Späť na všetky články
pred 1 rokom 6111 videní | 12 minúty čítania

Praktický sprievodca mestom Brusel: Spoznajte pravú tvár hlavného mesta Európy

Praktický sprievodca mestom Brusel: Spoznajte pravú tvár hlavného mesta Európy
Pivo, waffle, belgické hranolky, Atomium či námestie Grote Markt. V tomto článku vám predstavíme Brusel v plnej paráde.

Mesto Brusel je hlučné, historické, moderné a plné politikov. Zároveň však aj nesmierne zaujímavé. Spája Európu nielen politicky, ale aj kultúrne. Pivo, waffle, belgické hranolky, cikajúci chlapec, Atomium či hlavné námestie Grote Markt. Dnes vám predstavíme Brusel v plnej paráde.

 

panorama mesta Brusel

Panoramatický výhľad na mesto Brusel.

 

Cesta do Bruselu


Pomocou leteckého spojenia Bratislava – Brusel Charleroi sa dostanete do belgického hlavného mesta najjednoduchšie a najrýchlejšie.

Mestečko Charleroi je od Bruselu vzdialené asi 45 minút cesty autobusom. Ceny leteniek sú nižšie – zoženiete ich už od 12 eur jednosmerne v prípade, že si letenky vyhľadáte v dostatočnom predstihu.

letisko Brusel Charleroi

Letisko Brusel Charleroi je dôležitý uzol pre nízkonákladové lety, napríklad aj zo Slovenska. Zdroj: wikipedia.org

Dostať sa zo Charleroi priamo do Bruselu je nenáročné – môžete využiť služby Brusel City Shuttle. Spojenie Letisko Cherleroi – Brusel – Letisko Cherleroi vás vyjde približne 28 eur (bez poistenia batožiny a podobne).

Autobusy jazdia pravidelne v intervale 30 minút, začínajúc od 3:30 hod. ráno. Lístky si môžete zakúpiť online alebo aj priamo na letisku/na stanici Gare du midi. Okrem toho môžete využiť aj transfer spoločnosťou Flibco alebo taxíkmi.

Na medzinárodné letisko Brusel Zaventem lietajú vybrané spoločnosti z Viedne. Letisko sa nachádza od centra Bruselu iba 12 km a autobusom sa tam dostanete do pol hodiny. Spiatočné letenky na trase Viedeň – Brusel Zaventam – Viedeň budú však o niečo drahšie.

Taktiež môžete využiť jednotlivé alebo kombinované vlakové a autobusové spojenia a cestovať z Košíc či Bratislavy do Bruselu. Bez prestupov či s prestupmi je táto alternatíva cenovo prijateľná, no zároveň aj najpomalšia.

V prípade, že preferujete osobný transfer autom, vydajte sa smerom na Viedeň, prejdite diaľnicami Rakúska a Nemecka a ste v Bruseli. Cesta autom vám potrvá približne 12 hodín, v Belgicku si však dávajte pozor na rýchlosť, môže vás prekvapiť vysoká pokuta aj pri menších priestupkoch.

Atomium Brusel

Ikona mesta Brusel, spoznávate ju?

 

Doprava v meste

V Bruseli sa pomocou dobre vybudovaného systému verejnej dopravy môžete pohybovať rýchlo a jednoducho.

Najlepším spôsobom je cestovanie metrom (označené bielym písmenom „M“ na modrom podklade), kde si môžete zakúpiť jednorazový cestovný lístok alebo si môžete vybrať  „turistický“ typ lístka podľa toho, na koľko dní/jázd ho budete potrebovať.

Všetky informácie a prehľad cien lístkov si môžete pozrieť na stránke stib-mivb.be.

metro v Bruseli

Preprava metrom je rýchla a bezproblémová.

V meste sa môžete prepravovať aj vlakom, najmä zo stanice Gare du midi – dôležitá dopravná tepna Belgicka orientované na juhu mesta – do stanice Central, ktorá sa nachádza v strede mesta.

Autobusy a električky nájdete v meste taktiež, sú označované červeno-bielymi znakmi. V každom type verejnej dopravy si lístky vždy označujte v označovači podľa pokynov dopravcu, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam (neoznačený lístok je neplatný).

stanica Central v Bruseli

Bruselská stanica Central sa nachádza len pár krokov od hlavného námestia.

