Späť na všetky články
pred 1 rokom 18025 videní | 9 minúty čítania

11 prírodných divov Ománu, vďaka ktorým tu budete chcieť stráviť dovolenku

11 prírodných divov Ománu, vďaka ktorým tu budete chcieť stráviť dovolenku
Arabský Grand Canyon, ale aj fjordy, kde si môžete zaplávať s delfínmi. Áno, aj takéto prírodné úkazy nájdete v Ománe.

Pláž plná veľkých aj drobných korytnačiek, arabský Grand Canyon či fjordy, kde si môžete zaplávať spolu s delfínmi. Áno, aj takéto prírodné úkazy nájdete v Ománe.

prirodne divy Omanu

O tom, že je Omán pre turistov bezpečný a ponúka im množstvo nádherných pláží, sme už na portáli Idem písali. Okrem toho sa však tento arabský sultanát vyznačuje množstvom prírodných divov, ktoré sem dokážu prilákať aj ľudí, ktorých dovolenka v arabskej krajine príliš neláka.

Medzi tie najkrajšie, bez ktorých návštevy dovolenka v Ománe ani nie je poriadnou dovolenkou, patria nasledujúce:

 

 

1. Údolie Wadi Tiwi

Wádí v arabčine znamená údolie, ktorého súčasťou je rieka alebo jazero. A Wadi Tiwi je jedným z najkrajších a najzelenších dolín v Ománe. Tvoria ju totiž nádherné plantáže a skryté jazierka so smaragdovou vodou.

udolie Wadi Tiwi Oman

Údolie Wadi Tiwi.

Atmosférou sa Wadi Tiwi môže porovnávať aj s ďalším obľúbeným kaňonom Wadi Shab. Údolie je ideálnym miestom pre jednodňový výlet, ale aj niekoľkodňovú expedíciu. Je len na vás, aký druh túry uprednostňujete. Veľmi obľúbenou trasou je prechod cez horu Wadi Bani Khalid.

kanon Wadi Shab Oman

Kaňon Wadi Shab.

Okrem odhodlania, dobrej turistickej obuvi a plaveckých znalostí budete pre výlet do Wadi Tiwi určite potrebovať aj terénne auto s pohonom všetkých štyroch kolies. Trasa do dedinky Mibam, kde chodník začína, totiž rozhodne nevedie po ceste prvej triedy.

 

2. Kaňon Wadi Ghul

Zatiaľ čo predošlé wádí na nachádzali v blízkosti východného pobrežia, na výlet do arabského Grand Canyonu si budete musieť zájsť trošku do vnútrozemia. Wadi Ghul je opustená oblasť, ktorá je zároveň domovom Jebel Shams – najvyššieho vrchu drsných ománskych hôr.

kanon Wadi Ghul Oman

Wadi Ghul, známy aj ako arabský Grand Canyon.

Tisícročné pôsobenie prírodných javov vytesalo na južnom svahu tohto vrchu veľkolepý a hlboký kaňon, ktorému sa zvykne hovoriť arabský Grand Canyon. Veľmi sa totiž podobá na ten originálny, ktorý nájdete v Arizone.

sediaci muz kanon Wadi Ghul Oman

Symbolizujú ho strmé zrazy, bridlicovité steny, hlboké rokliny a skalnaté terasy.

Ak sa počas svojej dovolenky v Ománe rozhodnete toto miesto navštíviť, odporúčame vám absolvovať asi 6-kilometrovú túru, ktorá sa začína na konci cesty do Al Khateem a končí v opustenej dedine s poslednými známkami života v 70. rokoch minulého storočia.

 

3. Korytnačia pláž Ras Al-Jinz

Vráťme sa však späť k moru, ktoré patrí ku každej dobrej dovolenke. Aj k tej v Ománe. Tento typ na prírodnú atrakciu sa však nespája s kúpaním, ale pozorovaním unikátneho javu. Toto krásne pobrežie na východnej časti Arabského polostrova je známe ako najväčšia liaheň korytnačiek na svete.

korytnacia plaz Ras Al-Jinz Oman

Korytnačia pláž Ras Al-Jinz je najväčšou liahňou korytnačiek na svete.

Ročne sa tu vracia vyše 20 000 korytnačiek, aby do piesku na pláži uložili svoje vajíčka a rozšírili tak ohrozený druh obrovských morských korytnačiek.

