Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 529 videní | 5 minúty čítania

Rím, klasika pre cestovateľov

Rím, klasika pre cestovateľov
Čo je pre hudobníkov Bach v klasickej hudbe, to je pre cestovateľov a historických fanatikov Rím. Nikde inde na svete nie je na jednom mieste toľko pamiatok svetovej triedy, ako práve v hlavnom meste Talianska, ktoré leží na rieke Tiber. Možno ste nevedeli, že už od pradávna malo prezývku „hlavné mesto sveta - caput mundi".

Čo je pre hudobníkov Bach v klasickej hudbe, to je pre cestovateľov a historických fanatikov Rím. Nikde inde na svete nie je na jednom mieste toľko pamiatok svetovej triedy, ako práve v hlavnom meste Talianska, ktoré leží na rieke Tiber. Možno ste nevedeli, že už odpradávna malo prezývku „hlavné mesto sveta - caput mundi". Niet sa čo diviť, však v časoch najväčšej slávy bolo centrom diania Rímskej ríše, ktorá písala vtedajšie svetové dejiny.

Zapojte všetky zmysly

Rím je jedným z najnavštevovanejších miest sveta. Fascinujúce historické pamiatky robia z Ríma múzeum pod šírym nebom. Okrem notoricky známych miest ponúka mesto magickú atmosféru v nespočetných uličkách, ktoré ústia na priestranné námestia a romantické námestíčka s osviežujúcimi fontánami, kde si môžete oddýchnuť po múzejnom maratóne. Ak sa budete chcieť medzi návštevou Kolosea a Vatikánu nadýchať pravého rímskeho ducha, stačí odbočiť do niektorej z bočných uličiek, sadnúť si na kávičku, pochutiť si na talianskej pizzi a pohári vínka či doplniť hladinu cukrov nebezpečne návykovou zmrzlinou všelijakých príchutí.

 

Musíte vidieť

Ak ste v Ríme nováčikom, nezľaknite sa davov turistov čakajúcich na vstup do tých NAJ rímskych pamiatok a počkajte si tam s nimi. Odmenou Vám budú neopakovateľné zážitky z pohľadu na maľby, fresky, sochy a stĺporadia slávnych majstrov antického sveta, Michelangela, Raffaela, Boticceliho, da Vinciho a mnohých ďalších, ktoré pretrvali stáročia či tisícročia. Počas nášho poznávacieho zájazdu do Ríma s IDEM navštívite aj tieto pamätihodnosti:

Koloseum - symbol mesta, aréna v tvare elipsy stará cez dvetisíc rokov mala kapacitu až 55000 divákov a bola miestom krvavých gladiátorských zápasov a veľkolepých osláv starovekého Ríma.
 

 

Pantheon - chrám s nádhernou mramorovou dlážkou, stĺporadím a Raffaelovým hrobom je najzachovalejšou antickou stavbou, jedna z najväčších kupol na svete s otvorom osvetľuje priestor a slúži ako slnečné hodiny.

Španielske schody - jedinečnú atmosféru 137 schodov spájajúcich Španielske námestie s kostolom Najsvätejšej trojice musíte jednoducho zažiť, určite si tu na chvíľu sadnite a vychutnajte si výhľady, ktoré sa vám naskytnú.

Fontána di Trevi - najväčšia a najslávnejšia rímska fontána sa stala nesmrteľnou vďaka Felliniho filmu La Dolce Vita (Sladký život). Kto by sa chcel do Ríma vrátiť, nech nezabudne hodiť pravou rukou cez pravé rameno mincu do fontány :-)
 

 

Vatikán - najmenší štát sveta uprostred mesta je od roku 1378 sídlom pápeža, davy turistov smerujú do chrámu sv. Petra so slávnou Michelangelovou Pietou, na monumentálne Námestie sv. Petra s Apoštolským palácom či do Vatikánskych záhrad.

Vatikánske múzeum - bezpochyby najväčší komplex umeleckých zbierok na svete s jedinečnou Sixtínskou kaplnkou, kde sa dodnes koná voľba pápeža.
 

 

Rímske podzemie - akoby toho nebolo málo, Rím je fascinujúci aj vo svojom podzemí, ktoré je prepletené katakombami, kde kresťania pochovávali svojich mŕtvych.

To je však len zlomok toho, čo v Ríme môžete, musíte a budete chcieť vidieť z jeho historického bohatstva. Budete chcieť vidieť viac a budete sa chcieť do Ríma znova vrátiť, aby ste uhasili smäd po poznaní. Veď ako hovoria samotní Rimania, život človeka nie je dosť dlhý na to, aby sme Rím naozaj spoznali.

 

Kedy zamieriť do Ríma?

Najpríjemnejšie teploty na brázdenie rímskych ulíc a uličiek sú v jarných a jesenných mesiacoch, kedy v meste nie je príliš horúco. Teploty tu v lete dosahujú až 40 stupňov. Oplatí sa prísť poslednú nedeľu v mesiaci, kedy je vstup do Vatikánskych múzeí a do Sixtínskej kaplnky zadarmo. Najviac turistov prichádza do Ríma počas významných kresťanských sviatkov. Vtedy možno budete na prehliadku Vatikánu čakať aj niekoľko hodín alebo sa dnu vôbec nedostanete. V pondelok je väčšina múzeí zatvorených.
 

 

Roma Pass

Veľmi užitočná vec pre potulky Rímom je Roma Pass. 3dňová karta za 36 EUR slúži ako prednostná vstupenka do dvoch pamiatok podľa vášho výberu, ako zľavová karta na vstup do mnohých ďalších rímskych miest a ako 3dňový cestovný lístok. Súčasťou balíčka je mapa Ríma a sprievodca zľavami. Viac o tejto šikovnej vecičke nájdete na www.romapass.it
 

Nechajte plánovanie Vašej prvej návštevy tohto výnimočného mesta na nás a vychutnajte si jeho krásy v sprievode slovensky hovoriaceho sprievodcu.  Alternatívne sa vyberte do Ríma na víkend a vychutnajte si ho o to intenzívnejšie.

 

Spoznaj Rím s nami

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 4121 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1404 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 997 videní | 4 minúty čítania