Späť na všetky články
pred 1 rokom 27598 videní | 6 minúty čítania

Spoznajte zamrznutý Jakutsk – najchladnejšie mesto našej planéty

Spoznajte zamrznutý Jakutsk – najchladnejšie mesto našej planéty
Nikde inde na svete nezaznamenáte taký teplotný extrém, aký sa vyskytuje tu.

 

titulná fotografia: Amos Chapple/REX, www.telegraph.co.uk 
 


Mali ste už niekedy pocit, že ste zažili najväčšiu zimu na svete? Pokiaľ ste nenavštívili ruské mesto Jakutsk, zrejme ste sa mýlili. Práve Jakutsk sa totiž považuje za najmrazivejšie miesto našej planéty.

jakuck-rusko-mapa-googlezdroj: www.google.sk/maps

 

Zima, akú väčšina sveta nepozná

Jakutsk sa nachádza v blízkosti bodu, ktorý geografovia označujú ako sibírsky pól chladu. Nikde inde nezaznamenáte taký teplotný extrém, aký sa vyskytuje tu. V lete teploty dosahujú hodnoty aj nad 30°C, ale v zime sa teplota pokojne zníži aj na - 70°C. Zimné ročné obdobie tu trvá 9 až 10 mesiacov v roku, čo je asi pre bežného Európana nepredstaviteľná skúsenosť.

zasnezeny-jakuckAj počas decembra 2017 bola v Jakutsku extrémna zima.

 

Prekvapujúci počet obyvateľov

Toto vzdialené mesto vo východnej Sibíri pozdĺž rieky Lena založili v roku 1632 kozáci. Nachádza sa 5000 km od Moskvy. Aj napriek obzvlášť drsným podmienkam sa Jakutsk môže pochváliť približne 300 000 obyvateľmi a tiež štvrtinou celej sibírskej populácie.

Časom sa Jakutsk premenil na skutočné mesto s hotelmi, kinami, operou, univerzitami, službou pizze a dokonca aj zoologickou záhradou. Centrálny trh je plný rýb a mäsa, keďže plodiny tam nerastú.

rybi-trh-jakuckTakto vyzerá trh s rybami v uliciach mesta Jakutsk. Ryby sú hlboko zmrazené aj bez mrazničky.

 

Mesto na ľade

Celé mesto je postavené na ľade vďaka špeciálnej technológii, ktorá by ho mohla v budúcnosti stáť existenciu. Vedenie mesta však táto skutočnosť neodrádza a aj naďalej má ambíciu stať sa metropolou svetovej úrovne.

 

Významné centrum vedy a kultúry

Aj napriek tomu, že Jakutsk je najchladnejšie mesto na svete, môže sa pochváliť obrovským univerzitným komplexom. Nachádza sa tu inštitút The Kingdom of Permafrost, ktorý skúma riešenia vážnych a nákladných problémov spojených s výstavbou budov na zamrznutej pôde.

jakuck-vo-vnutri-ladovej-budovyZ priestorov inštitútu The Kingdom of Permafrost. Zdroj: www.wikimedia.org

Za zmienku stojí aj špeciálne múzeum histórie zamerané na štúdium permafrostu, teda Museum of History of Studying of Permafrost, ktoré je jediné svojho druhu na svete.

 

Lokalita drahých kovov a fungujúceho priemyslu

Pôda pod mestom je neustále zmrznutá, takže výstavba veľkých budov je obzvlášť zložitá a nebezpečná. Ak si však myslíte, že Jakutsk nemá čo ponúknuť a trpí aj priemyselná produkcia, vyvedieme vás z omylu.

V meste sa ťaží ropa, zemný plyn, ako aj diamanty neobyčajnej čistoty. Okrem toho je Jakuck aj domovom dôležitého potravinárskeho priemyslu, kožiarníctva či tovární na výrobu stavebných materiálov.

diamantova-bana-jakuckRuská diamantová baňa Mir v Jakutsku

 

Bez kožuchu ani na krok

Hoci sa teraz určite nepotešia ochrancovia zvierat, pre obyvateľov Jakutsku sú úplne bežnou výbavou topánky zo soba, rukavice a čiapky z ondatry či líščie kabáty. V jakutských uliciach nosia kožuch nielen všetky ženy, ale dokonca aj muži. Podľa miestnych obyvateľov totiž nič pred zimou neochráni lepšie ako práve kožuchy. Aj preto sa stali súčasťou jakutskej kultúry.

jakuck-ludia-narodny-odevKožušiny sú bežným odevom miestnych obyvateľov. Sú tiež súčasťou jakutských krojov.

