Späť na všetky články
pred 1 rokom 11787 videní | 7 minúty čítania

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o cestovaní v tehotenstve

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o cestovaní v tehotenstve
Počas deviatich mesiacov tehotenstva si dovolenku odopierať nemusíte. Za akých okolností môžete vycestovať?

Tehotenstvo zmení život ženy od základov. Dokonca aj také bežné veci, ako je napríklad cestovanie. Počas deviatich mesiacov si však dovolenku odopierať nemusíte. Poradíme vám, kam a za akých okolností môžete vycestovať.

cestovanie v tehotenstve

 

1. Poraďte sa s lekárom

Toto je rozhodne najdôležitejšie pravidlo zo všetkých. Váš gynekológ pozná váš zdravotný stav najlepšie, a preto vás aj upozorní na to, či je cestovanie pre vás vhodné. Ak ste na rizikovom, cestu do zahraničia by ste si mali radšej odpustiť. Život vášho bábätka alebo ten váš za to rozhodne nestojí.

Ak však vaše tehotenstvo prebieha normálne, bez problémov, nie je dôvod, aby ste si dovolenku odopierali.

 

2. Obdobie tehotenstva

Do úvahy treba rozhodne brať aj fázu tehotenstva a to, v ktorom mesiaci budete počas plánovanej dovolenky. Vo všeobecnosti sa totiž odporúča, aby tehuľky cestovali hlavne počas druhého trimestra. Ranné nevoľnosti máte už totiž za sebou, a preto bábätku nehrozí toľko rizík.

Cestovanie v posledných mesiacoch je zas nepohodlné kvôli veľkému brušku a zároveň treba myslieť aj na to, že drobec sa môže prihlásiť na svet skôr, ako máte stanovený termín. Cestovanie počas gravidity si preto dobre načasujte.

obdobie tehotenstva

 

3. Destinácia

Nie je krajina ako krajina. A platí to predovšetkým počas tehotenstva, keď je telo budúcej mamičky oveľa citlivejšie ako bežne.

Kým si teda pobalíte kufre, poriadne zvážte, kam sa vyberiete. V exotickejších štátoch treba totiž rátať s iným typom baktérií a chorôb, než na aké sme zvyknutí na Slovensku.

Vyhnite sa rozvojovým krajinám, kde vám hrozí napríklad malária či žltá zimnica (očkovanie v tehotenstve sa rozhodne neodporúča). Namiesto toho radšej uprednostnite európske destinácie, ktoré sú nám svojím hygienickým štandardom, službami, ale aj klimatickými podmienkami oveľa bližšie.

plaz Cala Agulla Malorka

Krásne pláže nájdete napríklad aj na ľahko dostupnej Malorke, kde len trvá približne 2 hodiny a 30 minút. Táto má názov Cala Agulla a ukrýva sa v zátoke na východe ostrova.

 

4. Poriadne sa pobaľte

Zbaliť sa na dovolenku vie snáď každý. Ak však cestujete počas tehotenstva, na niektoré veci by ste nemali zabudnúť. Prvou z nich je tehotenská knižka. Hoci vám už môže vykúkať bruško, toto je doklad, ktorý akéhokoľvek lekára v zahraničí upozorní na váš zdravotný stav, ale aj na to, kedy máte napríklad predpokladaný termín pôrodu či aké lieky užívate.

dosledne balenie

Ak vám zároveň niečo váš lekár predpísal, zbaľte si to. Lieky sú rozhodne ďalšia vec, ktorá by vám chýbať v kufri nemala, tobôž nie v príručnej batožine.

Zásobovať sa treba aj dostatočným množstvom hygienických pomôcok či kompresnými podkolienkami, ktoré vám cestovanie uľahčia a zabránia nebezpečným krvným zrazeninám. Na dovolenke by vám nemalo chýbať ani ľahké letné oblečenie vhodné pre tehotné mamičky, klobúk, opaľovací krém či kvalitné slnečné okuliare.

 

5. Dopravný prostriedok

Veľkú rolu, samozrejme, hrá aj to, aký dopravný prostriedok na cestovanie musíte použiť. Pozrime sa teda na to, aké sú ich výhody a nevýhody.

Motorové vozidlá

Tehotenstvo, dovolenka a motorka? Tak na túto trojkombináciu radšej zabudnite a zvoľte auto. Jeho výhodou je to, že si trasu korigujete sama. Vy rozhodnete, koľko kilometrov prejdete, kde zastavíte, keď budete potrebovať ísť na toaletu alebo si kúpiť niečo pod zub alebo sa jednoducho poprechádzať či ponaťahovať.

Nehovoriac o tom, že je to bezpečnejšie ako jazda na motorke.

Za každých okolností však treba použiť bezpečnostný pás. Uistite sa, že jeho spodnú časť máte pod bruškom pri bedrách a že vám krížová časť ide pomedzi prsia a nad bruchom.

