Späť na všetky články
pred 1 rokom 2367 videní | 7 minúty čítania

Oceľ ani záhrada na streche neprichádzajú do úvahy. Čo je nové s katedrálou Notre Dame?

Oceľ ani záhrada na streche neprichádzajú do úvahy. Čo je nové s katedrálou Notre Dame?
Podľa odhadov bude na opravu chrámu potrebných od 1,1 do 2,3 miliárd dolárov. Doposiaľ sa na ňu vyzbieralo 800 miliónov.

Francúzski architekti neschvaľujú betón ani oceľ. Podľa nich je najspoľahlivejším materiálom drevo. Požiar katedrály Notre Dame priniesol aj zopár bizarných návrhov, ako upraviť jej strechu. Viac informácií o terajšej situácii a rekonštrukcii uvádzame v tomto článku.

Do slovenčiny Notre Dame preložíme ako naša Panna Mária. Francúzi si biblickú postavu vážia natoľko, že chrámov s týmto označením nájdete v krajine hneď niekoľko. No len jeden z nich si získal toľko pozornosti – slávny Notre Dame v Paríži. Vďaka čomu sa chrám stal taký populárny? Minimálne preto, že ide o jednu z najkrajších pamiatok francúzskej gotickej architektúry. Na ostrove Île de la Cité uprostred Seiny sa nachádza už od 12. storočia.

 

notre dame stoji na ostrove Ile de laa cite

Notre Dame stojí na ostrove Île de la Cité uprostred Seiny už od 12. storočia. Takto budova vyzerala pred požiarom.

Výstavba trvala celých 200 rokov. Notre Dame definujú najmä farebné sklá, rebrované klenby, kamenné chrliče či organ z 18. storočia, ktorý pozostáva z 8000 rúrok. Spomedzi zaujímavých informácií nesmieme zabudnúť na to, že Victor Hugo sa pri písaní Chrámu Matky Božej v Paríži inšpiroval práve katedrálou Notre Dame. Stavba sa rovnako preslávila ako miesto, kde korunovali Napoleona Bonaparteho a pápež Pius X. tu vyhlásil za blahorečenú Johanku z Arku.

nadherny nodre dame

 

Apríl 2019

Niet teda divu, že Francúzsko aj zvyšok sveta sú na Notre Dame takí pyšní. Každoročne sem prichádzalo okolo 14 miliónov turistov, gotická katedrála sa dostala aj na zoznam pamiatok UNESCO.

Paradoxne po tom, ako Notre Dame prežil francúzsku revolúciu, dve svetové vojny či okupovanie nacistami, nastal obrovský zlom. Dňa 15. apríla 2019 vypukol silný požiar, kvôli ktorému sa zrútila jedna veža a väčšia časť strechy.

Doteraz nie je známa presná príčina, no do úvahy prichádzajú dve možnosti. Buď to bola nevyhorená cigareta, alebo porucha elektriny v horných častiach. V súvislosti s elektrinou to mohli byť káble, ktoré používali robotníci pracujúci na rekonštrukcii. Alebo to bolo vedenie pripojené na zvony.

poziar notre damu

Príčinou požiaru bola buď nevyhorená cigareta, alebo porucha elektriny v horných častiach.

Požiar vypukol približne o 18:45 a trval deväť hodín. Na jeho uhasení sa podieľalo 400 hasičov. Okolo 19:53 sa zrútila drevená veža a o necelých 15 minút spadla časť strechy. Na začiatku to vyzeralo tak, že stavba to nezvládne. Našťastie, vonkajšie steny, hlavná štruktúra a dve zvonice nápor vydržali. Vďaka priateľom cirkvi, ktorí vytvorili ľudskú reťaz, sa podarilo zachrániť množstvo artefaktov (napríklad tŕňovú korunu či najsvätejšiu sviatosť).

notre dame

Dve zvonice požiar nepoškodil.

 

Rekonštrukcia a budúcnosť

Podľa odhadov bude na opravu chrámu potrebných od 1,1 do 2,3 miliárd dolárov. Doposiaľ sa na ňu vyzbieralo 800 miliónov. Do fondu prispeli zástupcovia University of Notre Dame v USA či firmy ako Apple, IBM a Disney. Francúzsky prezident krátko po požiare uviedol, že katedrála bude obnovená do roku 2024, keď sa v krajine koná letná olympiáda. Aby však bol vstup do chrámu celkom bezpečný, podľa odborníkov môže rekonštrukcia trvať aj o tri roky dlhšie. Začiatok opráv je naplánovaný na rok 2020. No predtým, ako sa tak stane, je dôležité odstrániť lešenie, ktoré sa používalo pri predošlej rekonštrukcii.

rekonstrukcia

Tento proces sa začal vo februári. K práci treba pristupovať nanajvýš opatrne, pretože ako uviedol duchovný Patrick Chauvet, je 50-percentná pravdepodobnosť, že lešenie spadne na tri kamenné klenby, a tak ohrozí konštrukciu. Jej stabilitu už narušila zrútená strecha. Odstrániť celé lešenie, ktoré váži 200 ton a pozostáva zo 40 000 rúr, potrvá zhruba štyri mesiace. Okrem lešenia bolo nutné dekontaminovať priestory a odstrániť 460 ton olova, ktoré zostali po zhorenej streche a veži.

zhorena veza

Zo zhorenej veže a strechy zostalo množstvo olova.

