Späť na všetky články
pred 1 rokom 4122 videní | 4 minúty čítania

Tajomstvá mŕtveho mora. Aké zaujímavosti skrýva?

Tajomstvá mŕtveho mora. Aké zaujímavosti skrýva?
Aké zaujímavosti skrýva Mŕtve more? Dozviete sa o ňom to, čo ešte určite neviete.

Uvidieť na vlastné oči Mŕtve more si dáva za cieľ veľa turistov. Mnohým sa aj podarí navštíviť túto nezvyčajnú destináciu v rámci poznávacieho zájazdu  a odniesť si odtiaľ nezabudnuteľné zážitky. Na brehoch Mŕtveho mora nájdu turisti kvalitné hotely a funkčnú infraštruktúru, ktorá im ešte viac spríjemní pobyt.

 

Čo je Mŕtve more?

Mŕtve more sa nachádza na hraniciach Jordánska a Izraela. Nie je to more v pravom slova zmysle, hoci sa tak nazýva. V skutočnosti však ide o mimoriadne slané bezodtokové jazero, s rozlohou 1 050 km², zásobované riekou Jordán a sladkovodnými prameňmi. Mŕtve more by sa dalo dokonca označiť za falošné more pod morom, nakoľko leží 392 m pod hladinou mora a jeho dno je 398 m pod hladinou oceánu, čím sa stáva najnižšie položeným jazerom na Zemi.

 

Aké ďalšie zaujímavosti skrýva?

Mŕtve more je najslanšie jazero na našej planéte. Voda v ňom je približne desaťkrát slanšia ako bežná morská voda. A prečo je mŕtve? Práve pre svoje slané prostredie, ktoré veľmi nepraje rastlinám ani živočíchom.

Voda v mŕtvom mori má takú vysokú koncentráciu soli, že je ťažké v nej plávať, ponoriť sa do nej, či otočiť sa v nej. Ak chcete bezpečne vstúpiť do vody, vstupujte do nej pomaly a ľahnite si na chrbát. Nebojte sa, voda, Vás udrží na povrchu, nebudete potrebovať ani nafukovačku a ešte si budete môcť aj pokojne prečítať noviny. Pri pobyte s malými deťmi by ste mali byť opatrní a nenechávať ich šantiť v Mŕtvom mori bez dozoru. Nebezpečné je tiež pitie vody z tohto jazera, nakoľko príliš veľké množstvo soli, ktorú obsahuje, je pri vnútornom užívaní škodlivé.

 

Bahno z Mŕtveho mora, ktoré sa tvorí na niektorých miestach na pobreží, je známym produktom Mŕtveho mora, ktorý sa využíva v kozmetike a na zdravotné účely. Obsahuje veľa jódu, ktorý je nevyhnutný pre naše zdravé fungovanie a taktiež draslík, horčík, bróm a síru. Neváhajte sa natrieť týmto bahnom, ak máte kožné problémy (akné, žihľavka, ekzémy). Vzduch v okolí Mŕtveho mora Vám prečistá dýchacie cesty a prospeje aj nervovému systému.

 

Mŕtve more je rajom pre alergikov. Je tu totiž veľmi nízka koncentrácia peľov. Taktiež je tu nižšie UV žiarenie a vyšší atmosférický tlak, čo taktiež prospieva zdraviu.

 

Mŕtve more sa považuje za jedny z najstarších „kúpeľov“, ktoré údajne ako prvé objavil Herodes Veľký, ešte pred začiatkom nášho letopočtu. Aj Kleopatra údajne propagovala vynikajúce liečivé a kozmetické účinky tohto nevšedného jazera. Skutočný vek Mŕtveho mora sa však odhaduje na  2-3,7 miliónov rokov.

 

Jednou zo zvláštností Mŕtveho mora je, že sa z jeho hĺbky uvoľňuje asfalt, v podobe malých čiernych kamienkov. Asfalt z regiónu Mŕtveho mora využívali Egypťania pri procese mumifikácie.

 

Z mŕtveho mora sa získava draslík, ktorý sa po celom svete používa na poľnohospodárske účely. V regióne v blízkosti jazera sa taktiež pestujú datľové palmy.

 

Podľa legiend ležia na dne Mŕtveho mora zrúcaniny Sodomy a Gomory, ktoré poznáme z Biblie ako mestá hriechu, na ktoré Boh zoslal skazu. V tomto príbehu smel z mesta odísť iba Lót a jeho rodina. Lótova žena však nedodržala pokyny, obzrela sa späť a následkom toho sa premenila na soľný stĺp.

 

Voda z Mŕtveho mora paradoxne nechutí slano. Jej chuť je horká. Vedci sa domnievajú, že pri koncentrácii 340 gramov soli na liter vody je voda natoľko slaná, že ľudské telo ju už ako takú nedokáže vnímať a preto si náš mozog myslí, že táto voda je horká.

 

Podnebie v regióne Mŕtveho mora je mimoriadne suché a teplé a veľmi slnečné. Ročný úhrn zrážok je tu približne 50 mm. Dáždnik môžete pokojne nechať doma.

 

Popri Mŕtvom mori vedie najnižšie položená cesta na svete, Highway 90 (Diaľnica 90), vo výške 393 m pod hladinou mora.

 

 

Chceli by ste navštíviť toto zaujímavé miesto a vychutnať si jeho originálnu atmosféru a zdravotné benefity? Potrebujete sa na niečo opýtať? Kontaktujte nás a my Vám radi odpovieme.

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 4122 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1405 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 997 videní | 4 minúty čítania