Nesmieme vynechať ani na prepravu taxíkmi či vlastným automobilom a pre ekologických nadšencov aj prepravu bicyklom.

Taxi si v Bruseli zoženiete jednoducho, rýchlo a bez námahy, dávajte si však pozor na cenu. Prepitné býva spravidla zarátané v konečnej sume, ktorú uhradíte.

Pohyb autom priamo v centre Bruselu býva náročný, vodičov trápia zápchy či hľadanie voľného parkovacieho miesta. Dávajte si pozor na značenie, chodcov i cyklistov, parkoviská bývajú zväčša spoplatnené.

bruselske ulicky

Bruselské zákutia majú svoje čaro najmä na jar a v lete.

Jazda bicyklom v centre Bruselu býva náročná najmä kvôli netolerantným šoférom, vyhľadávajte preto radšej cyklistické chodníky a pokojnejšie, menej plné cesty.

 

Tieto miesta nevynechajte

1. Grand Place/Grote Markt

Ide o jedno z najkrajších námestí na svete. Grand Place je srdcom Bruselu, miestom, kde vládne veľký ruch a hurhaj, no zároveň stačí, keď si sadnete len tak na námestie, započúvate sa do hluku mesta, zavriete oči a budete cítiť neskutočný pokoj, spojenie s kultúrami celého sveta akoby ste boli na niekoľkých miestach naraz.

namestie Grand Place v Bruseli

Námestie Grand Place je perfektné miesto na kochanie sa históriou.

Otáčať hlavou s otvorenými ústami môžete aj celý deň, architektúra okolitých budov námestia Grand Place je úplne čarovná. Radnica Hotel de Ville je najvyššia budova, v ktorej sídli primátor mesta. Vežu radnice, ktorá je vysoká 96 metrov si môžete pozrieť aj zvnútra, stačí zdolať 420 schodov.

Radnica Hotel de Ville Brusel

Radnica Hotel de Ville je majestátna vďaka 96 metrov vysokej veži.

 

2. Socha cikajúceho chlapca/Mannaken Pis

Hlavný symbol mesta Brusel je cikajúci chlapec, presnejšia povedané jeho socha s názvom Mannaken Pis. Socha sa nachádza necelých 300 metrov od hlavného námestia Grand Place, často pri nej postávajú davy turistov, no keď vydržíte pár minút, pošťastí sa vám aj pohľad zblízka.

Mannaken Pis Brusel

Skúste prečkať davy turistov a uvidíte Mannaken Pis zblízka a v “plnej kráse”.

O chlapcovi sa často hovorí ako o najstaršom obyvateľovi Bruselu. Socha bola niekoľkokrát ukradnutá, je vyrobená z bronzu a vysoká iba 55 cm. Cikajúceho chlapca nájdete v Bruseli všade – na kľúčenkách, príveskoch, magnetkách či pohároch.

TIP: O pár krokov ďalej (približne 100 m) nájdete aj múzeum odevov Mannaken Pis nazývané GardeRobe MannakenPis. Ide o výstavu odevov, ktoré sú špecifické pre národy z celého sveta. V lete počas sezóny v nich býva Mannaken Pis často oblečený. V múzeu sa nachádza aj náš slovenský odev.

slovensky kroj v GardeRobe MannakenPis Brusel

Slovák ako repa. Tento slovenský kroj sa nachádza v múzeu GardeRobe MannakenPis.

 

3. Múzeum mesta Brusel/budova The Maison du Roi/Broodhuis

Toto múzeum sa nachádza priamo na námestí Grand Place, väčšinu turistov osloví najmä exteriér, ktorý je naozaj impozantný. Ak navyše túžite spoznať kompletnú históriu mesta Brusel, ste na správnej adrese.

hlavne muzeum Brusel

Hlavné múzeum mesta Brusel sídli priamo na Grand Place.

Vo vnútri vás totiž čaká detailná zbierka rôznych exponátov, vďaka ktorým sa v histórii mesta ľahko zorientujete. Interiér je rovnako prekrásny, pokúste sa vystihnúť čas obeda – v múzeu je menej ľudí. V nedeľu býva múzeum zatvorené.

interier hlavneho muzea Brusel

V interiéri môžete detailne preštudovať historické vitráže.

 

4. Atomium

Atomium je rovnako významným symbolom mesta ako Manneken Pis. Podobizeň Atomia nájdete na suveníroch od výmyslu sveta. Tentoraz nejde o maličku sochu, ale o gigantické kovové dielo, ktoré zazriete už zďaleka.