 

Mráz je neznesiteľný už po pár minútach

Extrémne chladné teploty sú pre obyvateľov každodennou rutinou. Musia jej prispôsobovať stravu aj svoj denný režim. Ani tí s najväčšou odolnosťou voči zime nie sú schopní zotrvať vonku dlhšie ako 20 minút. Veď už po 5 až 10 minútach začína byť štípanie mrazu na lícach neznesiteľné.

 

Každá aktivita vonku zvyšuje adrenalín

Zaparkovať svoje auto pod holou oblohou? V našich končinách bežná realita, v Jakutsku priam nemožné. Obyvatelia svoje autá parkujú vo vykurovaných garážach s prikrývkami omotanými okolo batérie. Pri nečakanej zastávke na nákup nemôžu vypnúť motor a svoje auto klasicky odstaviť pred obchodom, ten musí aj naďalej bežať.

Nezvyčajné riziká na tomto mieste prináša aj tvorba fotografií. Za menej ako minútu si nebudete cítiť ukazovák na spúšti fotoaparátu. Stačí len 10 minút a váš fotoaparát sa zablokuje, úplne zmrzne a pokryje ho biela vrstva mrazu.

Pre majiteľov okuliarov existuje tiež výstraha: vonku ich radšej nenosiť. Po niekoľkominútovom pobyte v exteriéri by mohlo byť zloženie tejto pomôcky z tváre veľmi bolestivé. Váš pobyt to však nijak neohrozí, pre väčšie pohodlie môžete zvoliť šošovky.

muz-zamrznute-okuliarePočas jakutskej zimy sa neodporúča vonku fotografovať, parkovať ani nosiť okuliare.

 

Mesto neobyčajných úkazov

Napohľad pôsobí Jakutsk ako krajina z nekonečného snehu a ľadu. Ak ulice dôverne nepoznáte, ako turista odlíšite jednu zasneženú ulicu od druhej iba s ťažkosťami. Aj všadeprítomná hmla vás môže veľmi ľahko pohltiť.

jakuck-hmla-na-uliciZimná hmla vás môže v Jakutsku úplne pohltiť.

Pre nezabudnuteľnú cestovateľskú skúsenosť sa však nesmiete týmito extrémnymi podmienkami nechať odradiť. Hlavne ak ste priaznivcom tuhej zimy a chcete zažiť aj bežné každodennosti vzrušujúcim spôsobom.

Za návštevu tu rozhodne stojí Museum Mammoth a Central Park of Culture and Recreation. Samozrejme, do parku sa oplatí ísť najmä v lete.

jakuck-muzeum-mamutovMamutie múzem v Jakutsku. Zdroj: www.visityakutia.com

 

Ľadové kráľovstvo možno raz zmizne bez stopy

Miest ako Jakutsk nie je mnoho. Je to zároveň jedno z najohrozenejších miest na svete. Podľa predpovedí odborníkov na klimatológiu ide o miesto, ktoré bude zasiahnuté globálnym otepľovaním najvýraznejšie. V priebehu tohto storočia vzrastú teploty v priemere o 8° C. Topenie permafrostu vyvolá rozsiahle zosuvy pôdy a z mesta Jakutsk nezostane vraj vôbec nič.

Na problém s budúcnosťou Jakutsku nazerajú odborníci z dvoch rôznych pohľadov. Na jednej strane vystupujú tí, ktorí sú presvedčení, že globálne otepľovanie spôsobujú skleníkové plyny, oxid uhličitý a metán. Druhá skupina hovorí o tom, že súčasné otepľovanie je spojené s prírodnými cyklami. Ostáva teda otázkou, či sa to deje v dôsledku činnosti človeka alebo prírody.

Odpoveď nechajme na vedcov a odborníkov. Nám nezostáva nič iné, iba veriť, že nepriaznivú situáciu podchytia a nájdu riešenia, aby sme Jakutsk mohli navštíviť aj o pár storočí.

Autor: Ivona Jánošíková