Hoci sa tieto korytnačky vyskytovali na našej planéte už v dobe dinosaurov, ich budúcnosť najviac ohrozujú rybárske siete a pytliaci. Aj preto bola v roku 1997 rezervácia založená priamo kráľovským dekrétom.

Ako sa sem dostať? Na nezabudnuteľný výlet vás vezme napríklad Turtle Reserve.

male korytnacky na plazi Ras Al-Jinz Oman

Malé korytnačky na pláži Ras Al-Jinz. Zdroj: Wikimedia.org

 

4. Daymaniyatské ostrovy

Raj potápačov – aj tak by sa dalo nazvať zoskupenie deviatich ostrovov v Arabskom mori medzi mestami Al Seeb a Barka. Dôvodom, prečo sme tieto ostrovy zaradili medzi najkrajšie prírodné atrakcie Ománu, je prítomnosť nádherných koralových útesov.

Daymaniyatske ostrovy Oman

Daymaniyatské ostrovy sú plné nádherných koralových útesov.

Vďaka nim sú Daymaniyatské ostrovy vyhľadávanou destináciou rekreačných potápačov z celého sveta. Niet sa čomu diviť, veď okrem stoviek útesov tu uvidíte aj celú plejádu rôznorodých morských rýb. Odhaduje sa, že v pobrežných vodách Ománu ich žije aj viac ako 1 300 druhov.

Daymaniyatske ostrovy Oman chranena prirodna oblast

Daymaniyatské ostrovy sú chránenou prírodnou rezerváciou, ktorú vyhľadávajú potápači z celého sveta.

Najlepšie podmienky na potápanie platia v období od apríla do októbra. Čím skôr si vyberiete svoju last minute dovolenku, tým väčšia je šanca, že si Daymaniyatské ostrovy užijete v plnej kráse.

 

5. Bimmah Sinkhole

O pôvode tohto miesta panujú viaceré teórie. Zatiaľ čo domáci obyvatelia veria, že 20-metrovú dieru do zeme vytvoril padajúci meteorit Hawaiyat Najm, z geologického pohľadu vznikla po zrútení vápencového podložia.

priekopa Bimmah Sinkhole Oman

70 metrov široká priekopa s tyrkysovou vodou sa nachádza medzi pobrežnými mestami Ḑibāb a Bimmah asi 600 metrov od mora.

 

Aj keď to môže byť lákavé, do krátera nemusíte skákať. Priamo k hladine totiž vedú schody, ktoré sú súčasťou Hawiyat Najm Parku.

Ak sa Bimmah Sinkhole počas dovolenky v Ománe rozhodnete navštíviť, nenechajte sa odradiť prvotným neúspechom. Dieru v zemi totiž nie je vidno až do chvíle, kým pri nej naozaj nestojíte. Sledujte turistické značky a do tejto oázy uprostred púšte sa skôr či neskôr určite dostanete.  

 

6. Vodopády Ayn Khor

Ak ste si mysleli, že povrch Ománu tvorí iba piesok, toto miesto vás presvedčí o opaku. Platí to hlavne počas sezóny Khareef, keď sú silné zrážky neodmysliteľnou súčasťou krajiny.

Vďaka tomu je príležitosť vidieť vodopád v celej jeho kráse naozaj ojedinelým zážitkom. Prúd vody totiž dosahuje najväčšiu intenzitu od júna do októbra.

vodopady Ayri Khor Oman

Vodopády Ayn Khor majú najväčšiu intenzitu od júna do októbra.

Či už sa o kráse vodopádu necháte presvedčiť pozorovaním z diaľky alebo sa postavíte do tyrkysového jazera pod ním, je to skúsenosť, ktorá vo vás zanechá silný dojem ešte veľmi dlho.

 

7. Jaskyňa Majlis al Jinn

V podzemí na chvíľu zostaneme. Napokon, v rozpálenom Ománe to pre vás bude celkom osviežujúce.

K tomu, aby ste sa schladili vo vnútri tejto druhej najväčšej jaskyne na svete však musíte byť dobrodruhom. Do jej útrob totiž vedie len niekoľko otvorov z vrchu, takže prístupná je hlavne pre horolezcov.

jaskyna Majlis al Jinn Oman

Druhá najväčšia jaskyne na svete Majlis al Jinn je prístupná najmä pre horolezcov.