Atomium Brusel

Výhľad na Atomium zblízka je podľa mnohých miestnych i turistov “MUST SEE”.

Tento kolos postavený z hliníka a ocele je vysoký 102 metrov a bol postavený v roku 1958. Nachádza sa v severnej časti mesta Brusel a bol postavený len za účelom výstavy Expo, po ktorej ho mali demontovať. Nestalo sa, a tak sa bruselské Atomium stalo symbolom atómového veku.

 

Jeho podobizeň zodpovedá 165 miliárdkrát zväčšenej molekule železa. V Atomiu sa nachádza aj vyhliadková plošina a reštaurácia.

Atomium býva extrémne preplnené a ani mimo hlavnej sezóny sa nevyhnete zástupom ľudí čakajúcich na to, kedy sa dostanú na plošinu či do reštaurácie. Niekedy si musíte počkať aj 2-3 hodiny. Preto je výhodné kúpiť si vstupné lístky na Atomium vopred prostredníctvom oficiálnej stránky a eshopu.

Atomium Brusel

Kovový kolos a príroda sa k sebe prekvapivo výborne hodia.

 

5. Katedrála svätého Michala

Gotická Katedrála sv. Michala je skvostná. Jej výstavba trvala dlhé dve storočia a je vysoká 108 metrov. Veže katedrály sú vysoké približne 70 metrov a poskytujú skvelé výhľady na historické centrum Bruselu.

Vo vnútri katedrály sa nachádza vyrezávaná drevená kazateľnica zo 17. storočia, zaujmú aj mozaikové okná zo 16. storočia. Dnes je táto katedrála hlavným chrámom Bruselu.

katedrala sv. Michala Brusel

Bruselskú katedrálu sv. Michala stavali počas dvoch storočí.

 

6. Kráľovský zámok v Laekene

Zámok stojí na obrovskom pozemku, ktorého rozloha dosahuje 160 hektárov. Bol postavený v roku 1784 a dostal sa aj do „rúk“ samotného Napoleona Bonaparte. V rámci prístupnej časti parku je možné navštíviť Čínsky pavilón a Japonskú vežu.

zamok v Laeken

Kráľovský zámok v Laekene sa dostal do rúk samotného Napoleona Bonaparte.

 

7. Budovy a sídla Európskej únie

Jednotlivé budovy spájajú ideály spojené s procesom budovania spoločnej Európy. Ide o moderné stavby, kde prevláda atmosféra politiky a práva. Budova Charlemagne bola postavená v roku 1967 súbežne s budovou Berlaymont, aby spojila oddelené budovy Európskej komisie.

Hlavná rekonštrukcia bola dokončená v roku 1998 Helmutom Jahnom, ktorý nahradil betónový exteriér sklom. Budova Paul-Henri Spaak je stálym domovom Európskeho parlamentu. Postmoderná budova má 17 poschodí, rokovaciu komoru a je pozoruhodná svojou valcovou klenbou.

sidlo Europskej unie Brusel

V roku 1998 bol betónový exteriér čiastočne nahradený sklom.

 

8. Múzeum Cinquantenaire

V tomto múzeu je možné nájsť viac ako 350 tisíc artefaktov – od praveku až po súčasnosť, európske i mimoeurópske pozostatky dávnych civilizácií. V okolí sa rozprestiera rozľahlý park s víťazným oblúkom Arc du Cinquantenaire.

Arc du Cinquantenaire Brusel

Arc du Cinquantenaire – víťazný oblúk obklopený prekrásnym parkom.

 

9. Botanická záhrada/Jardin Botanique

Botanická záhrada v Bruseli patrí k najväčším botanickým záhradám na svete. Návštevníci tu môžu obdivovať tisíce vzácnych rastlín. Z pôvodného miesta bola botanická záhrada presunutá. Exteriér a interiér pôvodnej botanickej záhrady si aj napriek tomu zamilujete, stále je čo obzerať ako napríklad impozantný skleník.

botanicka zahrada Brusel

Obrovský skleník ukrýva tisícky vzácnych rastlín z celého sveta.

