Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 11911 videní | 11 minúty čítania

13 obľúbených zákutí Írska: Od tajomných hradov až po Star Wars ostrov

13 obľúbených zákutí Írska: Od tajomných hradov až po Star Wars ostrov
Najväčšou turistickou atrakciou Írska je síce pivovar Guiness, no obrovský obdiv pútajú aj tunajšie hrady.

Najväčšou turistickou atrakciou Írska je síce pivovar Guiness, no obrovský obdiv pútajú aj tunajšie hrady. Čo sa týka ich počtu, krajina trojlístka je zhruba rovnakou hradnou veľmocou ako Slovensko.

 

Niektoré stavby sa zmenili na ruiny, iné sa s časom popasovali a svoju pôvodnú podobu si zachovali dodnes. Nájdete tu rozprávkové hrady, ale aj také, v ktorých vás poriadne zamrazí.

zakutia-irska

Jeden z najviac zachovalých dokonca slúži ako 5-hviezdičkový hotel, kde prespali aj hollywoodske hviezdy.

 

1. Hrad Dunluce

Pri návšteve tohto miesta bude okrem hradu vašu pozornosť pútať panoramatický výhľad na pobrežie Atlantického oceánu. Aj keď bol hrad Dunluce v stredoveku pýchou okolia, dnes o jeho obrovskej rozlohe svedčí iba zrúcanina na čadičovej skale.

hrad-dunluce-irsko

V súvislosti s hradom Dunluce sa spájajú aj mýty. Tou najznámejšou je príbeh o hradnej kuchyni, ktorá sa počas búrlivej noci zrútila priamo do mora. Podľa legendy túto tragédiu prežil iba kuchár, ktorý sedel v zachovanom rohu miestnosti.

Vzhľadom na to, že časti kuchyne spolu s ohniskom sú na zrúcanine hradu stále viditeľné, o pravdivosti tohto príbehu sa dá pochybovať. Časť severnej hradnej steny však v 18. storočí naozaj spadla do oceánu.

dunluce-irsko

S hradom sa spája ešte jedna záhada. V jeho okolí bolo v 17. storočí vybudované mesto Dunluce, ktoré po potlačení povstania v roku 1641 zmizlo z povrchu zemského. Archeologickým prieskumom sa však podarilo odhaliť pozostatky niektorých domácností.

Domy totiž boli napojené na centrálny vodovod a každý z nich mal vlastnú toaletu. Takéto výdobytky v tom čase nemali ani niektoré popredné európske centrá.

Ďalšia legenda je zo súčasnosti – írsky hrad Dunluce vraj poslúžil ako predloha hradu Cair Paravel z Narnie.

 

2. Hrad Blarney

„Ako z rozprávky.“ To si zrejme poviete, keď sa ocitnete pred hradom Blarney po prvýkrát.

hrad-blarney-irsko

Aj s týmto hradom sa spájajú viaceré legendy. Podľa jednej z nich sa na hrade ukrýva množstvo tajných chodieb, druhá hovorí o čarodejnici, ktorá tu kedysi bývala, a tretia legenda sa spája s magickým kameňom.

Kameň s čarovnými schopnosťami je na hrade prítomný dodnes, a ten, kto ho pobozká, dostane dar výrečnosti. Davy ľudí pred ním špúlia pery už od roku 1897.

Pútavou atrakciou sú však aj okolité záhrady. V jednej z nich sa pestujú výhradne zakázané druhy rastlín. Medzi zamrežovanými kríkmi nájdete napríklad aj marihuanu.

vyhlad-hrad-blarney-irskoVýhľad z hradu do záhrady, kde sa zlievajú dve rieky.

Pod hradom vedú schody a ak po nich zídete a vyjdete späť so zavretými očami, splní sa vám jedno tajné želanie. Schody však primárne slúžia ako cestička k jaskyniam, ktoré sú údajne prepojené s mestom Cork tajnou chodbou.

 

3. Hrad Trim

Tento najväčší normanský hrad v Írsku je dôkazom odolnosti stredovekých stavieb. Jeho podoba sa od pôvodného stavu z 13. storočia takmer vôbec nezmenila. Hlavnou časťou hradu je mohutná veža s 25-metrovou výškou zvaná „donjon“. Hrad pôsobí zachovalo aj vďaka mohutným stenám, ktoré sú hrubé až 3 metre.

hrad-trim-irsko

Celková rozloha areálu hradu Trim presahuje 30 000 metrov štvorcových a jeho prehliadka sa začína na prízemí, kde sa nachádzajú miniatúry modelov z obdobia, keď bol hrad ešte obývaný.

ruiny-hrad-trim-irskoRuiny hradnej veže hradu Trim. Zdroj: Wikimedia.org

 

4. Hrad Ashford

Postavený v roku 1228 a neskôr v 18. storočí pretvorený na lovecký zámok vo francúzskom štýle. Napriek tomu, že pôvodná podoba hradu prešla viacerými úpravami, jeho exteriér nevyzerá vôbec gýčovo. Skôr naopak.

hrad-ashford-irsko

Hrad Ashford patrí medzi najluxusnejšie hotely v Írsku a svojou jedinečnou podobou by pokojne mohol konkurovať aj hotelom po celom svete.

