Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 323 videní | 5 minúty čítania

Spoznajte Turecko

Spoznajte Turecko
Pre mnohých je Turecko synonymom pre horúce letné dni, slnečné pláže s teplým morom, kvalitné hotelové rezorty, prehýbajúce sa bufetové stoly či výhodné nákupy v bazároch. Za bránami rezortov sa však skrývajú oveľa väčšie poklady.

Pre mnohých je Turecko synonymom pre horúce letné dni, slnečné pláže s teplým morom, kvalitné hotelové rezorty, prehýbajúce sa bufetové stoly či výhodné nákupy v bazároch. Za bránami rezortov sa však skrývajú oveľa väčšie poklady.

Turecko je krajina 14 krát väčšia ako Slovensko. Je to krajina dvoch kontinentov, z väčšej časti leží v Malej Ázii a z menšej časti v juhovýchodnej Európe. Je to krajina kontrastov, kde sa stretávajú dva svety, rôzne kultúry a náboženstvá. V neposlednom rade je to krajina historických pamiatok a prírodných krás, ktoré lákajú k spoznávaniu.

Pri príprave vašej cesty do Turecka určite naďabíte na veľmi dlhý zoznam historických pamiatok, prírodných krás a iných miest, ktoré nebudete chcieť obísť. Budete si však musieť vybrať, pretože obrovské bohatstvo tejto veľkej krajiny sa nedá spoznať za pár dní a možno ani mesiacov.

Ak nemáte čas plánovať si poznávanie a cestovanie sami, všetky nasledovné miesta nájdete v programe nejedného poznávacieho zájazdu do Turecka organizované cestovnými kanceláriami.

 

Nenechajte si ujsť

Výnimočným prírodným úkazom je miesto zvané Pamukkale (v preklade bavlnený hrad). Snehobiele travertínové jazierka ponúkajú možnosť naboso sa poprechádzať po kaskádach s vodopádmivykúpať sa v minerálnej vode. Objavili ich už Rimania  a postavili tu kúpeľné mesto Hierapolis.

 

 

Konštantínopol, Byzantion či Carihrad. Množstvo názvov pre dnešný Istanbul svedčí o jeho bohatej minulosti. „Brána Orientu“ sa rozkladá na dvoch kontinentoch zároveň - európskom a ázijskom. Najzaujímavejšie miesta tohto kozmopolitného mesta sa nachádzajú relatívne na malej ploche v štvrti Sultanahmet v pešom dosahu. Za návštevu určite stojí Haghia Sophia (chrám kde vedľa seba nažívajú prvky kresťanstva a islamu), Modrá mešita (jedna z najväčších mešít v Európe so 6 minaretmi , obložená desiatkami tisícmi modrých dlaždíc), palácový komplex Topkapi (honosné sídlo sultánov s háremom) či Veľký a Egyptský bazár.

V Turecku leží bájne mesto z Homérových eposov Ilias a Odysea známe vojnou o krásnu Helenu a dobyté vďaka ľsti pomocou dreveného koňa. Trója bola objavená až koncom 19. storočia a dodnes nie sú odkryté všetky vrstvy vykopávok. Mnohé artefakty z tohto významného archeologického náleziska môžeme vidieť v Štátnych múzeách v Berlíne.

Pozoruhodné územie Cappadocia je posiate neobvyklými skalnými útvarmi, v ktorých sa ukrývajú ľudské príbytky, kostoly a kláštorné komplexy. Podzemné mestá sú miestami vyhĺbené až 60 metrov pod zemou. Spája sa tu tvorivosť prírody a vynaliezavosť ľudí z ranných kresťanských čias. Nad magickou krajinou Kappadokie je možné preletieť teplovzdušným balónom.

 



V Istanbule bola posledná zastávka slávneho vlaku Orient Express, ktorý išiel z Paríža do Konštantínopolu a sedela v ňom aj slávna spisovateľka detektívok Agatha Christie.
 

Na úpätí hôr nad dnešným mestom Bergama leží staroveké mesto Pergamon. Za pozretie stojí nádherný zrekonštruovaný Trajánov chrám, najstrmšie divadlo antického sveta, zvyšky Diovho oltáru a druhej najväčšej antickej knižnice. Do Pergamonu sa z egyptskej Alexandrie dovážal papyrus. Egypťania raz dodávky zastavili a tak miestni  obyvatelia začali na výrobu média na písanie používať ovčiu alebo koziu kožu. Dnes tento produkt poznáme ako pergamen.

Veľkolepé mesto Efez je považované za najzachovalejšie antické mesto na svete. V čase najväčšieho rozkvetu počas rímskej nadvlády malo mesto okolo 200-250 tisíc obyvateľov a nočné osvetlenie. Efez je neodmysliteľne spojený s Artemidiným chrámom, Celsusovou knižnicou (3. najväčšia v staroveku), fotogenickým Hadriánovým chrámom, rímskym divadlom s kapacitou 25 tisíc divákov, rodiskom básnika Homéra či filozofa Hérakleitosa. Na jeho prehliadku si vyhraďte minimálne 3 hodiny.

Nad troskami antického Efezu sa týči Slávičí vrch s kamenným domčekom, kde údajne žila a zomrela Panna Mária. Dnes je to významné pútnické miesto.

 

Čo o Turecku možno neviete

Na území dnešného Turecka sa nachádzali dva zo siedmych starovekých divov sveta: Artemidin chrám v Efeze a Mauzóleum v Halikarnasse.
 

 

Vedeli ste, že sviatok svätého Mikuláša, ktorý slávime každoročne 6. decembra, má pôvod v Turecku? Práve na tomto území pôsobil v prvej polovici 4. storočia biskup menom Mikuláš z Myra (oblasť neďaleko dnešnej Antalye), ktorý bol povestný svojou dobročinnosťou a bol vyhlásený za svätého.

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale národným kvetom Turecka je tulipán. Práve odtiaľto boli tulipány okolo roku 1600 privezené do Európy, konkrétne do Viedne. Turecký názov „tϋlbent“ označuje turban, ktorý kvet pripomína.

Najvyššia hora Ararat (5137 m n. m.) sa týči vo východnom Turecku a jej vrchol je neustále pokrytý snehom. Biblická Noemova archa tu mala pristáť po potope sveta. Bádatelia neustále hľadajú dôkazy, ktoré by potvrdili pravdivosť príbehu.

 


.Pokiaľ však chcete spoznávať krásy tejto magickej krajiny výletmi z pohodlia rezortov, IDEM Vám pomôže nájsť to pravé pre Vás.

 

Spoznaj krásy Turecka s IDEM

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 4122 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1406 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 997 videní | 4 minúty čítania