Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 326 videní | 5 minúty čítania

Island – tajuplná krajina plná kontrastov

Island – tajuplná krajina plná kontrastov
Na vlastné oči vidieť polárnu žiaru, vybrať sa na výlet na ľadovec, okúpať sa v termálnych prameňoch či objavovať pusté sopečné krátery. To všetko sa dá v jedinej krajine, na jednom ostrove neďaleko Grónska. Vyberte sa spolu s nami na poznávací zájazd do krajiny ohňa a ľadu – Islandu.

Na vlastné oči vidieť polárnu žiaru, vybrať sa na výlet na ľadovec, okúpať sa v termálnych prameňoch či objavovať pusté sopečné krátery. To všetko sa dá v jednej jedinej krajine, na jednom ostrove neďaleko Grónska. 

Pýtate sa, prečo práve oheň a ľad? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Tento geologicky mladý ostrov Vás ohromní nielen aktívnou vulkanickou činnosťou, lávovými poľami, tryskajúcimi gejzírmi a termálnymi prameňmi. Nachádzajú sa tu totiž aj najväčšie európske ľadovce a množstvo mohutných vodopádov. Severská príroda Islandu je plná kontrastov, pozoruhodností, ba priam divov, ktoré by mal každý správny cestovateľ vidieť aspoň raz za život. Poznávací zájazd na Island síce nie je nič pre pohodlných dovolenkárov obľubujúcich horúce slnko a more, zaručene si však získa každého, v ktorom koluje krv dobrodruha.
 

 

Spiace sopky

Až tretina lávy, ktorá bola vyvrhnutá na zemský povrch za posledných 500 rokov, leží práve na Islande a pokrýva až 11% povrchu tohto ostrova. V súčasnosti je tu z vyše 100 sopiek približne 30 stále činných. Medzi najznámejšie sopky patrí Eyjafjallajökull, ktorá sa nachádza pod ľadovcom, tiež sopka Hekla, o ktorej sa hovorilo v stredoveku, že je vstupom do pekla, ale aj sopky Katla a Krafla.

Horúce pramene vás nenechajú chladnými ani na Islande

Zaujímavosťou Islandu je nepochybne množstvo výronov pár a horúcich prameňov. Nájdete ich tu totiž najviac na celom svete. Na ostrove sa nachádza približne 800 geotermálnych oblastí a až 7000 termálnych prameňov. Najznámejším gejzírom je výver Geysir, ktorý chŕli vodu každé tri minúty až do výšky 20 metrov.

Zdá sa vám, že tento gejzír nedostal žiadne originálne meno? Je to presne naopak. Práve islandský Geysir prepožičal svoje meno všetkým ostatným výverom na svete. Teplú vodu, ktorá na Islande vyviera z hlbín Zeme, miestni obyvatelia využívajú dokonca aj na vykurovanie skleníkov a domov. Pomocou geotermálnej vody v súčasnosti kúri na Islande až 85% domácností.
 

Plávanie – najobľúbenejšia aktivita

Niet sa čo čudovať. Veď takmer každá menšia obec alebo mesto má svoju vlastnú plaváreň s plaveckým bazénom a, samozrejme, termálnym bazénom. Preslávednými termálnymi kúpeľmi na Islande sú aj kúpele Modrá lagúna, ktoré by ste počas návštevy Islandu rozhodne nemali obísť.

Na Islande v bazénoch vôbec nepoužívajú chlór, a preto si dávajú veľmi záležať na čistote a hygiene. Každý návštevník sa musí pred vstupom do bazéna poriadne osprchovať, a to bez plaviek. Vstup do verejných kúpeľov bez dôkladného osprchovania sa je doslova prehreškom, preto nájdete v každej sprche aj mydlo. Dokonca, mnohé nápisy a nákresy upozorňujú návštevníkov aj na to, ktoré telesné partie by si mali umyť čo najdôkladnejšie.

Vtáky, žraloky či ovčia hlava? Dobrú chuť!

Vyhľadávanou špecialitou Islanďanov je snáď najznámejší islandský papagáj mníšik bielobradý (tzv. lundi). Obľúbené je tiež mäso zo soba, no najčastejšie sa tu stretnete s jahňacinou. Oviec je totiž na ostrove viac ako samotných obyvateľov. Mnohých turistov by určite zaskočila miestna špecialita – ovčia hlava. Z nej najväčšou lahôdkou je vraj jazyk a tiež oči.

Ochutnať tu môžete aj hákarl – mäso zo žraloka grónskeho. Toto mäso je za surova jedovaté, pretože v sebe obsahuje vysoké množstvo kyseliny močovej. Preto táto špecialita musí najprv prejsť niekoľkomesačným procesom fermentácie pod zemou a následným sušením. Chuť tohto mäsa je skutočne veľmi špecifická. Ak však nepatríte ku „gurmánom experimentátorom“, mali by ste staviť na široký výber veľmi chutných, kvalitných rýb a morských plodov, ktorými je islandská kuchyňa preslávená.

Žiadne priezviská ani vykanie

Len málo Islanďanov má priezvisko. Islandské meno sa totiž skladá väčšinou z krstného mena a patronyma, vytvoreného z krstného mena otca, prípadne mamy. Islanďania tiež nepoužívajú vykanie, a preto bez ohľadu na to, či je človek rybár alebo prezident, oslovíte ho rovnako.

Nič pre milovníkov horúcich letných dní

Ak sa rozhodnete navštíviť Island či vybrať sa sem aspoň na niekoľkodňový poznávací zájazd, najlepšie bude, ak si vyberiete termín od polovice júna do konca augusta. Vtedy tu totiž slnko zapadá len na niekoľko hodín. Počasie na Islande nie je veľmi lákavé, veľká oblačnosť a hmla tu trvajú viac ako polovicu roka a podnebie v strede ostrova je takmer polárne. Ak sa však rozhodnete navštíviť túto magickú krajinu v zime, môžete zažiť a na vlastné oči vidieť okúzľujúcu polárnu žiaru.

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 3923 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1336 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 956 videní | 4 minúty čítania