 

8. Jaskyňa Marneef

Aby ste nepovedali, že vám odporúčame jaskyňu, ktorá nie je pre bežných cestovateľov, prinášame vám aj ďalší tip na podzemný výlet v Ománe. Asi 40 kilometrov od mesta Salalah sa nachádza jaskyňa Marneef, ktorá je prístupná aj pre bežných návštevníkov.

O čo vlastne ide? Jaskyňa Marneef je v skutočnosti obrovský vápencový výbežok pri mori, ktorý je známy malebnými výhľadmi na scenériu pobrežia a vlny bijúce do okolitých skál. Sila, ktorou do nich morské vlny narážajú, je závislá od sezóny a prílivu.

jaskyna Marneef Oman

Jaskyňa Marneef je v skutočnosti obrovský vápencový výbežok pri mori.

Popritom, ako budete sledovať tento prírodný úkaz, si môžete urobiť piknik priamo na pobreží. Rovnako, ako to robí väčšina tunajších návštevníkov.

 

9. Khasab – ománske fjordy na nórsky spôsob

Na mieste, kde sa Hajarské pohorie stretáva s Perzským zálivom, vznikli fjordy, ktoré až príliš pripomínajú tie v Nórsku. Na rozdiel od nich si však v týchto ománskych môžete pokojne aj zaplávať.

fjordy Khasab Oman

V ománskych fjordoch si na rozdiel od tých nórskych môžete pokojne aj zaplávať.

Najlepší spôsob, ako si fjordy v Ománe užiť najviac, je plavba výletnou loďou. Z nej totiž neuvidíte len nádherne sfarbenú vodu, ale aj červené kopce končiace vo vode a delfíny plávajúce priamo pred vami.

Väčšina výletných lodí ponúka aj možnosť šnorchlovania, takže plávať a ponárať sa môžete spolu s nimi.

plavba na vyletnej lodi Oman

Plavba na výletnej lodi po fjordoch Khasab vám umožní zaplávať si s delfínmi.

 

10. Púšť Sharqiya Sands

Ak si myslíte, že tráviť dovolenku v púšti musí byť riadna nuda, pravdepodobne ste na púšti ešte neboli. Najväčším zážitkom je kempovanie, počas ktorého ostanete v púšti aj cez noc. Vtedy okrem všadeprítomného piesku uvidíte aj dychberúci východ a západ slnka.

pust Sharqiya Sands Oman

Niektoré duny na púšti Sharqiya Sands dosahujú aj 100-metrovú výšku.

Púšť Sharqiya Sands, v minulosti známa aj ako Wahiba Sands, je jednou z najvyhľadávanejších turistických oblastí, pretože je ľahko dostupná z hlavného mesta Muscat.

preprava po pusti Oman

Ako sa sem dostať a nestratiť sa? Na výber máte viacero možností. Buď si prenajmete vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies, zvolíte si jednodňový výlet Tour to Wahiba Sand Day z Muscatu alebo štvordňový zájazd s prenocovaním v jednom z púštnych táborov.

 

11. Hora Jabal Akhdar a jej priľahlé dedinky

Jabal Akhdar je pomenovanie zelenej hory, ktorá je najvyšším vrchom Hajarského pohoria. Klíma tejto vysokej hory vytvára ideálne podmienky pre rozmach cestovného ruchu. Nachádzajú sa tu kaňony, ovocné sady a plantáže, uprostred ktorých sa skrývajú malebné horské dedinky.

hora Jabal Akhdar Oman

Jabal Akhdar pomenúva zelenú horu, ktorá je najvyšším vrchom Hajarského pohoria.

V období medzi júnom a septembrom tu môžete naraziť aj na sady plné rôzneho ovocia – od broskýň, fíg, marhúľ, granátových jabĺk, hrozna až po mandle a vlašské orechy.

Dúfame, že sme vás týmto článkom inšpirovali a plánovanie dovolenky v Ománe vám aspoň trochu uľahčili. Ak sa stále neviete rozhodnúť, kam vycestovať na jesennú dovolenku, vyberte si z výhodných last minute ponúk na našom webe idem.sk

 

Zažite si Omán s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86944 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84923 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82739 videní | 6 minúty čítania