18:00, vo štvrtok a piatok až do 21:00.

Na britských múzeách a galériách vo všeobecnosti môžeme pochváliť aj to, že robia organizované prehliadky pre žiakov a študentov, čím prispievajú k neformálnemu vzdelávaniu.

 

Múzeum Ermitáž v Petrohrade

Výstavné miesto, v ktorom nájdete zhruba tri milióny artefaktov svetovej kultúry, pozostáva z niekoľkých budov. Najdôležitejšou časťou je hlavný komplex, ktorý sídli v Zimnom paláci.

Zimný palác v Petrohrade

Počiatky múzea sa spájajú so zbierkou, ktorú priniesla cárovná Katarína Veľká v roku 1764.

Ak sa vyberiete do Ruska a neobídete túto pamiatku, uvidíte okrem antických a orientálnych predmetov aj impresionistické maľby van Gogha či Moneta.

Tanečná sála v múzeu Ermitáž

Na webe mesta sa píše, že ak by ste sa rozhodli stráviť pri každom artefakte aspoň minútu, kompletná prehliadka by vám trvala približne jedenásť rokov. Preto mnoho návštevníkov volí radšej prehliadku so sprievodcom.

 

Národná galéria umenia vo Washingtone

Svetové diela, od kresieb a malieb až po fotografie, to všetko nájdete v Národnej galérii umenia vo Washingtone.

Východná časť je postavená v modernom štýle

V zbierke sú obrazy Dürera, van Gogha či Picassa, mnoho expozícií sa dočasne nachádza v múzeách po celom svete. Galéria taktiež ako jediná americká inštitúcia uchováva dielo Leonarda da Vinciho. Ide o maľbu Ginevra de' Benci.

Západná časť galérie

Keď galériu otvorili pre verejnosť, v zbierke bolo iba 126 obrazov a 26 sôch, dnes tu nájdete vyše 140-tisíc diel.

 

Múzeum Prado v Madride

História múzea Prado má už takmer dve storočia, keďže prvý raz ho otvorili ešte v roku 1819.

Spočiatku mala budova, navrhnutá architektom Juanom Villanuevom, slúžiť ako prírodopisné múzeum. Až na rozhodnutie kráľa Ferdinanda VII. sa priestory začali využívať ako Kráľovské múzeum malieb a sochárstva.

Okrem kráľovských zbierok nájdete v expozícii aj diela španielskych, talianskych a flámskych umelcov.

Bývalý kláštor jeronimských rehoľníkov

Ak sa teda vyberiete na výlet do Madridu a neminiete toto miesto, môžete vidieť až 8600 obrazov a 700 sôch.

 

Vatikánske múzeá

Ako už z názvu vyplýva, tento komplex združuje viacero historických budov vrátane Sixtínskej kaplnky, Rafaelových izieb či Chrámu sv. Petra, najväčšieho kresťanského kostola na svete.

Súčasťou múzea sú schody v tvare špirály.

O rozľahlosti budov nemožno pochybovať – ak by ste chceli prejsť celý komplex múzea, zdoláte trasu približne sedem kilometrov. Avšak o Vatikánskych múzeách sa hovorí aj ako o najprepychovejších priestoroch na svete.

Nádvorie s monumentom Sphere within Sphere

Celkový dojem dopĺňa aj exteriér múzeí. Dominantnou sú vatikánske záhrady alebo nádvorie s monumentom Sphere within Sphere (z angličtiny ako guľa v guli), ktorý má znázorňovať zložitosť sveta.

Autor: Natália Čerňancová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86964 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85021 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82755 videní | 6 minúty čítania