Na trhu sú však dostupné už aj bezpečnostné pásy, ktoré sú špeciálne určené pre tehotné ženy za volantom a ktoré v prípade potreby neohrozia ani bábätko.

doprava motorovym vozidlom v tehotenstve

Vhodné nie je ani cestovanie na dlhočizné trate. Ak ste napríklad uvažovali nad letnou dovolenkou v Grécku a tým, že sa tam vydáte autobusom, tak si to radšej rozmyslite.

Trmácať sa 20 hodín k moru s tehotenským bruškom bez toho, aby ste si poriadne natiahli nohy, naozaj nie je najšťastnejšia voľba. Keď už, zvoľte radšej vlak, kde si môžete zaplatiť aj lôžko, poriadne sa vyspať a kedykoľvek sa poprechádzať v uličke.

 

Lietadlo

Všetky aerolinky majú svoje vlastné podmienky pre cestovanie tehotných žien a stojí za to, aby ste si ich preštudovali ešte pred rezerváciou leteniek. Vždy však platí, že prepravca by mal byť o vašom stave informovaný. A to aj v takom prípade, ak si letenky nekupujete na vlastnú päsť, ale zajednáva vám ich cestovka.

cestovanie lietadlom v tehotenstve

Kompetentných na svoj stav preto upozornite. Prepravcovia zväčša prihliadajú na graviditu žien a vyhradia im miesto na sedenie v uličke. Môžete si tak vystrieť nohy, poprechádzať sa v uličke a ani svojich prísediacich nebudete počas vychádzania „obťažovať“ veľkým bruškom.

cesta lietadlom v tehotenstve

Zároveň si treba zaobstarať potvrdenie od vášho gynekológa, z ktorého bude jasne vyplývať, že vám cestu lietadlom odporúča. Potvrdenie by nemalo byť pred odletom staršie ako 6 dní a rozhodne ho treba mať neustále pri sebe.

Ak ste však v 3. trimestri, na lietanie radšej zabudnite. Tlak v kabíne a nižšia hustota kyslíka totiž zvyšujú riziko predčasného pôrodu a to by ste určite nechceli.

Nech už si však vyberiete akýkoľvek dopravný prostriedok, vždy majte časovú rezervu a nenechávajte si veci na poslednú chvíľu. Cestovanie pod stresom neprospeje ani jednému z vás.

 

6. Ubytovanie

V záujme ochrany vášho bábätka si treba zarezervovať seriózne ubytovanie, kde budete mať dostupné všetko potrebné pre vaše pohodlie. Pri jeho výbere sa oplatí zistiť aj to, či sa v blízkosti nachádza doktor alebo či má hotelový komplex svojho vlastného lekára a lekáreň. Určite je to bonus, na ktorý by ste mali vo svojom požehnanom stave myslieť.

 

7. Zdravotná starostlivosť

Pri výbere destinácie treba hľadieť aj na kvalitu zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosť v krajine. Pred vycestovaním si určite zistite potrebné telefónne čísla, predovšetkým na rýchlu zdravotnú pomoc. Oplatí sa zistiť si aj to, ako sa povie: „Som tehotná.“ Môžete sa to naučiť, alebo si to napíšte na papierik v jazyku danej krajiny a aj po anglicky. Niekedy aj takáto drobnosť môže o všetkom rozhodnúť.

zdravotna starostlivost v tehotenstve

 

8. Poistenie

Za žiadnych okolností necestujte bez adekvátneho zdravotného poistenia. Poisťovňu o svojej gravidite informujte a priplaťte si aj za storno poistenie pre prípad náhlych zdravotných problémov.

 

9. Aktivity a životospráva

Svojmu stavu prispôsobte aj denné aktivity na dovolenke. Potápanie si odpustite, rovnako ako turistiku na miesta s nadmorskou výškou nad 3 000 m n. m., kde vášmu plodu hrozí nižší prísun kyslíka.

Neznamená to však, že teraz máte sedieť na dovolenke „na zadku“. Hýbať sa v tehotenstve treba, no zvoľte skôr menej náročné aktivity, ako je napríklad joga či kúpanie.

Neprežeňte to ani s opaľovaním, pretože spálená pokožka či úpal od slnka vám ani jednému neprospejú. Namiesto toho dbajte na dostatočný prísun vody a poriadne si premyslite, čo zjete, aby ste sa vyhli tráviacim problémom.

aktivity v tehotenstve

 

10. Necestujte sama

A ešte jedna vec: Ak to nie je nevyhnutné, sama necestujte. Vždy je lepšie ísť s niekým, kto vás pozná a v prípade núdze podrží, podporí a vybaví veci za vás. Navyše, je skvelé zdieľať zážitky s niekým druhým. Aj keď na druhej strane, vďaka bábätku v brušku už nikdy nebudete sama. :)

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49083 videní | 3 minúty čítania