Návštevníkov, ktorí by si ho nechceli iba obzrieť, ale rovno v ňom stráviť celú noc, láka už od roku 1939. Už vtedy sa totiž z neho stal 5-hviezdičkový hotel, kde dodnes prespali aj také hviezdy, ako sú Brad Pitt či John Lennon.

hotel-hrad-ashford-irsko

 

5. Národný park Burren

Burren je síce najmenší národný park Írska, no pokiaľ ide o zážitky, tých ponúka prekvapivo dosť. Na prvý pohľad môže pripomínať spustošenú mesačnú krajinu, no práve tá vytvára ideálne podmienky pre život viacerých druhov zvierat a rastlín, ktoré inde len tak nenájdete.

narodny-park-burren-irskoDolmen Poulnabrone – najzachovalejší náhrobný portál v parku. Pochádza z doby bronzovej niektorí ho zvyknú nazývať aj Malý Stonehange.

Okrem nich si tu však svoje útočisko našli aj ľudia, po ktorých sú dodnes viditeľné pevnosti, megalitické skalné stavby – dolmeny, kamenné mohyly či podzemné systémy chodieb.

Najväčšou dominantou tejto časti Írska sú však Moherské útesy. Ide azda o najväčšiu prírodnú atrakciu krajiny trojlístka. Turisti sa na ňu chodia pozerať zhora, kde pozorujú silné vlny Atlantického oceánu, ktoré obrovskou silou narážajú do strmých skál. Na tej najvyššej stojí O'Brianova veža, ktorá slúži ako rozhľadňa.

moherske-utesy-irskoMoherské útesy sú obľúbenou prírodnou atrakciou Írska.

Severne od dolmenu Poulnabrone nájdete ďalší miestny unikát – jaskyňu Aillwee Cave, v ktorej útrobách sa ukrýva podzemný vodopád. V minulosti sa tu však okrem neho našli aj pozostatky dnes už vyhynutého druhu medveďa.

 

6. Hrad Carrickfergus

Jeden z najzachovalejších stredovekých hradov Severného Írska nájdete na severnom brehu zátoky Belfast. Najväčšou dominantou tejto stavby je 28-metrová veža. Skôr, než sa z hradu Carrickfergus stala turistická atrakcia, slúžil ako sídlo panovníkov a vojenská základňa s vlastnou väznicou.

Počas 1. svetovej vojny sa jeho interiér zmenil na sklad vojenských zásob a v priebehu 2. svetovej vojny na protiletecký úkryt.

hrad-carrickfergus-irsko

 

7. Hrad Malahide

Len 15 kilometrov od Dublinu stojí veľkolepá stavba z 12. storočia, ktorá už dlhé roky patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie hlavného mesta Írska. Medzi domácimi je však hrad známy aj ako populárne koncertné miesto, kde okrem spevákov ako Pink, Prince, Joe Cocker a Eric Clapton vystupovali už aj skupiny Radiohead či Arctic Monkeys.

hrad-malahide-irsko

V okolí hradu sa nachádzajú nádherné záhrady so zbierkou exotických rastlín z Austrálie či Čile. Dôkazom multifunkčného využitia areálu hradu sú aj športové ihriská, kde si návštevníci môžu zahrať futbal, kriket, tenis či dokonca golf.

Dosť bolo moderností, veď s hradmi sa najviac spájajú historické udalosti. Tie nechýbajú ani tomuto miestu. Hrad Malahide bol domovom rodiny Tallbotovcov vyše 800 rokov. Viac sa o tomto šľachtickom rode dozviete počas 45-minútovej prehliadky hradu.

vnutri-hrad-malahide-irsko

Zaujímavosťou je, že areál hradu počas 1. svetovej vojny slúžil ako základňa pre vzducholode.

 

8. Hrad Cahir

Ide o jeden z najrozľahlejších hradov v Írsku a aj napriek tomu, že bol vybudovaný ešte v roku 1142, dodnes patrí k najzachovalejším. Určite k tomu prispeli aj viaceré rekonštrukcie a úpravy. Podoba, v akej môžeme poznať hrad Cahir dnes, pochádza z 18. storočia.

hrad-cahir-irsko

Interiér hradu je ešte starší – pochádza sa z 15. storočia a jeho najpôsobivejšou časťou je banketová sála, ktorej steny zdobí obrovská zbierka parožia. Vďaka tejto výzdobe si budete na hrade pripadať presne ako jeho pôvodní obyvatelia.