 

10. Svet vlakov/Train World

Keďže je železničná sieť Belgicka tou najstaršou na európskom kontinente, nemožno vynechať ani prehliadku „Sveta vlakov“ známeho ako Train World. Múzeum prepája železnice a vlaky minulosti, súčasnosti i budúcnosti, je moderné a interaktívne.

svet vlakov Brusel

Belgická železničná sieť je v rámci Európy najstaršia. Od roku 2015 preto nájdete v Bruseli aj múzeum vlakov.

 

Pivo, belgické hranolky a waffle

Teraz prejdime k obľúbeným gastro pôžitkom. Keď sa povie Belgicko alebo Brusel, hneď si predstavíme litre piva, hory belgických hranolčekov a populárne wafle. Samozrejme, pochutnať si môžete aj na iných dobrotách – cestoviny, rybie špeciality či pizza.

waffle ako tradicny pokrm v Bruseli

V Bruseli ochutnajte najmä výborne waffle alebo croissanty, ktoré nájdete na každom kroku.

 

Pivo v Bruseli tečie z každej strany. Doslova. Panuje tu najväčšia pivná tradícia na svete, typické sú najmä bruselské horké pivo „gueuze“ alebo sladšie pivo s príchuťou višní „kriek“. Vyberať si môžete z viac ako 100 pivovarov, veľkých, malých či  úplne „drobných“.

ochutnavka piv Brusel

Svetlé, tmavé, ovocné, horké - v Bruseli nájdete a ochutnáte všetky. Skutočne.

 

Populárne miesta, kde môžete ochutnať rôzne druhy piva sú napríklad Moeder Lambic, The Sister, Delirium, L’Ermitage či Brewdog Brussels a mnohé ďalšie. Za vyskúšanie tiež stojí ochutnávka pív v Bruseli, kde spoznáte históriu a chuť bruselských pív.

Ochutnajte tiež miestnu špecialitu – belgické hranolky, ktoré sa od klasických líšia najmä vybranou odrodou, spôsobom prípravy a smaženia. Naservírujú vám ich priamo do kornútu.

Nezabudnite tiež na perfektnú omáčku – v jednotlivých prevádzkach ich nájdete od výmyslu sveta. Vyskúšajte napríklad domácu majonézu alebo omáčku s príchuťou kari.

belgicke hranolky

Belgické hranolky sú miestna pochúťka, bez ktorej sa návšteva Bruselu ani neráta.

Odporúčame vám návštevu tých najlepších, ako napríklad Frit Flagey, Maison Antoine, Fritland, Friteria Tabora, Friterie du Miroir a mnohé iné, ktoré ľahko nájdete napríklad  na stránke visit.brussels v kategórii brusselicious.

 historicke budovy na Grand Place

Detail historických budov na Grand Place a legendárny Maison Antoine.

K Bruselu neodmysliteľne patria aj waffle, ktoré sú povinnou „jedlou“ zastávkou všetkých turistov. Nikdy ich nejedzte postojačky, nájdite si pokojné miestečko či bistro. :)

waffle Brusel

Belgické waffle sú podávané jednoducho, no chutia výborne.

Zabudnite tiež na javorový sirup, ktorý je typický pre waffle v Amerike a Kanade. Belgické waffle sú podľa miestnych najlepšie jednoduché a „čisté“, tak totiž vynikne ich chuť najlepšie.

waffle za jedno euro Brusel

Mannaken Pis a waffle za 1 €? Áno, aj toto Brusel ponúka.

Musia byť ľahké, trochu chrumkavé, jemne posypané práškovým cukrom. Práve také sú najlepšie. Ak si čisté wafle predstaviť neviete, vyskúšajte ich s trochou čokolády a šľahačky. Cien sa nebojte, v Bruseli nájdete waffle už od 1 €. Vyskúšajte ich napríklad v Maison Dandoy, Mug Coffee alebo The Waffle Factory.

bruselske ulicky

Brusel je vynikajúce miesto pre všetkých milovníkov flákania sa zastrčenými uličkami.

 

V Bruseli sa oplatí zatúlať aj do malých uličiek, kde nájdete skvelú kávu, dobrý antikvariát, vintage market alebo pekný park. Určite “odbočte” od hlavných a známych pamiatok, zastavte sa na trhu, kúpte si čerstvé ovocie, počúvajte hudbu pouličných umelcov, večer vyrazte na koncert alebo cez deň do zábavného parku. Kombinujte historické a moderné, rušné a pokojné, práve tak spoznáte Brusel reálne a zblízka.