Strojný inžinier Paolo Vannucci tiež vyhlásil, že katedrálu ohrozuje silný vietor. Ak by presiahol rýchlosť 90 kilometrov za hodinu, mohol by sa zrútiť pamätník, ktorý stratil stabilitu po zrútení klenby. Aby sa postupovalo čo najbezpečnejšie, v blízkosti katedrály umiestnili senzory pohybu. Tie chránia pracovníkov pred prípadným pádom konštrukcie.

pohlad do vnutra notre damu

Bočné klenby by sa mohli pri silnom vetre alebo skladaní lešenia zrútiť.

Krátko po požiari Francúzsko oznámilo, že rekonštrukcia katedrály Notre Dame je otvorená pre medzinárodných architektov. Samozrejme, je to veľká výzva, a to najmä preto, že ide o historickú pamiatku. Svoje o tom vie hlavný architekt katedrály Philippe Villeneuve, ktorý chce vežu a celú pamiatku zrekonštruovať v identickom vzhľade. Ak by mala mať modernejší dizajn, na práci sa podieľať nechce.

Začiatkom tohto roka mu dal za pravdu aj architekt Eric Wirth, podľa ktorého je najlepšou alternatívou pre vežu a strechu pôvodne použitý materiál – čiže drevo. Aj keď sa to tak nemusí zdať, drevo je odolné, dokonale zachytáva uhlík a ide tiež o veľmi ekologický materiál.

renovacia

Generál Jean-Louis Georgelin, ktorého prezident Marcon poveril renováciou, poprel, že by malo ísť o dubové drevo. Pred konečným výberom sa zrealizuje štúdia, podľa ktorej sa zvolí tá najlepšia alternatíva. Georgelin rovnako odmietol akékoľvek lobovanie za drevospracujúci priemysel.

A prečo je vlastne betón či oceľ neprichádzajú do úvahy? Materiály nie sú ekologické. Navyše, kov je síce ľahký, no takejto konštrukcii prospeje niečo ťažšie. Kov počas požiaru vydrží nanajvýš hodinu, potom sa začne deformovať, presúva sa na steny a tie sa následne zrútia.

 

Bizarné návrhy

Pár dní po tom, ako francúzsky premiér Edouard Philippe vyzval architektov, aby podávali návrhy prestavby vrchnej časti katedrály, sa ozvalo niekoľko odborníkov z celého sveta. Ich nápady však boli celkom netradičné.

Krajinný umelec a architekt Clément Willemin by strechu zmenil na záhradu s kvetmi, rastlinami a chodníkmi pre peších. Zatiaľ, čo niektorým ľuďom sa nápad páčil, iní ho okamžite zavrhli. Táto alternatíva je všeobecne málo pravdepodobná.

presklena strecha

Okrem Willemina aj architekt Vincent Callebaut navrhol presklenú strechu so záhradou. Zdroj: Vincent Callebaut via Archdaily.com

Ďalší nápad priniesol brazílsky architekt Alexandre Fantozzi, ktorý o katedrále premýšľal, keď s rodinou oslavoval Veľkú noc. V jeho predstavách by sa strecha mohla zmeniť na farebné sklá, čo značne súvisí s terajším vzhľadom. Adeptom na najbizarnejší nápad je návrh dizajnéra Nicolasa Abdelkadera, ktorý by na streche vybudoval skleník. Ten by slúžil nezamestnaným na to, aby sa vzdelávali v mestskom poľnohospodárstve a záhradníctve. 

 

Otvorenie nádvoria a krypty

Po tom, ako Notre Dame vyhorel, uzavreli celý areál. A hoci si na otvorenie katedrály budú musieť návštevníci počkať niekoľko rokov, nádvorie a kryptu sprístupnia už koncom marca 2020.

otvorenie nadvoria a krypty

Presný dátum súvisí s úplným odstránením pozostatkov olova. Ako však uviedla zástupkyňa primátora Karen Taïeb, na mieste prebiehali pravidelné kontroly. Napokon zostáva už len posledný krok. V priestoroch, ktoré majú byť čoskoro prístupné pre verejnosť, sa potiahne špeciálny živicový povlak. Na základe tohto úkonu bude zrejmé, či sa tam ešte nachádzajú zvyšky olova.