Okrem interiéru sa môžete poprechádzať aj po hradbách. Odtiaľ uvidíte rovnomenné mesto Cahir aj rieku Suir.

hradby-hrad-cahir-irsko

 

9. Rock of Cashel

Asi 20 kilometrov od hradu Cahir stojí monumentálny historický komplex Rock of Cashel, ktorý okrem hradu pozostáva z Cormacovej kaplnky a katedrály. Nebudeme ďaleko od pravdy, ak povieme, že Rock of Cashel patrí medzi najhodnotnejšie a najobľúbenejšie miesta kultúrneho dedičstva Írska.

rock-of-cashel-irsko

Symbolom hradu a zároveň jeho najstaršou časťou je 28-metrová veža z roku 1100. Neďaleko hradu sa nachádza aj skala zvaná Čertov bič – podľa legendy si diabol na tomto mieste prekusil cestu von z pekla.

ovecky-rock-of-cashel-irskoSpolu s nádherným prostredím sú neodmysliteľnou súčasťou hradu aj ovce, ktoré sa pasú v jeho okolí.

 

10. Skellig Michael

Juhovýchodne od hlavného ostrova Írska z Atlantického oceána vytŕča skalný ostrov Skellig Michael. Ten je obľúbenou zastávkou pre dobrodružnejšie povahy. Povrch ostrova je strmý, okolitá voda búrlivá a na jeho najvyšší bod vedie 600 kamenných schodov.

skellig-michael-irsko

Ostrov Skellin Michael bol v minulosti sídlom galského kláštora a v súčasnej dobe okrem zápisu v UNESCO sa môže pýšiť aj tým, že sa tu natáčali scény filmovej série Star Wars (The Force Awakens z roku 2015 a The Last Jedi z roku 2017).

natacanie-skellig-michael-irskoOdkedy sa na Skellig Michael natáčali Hviezdne vojny, hovorí sa mu aj „Star Wars ostrov“.

 

11. Hrad Leap

Existujú hrady, s ktorými sa okrem legiend spájajú aj nadprirodzené javy. Presne taký je aj hrad Leap uprostred Írska. Viaceré média ho dokonca označili za najstrašidelnejší hrad v Írsku. Kým bol hrad v najlepšej forme, panovala na ňom krutá rodina O'Carrollovcov. Vraždy a mučenie pre nich neboli ničím výnimočným.

hrad-leap-irsko

Negatívne situácie spojené s hradom Leap sa začali v roku 1532, keď sa dvaja bratia pohádali o tom, ktorý z nich prevezme trón. Mladší súrodenec nedokázal akceptovať, aby kraju vládol jeho starší brat, tak ho prebodol počas omše mečom. Odvtedy sa miestu, kde sa to stalo, hovorí Krvavá kaplnka.

Ďalšou záhadou je krvavá škvrna na stene jednej z komnát. Síce sa nevie, ako presne vznikla, pravdou však je, že sa nedá vôbec odstrániť.

Zvláštne situácie sa na hrade odohrávali aj po tom, ako v ňom nikto nebýval. Podľa slov domácich sa v 70. rokoch počas noci občas na hrade pohybovali svetlá.

detail-hrad-leap-irsko

Dúfam, že toho znesiete ešte viac, pretože najstrašidelnejším prízrakom hradu je duch zvaný Elementál, ktorý zapácha hnilobou a podobou pripomína ovcu. Vraví sa, že sa na hrad dostal počas nevydarených seáns, ktoré tu rodina v minulosti praktizovala.

Vzhľadom na to, že hrad je v súčasnosti v súkromnom vlastníctve, jeho návštevu musíte vopred oznámiť majiteľovi. Napríklad e-mailom na adresu seanfryan@oceanfree.net.

 

12. Hrad Ross

Ide o typický vežovitý hrad, akých v Írsku stoja desiatky, no hrad Ross je tiež najvýznamnejšou stavbou v národnom parku Killarney.

Veža hradu slúžila ako nocľaháreň. Prespal tu dokonca aj írsky panovník Myles O'Reilly predtým, než sa so svojou 100-člennou armádou vydal poraziť tisícové britské vojsko.

hrad-ross-irsko

Aj keď sa hrad nachádza v nádhernom prostredí na brehu romantického jazera Loch Léin, temné legendy ho ani napriek tomu neobchádzajú.

Vraví sa, že vo veži straší duch mladého dievčaťa, ktoré zomrelo od žiaľu za svojím milencom. Keď chcela zaľúbená dvojica spoločne utiecť, pri prekračovaní rieky jej milého strhol prúd vody, v ktorej sa nešťastne utopil.

Keďže ide o legendu, jej pravosť overiť nedokážeme. S istotou však vieme, že okolie hradu Ross je ideálne na prechádzky vo dvojici.

 

13. Múzeum piva Guiness Storehouse

Vo výbere obľúbených turistických atrakcií v Írsku nesmie chýbať ani tá najnavštevovanejšia. Ak patríte k fanúšikom tmavého írskeho piva, pivovar St. James's Gate v Dubline by ste určite nemali obísť bez povšimnutia. Tvorí ho až sedem poschodí.

muzeum-piva-irsko

Prvé z nich je venované informáciám o základných surovinách potrebných na výrobu piva – voda, chmeľ, jačmeň a kvasnice. Na najvyššom poschodí zasa nájdete Gravity Bar, kde si môžete vychutnať poctivý Guiness s dokonalým výhľadom na panorámu Dublinu.

 

Poznáte aj iné zaujímavé lokality Írska, ktoré rozhodne netreba obísť? Napíšte nám o nich v komentári.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86683 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84212 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania