Späť na všetky články
pred 1 rokom 3317 videní | 7 minúty čítania

Mestečko Ravello je skrytý poklad Amalfského pobrežia

Mestečko Ravello je skrytý poklad Amalfského pobrežia
V Ravello dovolenkovali také osobnosti, ako niekdajšia prvá dáma USA Jacqueline Kennedy či herečka Greta Garbo.

Bývalá prvá dáma USA aj svetoznáma herečka navštevovali talianske mestečko Ravello, aby si tu mohli užiť pokojnú dovolenku. Ak hľadáte prímorskú destináciu a zároveň sa chcete vyhnúť davom, vycestujte do Ravello aj vy.

 

mesto ravello

 

Základné informácie

Mestečko Ravello leží na Amalfskom pobreží v západnej časti Talianska. Najbližšími metropolami sú Salerno a Neapol. Veľkou výhodou lokality je, že aj napriek podmanivej kráse a blízkosti mora je tu relatívny pokoj.

Nemožno sa preto diviť, že sem cestujú známe osoby a umelci, ktorí hľadajú ničím nerušený pobyt pri mori. Pre zaujímavosť spomenieme, že v Ravello dovolenkovali také osobnosti, ako niekdajšia prvá dáma USA Jacqueline Kennedy, herečka Greta Garbo či dramatik Tennessee Williams.

Najlepším obdobím, kedy sa sem vybrať, je začiatok leta. Premávka ešte nie je natoľko rušná, a tak budete mať skutočne pokoj na spoznávanie najväčších lákadiel. A ktoré miesta navštíviť?

 

Vila Rufolo a Cimbrone

Poznávacím znakom mesta je vila Rufolo, ktorú nájdete priamo v centre. Jej počiatky siahajú do 13. storočia, keď ju nechala postaviť bohatá obchodnícka rodina.

Vila sa stala známou už v tom čase, o čom svedčí fakt, že ju vo svojom diele Dekameron spomína aj taliansky básnik Giovanni Boccaccio.

Ďalšou zaujímavosťou je, že vila bola v období výstavby považovaná za jednu z najväčších a najdrahších na Amalfskom pobreží. Dokonca sa hovorilo, že v jej útrobách by mal byť ukrytý poklad.

vila rufolo v meste ravello
Vila Rufolo v meste Ravello.

Či sa tam dá niečo nájsť, alebo nie, to vám potvrdiť nevieme. Jednoznačne však môžeme povedať, že vila má vysokú duševnú hodnotu, ku ktorej jej dopomohli rôzne dejinné udalosti.

Tak napríklad, hudobného skladateľa Richarda Wagnera vila inšpirovala natoľko, že v nej dopísal druhé dejstvo opery Parsifal. Na diele pracoval už dve dekády a ak by sa mu to v Ravello nepodarilo, s veľkou pravdepodobnosťou by ju nikdy nedokončil, keďže o tri roky nato zomrel.

vyhlad na amalfske pobrezie
Výhľad na Amalfské pobrežie zo záhrad, ktoré sa nachádzajú pri vile Rufolo.

Príbeh mal ale, našťastie, iný scenár. A aj vďaka pobytu slávneho hudobníka sa z vily stalo dejisko vychyteného festivalu Ravello, ktorý sa upriamuje na prezentovanie vážnej hudby. 

Ak navštívite vilu, nezostávajte len pri prehliadke koncertných siení. Zájdite aj von, kde na návštevníkov čakajú majestátne záhrady s výhľadom na more. Pred cestou sem si však nezabudnite skontrolovať otváracie hodiny a oboznámte sa aj so vstupným.

Pre rovnako nádherné výhľady sa oplatí navštíviť aj vilu Cimbrone, ktorá leží bližšie k pobrežiu a od Rufolo je vzdialená len 750 metrov (10 minút pešo). Vopred vás však upozorňujeme, že z budovy sa stal súkromný 5-hviezdičkový hotel. Záhrady sú však pre verejnosť nepretržite otvorené.

vila cimbrone
Vila Cimbrone sa zmenila na 5-hviezdičkový súkromný hotel. Záhrady sú však pre verejnosť nepretržite otvorené.

Ich súčasťou je socha bohyne Ceres či kópia slávnej sochy Dávida od Donatella. K hotelu takisto patrí krypta a kláštor, pričom obe miesta sú sprístupnené pre verejnosť.

v areali vily najdete aj taketo umelecke skvosty
Vila Cimbrone sa zmenila na 5-hviezdičkový súkromný hotel. Záhrady sú však pre verejnosť nepretržite otvorené.

 

Auditórium Oscara Niemeyera

Nie, toto auditórium nekopíruje žiadnu budovu, ktorú navrhol brazílsky architekt Oscar Niemeyer. Že ho pomenovali práve po ňom, súvisí s jeho zmýšľaním.

Niemeyer si totižto viac ako presné uhly a rovné tvary vážil slobodné krivky, ktoré mu pripomínali vzhľad hôr v rodnom kraji, postavu ženy či pohyb morských vĺn.

No a ako môžete sami vidieť, zhotovitelia auditória, ktoré má tvar nepravidelnej krivky, zmýšľali rovnako.

auditorium
Vzhľad auditória je oproti zvyšku mesta vcelku nezvyčajný.

Hlavným zámerom výstavby auditória bolo vytvoriť miesto pre umelecké podujatia, na ktorých by sa mohlo zúčastniť viac návštevníkov. V Ravello sú aj iné priestory, no ich nevýhodou je, že majú kapacitu do 100 ľudí.

V auditóriu sa každoročne konajú mnohé akcie, jednou z nich je už spomínaný festival vážnej hudby Ravello. Okrem neho slúži budova aj na prezentáciu tanečných programov či sochárskych diel.

Auditórium nájdete na ulici Via della Repubblica, asi sto metrov od tunela, ktorý vedie na hlavné námestie Piazza Vescovado.

 

Katedrála Ravello

Keď si pozriete auditórium, rovno sa vyberte na spomínané námestie Piazza Vescovado, ktoré je centrom diania. Okrem toho, že tu nájdete mnoho komorných podnikov, môžete zájsť aj do mestskej katedrály, ktorá sa nazýva Duomo Ravello.

duomo ravello
Duomo Ravello.

Žiadnu veľkolepú stavbu však nečakajte. Katedrála je skôr menších rozmerov a pozostáva „len“ zo zvonice a jednej hlavnej budovy.

Súčasťou interiéru je kaplnka, kazateľnica z 12. storočia a mnoho vzácnych objektov, napríklad sarkofág venovaný biskupovi Francescovi Castaldovi a panel zobrazujúci Michala Archanjela.

namestie hned vedla katedral&
Námestie nachádzajúce sa hneď vedľa katedrály.

Pre veriacich, ktorí radi zájdu na omšu v netradičnom prostredí, je dobrou správou, že chrám je otvorený každý deň, a to ráno a večer. Počas dňa sa v katedrále konajú prehliadky pre turistov. O časoch a vstupnom sa môžete informovať na tomto webe.

 

Von z mesta

Dajme tomu, že centrum ste si pozreli a teraz chcete ísť na pláž. Ako sa tam dostať? Spojiť príjemné s ešte príjemnejším môžete tak, že sa vyberiete do neďalekého mestečka Amalfi, ktoré leží bezprostredne na pobreží pri Stredozemnom mori.

Po tom, ako si oddýchnete na udržiavanej mestskej pláži, choďte aj do centra. Amalfi spoznáte podľa katedrály, ktorá je známejšia a podľa nás aj krajšia než tá v Ravello.

katdrala amalfi
Katedrála v Amalfi je väčšia a známejšia než tá v Ravello.

Rovnako nezabudnite navštíviť múzeum papiera, ktoré sídli na Via delle Cartiere. V roku 1969 ho založila majiteľka papierne Nicola Milano. Hlavným zámerom prevádzkovateľov múzea je ukázať verejnosti staroveké stroje, ktoré sa kedysi používali na ručnú výrobu papiera.

Dodnes tu nájdete lis na odstránenie prebytočnej vody či tlačiarenský stroj. Niektoré náčinie sa dokonca rekonštruuje a v rámci prehliadky si prácu s ním môžete vyskúšať aj vy.

plaz na amalfi
Pre takúto pláž sa do Amalfi jednoznačne oplatí vyraziť.

V závere článku prinášame tip na skvelú dovolenkovú lokalitu. Ak vám zostane čas nazvyš alebo si budete chcieť z Ravello urobiť krátky výlet k moru, obrovským lákadlom je mestečko Positano.

farebne domceky v terasovitom style
Farebné domčeky v terasovitom štýle sú poznávacím znakom dedinky Positano.

Jeho typickými črtami sú farebné domčeky postavené v terasovitom štýle, vychytené kaviarničky a ideálna poloha hneď vedľa Stredozemného mora. Niet preto divu, že sem vo veľkom cestujú zaľúbené páry. V Positano to romantikou dýcha na každom kroku.

 

Taliansko s Idem.sk